[HTC Wizard] zmiana ROM z K-Jam do Qtek - opis

• 94 Odpowiedzi
  • 29924 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Mcgiver

• 382
    • http://www.Maxi-PDA.prv.pl
  • Sprzęt: Acer N311 WM6.1
Re: Wyłączanie się urządzenia
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwiec 01, 2006, 10:36:49 »
Cytat: "kukacz"
Witajcie,
Co może być przyczyną wyłączania się QTEKa 9100 przy kliknięciu na ostateczne "Dalej" w aplikacji "RUU_Prodigy_2210205_22102108_021911_WWE_Ship.exe"? RAPI i CID są odblokowane...
Z waszych wypowiedzi wynika, że jest to dość proste, ale kiedy klikam na ostatnie "Next" - aparat momentalnie się wyłącza i jedyną możliwością ponownego włączenia jest wyciągnięcie baterii. Poza tym aplikacja wyrzuca błąd ERROR [260]: UPDATE ERROR.
Może po prostu uruchamiam zły RUU i dla QTEKa nie uruchomię upgrade'u dla iMate albo SPV...

Blad 260 to:

   ERROR [248~260] : UPDATE ERROR

This error occurs when there is an “open port error” before upgrading the CE ROM image.

Solution: You can reset the device and run RUU again. If you still encounter an “OPEN PORT ERROR” again, reset your computer and try again.

Czyli przyczyna to otwarty port ktory np. jest uzywany przez inny program.

Zrestartuj kompa i telefon i powinno pomuc!
Jesli nie to proponuje isc np do kumpla ktory ma czysty system w kompie.

Pozdrawiam
Polecam:

« Odpowiedź #61 dnia: Czerwiec 01, 2006, 12:14:54 »
Port z całą pewnością jest używany, ale przez przez ActiveSynca. Według instrukcji powinienem ustanowić połączenie z PC poprzez AS
Na swoim QTEKu 9100 mam WM5.0. Może nie mogę zaktualizować tego systemu...

QTEK nadal się wyłącza. Sprawdzałem na 3 różnych komputerach i kilkanaście razy restartowałem swój - bez skutku.

*

Offline Garakk

• 264
  • Sprzęt: HTC
« Odpowiedź #62 dnia: Czerwiec 01, 2006, 20:26:48 »
Cytat: "Wolfi"
Okazuje sie ze update romu to pestka :)
Wczoraj sprawdzilam dzialanie kilku romow, zdecydowanie polecam ten:
ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Wizard/Roms/iMate/K-JAM_WWE_216901_2169101_020710_ship.exe

No OK... ROM mam... ale z pierwszego posta wnioskuję, że należy wyczyścić Extended Rom i wrzucić tam nowy z tą samą wersją co wrzucany ROM. Skąd mam wziąć extRom do tego ROMa podanego przez Ciebie?

pozdrawiam
Currently on board (ROM): Wayfarer 2.8

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
ludzie pomocy - miało być łatwe a wcale tak nie jest
« Odpowiedź #63 dnia: Lipiec 25, 2006, 21:03:29 »
zapodałem RUU_Wizard_OrangePL_Customize_WWE_224_Aku23_A2DP_NOCID... oczywiście zanim podziałałem tym ROMem to oczywiście awizard, niby wszystko poszło OK a nic nie jest ok bo;

ipl 2.24
spl 1.03
os 1.3.1.15

po drugie nie działa moduł telefonu

po trzecie strasznie zamulony

po czwarte wreszcie - nie mogę ustanowić połączenia PC - SPV za pomocą activesync 4,2 (choć wcześniej działało)

po piąte, kabel usb nawet nie ładuje

co robić miszczowie  ;) poratujcie

« Odpowiedź #64 dnia: Lipiec 31, 2006, 11:51:14 »
duo
Clubowicz

"zrob to co pisal Emil - wcisnij i trzymaj aparat, potem softreset (trzymajac aparat). pojawia ci sie kolorowe paski z dolnym bialym. jak podlaczysz go do kompa pojawi ci sie napis "usb" a komp go zauwazy. AS w dalszym ciagu bedize martwy ale ty wtedy bedizesz mogl wgrac to ftp://xda:xda@xda-developers.com/Wizard/Roms/Orange/RUU_Wizard_OrangePL_13115_PLK_131115_011310_NOCID.zip to jest ori rom. ja pare godzin temu wlasnie w ten sposob uporalem sie z tym ustrojstwem"

