[HTC Wizard] zmiana ROM z K-Jam do Qtek - opis

• 94 Odpowiedzi
  • 29903 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« dnia: Styczeń 13, 2006, 11:02:47 »
niedawno dokonałem update'u ROM'u w moim i-mate k-jam, więc pomyślałem, że opiszę to na forum. mam nadzieję, że ten post będzie pomocny wszystkim osobom zainteresowanym zmianą ROM'u w swoich wizardach, a nigdy tego nie robili.

opis dotyczy zmiany ROM'u i-mate:
ROM: 1.1.9.3
Radio: 01.01.10
Protocol: 4.0.13.16
ExtROM: 1.1.9.106

na ROM Qtek:
ROM: 1.6.7.1.WWE
Radio: 01.12.10
Protocol: 4.0.13.23
ExtROM: 1.6.7.101

czego potrzebujemy:
1) ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Uploads/HTC_Wizard/Misc/aWizard-V1_2beta2.zip -> aWizard, czyli program, który wykonujący wszelkie manipulacje związane z ROM'em w czarodzieju
2) ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Uploads/HTC_Wizard/Roms/Qtek/Qtek_9100_1_6_7_ENG__OS_ONLY.zip -> Qtek ROM v1.6.7.1 zawierający TYLKO system operacyjny (bez Radio ROM i Extended ROM)
3) ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Uploads/HTC_Wizard/Extended_Roms/Qtek_9100_1_6_7_ENG_Extended_ROM2.zip -> Extended ROM do w/w ROM'u z systemem operacyjnym
4) ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Uploads/HTC_Wizard/Radio_Roms/RADIO_ROM_Wizard_GSM_11210.exe -> Radio ROM v01.12.10, program do update'u *tylko* Radio ROM'u

polecam też lekturę wątku:
http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?t=37386
gdyż zawiera on sporo istotnych informacji nt. zmiany ROM'u w wizardzie. właściwie to od niego ja sam zaczynałem.

procedura:
1) podłączamy wizarda do komputera za pomocą kabla USB i czekamy na poprawne połączenie active sync'iem - to jest warunek konieczny do przeprowadzenia dalszych kroków. zalecam także włączenie w wizardzie flight mode, ażeby wyłączyć moduł telefonu - tak na wszelki wypadek. :) pamiętać też należy o wyłączeniu w komputerze przejścia w tryb uśpienia/hibernacji po określonym czasie.
2) odpalamy aWizarda, wybieramy opcję 'e', a potem 'u' (*dokładnie* w takiej kolejności!)
3) robimy backup bieżącego ROM'u, Radio ROM'u i Extended ROM'u - wybieramy opcję 'b' i postępujemy zgodnie z poleceniami na ekranie. będzie to trwało łącznie ok. 20-25 minut. cierpliwości :)
4) po wykonaniu backupów, należy skasować w wizardzie starą zawartość Extended ROM i wrzucić nową, właściwą dla Qtek'owego ROM'u, który będziemy zaraz wgrywać. operacje na Extended ROM'ie wykonujemy za pomocą menedżera plików takiego jak np. GSFinder lub Total Commander. wpisujemy ręcznie w pasku adresowym: \Extended_Rom, a następnie kasujemy zawarte tam pliki bez stresu (ich backup na dysk kompa wykonał przed chwilą aWizard :). w ich miejsce wrzucamy zawartość nowego Extended ROM'u.
5) rozpakowujemy ROM z systemem do katalogu z aWizardem, a następnie wybieramy w aWizardzie opcję 'w', a następnie podajemy nazwę pliku z ROM'em (w tym przypadku: Qtek_9100_1_6_7.nba). w tym momencie dokonuje się aktualizacja ROM'u w wizardzie.
6) po zakończeniu operacji, odłączamy kabel USB i wykonujemy hard reset. odpali się nowy ROM, zainstaluje się także nowy Extended ROM. jednym słowem już mamy Qtek'a w skórze K-Jam'a. :)
7) opcjonalnie można teraz wykonać update Radio ROM. dokonujemy tego za pomocą ściągniętego wcześniej RUU (ROM Update Utility) z Radio ROM'em. wykorzystanie innego RUU niż od pierwotnego producenta (i-mate) jest od tej pory możliwe dzięki usuniętej blokadzie CID (opcja 'u' wykonana w punkcie 2). update Radio ROM robimy wg instrukcji wyświetlanych przez program, oczywiście wizard musi być podłączony via activesync.
8) po update'cie Radio ROM'u, który trwa bardzo krótko, nasz wizard jest z powrotem gotowy do użycia. :)

