[M3000] Problemy z zasiegiem

• 9 Odpowiedzi
  • 2348 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jacekk85

• 9
  • Sprzęt: SPV M3000
[M3000] Problemy z zasiegiem
« dnia: Luty 22, 2011, 01:28:43 »
SPV M3000
IPL 1.07
SPL 1.07
GSM 01.13.10
OS 11.0.4.0
Windows Mobile 6.1 Pro
wersja 20273 H3R Final
Siec Orange

Witam.
   Pare miesiecy temu zakupilem na Allegro Wizarda. Telefon fajny, niestety mam problemy z zasiegiem. Postaram je sie opisac ponizej. Podejrzewam, ze bedzie duzo do czytania ;)

Moj Wizard gubi czasami zasieg nawet lezac na stole. Co za tym idzie inni nie moga sie do mnie dodzwonic i zauwazylem, ze SMSy czesto dochodza z opoznieniem. Na poczatku zaobserwowalem, iz po zgubieniu zasiegu ikonka u gory ekranu z "E" zmienia sie na "G". Gdy to nastapi, nie mozna juz dzwonic i odbierac polaczen, nawet gdy wyswietla wszystkie kreski zasiegu.
Pozostaje soft reset, badz wylaczenie i wlaczenie telefonu w Comm Manager (choc to drugie nie zawsze sie da). Czasem gdy ktos do mnie dzwoni, podnosze telefon, nie zdaze nawet nacisnac by odebrac, a tu przerywa polaczenie, co jest strasznie irytujace.
Czasami po zgubieniu zasiegu wyswietla "Brak karty SIM", ale bardzo rzadko.

Zastanawialem sie czy to wina softu, moze radio rom-a, czy moze wina sprzetowa. To, ze zasieg sie gubi i wariuje kaze mi myslec, ze to cos ze sprzetem. Z drugiej zas strony, fakt iz po odzyskaniu zasiegu i zmianie ikonki na "G" nie mozna dzwonic wskazuje tak jakby na soft.

Przeszukalem forum, zauwazylem, ze nie tylko ja mialem problem z zasiegiem. Ktos napisal, ze wariujacy zasieg moze byc spowodowany tym, ze klapka gdzie jest antena odstaje. Moja tez odstawala ale z lewej strony (gdy sie patrzy na ekran), a to po prawej sa przeciez styki laczace sie z antena. Na wszelki wypadek jednak prowizorycznie scisnalem to miejsce i skleilem tasma klejaca. Jak sie pewnie domyslacie nic to nie dalo.

Po jakims czasie postanowilem zrobic hard reset. Zasieg nadal czasami sie gubil, ale zauwazylem, ze teraz gdy sie straci nie zmienia ikonki z "E" na "G", a na takie dwie strzalki z krzyzykiem. Co za tym idzie przez pare dni telefon nie "psul" sie calkowicie, by byl konieczny soft reset, lecz nadal czasami byl poza zasiegiem i ludzie od czasu do czasu nie mogli sie dodzwonic.

Nie dawalo mi to spokoju, wiec postanowilem isc dalej. Sciagnalem tylna klapke gdzie jest antena. Przetarlem styki sucha szmatka i poskladalem telefon spowrotem. Nic to nie dalo i jeszcze po wyciagnieciu baterii i rozebraniu telefon znow zmienial "E" na "G", a nie na wyzej opisane strzalki, wiec musialem go czesto resetowac. Jak sie pozniej okazalo, wystarczalo wyciagnac baterie na pare minut i wtedy wlasnie zamiast zmieniac na te strzalki, zmienial na "G", czym zmuszal mnie do soft resetow. Ponizej zamieszczam zdjecia rozebranego telefonu, moze ktos zobaczy cos ciekawego :)

[img=http://img258.imagevenue.com/loc571/th_32885_DSCF0060_122_571lo.jpg] [img=http://img248.imagevenue.com/loc243/th_32923_DSCF0061_122_243lo.jpg] [img=http://img5.imagevenue.com/loc582/th_32955_DSCF0059_122_582lo.jpg]

