[HTC Wizard][SPV M3000] Karta pamięci .... eh

• 6 Odpowiedzi
  • 1148 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 25, 2006, 10:03:52 »
Witam

Stoje właśnie przed wyborem karty pamięci do SPV-a M3000 i tu pytanie do znawców:

1. Czy SPV M3000 obsługuje maks. tylko 1 GB ? - taką informację znalazłem na www.kingston.com, ale nie jestem wstanie jej zweryfikować w żadnym innym miejscu

2. Czy jest sens kupować do  SPV-a kartę szybką ( Ultra II itp.) tzn. czy sam SPV jest wstanie wykorzystać zalety tej szybkości ?

3. A może ktoś jest wstanie polecić jakiś konkretny model / typ karty ? :D

Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2006, 10:13:08 »
1. Czy SPV M3000 obsługuje maks. tylko 1 GB ? - taką informację znalazłem na www.kingston.com, ale nie jestem wstanie jej zweryfikować w żadnym innym miejscu

Na pewno dzialaja z nim karty Kingston MiniSD z Allegro (czarne) o pojemnosci 2 GB (w zestawie z konwerterem do SD)

2. Czy jest sens kupować do SPV-a kartę szybką ( Ultra II itp.) tzn. czy sam SPV jest wstanie wykorzystać zalety tej szybkości ?

Tego do konca nie wiem... na mojej zwyklej, czarnej Kingston SPV zapisuje filmy z kamery gubiac klatki (przy zapisie do pamieci wewnetrznej ten problem nie wystepuje). Pytanie... taki to juz jego urok czy zbyt wolna karta przy zapisie (w co raczej watpie)

3. A może ktoś jest wstanie polecić jakiś konkretny model / typ karty ? Very Happy

Uzywam czarnego Kingstona i poza zapisem filmikow (podejrzewam, ze  SPV po prostu tak dziala) nie ma zadnych problemow.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 25, 2006, 12:50:49 »
Cytat: "raptyk"

Na pewno dzialaja z nim karty Kingston MiniSD z Allegro (czarne) o pojemnosci 2 GB (w zestawie z konwerterem do SD)

2. Czy jest sens kupować do SPV-a kartę szybką ( Ultra II itp.) tzn. czy sam SPV jest wstanie wykorzystać zalety tej szybkości ?

Tego do konca nie wiem... na mojej zwyklej, czarnej Kingston SPV zapisuje filmy z kamery gubiac klatki (przy zapisie do pamieci wewnetrznej ten problem nie wystepuje). Pytanie... taki to juz jego urok czy zbyt wolna karta przy zapisie (w co raczej watpie)

3. A może ktoś jest wstanie polecić jakiś konkretny model / typ karty ? Very Happy

Uzywam czarnego Kingstona i poza zapisem filmikow (podejrzewam, ze  SPV po prostu tak dziala) nie ma zadnych problemow.

to wina karty, wloz ja w czytnik i zobaczysz ze nie przekroczy ci przy zapisie 1 mega
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 25, 2006, 22:33:06 »

to wina karty, wloz ja w czytnik i zobaczysz ze nie przekroczy ci przy zapisie 1 mega

nie sadze ze nagrywanie filmow jest tak wymagajace... kilka sekund nagrania to raptem kilkadziesiat/kilkaset kB. Przy zapisie przez komp. calosc dziala sprawnie (uzywam jej wymiennie w aparacie Panasonic FZ30 - 8 mpx, kilku mb zdjecia zapisywane sa blyskawicznie).

Tez masz SPV m3000 ? ...ten problem wystepuje tylko u mnie ? (mozliwe, ze spowalnia ja jakis soft)

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 25, 2006, 22:59:43 »
Zapis spowalnia sam ActiveSync - taka jest już jego "uroda". W czytniku jest znacznie szybciej, chociaż czasami ta szybkość pozostawia wiele do życzenia.

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 27, 2006, 16:33:47 »
"ego do konca nie wiem... na mojej zwyklej, czarnej Kingston SPV zapisuje filmy z kamery gubiac klatki (przy zapisie do pamieci wewnetrznej ten problem nie wystepuje). Pytanie... taki to juz jego urok czy zbyt wolna karta przy zapisie (w co raczej watpie)"

mowimy o zapisie filmow przez SPV na karte i bezposrednio do wewnetrznej pamieci (duze roznice)

2GB z USA, czy tam Hong Kongu
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 02, 2006, 12:00:31 »
Ja postanowiłem zrobić eksperyment i kupiłem kartę z nieznanego w sumie u nas źródła zza oceanu. W linku jest to, co ja zapodałem i od tego właśnie sprzedawcy. http://cgi.ebay.com/TOPRAM-2GB-2G-minisd-mini-SD-Secure-Digital-Card_W0QQitemZ9734404961QQihZ008QQcategoryZ118260QQrdZ1QQcmdZViewItem
Moje wrażenia:
Cóż...pozatym, że karta działa i to bardzo dobrze, a SPV ja wykrywa jako 1949,59 MB nie wiem co można złego o niej powiedzieć. Użytkuję ją ok. 2 miesiące i nic mi z niej nie uciekło. Oczywiście plusem jest to, że:
- 2 GB kosztowało mnie w sumie 263 zł !
- dostałem do tego czytnik pod USB 2.0, dzałający jako pendrive
- karta rzekomo działa z predkością 120x, ale nie bardzo mi zależy żeby to sprawdzać jakimś benchmarkiem bo dla SPV to i tak żadna pociecha (Jak chcecie to zapodajcie program jakim mogę to przetestować to przedstawie Wam wyniki)

Jedyne minusy to, że przesyłka jest dostarczona jako list zwykły i listonosz mi poprostu wrzucił do skrzynki (miałem farta, że doszła :) ), a drugi, to że trzeba poczekać ok. 10-15 dni po zakupie.
HTC TYTN II
8gb microSDHC

ROM: PDACornerUltimate.V21-21032
RADIO: 1.71.09.01