[HTC Wizard] zmiana ROM z K-Jam do Qtek - opis

• 94 Odpowiedzi
  • 29941 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 08, 2006, 13:50:35 »
Cytat: "mos84"
kolejna sprawa - plik .nba wrzuciłem do katalogu ROM i gdy używam opcji "w" aWizard nie widzi go.. Skąd wziąć ten oficjalny RUU? Już CID usunięty...
Gdy wrzuciłem backup obecnego ROM'u do /ROM też go nie widzi po komendzie 'w'. Pisze "Avaible Roms:" i pusto pod spodem...

ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Wizard/Roms/iMate/K-JAM_WWE_216901_2169101_020710_ship.zip

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 08, 2006, 19:03:37 »
wie ktos dlaczego w available roms po wpisaniu komendy "w" nie znajduje mi żadnych romów, mimo, że  w ROMS jest rom.nba qteka.... wczesniej daje 'e'i 'u'. Cis

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 09, 2006, 01:35:47 »
no dobra zainstalowalem ten rom z I-mate I szczerze mala jest roznica - moze troszeczke szybciej chodzi. przynajmniej nie poprawia mi teraz na polskie znaki jak pisze smsa co bralo kilka dodatkowych liter a za nic nie chcialo sie poprawic. jezeli ktos wie dlaczego nie widze available roms to prosze pomoc bo jestem zainteresowany romem qteka.

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 11, 2006, 13:33:24 »
Dzięki za pomoc:) Znalazłem wytłumaczenie na XDA - aWizard nie lubi spacji w nazwach katalogów, a u mnie był w katalogu C:\Documents and Setting\...  i dlatego go nie widziało. Przeniosłem do C:\aWizard i już wszystko jest OK. Może komuś się przyda.

*

Offline bielowm

• **
  • 215
  • Sprzęt: iPhone4/HTC HD7
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 16, 2006, 07:27:47 »
Jest nowy ROM dla XDA miniS na stronie O2 jedynie trzeba podac IMEI telefonu i łatwo i bez żadnych kombinacji się ściąga i instaluje.

http://xda.o2.co.uk/xdaMiniSoftwareDownload.aspx?a=true

Jak ktoś chce go przetestować to ja go już mam u siebie na kompie ale nie mam żadnej możliwości aby go gdzieś powiesić więc mogę go tylko przesłać lub umieścić w katalogu udostępnionym szerszej publiczności.

Miłego dnia i świętowania,

*

Offline Mcgiver

• 382
    • http://www.Maxi-PDA.prv.pl
  • Sprzęt: Acer N311 WM6.1
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 16, 2006, 11:55:18 »
tak, ale najpierw musisz usunąć blokadę CID za pomocą Lokiwiza lub aWizarda.

Witam,
to juz zrobione, czyli sciagam rom Qtek`a podlanczam SPV do kompa, synchronizuje z AS odpalam oficjalny RUU i czekam az dobiegnie operacja do konca, czy to tak wglada ?

A ni potrzebny jest "Wizard_RomUpgradeUtility_noID" a jesli nie to do czegoon jest.

Pozdrawiam i Wesolych Swiat.
Polecam:

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 16, 2006, 23:30:36 »
Cytat: "Mcgiver"
tak, ale najpierw musisz usunąć blokadę CID za pomocą Lokiwiza lub aWizarda.

to juz zrobione, czyli sciagam rom Qtek`a podlanczam SPV do kompa, synchronizuje z AS odpalam oficjalny RUU i czekam az dobiegnie operacja do konca, czy to tak wglada ?

tak, dokładnie tak powinno to wyglądać. :)

*

Offline apol

• *
  • 58
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 18, 2006, 00:01:55 »
witam po wymianie softu na ten nowy z o2 i jeszcze pare bajerkow i wyglada moj pda tak:

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 18, 2006, 11:15:20 »
Cytat: "apol"
witam po wymianie softu na ten nowy z o2 i jeszcze pare bajerkow i wyglada moj pda tak:

generalnie nie lubię 'przebajerzać' interfejsu, ale podoba mi się ten zamiennik standardowego menu start. co to za program?

