[HTC Wizard] spostrzeżenia, wątpliwości, problemy...

• 95 Odpowiedzi
  • 11488 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #60 dnia: Styczeń 10, 2006, 17:30:06 »
poszukaj w archiwum - było o tym
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« Odpowiedź #61 dnia: Styczeń 10, 2006, 17:32:30 »
Cytat: "niezawodny"
A jak wygląda możliwość wykorzystania Wizarda jako modem do laptopa?
Po kablu, bloototh bądź wi-fi; udało się to już komuś?

po irdzie i kablu nie próbowałem. przez bluetooth pod windą podobno działa (wg producenta, tzn. i-mate), aczkolwiek mi się nie udało połączyć. ale nie płaczę, bo windows to dla mnie marginalny system. pod linuxem czyniłem pewne próby, udało mi się nawiązać połączenie rfcomm i można było wydawać komendy AT do modemu przez bt. próba połączenia jednak okazuje się nieudana. tzn. niby łączy się, ale połączenie jest martwe, a na wizardzie nic się nie pokazuje, co mogłoby wskazywać na transmisję gprs. może jeszcze kiedyś się pobawię, na razie nic z tego. :(

*

Offline mim99

• 45
« Odpowiedź #62 dnia: Styczeń 10, 2006, 18:47:03 »
po Irdzie i kablu usb działa idealnie, bluetooth nie sprawdzałem. Jeśli masz EDGE to Irda jest za wolna - ogranicza.
Konfiguracja po kabelku jest bardzo prosta, używam takiego połączenia na codzień.
Modem HTC USB zainstalował się z płytki dostarczonej od producenta na COM 5, wdzwaniam się pod numer *99# (iPlus), Wcześniej w Qtek 9100 -> programy -> modem link -> ACTIVE i śmiga aż miło  :lol:

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #63 dnia: Styczeń 10, 2006, 20:27:15 »
Cytat: "mim99"
po Irdzie i kablu usb działa idealnie, bluetooth nie sprawdzałem. Jeśli masz EDGE to Irda jest za wolna - ogranicza.
Konfiguracja po kabelku jest bardzo prosta, używam takiego połączenia na codzień.
Modem HTC USB zainstalował się z płytki dostarczonej od producenta na COM 5, wdzwaniam się pod numer *99# (iPlus), Wcześniej w Qtek 9100 -> programy -> modem link -> ACTIVE i śmiga aż miło  :lol:

a są sterowniki dla linuksa? ;>

*

Offline mim99

• 45
« Odpowiedź #64 dnia: Styczeń 11, 2006, 19:42:14 »
Cytat: "evad"

a są sterowniki dla linuksa?

nie ma

*

Offline daro86

• 257
    • .
« Odpowiedź #65 dnia: Styczeń 11, 2006, 20:18:57 »
czytam Wasze wypowiedzi i  mysle sobie ze mialem szczescie natrafic na moj egzemplarz qteka. Jesli chodzi o rozmowy to wszystko hula dobrze. Nie bylo problemow z polaczeniem z activesyncem.  Jedyny problem jaki napotkalem to zpowolnienie mojego pda poprzez wgranie niby nowego softu z T-mobile. Nie polecam! Mialem kiedys compacta i jak chcialem podswietlic wyswietlacz to naciskalem czewona sluchawke, a tu musze na przycisk power. Idzie to zmienic??