tak wyglądał proces update'u w moim przypadku i zakończył się sukcesem. oczywiście nie mogę zagwarantować i nie biorę żadnej odpowiedzialności za ew. uszkodzenia powstałe w wyniku manipulacji ROM'ami Waszych wizardów! z lektury w/w wątku na xda-developers wynika, że u kilku osób update okazał się niewypałem i z trudem odzyskali *w ogóle działającego* czarodzieja. :( tak więc jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości, radzę wstrzymać się, lub podrążyć w sieci głębiej w poszukiwaniu informacji pomocnych w ich rozwianiu.

zapraszam też innych klubowiczów o ich doświadczenia związane z update'm ROM'ów w czarodziejach.

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 13, 2006, 15:13:35 »
Cytat: "Donia"
a co uległo poprawie, po tym zabiegu.

to, co zauważyłem z większych rzeczy w moim przypadku:
- ikonka [E] gdy jestem w zasięgu EDGE - wreszcie! :)
- mogę połączyć się z netem (gprs) poprzez bluetooth z poziomu linuxa,
nie działało to przed update'm (ale to chyba kwestia radio romu)
- jest też kilka pomniejszych różnic, ale to są drobiazgi (np. inny
zestaw themesów itp.)
- co do ogólnej szybkości działania, to naprawdę *zauważalnej* różnicy
nie stwierdziłem, choć mam wrażenie, że chodzi troszkę lepiej
- extended rom nie zawiera żadnych badziewnych i pamięciożernych
aplikacji. w rom'ie k-jam defaultowo instalują się trzy kobyły:
backgammon (taka gra), antywirus jakiś i skype. pierwsze trzy rzeczy
do spokojnego wywalenia. :) w ext rom qteka nic takiego nie
ma i choćby przez to system może nieco zyskać na wydajności...

Cytat: "Donia"
I co daje upgade radia, czy w poprzednich wersjach radia jest coś uwalone?

nic nie było uwalone, ale chciałem sprawdzić czy zmiana radia będzie miała wpływ na mój problem z mikrofonem (patrz: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=27874 ). moje testy wskazują bowiem na to, że problem nie leży w mikrofonie jako takim (w sensie hardware'owym), gdyż nagrania głosowe nagrywają się dobrze, kiepska słyszalność jest TYLKO w trakcie połączenia telefonicznego. radio rom odpowiada w całości za warstwę GSM w wizardzie, więc liczyłem na poprawę. niestety, mimo update'u problem pozostał. :(

*

Offline Donia

• *
  • 64
  • Sprzęt: hx 4700, Q9100, Mio Moov 500, Desire Z
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 13, 2006, 19:56:31 »
a przestały przychodzić smsy o lokalizacji?
u mnie na szczęście przychodzi tylko jeden zaraz po włączeniu telefonu.

pzdrv
donia

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 13, 2006, 23:02:22 »
a przestały przychodzić smsy o lokalizacji?
u mnie na szczęście przychodzi tylko jeden zaraz po włączeniu telefonu.

sms'y o lokalizacji nie przychodziły nigdy i nie przychodzą, aczkolwiek po update'cie czasem się pojawiają tylko raz po soft-resecie.

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 14, 2006, 12:55:31 »
jest jeszcze jedna zmiana - po zmianie ROM, wizard dwukrotnie samoczynnie się zresetował. w starym ROM'ie i-mate, przez prawie 2 tygodnie używania nie zdarzyło się to ani razu...

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 16, 2006, 12:20:47 »
Witam,
A ja u siebie zauwazylem, ze po zmianie ROMu Qtek przestal sie dogadywac z APkiem WIFI ustawionym w tryb G-only. W trybie mixed lub B-only dogaduje sie bez bolu. Cos pozmieniali pany.....

R.