*

Offline Wolfi

• **
  • 106
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 19, 2006, 22:15:31 »
Wlasnie przymierzam sie do zmiany romu na nowszy, mam nadzieje ze ktos pomoze mi w tej operacji :)

Rozumiem ze w przypadku kazdego wizarda, takze mojego MDA Vario od ery mam postepowac tak:

1.Odblokowuje CID(jakim softem najlepiej?)
2.Podpinam wizarda do kompa, czekam az polaczy sie poprawie z ActiveSync
3.Odpalam program do upgrade(skad sciagnac ten program?)
4.Wybieram w w.w. programie ROM i Updateuje(jaki ROM polecacie, lepiej wgrac od Qteka czy ten z O2?)

Dodatkowo chialbym wiedziec czy program, ktorym wgram ROM, zaktualizuje mi ROM, extended Rom i radio rom jednoczesnie?
Rozumiem ze cala operacja nie jest bardzo skomplikowana, ale czy sa jakies krytyczne punkty?
Zalezy mi na wzglednie sprawnym, szybkim dzialaniu wizarda bo rom od ery nie jest pod tym wzgledem ciekawy, dodatkowo chialbym uzystac mozliwosc rozpoznawania odrecznego pisma, a na romie od ery niestety niema takiej mozliwosci...

Czy ktos moglby mnie jakos pokierowac, pomoc przed zmiana romu?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 20, 2006, 19:33:20 »
Cytat: "Wolfi"
1.Odblokowuje CID(jakim softem najlepiej?)

tak usunięcie CIDlock to podstawa. robisz to Lokiwizem lub aWizardem, do zassania tutaj:
ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Wizard/Unlock/
czytaj dokładnie pliki readme i instrukcje na ekranie, powinny wiele pomóc

2.Podpinam wizarda do kompa, czekam az polaczy sie poprawie z ActiveSync
3.Odpalam program do upgrade(skad sciagnac ten program?)
4.Wybieram w w.w. programie ROM i Updateuje(jaki ROM polecacie, lepiej wgrac od Qteka czy ten z O2?)

proponuję i-mate (sam używam):
ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Wizard/Roms/iMate/K-JAM_WWE_216901_2169101_020710_ship.exe
lub Qtek:
ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Wizard/Roms/Qtek/RUU_Prodigy_2170702_21707102_20710_QTEK_WWE_Ship.exe

procedura upgrade'u z wykorzystaniem RUU (ROM Upgrade Utility) jest prosta i stosunkowo bezpieczna: podłączasz telefon, czekasz na podłączenie ActiveSync, potem odpalasz RUU i jazda. po 10-15 minutach nowy ROM powinien być wgrany.

Dodatkowo chialbym wiedziec czy program, ktorym wgram ROM, zaktualizuje mi ROM, extended Rom i radio rom jednoczesnie?

tak. choć zdarzają się wersje RUU, które uaktualniają np. tylko Radio ROM.

Rozumiem ze cala operacja nie jest bardzo skomplikowana, ale czy sa jakies krytyczne punkty?

przede wszystkim - usunięcie CIDlocka, to 51% sukcesu. ;) potem idzie już raczej z górki, zwłaszcza robiąc upgrade za pomocą RUU. no wiadomo, bateria musi być naładowana ponad 50%, no i modlić się, żeby prądu nie odłączyli, chyba że masz UPS lub laptopa ze sprawną baterią.

ja tam jakimś specjalistą od ROM'ów nie jestem, bo w sumie upgrade u siebie robiłem ze 2-3 razy i nigdy nie miałem problemów, więc jakby coś poszło nie tak, to też trudno byłoby doradzić co dalej. przede wszystkim polecam wgłębienie się w forum.xda-developers.com, w dział dot. Wizarda. wbrew pozorom można znaleźć tam mnóstwo pożytecznych informacji i porad...