U mnie pomogło!!! Warunek musisz miec naladowana baterie!

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #65 dnia: Lipiec 31, 2006, 19:58:12 »
dziękuję pacmannn, byłem tak zdesperowany że bałem się podjąć jakiekolwiek ruchy bez wstępnego rozeznania, dziękuję jeszcze raz

naprowadzileś mnie na właściwy tor http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=43582&postdays=0&postorder=asc&highlight=soft+reset&start=40

ale cytując

Cytat: "Emil_rosa"
:)

teraz sobie wgraj jakis pozadny soft :) z PL i jakims AKU :D

jakis http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=46058

przeczytaj ten watek a tu powinien byc ten soft o jakim pisza :
ftp://xda:xda@xda-developers.com/Uploads/Wizard/Roms/RUU_Wizard_OrangePL_2220101_PLK_222010101_022511_NOCID.exe

chcę tylko powiedzieć że z nieznanych mi przyczyn wchodzi skutecznie (w sensie działa) jedynie ori ROM, reszta nie daje rady  :kill:
testowałem kilka różnych - za każdym razem to samo - czyli stan od którego zaczął się problem

*

Offline duo

• 13
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpień 01, 2006, 09:37:39 »
Cytat: "jachraniak"
chcę tylko powiedzieć że z nieznanych mi przyczyn wchodzi skutecznie (w sensie działa) jedynie ori ROM, reszta nie daje rady  :kill:
testowałem kilka różnych - za każdym razem to samo - czyli stan od którego zaczął się problem

bo pewnie cid'a zdjales nie wlasciwie. zacznij raz jeszcze od tego i upewnij sie ze zostal zdjety. dopiero potem wgrywaj nowy rom. po ostatnich przygodach zdjalem cida ponownie i bez problemow wgralem rom 2.24

« Odpowiedź #67 dnia: Wrzesień 09, 2006, 16:33:36 »
Czy po zainstalowaniu tego romu na M3000 będe miał BlockRecognizer ??? i gdzie moge zciągnąc tego wizarda bo link nie działa.

pomocy na maxa spv m3000!!!
« Odpowiedź #68 dnia: Październik 14, 2006, 15:08:04 »
Mam bardzo wielką proźbe . Mam spv m3000 . Bardzo prosze o dokładny wręcz bardzo dokładny opis zmiany romu przez awizarda . Ściągniecie cida itd. Siedze już od paru dni ale nic mi nie wychodzi latam po wszystkich opisach szukam i nic . Znalazłem jeden opis ale nic z niego nie moge wywnioskowac w tej sprawie jestem total laikiem (http://mobile.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=28466&postdays=0&postorder=asc&start=0 )Wogóle coś zmieniałem , wgrywałem jakiegoś aku 3.2 i zpierniczyło mi się oprogramowanie fona. Wogóle nie moge odbierać ani wysyłac MMs-ów . Zniknoł mi program do tego . Jednym słowem kopa. A chciał bym znowu mieć pełnego windowsa 5.0 może być i po angielsku byle zeby wszystko było . Bardzo was proszę pomocy !!! Prosze o opis tutaj lub na meyla wadowsky@poczta.onet.pl. Szięki z góry i pozdrawiam .