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 16, 2006, 13:23:25 »
Cytat: "rjanusz"
A ja u siebie zauwazylem, ze po zmianie ROMu Qtek przestal sie dogadywac z APkiem WIFI ustawionym w tryb G-only. W trybie mixed lub B-only dogaduje sie bez bolu. Cos pozmieniali pany...

na xda-dev też gdzieś przeczytałem, że qtekowy ROM nie ma supportu dla 802.11g, choć sam nie sprawdzałem tego. mi to zresztą kompletnie nie przeszkadza, bowiem 11mbit do internetu w zupełności wystarcza, a w sieci lokalnej nie mam potrzeby nic przesyłać.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 16, 2006, 14:12:33 »
Cytat: "evad"
na xda-dev też gdzieś przeczytałem, że qtekowy ROM nie ma supportu dla 802.11g, choć sam nie sprawdzałem tego. mi to zresztą kompletnie nie przeszkadza, bowiem 11mbit do internetu w zupełności wystarcza, a w sieci lokalnej nie mam potrzeby nic przesyłać.

O ile wiem modul Wifi w wizardzie jest zgodny z 802.11b i pracuje z max predkoscia 11Mbit, a z G-only umie sie 'dogadac', ale pracuje nadal wolniej (nie osiaga wiecej niz 11Mbit, nie mowiac o 54).
Ale - skoro bylo jak bylo, to po co zmieniac na rozwiazanie wolniejsze/gorsze? ;-)
R.

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 18, 2006, 19:07:38 »
Cytat: "Jabba"
U mnie w Qteku 9100 na ROMie 1.1.7.5 i radio 01.01.10 bez problemu dogaduje sie z AP ustawionym w G-only, choc moim zdaniem predkosci nie sa ani G ani B... a znacznie i to bardzo ponizej... :(
pozdro!

o tym wlasnie mowie. dzialal w G-only, a nie dziala. a predkosc... no coz-widocznie wizard nie jest w stanie przetworzyc ponad 1MB/sek. bo ukladu wolniejszego niz 802.11b to raczej nikt tam nie wkladal.

*

Offline Goompie

• **
  • 151
  • Sprzęt: MDA AMEO - (HTCX7500)
A Qtek 9000 ?
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 20, 2006, 12:21:27 »
Czy można już zmieniać ROMy w Qtek 9000 (MDA IV) ?
Czy robi się to w taki sam sposób jak w MDA III, czy też podobnie jak z Wizardem trzeba jakieś specjalne programiki typu aWizard ?

*

Offline M@rk

• *
  • 73
Re: A Qtek 9000 ?
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 21, 2006, 17:53:44 »
Cytat: "Goompie"
Czy można już zmieniać ROMy w Qtek 9000 (MDA IV) ?
Czy robi się to w taki sam sposób jak w MDA III, czy też podobnie jak z Wizardem trzeba jakieś specjalne programiki typu aWizard ?

Mozna zmieniac ROM w Q9000. Ja wrzucilem sobie najnowszy z O2.

Generalnie rozpakowalem plik, dorzucilem MaUpgradeUt_noID.exe (z oryginalnym MaUpgradeUt.exe wyswietlal Country Error) i uruchomilem. Swietnie sie sprawuje od jakis 3 tygodni -zniknal tez czesty problem z zawieszaniem sie sprzetu po otrzymaniu SMS'a.

Pozdrawiam
M@rk

*

Offline M@rk

• *
  • 73
Re: [HTC Wizard] zmiana ROM z K-Jam do Qtek - opis
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 22, 2006, 12:28:19 »
czego potrzebujemy:
1) ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Uploads/HTC_Wizard/Misc/aWizard-V1_2beta2.zip -> aWizard, czyli program, który wykonujący wszelkie manipulacje związane z ROM'em w czarodzieju

Z ta wersja nie chcialo mi zadzialac. Wyswietlal bledy przy kolejnych operacjach, po czym bral opisy z batcha ze wszystko jest ok. Dopiero wersja 1.3beta1 prawidlowo odblokowala Wizarda i moglem zrobic backup / upgrade.

Pozdrawiam
M@rk

*

Offline evad

• 465
Re: [HTC Wizard] zmiana ROM z K-Jam do Qtek - opis
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 23, 2006, 11:17:00 »
Cytat: "Adrianoo79"
PRobowalem dokonac update'u wedlug zamieszczonej instrukcji ale niestety nie wszystko poszlo tak jak powinno. Mam problem z aktualizacja ExtendedRom. Po usunieciu plikow probowalem przekopiowac nowe ale w TC ciagle mi pokazuje po pierwsze ze te pliki tam sa (pyta czy nadpisac istniejace) a potem wyskakuje komunikat ze nie mozna przekopiowac. Kiedy wchodze w Extended_Rom nie ma tam zadnych plikow. Pozostale operacje przebiegly bez problemu.
Czy ktos moglby mi poradzic co powinienem teraz zrobic?

afaik w qtek'u extended rom jest chroniony, tzn. można go zobaczyć, ale nie można w nim nic zapisać. poszukaj na xda-developers unlockera extended romu, powinno pomóc, choć ja sam nie próbowałem.