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
  • Sprzęt: iPhone 3GS, Omnia II, wczesniej Kaiser i Wizard, Palm...
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 20, 2006, 20:59:47 »
Panowie często upgradujący, powiedzcie, jakie kroki podejmujecie żeby nie narobić się zbytnio przy reistalacji i rekonfiguracji całego bałaganu po upgrade?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 20, 2006, 21:05:56 »
Cytat: "Piasecznik"
Panowie często upgradujący, powiedzcie, jakie kroki podejmujecie żeby nie narobić się zbytnio przy reistalacji i rekonfiguracji całego bałaganu po upgrade?

ja mam na karcie SD założony katalog 'reinstall', na którym trzymam aktualne CAB'y programów, które zawsze instaluję po hard-resecie. ponadto backupuję wpisy z kalendarza, zadań i kontaktów po irdzie do laptopa, a potem tak samo z powrotem je importuję do PDA. nie mam jedynie sposobu na smsy, ale raczej nie składuję ich dużo, więc się zbytnio nie martwię.

reinstalacja programów, import kontaktów/zadań/kalendarza i konfiguracja wszystkich ustawień zajmuje mi zwykle około godzinki max. nie jest źle. ;)

*

Offline Wolfi

• **
  • 106
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 21, 2006, 15:04:14 »
Okazuje sie ze update romu to pestka :)
Wczoraj sprawdzilam dzialanie kilku romow, zdecydowanie polecam ten:
ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Wizard/Roms/iMate/K-JAM_WWE_216901_2169101_020710_ship.exe

Zastanawia mnie jeszcze tylko jak nazywa sie ten dodatek:

]

Chcialbym zachowac polozenie wiekszosci emenentow systemu, a jedynie zmienic wyglad na wlasnie cos w tym stylu, bez extra wybajerzonego pulpitu...

Jak na razie, moj czarodziej wyglada tak:

*

Offline apol

• *
  • 58
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 22, 2006, 20:24:27 »
ten dodatek to Wisbar Advance 2 ;)
oraz icon XT do zmiany ikonek

SPV M3000
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 24, 2006, 19:27:55 »
Witam

Mam pytanie czy do SPV M3000 tez spokojnie mogę wzainstalowac nowy ROM ? Tec co dostałem z telefonem jest taki sobie i czesto cos sie konoci. A jak wam sie pracuje na nowym ROM ie ? Czy czarodzije szybciej smiga ? nie wiesza sie tak cześto ? A ogolniej więcej mozna funkcji wykorzystać ? Prosił bym o informacje/ Dziekuje z góry za jaką kolwiek odpowiedz :)

*

Offline evad

• 465
Re: SPV M3000
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 24, 2006, 20:47:55 »
Cytat: "spokesII"
Mam pytanie czy do SPV M3000 tez spokojnie mogę wzainstalowac nowy ROM ? Tec co dostałem z telefonem jest taki sobie i czesto cos sie konoci. A jak wam sie pracuje na nowym ROM ie ? Czy czarodzije szybciej smiga ? nie wiesza sie tak cześto ? A ogolniej więcej mozna funkcji wykorzystać ? Prosił bym o informacje/ Dziekuje z góry za jaką kolwiek odpowiedz :)

tak, na SPV można. i tak, warto zainstalować. wałkowane zyllion razy, wystarczy dobrze poszukać...

