[MDA Vario] Wolne połączniena na wifi

• 23 Odpowiedzi
  • 1403 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Ibanezq

• 729
  • Sprzęt: HTC Sensation XE with Beats srałdio ;)
« dnia: Październik 19, 2006, 13:11:00 »
Odpaliłem sobie w domu wifi. Telefon dość szybko nawiązuje połącznie, sygnal jest dobry ale trzeba strasznie dlugo czekac na pojawienie sie strony www. Pojawia się komunikat "Lokalizowanie..." i tak trzeba czekac pewnie ponad minutę. POdobnie jak przy lącznieu z ircem i gg.
ZAuważyłem że jak raz się połaczę z GG i potem rozłącze to następnym razem łączy momentalnie.
Co może być przyczyną takiego zachowania? Coś w konfiguracji sieci na MDA itp?
PDA: Palm V -> iPAQ 3760 -> HTC Wizard -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> HTC Sensation XE
GSM: Siemens C25 -> Nokia 5110 -> Nokia 6210 -> Nokia 6310 -> Siemens C35i -> Siemens S65 -> Nokia 6650

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2006, 13:55:40 »
ibanezq

sprobuj uzyc innych DNSow
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 19, 2006, 14:02:00 »
a moze DHPC
polaczenie nawiazuje szybko pokazuje sie ikona na goze i zasieg ale w zakladce z ip pobiera ip i to o ile pamietam dosc dlugo trwalo

teraz mam na stale wpisane wiec nie pamietam ile to dokladnie trwalo

sprawdz moze u siebie jak bedzie na stalym ip o ile masz teraz pobierane automatycznie

*

Offline Ibanezq

• 729
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2006, 15:36:10 »
Cytat: "Emil_rosa"
a moze DHPC
polaczenie nawiazuje szybko pokazuje sie ikona na goze i zasieg ale w zakladce z ip pobiera ip i to o ile pamietam dosc dlugo trwalo

teraz mam na stale wpisane wiec nie pamietam ile to dokladnie trwalo

sprawdz moze u siebie jak bedzie na stalym ip o ile masz teraz pobierane automatycznie

OK, tylko podpowiedz mi jakie mam wpisac DNS i WINS?
PDA: Palm V -> iPAQ 3760 -> HTC Wizard -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> HTC Sensation XE
GSM: Siemens C25 -> Nokia 5110 -> Nokia 6210 -> Nokia 6310 -> Siemens C35i -> Siemens S65 -> Nokia 6650

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2006, 17:12:54 »
dns klepnij najlepiej

212,85,112,32 to serwer home
194,204,159,1 a to serwer telepsow

a wins jesli nic to ci nie mowi wiec nic tam nie klep :D bo pewnie nie ma cie serwera wins

info o wins http://pl.wikipedia.org/wiki/WINS
o dns http://pl.wikipedia.org/wiki/Dns

*

Offline Ibanezq

• 729
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2006, 23:13:31 »
Cytat: "Emil_rosa"
dns klepnij najlepiej

a wins jesli nic to ci nie mowi wiec nic tam nie klep :D bo pewnie nie ma cie serwera wins

info o wins http://pl.wikipedia.org/wiki/WINS
o dns http://pl.wikipedia.org/wiki/Dns

OK, tylko teraz nie za bardzo wiem gdzie to dokładnie wpisać :/

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 19, 2006, 23:23:55 »
:D nie no juz nie mam sily :D

wiec tylko odpowiem instrukcja sie kalania :D

podam tylko z pamieci mniej wiecej ustawienia 3 zakladka wlan ustawienia
potem lewy softkey podpisane menu z listy network cards na goze internet na dole wlazisz w sdio wlan niepamietam jak dalej :) i pierwsza zakladka ustawia sie czy adres masz miec auto (standardowe ustawienie) a mozna przypisac sobie recznie nizej wpisujesz ip maske i brame  
nie  wiem jak u ciebie w sieci jest wiec nie bede ci pisal co i jak u mnie nie ma dhcp wiec wszystko sobie klepie recznie i wpisuje 192.168.1.11 maska 255.255.255.0 a bramka 192.168.1.1 ale jak mowie u ciebie moze byc inaczej auto albo inne adresy

potem druga zakladka i tam klepiesz dwa dns ktore podalem wyzej

i to koniec konfigurowania karty wifi ktora sie znajduje w wizardzie :)

potem soft reset i mozesz odpalic karte i sprawdzic czy smiga net wymiana danych i inne takie po wifi :D

a i odrazu wspomne ze wiedze podstawowa sie nabywa w podstawowce
a wiedze podstawowa o pda z instrukcji ewentualnie z faq dla poczatkujacych jest na www.pdaclub.pl wiec poczytaj

a nie zadajesz takie pytania ciagle typu jak zmienic dzwonek czy jak przestawic tapete :D bo niewiele osob ma czas poprostu prowadzic za raczke jak dzidziusia :D

no i standardowy tekst :D jak zwykle wiekszosc odpowiedzi znajdziesz w wyszukiwarce jak nie tej to google albo xda

powinnismy stworzyc algorytm pytania na forum :)