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #66 dnia: Styczeń 11, 2006, 20:49:16 »
właśnie dokonałem upgrade'u mojego k-jam'a do qtekowego ROM'u 1.6.7.1 oraz radio ROM 01.12.10. problem z mikrofonem najwyraźniej nie uległ większej zmianie, więc niestety przestaję powoli wierzyć, że to problem software'owy. :( z drugiej jednak strony, może sobie wkręcam jakieś paranoje... dziś np. przeprowadziłem kilkuminutową rozmowę bez problemów i rozmówca nie narzekał. nie wiem już sam. :(

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #67 dnia: Styczeń 11, 2006, 21:59:59 »
Cytat: "niezawodny"
A jak wygląda możliwość wykorzystania Wizarda jako modem do laptopa?
Po kablu, bloototh bądź wi-fi; udało się to już komuś?

po irdzie i kablu nie próbowałem. przez bluetooth pod windą podobno działa (wg producenta, tzn. i-mate), aczkolwiek mi się nie udało połączyć. ale nie płaczę, bo windows to dla mnie marginalny system. pod linuxem czyniłem pewne próby, udało mi się nawiązać połączenie rfcomm i można było wydawać komendy AT do modemu przez bt. próba połączenia jednak okazuje się nieudana. tzn. niby łączy się, ale połączenie jest martwe, a na wizardzie nic się nie pokazuje, co mogłoby wskazywać na transmisję gprs. może jeszcze kiedyś się pobawię, na razie nic z tego. :(

juuhuuu!!! połączenie z netem via bt & gprs z poziomu linuxa DZIAŁA! właśnie przed chwilą sprawdziłem i połączyłem się, połączenie nie jest martwe, wszystko działa. super! wobec tego mam drugi modem EDGE do dyspozycji :)

prawdopodobnie poprzedni ROM miał jakieś bugi, które takie połączenie uniemożliwiał. albo ja coś źle zrobiłem. tak czy siak - udało się. :)

« Odpowiedź #68 dnia: Luty 18, 2006, 17:24:54 »
mam taki problem:
musialem zrobic hard reset i po wgraniu wszystkiego od nowa (SPB pocket plus, TIE small menu) sprzet sie wiesza tak,
ze nie pomaga zwykly reset (zawiesza sie w trakcie resetowania - nie konczy resetu),
tak wiec jedynym ratunkiem jest kolejny hard reset.
ROZWIAZANIE TEGO PROBLEMU BYLO OMAWIANE W PDA CLUB,
ale nie moge odnalezc tego artykulu.
chodzilo o jakas zmiane ustawien "czegos" jakies kompletne glupstwo..
ale ja juz nie pamietam..
ktoś wie o co chodzilo?

pozdrawiam.
Jan Suchodolski
DEVICE: HTC Touch HD (Blackstone)
ROM: Dutty's HD V3.0

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #69 dnia: Luty 18, 2006, 17:28:04 »
po co piszesz to samo dwa razy w różnych wątkach :?:

« Odpowiedź #70 dnia: Luty 18, 2006, 17:31:04 »
sorry, zalezy mi na szybkiej odpowiedzi.
przepraszam.
(a juz mialem nadzieje na szybki ratunek wlasnie)

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #71 dnia: Luty 18, 2006, 17:33:50 »
niestety, wyraziłeś się ogólnikowo na maxa - i ja nie kojarzę o co chodzilo

« Odpowiedź #72 dnia: Luty 18, 2006, 17:41:28 »
wgrywam swoje programy do wizarda (w zasadzie te dwa tylko), robie wszystkie ustawienia...ble,ble...
po pewnym czasie nie moge wlaczyc sprzetu (nie reaguje),
robie wiec soft reset,
w trakcie ladowania systemu po soft resecie wizard sie zawiesza i nie konczy ladowania systemu,
jedynym ratunkiem jest hard reset,
robie go, wgrywam programy i po pewnym czasie...jest to samo.
omowienie tego problemu i rozwiazanie (jakies banalne - zmiana ustawien bluetooth, albo cos w tym typie) bylo w Pda clubie, ale nie moge odszukac..

pozdrawiam

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #73 dnia: Luty 18, 2006, 20:50:13 »
apropo tematu ,....... problemy ,spostrzezenia...
to u mnie wogole nei dziala HR z pozycji klaiszy ,zadna ZADNA zadna kombinacja ani przetrzymywanie nie wywoluje go . HR udaje sie wylacznie zrobic poprzez  wpisanie w : ustawieniach -pamieci - cyfr 12345 ,po tym nastepuje HR  :shock:    
Porabany jest ten orange rom. bo raczej w tym,dopatruje sie przyczyny ,skoro wszystkim to wychodzi.

