niedawno dokonałem update'u ROM'u w moim i-mate k-jam, więc pomyślałem, że opiszę to na forum. mam nadzieję, że ten post będzie pomocny wszystkim osobom zainteresowanym zmianą ROM'u w swoich wizardach, a nigdy tego nie robili.
opis dotyczy zmiany ROM'u i-mate:
ROM: 1.1.9.3
Radio: 01.01.10
Protocol: 4.0.13.16
ExtROM: 1.1.9.106
na ROM Qtek:
ROM: 1.6.7.1.WWE
Radio: 01.12.10
Protocol: 4.0.13.23
ExtROM: 1.6.7.101
czego potrzebujemy:1) ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Uploads/HTC_Wizard/Misc/aWizard-V1_2beta2.zip ->
aWizard, czyli program, który wykonujący wszelkie manipulacje związane z ROM'em w czarodzieju
2) ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Uploads/HTC_Wizard/Roms/Qtek/Qtek_9100_1_6_7_ENG__OS_ONLY.zip ->
Qtek ROM v1.6.7.1 zawierający TYLKO system operacyjny (bez Radio ROM i Extended ROM)
3) ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Uploads/HTC_Wizard/Extended_Roms/Qtek_9100_1_6_7_ENG_Extended_ROM2.zip ->
Extended ROM do w/w ROM'u z systemem operacyjnym
4) ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Uploads/HTC_Wizard/Radio_Roms/RADIO_ROM_Wizard_GSM_11210.exe ->
Radio ROM v01.12.10, program do update'u *tylko* Radio ROM'u
polecam też lekturę wątku:
http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?t=37386gdyż zawiera on sporo istotnych informacji nt. zmiany ROM'u w wizardzie. właściwie to od niego ja sam zaczynałem.
procedura:1) podłączamy wizarda do komputera za pomocą kabla USB i czekamy na poprawne połączenie active sync'iem - to jest warunek konieczny do przeprowadzenia dalszych kroków. zalecam także włączenie w wizardzie flight mode, ażeby wyłączyć moduł telefonu - tak na wszelki wypadek. :) pamiętać też należy o wyłączeniu w komputerze przejścia w tryb uśpienia/hibernacji po określonym czasie.
2) odpalamy aWizarda, wybieramy opcję 'e', a potem 'u' (*dokładnie* w takiej kolejności!)
3) robimy backup bieżącego ROM'u, Radio ROM'u i Extended ROM'u - wybieramy opcję 'b' i postępujemy zgodnie z poleceniami na ekranie. będzie to trwało łącznie ok. 20-25 minut. cierpliwości :)
4) po wykonaniu backupów, należy skasować w wizardzie starą zawartość Extended ROM i wrzucić nową, właściwą dla Qtek'owego ROM'u, który będziemy zaraz wgrywać. operacje na Extended ROM'ie wykonujemy za pomocą menedżera plików takiego jak np. GSFinder lub Total Commander. wpisujemy ręcznie w pasku adresowym: \Extended_Rom, a następnie kasujemy zawarte tam pliki bez stresu (ich backup na dysk kompa wykonał przed chwilą aWizard :). w ich miejsce wrzucamy zawartość nowego Extended ROM'u.
5) rozpakowujemy ROM z systemem do katalogu z aWizardem, a następnie wybieramy w aWizardzie opcję 'w', a następnie podajemy nazwę pliku z ROM'em (w tym przypadku: Qtek_9100_1_6_7.nba). w tym momencie dokonuje się aktualizacja ROM'u w wizardzie.
6) po zakończeniu operacji, odłączamy kabel USB i wykonujemy hard reset. odpali się nowy ROM, zainstaluje się także nowy Extended ROM. jednym słowem już mamy Qtek'a w skórze K-Jam'a. :)
7) opcjonalnie można teraz wykonać update Radio ROM. dokonujemy tego za pomocą ściągniętego wcześniej RUU (ROM Update Utility) z Radio ROM'em. wykorzystanie innego RUU niż od pierwotnego producenta (i-mate) jest od tej pory możliwe dzięki usuniętej blokadzie CID (opcja 'u' wykonana w punkcie 2). update Radio ROM robimy wg instrukcji wyświetlanych przez program, oczywiście wizard musi być podłączony via activesync.
8) po update'cie Radio ROM'u, który trwa bardzo krótko, nasz wizard jest z powrotem gotowy do użycia. :)
tak wyglądał proces update'u w moim przypadku i zakończył się sukcesem. oczywiście
nie mogę zagwarantować i nie biorę żadnej odpowiedzialności za ew. uszkodzenia powstałe w wyniku manipulacji ROM'ami Waszych wizardów! z lektury w/w wątku na xda-developers wynika, że u kilku osób update okazał się niewypałem i z trudem odzyskali *w ogóle działającego* czarodzieja. :( tak więc jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości, radzę wstrzymać się, lub podrążyć w sieci głębiej w poszukiwaniu informacji pomocnych w ich rozwianiu.
zapraszam też innych klubowiczów o ich doświadczenia związane z update'm ROM'ów w czarodziejach.