1 sprawdz czy odpowiedzi na twoje pytanie nie ma w instrukcji
2 sprawdz czy odpowiedzi na twoje pytanie nie ma w dziale dla poczatkujacych
3 sprawdz czy odpowiedzi na twoje pytanie nie bylo juz w jakims temacie na forum
4 sprawdz czy odpowiedzi na twoje pytanie nie znajdziesz w necir google xda
5 jak wypelniles wszystkie 4 powyzsze punkty i nie znalazles odpowiedzi to pewnie sie pomyliles wykonaj kroki 1,2,3,4 jeszcze raz :D
6 pamietaj kazde uzadzenie elektryczne dziala znacznie lepiej jesli przed wlaczeniem wlozysz wtyczke do gniazdka moze poprostu nie wlaczyles uzadzenia dlatego nie dziala
7 jak udalo ci sie przebrnac i przez punkt 5,6 MOZESZ pisac nowy temat na forum :D

zminimalizowalo by to ilosc nowych tematow :D

*

Offline Ibanezq

• 729
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 20, 2006, 16:21:29 »
Spoko, GG i irc łączą się szybko. Niestety IE dalej wyświetla "Trwa lokalizowanie..." :(

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 20, 2006, 16:48:41 »
Wyłącz grafikę lub otwieraj www przez
www.demo.mobileleap.net
www.skweezer.net

IRC i GG nie wymagają serwera DNS łączą się bezpośrednio po IP.
Serwer DNS ustaw na IP accespointa lub komputera (ad-hoc)
Defaltowo z microsoftu to bedzie 192.168.0.1 lecz możesz mieć oczywiście inny, zależy jak masz ustawione

*

Offline Ibanezq

• 729
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 20, 2006, 16:53:40 »
Cytat: "Ronert_nik"
Wyłącz grafikę lub otwieraj www przez
www.demo.mobileleap.net
www.skweezer.net

IRC i GG nie wymagają serwera DNS łączą się bezpośrednio po IP.
Serwer DNS ustaw na IP accespointa lub komputera (ad-hoc)
Defaltowo z microsoftu to bedzie 192.168.0.1 lecz możesz mieć oczywiście inny, zależy jak masz ustawione

IRC używa dns bo przecież łączy sie z np "poznan.irc.pl", GG chyba rzeczywiście nie ale teraz dziala o wiele lepiej. Tylko ten IE cos nie hula.

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 20, 2006, 16:57:12 »
Nie czytasz czy jak ??
Napisz z kąd masz internet po wi-fi w Wizardzie i jakie ma to coś IP ??
I to IP ustaw jako DNS w Wizardzie i po kłopocie.

*

Offline Ibanezq

• 729
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 20, 2006, 18:16:00 »
Cytat: "Ronert_nik"
Nie czytasz czy jak ??
Napisz z kąd masz internet po wi-fi w Wizardzie i jakie ma to coś IP ??
I to IP ustaw jako DNS w Wizardzie i po kłopocie.

To samo - wszystko gada oprócz IE

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 20, 2006, 18:38:44 »
ip nie moze byc jako serwer dns wlasnie dlatego przegladarka Ci nie otwiera stron bo masz zle dns`y. dns wklep taki jaki masz w urzadzeniu dajacym net ip daj o jeden wieksze
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline Ibanezq

• 729
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 20, 2006, 19:07:09 »
Cytat: "romulus"
ip nie moze byc jako serwer dns wlasnie dlatego przegladarka Ci nie otwiera stron bo masz zle dns`y. dns wklep taki jaki masz w urzadzeniu dajacym net ip daj o jeden wieksze

Dałem takie:

I dalej to samo :(

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 20, 2006, 19:46:56 »
a jakie zasz w kompie lub AP? zrob tak podlacz pocketa pod usb, w kompie start/cmd/ i wklep ipconfig/all i wyswietli ci poalaczenia sieciowe kompa i pocketa brame tez musisz ustawic

j
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 20, 2006, 19:51:07 »

Herezje szerzysz.
Urządzenie AP lub PC(XP) działa jako serwer dns !!!