Wyczytalem rowniez, ze moze to byc wina karty sim. Postanowilem dogiac te blaszki by mocniej siedziala karta. Szczerze mowiac nie wiem czy je choc troche dogialem, nie chcialem za mocno by nie przesadzic, badz czegos wylamac. Moze ktos ma jakas metode na zrobienie tego? W kazdym razie zasieg gubil sie nadal.
Czytalem tez, ze czasami konieczna jest calkowita wymiana karty. Musze w najblizszym czasie zakupic jakis starter i przetestowac na innym sim-ie. W kazdym razie obecna karta sim na innym
telefonie i tak nie sprawia problemow.
W planach mam, takze zmiane radio romu, a moze nawet calego romu. Tylko troche sie obawiam tego. Wiem, ze jest to opisane w FAQ, lecz gdy czytalem niektore posty na forum, ze ktos probowal cos wgrac i teraz mu w ogole telefon nie dziala, to sie przerazilem :)
Dodam jeszcze na koniec, ze dzis rano okazalo sie, iz czasami obecnosc tych strzalek i krzyzyka i tak nie gwarantuje tego, ze nie bedzie konieczny soft reset by moc znow wykonywac i odbierac polaczenia.

Opisalem swoj problem, mam nadzieje, ze ktos bedzie potrafil mi pomoc. Moze bedzie mial inne pomysly, jak naprawic tego Wizarda. Z gory dziekuje za wszystkie proby pomocy. Przepraszam, ze taka dluga opowiesc, ale chcialem dokladnie opisac objawy :)
Pozdrawiam.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: [M3000] Problemy z zasiegiem
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2011, 07:37:58 »
tak cos czuje ze w tym wszystkim zabraklo najwazniejszego:
' Jestem w Play'.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 22, 2011, 11:44:32 »
jak masz Windows Mobile 6.1 Pro to nie powinieneś mieć 
IPL/SPL  w wersji przynajmniej 2.xx

*

Offline jacekk85

• 9
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 22, 2011, 13:03:54 »
tak cos czuje ze w tym wszystkim zabraklo najwazniejszego:
' Jestem w Play'.

Jak juz wyzej napisalem jestem w Orange :) Poza tym operator moze i ma wplyw na poziom sygnalu, ale jest jeszcze drugi problem. Nawet gdybym mial i wszystkie kreski, poszedlbym w miejsce gdzie nie ma calkowicie sygnalu np. do piwnicy, to po powrocie by go juz nawet nie probowal odzyskac. Pozostaje wtedy soft reset.
Szukalem wczoraj rowniez na forach zagranicznych i tam tez niektorzy mieli problem z tym, ze gdy sie zgubi zasieg to juz nie wraca. Niestety nikt nic sensownego nie wymyslil.

jak masz Windows Mobile 6.1 Pro to nie powinieneś mieć 
IPL/SPL  w wersji przynajmniej 2.xx

Nie mam zielonego pojecia :) To moj pierwszy telefon tego typu, nigdy nie mialem komorki z systemem operacyjnym. Ten ROM byl juz wgrany gdy go kupilem, sam sie jeszcze nie bawilem w takie rzeczy.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 22, 2011, 13:13:19 »
Zajrzyj do Faq tam wszytko jest ładnie opisane;)
Ja bym najpierw naprostował ten problem z ipl/spl
a później ewentualnie zmienił radio :)

*

Offline jacekk85

• 9
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 22, 2011, 13:46:12 »
Zajrzyj do Faq tam wszytko jest ładnie opisane;)
Ja bym najpierw naprostował ten problem z ipl/spl
a później ewentualnie zmienił radio :)