*

Offline M@rk

• *
  • 73
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 23, 2006, 22:37:56 »
Goompie,
tutaj masz bezposredni link http://www.my-xda.com/xdaexec_soft3.html i do manuala. Tak jak napisalem, u mnie bylo potrzebne wystartowanie z MaUpgradeUt_noID.exe (scigniesz z XDA-DEV), inaczej wyrzucal Country Error.

Dla pozostalych forumowiczow, w tym linku sa wersje rowniez do innych MDA/Qtekow itd. Np dla Q9100 w wersji dla o2.: http://www.my-xda.com/xdaminis_soft3.html

Pozdrawiam
M@rk

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 01, 2006, 10:56:01 »
jest jeszcze jedna zmiana - po zmianie ROM, wizard dwukrotnie samoczynnie się zresetował. w starym ROM'ie i-mate, przez prawie 2 tygodnie używania nie zdarzyło się to ani razu...

jak wspomniałem w innym wątku, kilka dni temu dokonałem upgrade'u ROM za pomocą oficjalnego RUU od qteka. wersja OS ta sama (1.6.7.1), radio nowsze (1.13.10). wygląda na to, że kwestia samoczynnego resetowania została rozwiązania, bo od momentu update'u nie zdarzyło się to ani razu, a wcześniej bywało, że resetował się nawet codziennie, najdalej co drugi dzień.

gdybam sobie, że działo się tak na skutek tego, że poprzednio dokonałem upgrade'u *tylko* systemu operacyjnego i radia - pozostałe bebechy były wciąż od i-mate, więc może coś się tam gryzło. teraz mam właściwie qteka 9100 w obudowie i-mate i wszystko wskazuje na to, że nic się nie gryzie.

z innych zmian, bardziej dotyczących nowej wersji radia - w końcu poprawnie działa usługa cell broadcast.

rzeczony RUU do pobrania stąd: ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Uploads/HTC_Wizard/Roms/Qtek/RUU_Prodigy_1060701_101_11310_QTEK_WWE_Ship.exe

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 01, 2006, 12:01:42 »

jak wspomniałem w innym wątku, kilka dni temu dokonałem upgrade'u ROM za pomocą oficjalnego RUU od qteka. wersja OS ta sama (1.6.7.1), radio nowsze (1.13.10). wygląda na to, że kwestia samoczynnego resetowania została rozwiązania, bo od momentu update'u nie zdarzyło się to ani razu, a wcześniej bywało, że resetował się nawet codziennie, najdalej co drugi dzień.

no i zapeszyłem! właśnie mój qteko-kjam się samoczynnie zresetował :((((((((((

*

Offline Jabba

• 14
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 05, 2006, 23:30:06 »
Dla wszystkich ktorym nie dziala Wireless G po updatacie!!!

http://jabba.webhop.net/djvw-htc-opt.zip << Tu znajdziecie pliczek, rozpakowac, przekopiowac caba na Wizarda i zainstalowac, potem restart i chodzi az milo.

Zaczerpniete z xda-developers:
http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?t=38898&highlight=wireless

Pozdro!

*

Offline Adrianoo79

• *
  • 52
  • Sprzęt: iPhone 3GS, Garmin Edge 705HR, TomTom930
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 14, 2006, 13:26:52 »

no i zapeszyłem! właśnie mój qteko-kjam się samoczynnie zresetował :((((((((((

Kolego Sympatyczny! A moglbys jeszcze powiedziec czy te restarty ustaly? czy warto to wgrywac?

pozdroo
a.