A DNSy podane przez Ciebie niekoniecznie muszą działać to zalezy od prowidera z którego ma się połączenie internetowe.
IP z puli xxx.xxx.xxx.1 bedzie działać zawsze.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 20, 2006, 20:08:34 »
dns`y ktore podale sluza jako przyklad  dlatego ma sprawdzic jakie ma ip, do tej pory nie napisal skad ma net, neo, kabel czy wi-fi jezeli dwa pozostale to ma statyczne ip wiec nie bedzie mial problemu z polaczeniam, ale jak widzisz Twoj przyklad nie dziala.
a urzadenie ap ma tez funkcje klient to skad wiesz jak ma net (i w jakim trybie teoretyczne ap) do tego jezeli lata na proxy to z twoja konfi napewno nie odpali neta a w ten sposob z powodzeniem latam juz pol roku
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=43287
no chyba ze mi powiesz ze to nie moze dzialac

*

Offline Ibanezq

• 729
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 20, 2006, 20:10:26 »
jestem wlasnie w domu i wszystko hula. w firmie sos nie tak z tym ie

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 20, 2006, 20:16:24 »
Ronert_nik jak widzis zanim tu dotarles to ja mialem lan i wilan, konfi jest nie zmienione od czerwca doszla mi tylko antenka dookolna oraz drugi ap jeden jako serwer drugi klient planet 1966 i 4000

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 20, 2006, 20:17:49 »
Utnijmy tą dyskusje.
Wklep i sprawdź bo teraz p[iszesz co Ci się wydaje a nie sprawdziłeś.
Wklep w DNS IP bramki i zobacz co się stanie.
Tak jest prościej a to że masz napisane więcej postów wcale nie oznacza że nieznam się na sieciach a Ty się na nich znasz.
Sprawdź zanim cos napiszesz.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 20, 2006, 20:24:58 »
hmmm teraz to juz Ciebie nie rozumiem. co mam sprawdzic? chcesz zebym przekonfigurowal cala siec. po co?
skoro mi wszystko dziala i to ja mam punk dostepowy lokalnego prowidera.
do tego nie napisalem ze sie nie znasz tylko ze jam korzystam z takimi ustawieniami od czerwca i raczej opisu wczesniej nikt nie robil. jak zmienie ustawienia to okolo 30 osob straci net hehe do tego ja strace dostep do 3 grup roboczych. skoro znasz prostszy sposob to zrob opis ja nie napisalem ze moje ustawienia sa najlepsz tylko dzialajace

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 20, 2006, 20:45:39 »
do tego nie napisalem ze sie nie znasz

a to kto napisał ??

hmmm teraz to juz Ciebie nie rozumiem. co mam sprawdzic?

A ustawienia wklep w Wizarda bo na to wskazuje temat postu:
Temat postu: [MDA Vario] Wolne połączniena na wifi

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 20, 2006, 21:13:56 »
hmm widze ze masz zly dzien ale ja mam dobry :) moj czytat"do tej pory nie napisal skad ma net, neo, kabel czy wi-fi jezeli dwa pozostale to ma statyczne ip"   zrob tak wez podlacz sie pod kablowke wklep ip dla lanu daj proxy, podlacz karte wi-fi i pocketa i wklep swoje ip jako dns i zobacz co bedziesz mial, nic
wolne polaczenie na wi-fi mowi nam tylko ze kolega laczy sie przez wi-fi nie usb co nie wskazuje na to ze ma radio a moze mic wsystko.
sposobow zawsze jest kilka  :)
jezeli twoj sposob dziala to dobrze nastepnemu napisze sie trzy rozne mozliwosci bo jeden kolega tez opisywal tylko przez karte wi-fi i wep, ja przez wapa z lanem i wilanem

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 20, 2006, 21:51:31 »
NIe rozumiesz a mi już brakuje sił by w kółko powtarzać to samo.
Bez względu na proxy itd Bramka bedzie serwerem dns, który jeśli jest proxy to puści nas przez nie bo to serwer DNS, od tego właśnie są serwery dns.
Sprawdź w dowolnej konfiguracji niezależnie czy w sieci z widocznym IP czy też za maskaradą to bez znaczenia.
Wklep i sprawdź.
Wszysko mozna robić dookoła, ale niewiem czy warto skoro można prościej bez szukania działających DNSów, serwerów Proxy które też są serwerami DNS i tak można zapętlać z jednego proxy na drugie aż nam zabraknie miejsca do wpisywania, a wystarczy w miejsce DNS wklepać IP bramki (która jest serwerem DNS) i wszystko bangla.
Napiszę jeszcze raz SPRAWDŹ
A kolega ibanezq chyba się pogubił :)
Fakt faktem IE powinna działać z DHCP z normalną szybkością. Po wpisaniu danych konfiguracyjnych w ustawienia karty szybciej będzie tylko i wyłącznie nawiązywanie połączenia zaraz po włączeniu Wi-Fi.
Powolne otwieranie się stron w DHCP jest spowodowane objętością serwisów www.
Powstają mobilne serwisy, z mniejszą zawartością grafiki i serwery które konwertują zawartość by się szybciej ładowały i były ładnie przystosowane do rozdzielczości PDA/telefonów.
Przykłady takich serwerów podałem parę postów w stecz.
Pozdrawiam