Rozumiem, ze przez "naprostowanie" rozumiesz wgranie ROM-a RUU_Molski.Biz_226102_22610105_022511_WWE.exe, a dopiero pozniej innego??? Problem w tym, ze nie jestem specjalnie doswiadczonym uzytkownikiem tego telefonu i sie boje, ze cos pojdzie nie tak, a w konsekwencji nie uruchomie w ogole telefonu :)
W kazdym razie gdybym nawet sie zdecydowal, to mam pewne watpliwosci. W FAQ jest opisane jak sciagnac CID-a na G3. Ale albo jestem slepy albo nie ma opisu jak wgrac ROMa do tego modelu telefonu. Jest opis do wgrania na G4, pozniej jeszcze jest na G3 i G4 ale przez Shell Tool-a, ktorego tam nie zalecaja. Innego sposobu na G3 nie widze w FAQ.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 22, 2011, 15:43:33 »
Dokładnie...
 trzeba ściągnąć ruu rozpakować i wrzucić  tam plik romu, później tylko uruchomić RUU i klikać dalej :)
Nie zapomnij o ''cidzie''

*

Offline jacekk85

• 9
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 22, 2011, 16:06:23 »
Dokładnie...
 trzeba ściągnąć ruu rozpakować i wrzucić  tam plik romu, później tylko uruchomić RUU i klikać dalej :)
Nie zapomnij o ''cidzie''
Dzieki za pomoc, moze za kilka dni odwaze sie zmienic tego ROM-a. Tylko jeszcze musze dokladniej poszukac informacji o RUU , by nie popelnic jakiegos bledu. Mam nadzieje, ze moj nastepny temat nie bedzie w stylu: "Pomocy moj Wizard nie chce ruszyc po zmianie ROMu" :P
Byc moze w miedzyczasie ktos bedzie mial takze inne sugestie odnosnie szalejacego zasiegu. Zmiana ROMu byc moze rozwiaze problem, ze zasieg po zgubieniu nie chce juz wrocic, ale nie wiem czy rozwiaze ogolnie problem gubienia go. Chyba, ze po zmianie ROMu, zmiana radia wplynie pozytywnie na dzialanie telefonu.

---------------------

Na pewnym zagranicznym forum znalazlem info jak niby poprawic sygnal w Wizardzie. Niektorym ten sposob podobno pomogl, niektorym nie. Metoda wydaje sie jednak dosc kontrowersyjna. Zreszta sami zobaczcie :P

http://img134.imageshack.us/img134/2441/dscn41390it.jpg

Myslicie, ze tak drastyczny sposob z przecinaniem moze pomoc, a nie zepsuc?
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2011, 19:38:13 wysłana przez jacekk85 »

*

Offline jacekk85

• 9
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 11, 2011, 11:30:28 »
Pozwolę sobie podnieść wątek, ponieważ chyba problem został rozwiązany. Może pomoże komuś w przyszłości.

Co prawda nie odważyłem się jeszcze zmienić ROMu ani Radio, ale w międzyczasie wygrałem starter i doładowanie z Gadu Air. Oczywiście z ciekawości przełożyłem tą karte sim do swojego Wizarda. Muszę przyznać, że jak narazie (odpukać) jestem zadowolony. Dzwonie do siebie o różnych porach dnia na Wizarda i może na około 25 prób 3 razy nie było zasięgu, ale zaraz po drugiej, natychmiastowej próbie zasięg był już odzyskany. Jak narazie telefon jeszcze sie nie "zepsuł" tak jak kiedyś, że nie możnabyło wykonywać połączeń i tylko soft reset pomagał.

Gadu Air mam tylko na pół roku, później znów karta z Orange wróci do Wizarda. W związku z tym moje pytanie. Myślicie, że wymiana sim-a na nowy pomoże, czy Orange ma taki badziewny zasięg? Dodam tylko, że karta ma swoje lata, dokładnie to chyba z 6 lub więcej, jeszcze jest na niej napis "Idea" :).

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 11, 2011, 17:18:51 »
Kazda z Twoich sugestii jest prawdopodobna. Testuj dalej, bo nikt za Ciebie tego nie sprawdzi.