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 14, 2006, 13:29:26 »
Cytat: "Adrianoo79"
Kolego Sympatyczny! A moglbys jeszcze powiedziec czy te restarty ustaly? czy warto to wgrywac?

samoczynne restarty są duuuużo rzadsze po wgraniu ROM'u z RUU, zamiast awizardem, jak to opisałem na samym początku. w ciągu ostatnich tygodniu mój wizard zresetował się *łącznie* może z 4-5 razy, podczas gdy poprzednio resetował się nawet raz dziennie.

a ogólnie ze zmiany ROM jestem zadowolony.

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 16, 2006, 11:34:53 »
Cytat: "tomgru"
czy jest możliwość dostania samege patcha z ikonka [E] gdy jestem w zasięgu EDGE...:?:  bardzo prosilbym o przeslanie na maila tomgru@post.pl

proponuję skorzystać z wyszukiwarki tego forum... stosowny wątek nt. ikonki EDGE już był i - jak sądzę - temat został wyczerpująco omówiony...

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 16, 2006, 11:41:26 »
Cytat: "tomgru"
wierz mi szukałem i gdybym znalazł nie pisałbym poprzedniego posta...ale sprawdze w takim razie jeszcze raz... :!:

chyba kiepsko szukałeś:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=27819

*

Offline tomgru

• 307
  • Sprzęt: iPhone 4 32GB, iPad 2 32GB WiFi 3G
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 16, 2006, 11:49:19 »
dzieki, juz ciut wczesniej znalazłem...złych słów uzywałem.... :cry:  ale thx

pytanie czy musze robic cały upadate rom`u zeby wyswietlal sie ikona...?? nie ma innego sposobu..??

*

Offline mim99

• 45
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 19, 2006, 08:09:26 »
Miałem Q9100 z oryginalnym ROM (sprzęt kupiony w grudniu) przynajmniej raz na dwa dni restartował się.
Kolega ma kupiony miesiąc później z tą samą wersją ROM i nie restartuje się.
Wgrałem ROM z Orange 2 tygodnie temu - miałem od tej pory 2 restarty
samoczynne (zawsze po dłuższym okresie bezczynności sprzętu- pare godzin).
Trudno z tego faktu wyciągnąć wniosek co do przyczyn - może to kwestia
dodatkowego softu a nie samego ROM ?

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 08, 2006, 11:07:56 »
Tylko że ten ROM jest już dość stary... Co byś polecił z nowszych?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 08, 2006, 11:48:34 »
Cytat: "mos84"
Tylko że ten ROM jest już dość stary... Co byś polecił z nowszych?

ten najnowszy, który np. ja zainstalowałem wczoraj w swoim wizardzie i o którym mówi się wszędzie od kilku dni?

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 08, 2006, 12:01:12 »
no niestety cos jest zle

Copying C:\aWizard\lib\itsutils.dll to WCE:\windows\itsuti
Could not update itsutils.dll to the current version

mimo że na końcu pisze "your CID is unlocked" i "your backup file has been created" nie ma nigdzie tego pliku, wiec CID też nie został zapewne ściągniety. Ani re-plug ani soft reset nic nie dają - ciągle ten sam błąd.

to samo przy backup'ie - backup'uje się tylko extended ROM.

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 08, 2006, 12:32:30 »
OK - mam! Musiałem skopiować plik EnableRapi.cab i zainstalować go. Plik był w katalogu aWizard\lab. Teraz unlock CID działa!

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 08, 2006, 12:51:48 »
możę mi ktoś powiedzieć jedną rzeczy? Czy mogę zrobić upgrade samego OS ROM'u, bo obawiam się że nie będę mógł podmienić tego extROM'u...

Tak, jak się obawiałem Overwrite się nie udał - można upgrade'ować bez tego?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 08, 2006, 13:12:35 »
Cytat: "mos84"
Tak, jak się obawiałem Overwrite się nie udał - evad co radzisz - usunąć stary ExtROM i wgrać nowy OS, czy zostawić stary extROM z Orange i wgrać OS ?

ja bym po prostu usunął CID-lock i zrobił upgrade po prostu za pomocą oficjalnego RUU, bez grzebania się z aWizard.

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 08, 2006, 13:28:52 »
kolejna sprawa - plik .nba wrzuciłem do katalogu ROM i gdy używam opcji "w" aWizard nie widzi go.. Skąd wziąć ten oficjalny RUU? Już CID usunięty...
Gdy wrzuciłem backup obecnego ROM'u do /ROM też go nie widzi po komendzie 'w'. Pisze "Avaible Roms:" i pusto pod spodem...