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 27, 2006, 20:48:28 »
W koncu dojrzalem do zmiany rom-u, nie jestem na biezaco, jaki obecnie rom (o2, orange, qtek, i-mate) jest najbardziej stabilny, sprawiajacy najmniej problemow ?
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 27, 2006, 23:30:41 »
Cytat: "Claude"
W koncu dojrzalem do zmiany rom-u, nie jestem na biezaco, jaki obecnie rom (o2, orange, qtek, i-mate) jest najbardziej stabilny, sprawiajacy najmniej problemow ?

generalnie każdy AKU2.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 28, 2006, 09:20:57 »
Wgralem w koncu i-mate 2.16.9.1 WWE, trudno po kilkunastu godzinach stwierdzic czy jest duzo lepiej ( w porownaniu do tego co mialem od orange) ale jestem rozczarowany, ze w nie widze w BT obslugi sluchawek stereo ???Tak ma byc ?

Ok, juz doczytalem
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11523
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

Lagi...
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 29, 2006, 08:11:51 »
Wrzucilem do wizard'a (spv'ki) RRU rom z xda-developers, i wszystko jest super, tylko ma STRASZNE lagi jak chce wejsc w ustawienia telefonu =/
Czym to jest spowodowane ?? Musze czeka z 1,5 / 2 min zanim zacznie na co kolwiek reagowac :(
help!

*

Offline Wolfi

• **
  • 106
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 29, 2006, 13:08:42 »
Dziwne, u mnie w raz z romem imate nie zainstlowal sie skype, ktory z reszta za badziewie nie uwazam...

NOWY ROM !!!
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 30, 2006, 22:18:04 »
Witam wszystkich.
Mam czarodzieja oprogramowaniem z orange  co postanowiłem zmienić.  
Wgrałem ROM K-JAM_WWE i teraz wygląda to tak :
ROM ver.  2.16.9.1 WWE
Radio ver.  01.12.10
Protocol ver. 4.0.13.23
ExtROM ver.2.16.9.101
Operator ver. 12.3.9.115
I teraz tak : na tym romie faktycznie pracujesz szybciej palmtop ale nadal gubi mi zasięg czy nawet spada do 2 kresek nawet jak się łącze przez GPRS ( czu u was w ogóle tez macie problem z zasięgiem będąc w Warszawie ?) poza tym jak mogę uruchomić ikonie Edge ?
Czy możecie mi cos doradzić ? Jestem początkujący więc nie za bardzo wszystko jeszcze wiem , ale pracuję nad tym  moj email spokes@interia.pl
Dziękuje z góry za jaką kolwiek informcje !!!

*

Offline evad

• 465
Re: hmmm
« Odpowiedź #54 dnia: Maj 06, 2006, 17:26:33 »
Cytat: "corck"
chyba bede zmienial na qtekowy z aku 2.0, ponoc i-mate ma jakies badziewia typu skype w romie? jaki najnowszy mozna w tej chwili znalezc?

skype możesz po prostu odinstalować - to raz. a jeśli nie chcesz instalować zawartości ExtROM, to ją skasuj, zrób hard-reset i po sprawie.

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
  • Sprzęt: iPhone 3GS, Omnia II, wczesniej Kaiser i Wizard, Palm...
« Odpowiedź #55 dnia: Maj 10, 2006, 13:53:08 »
Właśnie z duszą na ramieniu instalowałem ROM od Dopoda.
ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Wizard/Roms/Dopod/RUU_Wizard_2211301_22113102_021911_DOP_ASIA_WWE_Ship.exe
Do zmiany z 2.17 i radia 2.07.10 zmusiła mnie TRAGICZNA wręcz współpraca telefonu ze słuchawką BT.
Oryginalny ROM od Orange miał super jakość połączenia HandsFree, jednak często słuchawka nie reagowała.
2.07.10 reagował za każdym razem, ale zasięg akceptowalnej jakości dzwięku to 20cm.
Na nowym radiu 2.19.11 jest dobrze. Zasięg ponownie jest normalny (pare metrów i przez ścianę).
Dodatkowo w Ext romie siedzi Voice Commander v 1.6 :D

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #56 dnia: Maj 10, 2006, 14:02:02 »
Cytat: "Piasecznik"
Dodatkowo w Ext romie siedzi Voice Commander v 1.6 :D

czy mógłbyś wydobyć CAB'a tego voice commandera i wystawić gdzieś do zassania? dzięki z góry.