*

Offline malik

• 257
« Odpowiedź #69 dnia: Październik 14, 2006, 16:31:33 »
jak czytales forum tak jak piszesz do niepisalbys tego co piszesz  :P
niektore romy nie maja wbudowanej aplikacji do mms trzeba cos pozmieniac ale poszukaj, tylko tym razem czyataj dokladniej.
Ja jakis czas temu tez bylem zielony i wszystko znalazlem tu na forum i upgrade zrobilem bez problemu, wiec albo nie umiesz czytac, albo sie lepiej przyloz albo poprostu sobie odpusc.
tematy z ktory korzystalem http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=46294&start=0
http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=42070
i nie licz ze ktos poraz kolejny bedzie Ci to wszystko opisywal

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« Odpowiedź #70 dnia: Październik 14, 2006, 16:34:44 »
Cytat: "malik"
jak czytales forum tak jak piszesz do niepisalbys tego co piszesz  :P

hm, a czego innego spodziewać się można po dzieciach neostrady..?

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
Re: pomocy na maxa spv m3000!!!
« Odpowiedź #71 dnia: Październik 14, 2006, 16:43:23 »
Ocenzurowano - protest
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:11:58 wysłana przez may »
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #72 dnia: Październik 14, 2006, 17:13:53 »
may

On juz nagrzebal i ma kare ze lenistwo bo nie wie co zrobic a wszystko jest chociazby w przyklejonych watkach :)

He he moj 1000 post na forum  :party:
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Affogatoboy

• 25
  • Sprzęt: I-mate K-jam AM 4.0 + N73
« Odpowiedź #73 dnia: Październik 30, 2006, 20:47:51 »
mam pytanie bo jestem dość jeszcze niedoświadczony... Co to jest ta opcja 'u' i 'e' mniej więcej kojarze bo troche poczytałem ale za chiny nie wiem kiedy to uruchomić?

*

Offline Mcgiver

• 382
    • http://www.Maxi-PDA.prv.pl
  • Sprzęt: Acer N311 WM6.1
« Odpowiedź #74 dnia: Październik 30, 2006, 22:01:30 »
Opcja:
e - Enable RAPI pozwala kontrolowac programowi z PC twojego wizarda.
u - Unlock CID odblokuje CID lock`a tak aby wizard mogl byc oktualizowany rom`em innego operatora

Pozdrawiam
Polecam:

*

Offline itq5

• 33
« Odpowiedź #75 dnia: Listopad 11, 2006, 02:02:00 »
Mam qtek'a 9100 od dwóch dni. I ten Norweski / Duński jezyk mnie juz dobija.. Mam juz wizarda. Wgrac go na c:/ ?? po synchronizacji z AS zrobic "e" oraz "u" czy program wyłączyć?

A co do RUU czy któryś jest po polsku i bez blokady operatora?
Bo czytałem, że ten z orange jest dobry ale blokade trzeba zdjąć..

Czy ta instrukcja na 1 stronie jest wystarczająca do przeprowadzenia całej operacji w bezpieczny sposób?

p.s. czy trzeba wyjąć karte sim oraz SD?
p.s. jakiego rodzaju ma to byc synchronizacja? "tam jest wiele opcji do wyboru przy synchronizacji)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #76 dnia: Listopad 11, 2006, 08:55:51 »
itq5

A czy mozesz odpowiedziec na pytanie zadane w innym watku przeze mnie ? Bo od tego wszystko zalezy...

« Odpowiedź #77 dnia: Styczeń 07, 2007, 20:17:47 »
witam ... za chwile bede probowal wymieniac rom na molskiego ale mam pytanie ... uzylem na poczatku a wizarda do odblokowania rapi a potem chcialem odblokowac cid'a i mi sie pojawil blad w stylu
ITWriteDisk - an internal error ocured
po czym zobaczylem wiadomosc ze CID zostal pomyslnie zdjety ... nie wiem jak to mam rozumiec ale jak dla pewnosci zrobilem ta operacje jeszcze raz to trwala ona ok. 0.5 sek. (kilka razy szybciej niz za pierwszym razem) i komunikat byl identyczny ... czy to oznacza ze jednak CID zostal pomyslnie zdjety i moge dalej bez obaw wgrywac roma ??

