[Qtek 9100] Kilka problemów

• 7 Odpowiedzi
  • 636 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 13, 2006, 21:05:17 »
Czesc,
zebralo mi sie kilka problemow od czasu kiedy uzywam Qteka, wiec moze Wy mi pomozecie:

1. Bateria - trzyma 20 godzin, jak uzywam BT - 8 godzin, a jak cokolwiek na nim robie to juz w ogole jest masakra, jestem w stanie wykonczyc Qteka w pare h. Co do tych 20 godzin: pracuje przy pelnym oswietleniu, po minucie sie wylacza podswietlenie, wylaczanie jesli jest nie uzywany nie jest ustawione. Przez te 20 godzin rozmawiam okolo 10 minut, oraz korzystam z pda przez 15, reszte jest ciagle wygaszony ekran.
Byc moze problem tkwi w ustawieniach baterii, o ktorych pisze, wiec moze podajcie na jakich ustawieniach u Was wytrzymuje te 2-3 dni. Oczywiscie podczas testu nic nie dzialalo w tle, MagicButton nic nie pokazywal, tak samo taskmgr pusty.

2. Kontakty - raz na 2 dni, znikaja mi kontakty, wchodze sobie w zakladke contacts - a tam pusto, suwak wyglada tak jak wczesniej czyli tak jakby ilosc kontaktow sie zgadzala, tylko ze ich nie widac. Oczywiscie dzieje sie to wtedy jak musze pilnie do kogos zadzwonic. Soft reset zalatwia sprawe.

3. Wieszanie sie - co jakis czas wizard sie wiesza, nic nie mozna zrobic, po prostu wszystko stoi, wysuniecie klawiatury nic nie zmienia (ekran pozostaje w pozycji pionowej), Soft reset zalatwia sprawe.

4. Active Sync - laczy sie przez BT, przez usb nijak nie chce sie uruchomic, o ile synchronizacje moge przeprowadzac przez BT, to chcialbym mu kiedys wymienic Rom, a tu niestety nie ma jak. Po zainstalowaniu USB switch na wizardzie, win xp poprawnie instaluje sterowniki, wykrywa pda, ale AS go nie wykrywa.

I na koniec swietna wiadomosc, chcialem oddac baterie na gwarancje, to uslyszalem ze musze oddac caly sprzet na 14 dni roboczych...

Jakbyscie mogli rozwiazac ktorys z moich problemow, bylbym niezmiernie wdzieczny.
Pozdrawiam

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 13, 2006, 21:27:33 »
Co do pierwszego pytania to ci powiem tyle. Kupiłem swojego od gościa, który od początku miał orginalny rom orange. Qtek działał wolno i też mi bateria strasznie szybko schodziła. Zmieniłem na rom t-mobile z xda-developers i wszystko lepiej działa, łącznie z baterią, a pocketa mam cały czas podkręconego do 260 MHz ( wg. batterystatus).
Ogólnie ja stawiam na ROM, spróbuj go wymienić, tylko pamiętaj, że wtedy gwarancja idzie w pi..erony, tzn. zawsze można zrobić kopię zapasową i wgrać orginalny jak będzie potrzeba. Co do połączenia usb sprawdzałeś tylko z jednym komputerem, czy z innymi też? Już nie raz na forum różni ludzie opisywali, że z jednym komputerem są jaja, a z innym normalnie działa.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2006, 21:35:15 »
Rozwiązanie:
Jakaś aplikacja ewidentnie Ci "smrodzi". Jaka nie mam pojecia musisz dojść do tego metodą prób i błędów, odinstalowując je po kolei.
O ile się orientuje bateria nie podlega gwarancji. Oczywiście mogę się mylić, ale to część która ulega destrukcji na skutek nieprawidłowego użytkowania.
HR lub wymiana romu powinna załatwić sprawę.
Jeśli XP zainstalował PDA to:
masz źle skonfigurowanego AS, wadliwie działającego firewala lub antywirusa.
Pozdrawiam a po szczegóły zapraszam do forumowej wyszukiwarki. Po przekopaniu się przez tematy "śmieci" znajdziesz szczegółowe instrukcje.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 13, 2006, 21:43:06 »
o Active sync przeczytalem 3/4 z dzialu pocket edition, wszedzie teksty o antyvirusie lub firewallu, ale u mnie nie ma takich rzeczy.
Bateria podlega gwarancji - 6 miesiecy
20 godzin wytrzymuje na czystym systemie, takim jak jest po HR, wiec to niestety nie jest problem.
Co do innego ROMu, jak sie uda go polaczyc przez USB (sprawdze na jakims innym kompie) to jutro mu wrzuce tmobile i zobaczymy ile wytrzyma bateria.
pozdr

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 13, 2006, 21:52:51 »
Cytat: "lechuCC"

20 godzin wytrzymuje na czystym systemie, takim jak jest po HR, wiec to niestety nie jest problem.

Nie mam pojecia co chciałeś powiedziec :P
Moim zdaniem to jest problem.
W XP:
Start/Mój komputer kontekstowym (prawy przycisk myszy) Zarządzaj/Menedźer urządzeń
Sprawdź jak masz zainstalowany PDA. Jeśli z znakiem zapytania to niestety urządzenie jest nie zainstalowane.

*

Offline pyr77

• 335
  • Sprzęt: iPhone 3GS 32GB; Galaxy Note
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 13, 2006, 22:11:53 »
Z kontaktami mam podobnie. Zawsze jak uzywam GG i poczty. Nie wiem dlaczego ale te dwa programy na raz powoduja, ze nie dziala zaden. I do tego znikaja kontakty. Wchodze w start i wybieram "Uruchomione programy". Tam zamykam wszystko i kontakty wracaja po dwoch trzech otwarciach i zamknieciach "Contacts".

Pozdrawiam
Piotr

*

Offline accer

• 13
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 14, 2006, 12:34:51 »
Ad 1. Nie mam pojecia czemu tak jest :)

Ad 2 i 3 . mialem to samo, zainstalowalem nowy ROM ze strony ery (MDA Vario) i problemy zniknęły.

Ad 4. Zainstaluj AS w wersji 4.1 lub 4.2 bo pewnie uzywasz 4.0. Czytalem tu na forum ze wielu ludzi narzeka na tą wersję AS, mi co prawda działa bezproblemowo - wykrywa, synchronizuje itp bez zadnego problemu, ale jak masz problem - zmien wersje AS - do pobrania napewno z MS i sprawdz dział download w PDA clubie.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 15, 2006, 11:24:41 »
Ad 1 - may dzieki, myslalem ze jak jest off to telefon nie bedzie dzownil podczas polaczenia :) 1 problem z glowy

Ad 4 - zainstalowalem AS 4.2 na innym kompie (win 2k) podlaczylem wizarda, w momencie wykryty i AS sie laczy. Takze uznajmy ze tez problem z glowy :) Licze ze 2 i 3 punkt znikna po zmianie ROMu :)

:)