*

Offline yatkha

• 24
  • Sprzęt: prosiak
« Odpowiedź #57 dnia: Maj 11, 2006, 01:17:33 »
Witam,
  wiem, że to ograny temat, ale jak nie zapytam, to nie zasnę.
Odebrałem kilka tyg. temu SPV M3000 od Orange. Wygląda on tak:
Wersja ROM:          1.3.1.15 PLK
Data pamięci ROM: 11/4/05
Wersja radia:         01.04.10
Wersja protokołu:   4.0.13.17
Wersja operatora:  12.3.9.115
W sumie, to działa poprawnie-nie wiesza się, nie restartuje samowolnie, zasięg też ok. Jak wiadomo, lepsze jest wrogiem dobrego, ale po przeczytaniu całego wątku zacząłem się zastanawiać nad załadowaniem  nowego ROMu. W związku z tym moje pytanie są takie:
1) Czy oryginalny ROM, który teraz mam w SPV, mogę sobie zgrać w całości na kartę SD albo do komputera i w razie jakiegoś niepowodzenia zainstalować ponownie?
2) Czy po zdjęciu CID i zamianie ROMu tracę gwarancję na telefon?
3) Rozumiem, że system operacyjny będzie wyświetlał do mnie po angielsku, a nie w języku polskim?
4) Jak będzie z wprowadzaniem polskich znaków?
5) Z którego RUU skorzystać? (wiem, że jakiś czas temu evard podał swoje typy, ale może od tego czasu coś się zmieniło)

Pozdrawiam

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #58 dnia: Maj 11, 2006, 10:31:09 »
Cytat: "yatkha"
1) Czy oryginalny ROM, który teraz mam w SPV, mogę sobie zgrać w całości na kartę SD albo do komputera i w razie jakiegoś niepowodzenia zainstalować ponownie?

można spróbować zrzucić aWizardem, ale później w razie potrzeby ponownego wgrania, trzeba będzie także użyć aWizarda.

2) Czy po zdjęciu CID i zamianie ROMu tracę gwarancję na telefon?

najprawdopodobniej tak, ale jeśli ponownie wgrasz oryginalny ROM, to raczej nikt się nie powinien przyczepić. chyba, że do usunięcia CID-lock'a

3) Rozumiem, że system operacyjny będzie wyświetlał do mnie po angielsku, a nie w języku polskim?

tak

4) Jak będzie z wprowadzaniem polskich znaków?

zapewne bez zmian (chociaż w sumie nie wiem jak jest to konkretnie rozwiązane w M3000).

5) Z którego RUU skorzystać? (wiem, że jakiś czas temu evard podał swoje typy, ale może od tego czasu coś się zmieniło)

ja mam najnowszy ROM z AKU2 od i-mate, używam już od przeszło trzech miesięcy i nie narzekam. na xda-dev pojawiły się słuchy, że ma się pojawić niebawem ROM AKU2.2, zobaczymy...

Wyłączanie się urządzenia
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwiec 01, 2006, 09:48:18 »
Witajcie,
Co może być przyczyną wyłączania się QTEKa 9100 przy kliknięciu na ostateczne "Dalej" w aplikacji "RUU_Prodigy_2210205_22102108_021911_WWE_Ship.exe"? RAPI i CID są odblokowane...
Z waszych wypowiedzi wynika, że jest to dość proste, ale kiedy klikam na ostatnie "Next" - aparat momentalnie się wyłącza i jedyną możliwością ponownego włączenia jest wyciągnięcie baterii. Poza tym aplikacja wyrzuca błąd ERROR [260]: UPDATE ERROR.
Może po prostu uruchamiam zły RUU i dla QTEKa nie uruchomię upgrade'u dla iMate albo SPV...