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #78 dnia: Styczeń 07, 2007, 22:02:41 »
newkind

Obojetnie jaki bedzie wynik skrypt da komunikat ze CID zdjety, ale nie zdjales CIDa w komunikatach ktore sie wyswietlaja przy zdejmowaniu CIDa nie moze byc zadnych bledow. Jezeli nie bedzie bledow wtedy sie CID zdejmie.

« Odpowiedź #79 dnia: Styczeń 07, 2007, 22:14:46 »
w takim razie co radzisz ?
na jednym z zagranicznych for przeczytalem ze trzeba zdowngreadowac roma do nizszego jakiegos prodigy, wtedy zdjac cida i bawic sie w upgready, jednak nie moglem tego zrobic bo jak chcialem wgrac starsze oprogramowanie to wyskakiwal blad ze updater jest za stary :(

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #80 dnia: Styczeń 08, 2007, 09:22:57 »
newkind

Masz w ogole wizarda G3 ?

« Odpowiedź #81 dnia: Styczeń 08, 2007, 09:25:07 »
oleyek
nie, posiadam g4 :) przynajmniej tak mi sie wydaje bo ipl mam 2.22.0001 :)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #82 dnia: Styczeń 08, 2007, 09:32:44 »
newkind

no to o czym w ogole my tu rozmawiamy? Poczytaj jeszcze troche forum a wtedy bedziesz wiedzial ze z G4 sie CIDa nie da zdjac bez placenia za jego zdjecie.

*

Offline Robee

• *
  • 74
Odp: [HTC Wizard] zmiana ROM z K-Jam do Qtek - opis
« Odpowiedź #83 dnia: Październik 20, 2007, 21:47:48 »
Witam

Pozwolę sobie odnowić wątek.
Mam problem ze zmiana ROMu z Visty w Laptopie.
Wyskakuje mi błąd, chyba 260, który mówi coś o problemie z połączeniem z PDA (a mam Hermesa).
Próbowałem już kilka razy i zawsze po tym, jak potwierdze, że chcę zaktualizować ROM to wyświetla mi ten błąd.

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #84 dnia: Październik 21, 2007, 12:58:52 »
Po pierwsze piszesz w watku dotyczacym Wizarda a nie Hermesa.

Po drugie update nalezy wykonywac wylacznie pod XP a nie pod Vista!

*

Offline Robee

• *
  • 74
« Odpowiedź #85 dnia: Październik 21, 2007, 14:22:07 »

Wiem, że pisze w wątku Wiazadra, a robię to, ponieważ:
- po pierwsze Hermes jest następcą Wizadra - być może nie wiesz o tym?
- po drugie wątek dotyczy zmiany ROMu, więc pomyslałem, że ktoś kto go odwiedzi ten wątek będzie znał rozwiązanie tego problemu, tym bardziej, że problem nie dotyczy modelu pda, tylko współpracy Visty z PDA bez pośrednictwa Active Synca, którego w Viscie nie można zainstalować.
- po trzecie, wiem o tym, że pod XP można dokonać wymiany ROMu, bo już to robiłem. Liczę na to, że napisze ktoś komu udało się to juz zobić pod Vistą - w końcu co raz więcej komputerów jest na Viście.
Na wiki.xda znalazłem poradę dotyczącą tego problemu. Próbowałem zrobić to według instrukcji, ale mi nie wyszło. Może ktoś to rozszyfruje? http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Hermes_UpgradeFAQ#Q24

Będę wdzięczny za odpowiedź tym, kórzy mogą mi pomóc, a nie tylko zwracać uwagę.

Pozdrawiam

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #86 dnia: Październik 21, 2007, 14:45:03 »

Wiem, że pisze w wątku Wiazadra, a robię to, ponieważ:
- po pierwsze Hermes jest następcą Wizadra - być może nie wiesz o tym?

Poza tym ze jest nazywany nastepca Wizarda nic innego nie ma z nim wspolnego. Zarowno jezeli chodzi o wgrywanie ROMow jak i sprzetowo.

- po drugie wątek dotyczy zmiany ROMu, więc pomyslałem, że ktoś kto go odwiedzi ten wątek będzie znał rozwiązanie tego problemu, tym bardziej, że problem nie dotyczy modelu pda, tylko współpracy Visty z PDA bez pośrednictwa Active Synca, którego w Viscie nie można zainstalować.
- po trzecie, wiem o tym, że pod XP można dokonać wymiany ROMu, bo już to robiłem. Liczę na to, że napisze ktoś komu udało się to juz zobić pod Vistą - w końcu co raz więcej komputerów jest na Viście.
Na wiki.xda znalazłem poradę dotyczącą tego problemu. Próbowałem zrobić to według instrukcji, ale mi nie wyszło. Może ktoś to rozszyfruje? http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Hermes_UpgradeFAQ#Q24

Pod Vista w ZADEN SPOSÓB nie zaktualizujesz systemu w PPC! Moze do Hermesa sa inne narzedzia do zmiany ROMu ale jak już Ci zwróciłem uwage pytasz nie tam gdzie trzeba...

Będę wdzięczny za odpowiedź tym, kórzy mogą mi pomóc, a nie tylko zwracać uwagę.

Powtarzam, masz hernesa zapytaj w dziale hermesa, bo teraz ewidentnie piszesz w dziale Wizarda...

*

Offline Robee

• *
  • 74
« Odpowiedź #87 dnia: Październik 26, 2007, 21:11:24 »
OleYek

Po raz kolejny pokazujesz, że Twoim głównym celem jest zwracanie innym uwagi i mącenie wody, a nie pomoc.
Według mnie celem forum, na którym w łaśnie piszę jest pomaganie innym, dlatego propnuję, żeby wypowiadali się Ci, którzy potrzebują pomocy, lub chcą jej udzielić, a nie ci, którym nudzi się i potrzebuja poczynić troche zamieszania.
Kiedyś ktoś powiedział święte słowa: "mowa jest srebrem a milczenie złotem".
Niestety sprowokowany sam właśnie złamałem tą zasadę pisząc nie na temat, co stwierdzam z przykrością.
Pozdrawiam

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #88 dnia: Październik 26, 2007, 22:49:41 »
Rozumiem, ze pytanie o rom hermesa w dziale i watku wizarda jest wg. Ciebie jak najbardziej naturalne ale z mojej stroby jest to uswiadomienie Tobie, ze pytasz nie tam gdzie trzeba i zamiast jak normalny czlowiek pojsc zapytac do odpowiedniego dzialu dyskutujesz dalej, do tego odpowiedzialem na wszystkie Twoje pytania ktore zadales co rozumiem, jest mąceniem z mojej strony?

Abstrachujac, czy pytanie o rom do hermesa w watku o romie wizarda jest pisaniem na temat?
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2007, 22:53:05 wysłana przez OleYek »

*

Offline virus20

• **
  • 112
  • HTC Touch PRO 6.1 + WiN Se7Em + Android
  • Sprzęt: HTC Magican--> Uniwersal-->Hermes--> Touch PRO
« Odpowiedź #89 dnia: Luty 21, 2008, 12:58:15 »
ja mam m3100 i mam tragedie z nim ;/
mam wm6.1 i mi sie on cały czas resetuje , co sie ledwo załączy to odrazy wyłancza .
nie znam sie kompletnie na niczym moze jakis reset systemu zeby odnowa sie zrobił ale jak to zrobic ?