zmiana ustawienia wyswietlacza
« Odpowiedź #74 dnia: Luty 22, 2006, 00:00:02 »
Moj qtek 9100 co kilka dni bez zadnej wyraznej przyczyny w trakcie uzywania zmienia ustawienia ekranu (align sreen). Nagle rozregulowuje sie dopasowanie wyswietlacza i np na klawiaturze ekranowej nacisniecie literki odczytywane jest przez qteka jako nacisniecie innej znajdujacej sie o 1/4 ekranu w lewo....
Ponowne ustawienie ekranu pomoga na jakis czas ale sprawa jest gleboko irytujaca.
Musze nadmienic ze ekfekt pojawial sie zarowno na oryginalnym romie jak i na ostatnio zainstalowanym z xda-developers.
Czy ktos spotkal sie z takim problemem?

« Odpowiedź #75 dnia: Luty 22, 2006, 09:09:33 »
Cytat: "suchodolski"
wgrywam swoje programy do wizarda (w zasadzie te dwa tylko), robie wszystkie ustawienia...ble,ble...
robie wiec soft reset,
w trakcie ladowania systemu po soft resecie wizard sie zawiesza i nie konczy ladowania systemu,
omowienie tego problemu i rozwiazanie (jakies banalne - zmiana ustawien bluetooth, albo cos w tym typie) bylo w Pda clubie, ale nie moge odszukac..

pozdrawiam

WIEM WIEM WIEM!
ten problem dotyczy ustawien programu SPB Pocket plus!
tam trzeba w opcjach wylaczyc tryb awaryjny, albo cos takiego.
zaraz bede szukac!
a moze ktos juz sie z ty zetknal?

pozdrawiam

« Odpowiedź #76 dnia: Luty 22, 2006, 09:14:26 »
robie wiec soft reset,

pozdrawiam

WIEM WIEM WIEM!
ten problem dotyczy ustawien programu SPB Pocket plus!
tam trzeba w opcjach
wylaczyc tryb awaryjny, albo cos takiego.
zaraz bede szukac!
a moze ktos juz sie z ty zetknal?

pozdrawiam

MAM!  :lol:
ZNALAZLEM W NEWSACH! CYTUJE:

2marek, 30 listopada 2005 20:14 [*.aster.pl]
Instalujesz spb i nie resetujesz pocketa. Wchodzisz w opcje spb, wybierasz safe mode i zaznaczasz "if system worked less than minute", potem ok i ODZNACZASZ safe mode. Potem możesz śmiało resetować. Tak przynajmniej było u mnie, musiałem resetować na twardo pocketa kilkanaście razy zanim doszedłem do m.in. takich rzeczy.pzdr

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #77 dnia: Luty 22, 2006, 09:21:51 »
Ja po 48h w koncu zakonczylem konfiguracje swojego spv(orginalny rom PL z Orange) i jestem z niego bardzo zadowolony. Zadnych problemow z activesync, zero zastrzezen do glosnosci, jakosci rozmow telefonicznych. Wifi g dziala bez problemow, ikonke E uzyskalem prosta zmiana w rejestrze. Bez problemow pracuje tez sluchawka po bt (jabra 800).Jest ok. Jedyna rzecz ktora mnie dziwi i nic nie moge znalezc na ten temat to funkcjonowanie TTN5. Dziala ale mam problem z gps-em, wykrywa go i laczy sie bez problemu gdy wlaczony jest modul telefonu. Gdy go wylacze nie ma szans na polaczenie , TTN5 nie widzi gps-a ??? Ktos wie dlaczego ?
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline oscar

• **
  • 218
  • Sprzęt: Nokia n95
« Odpowiedź #78 dnia: Luty 22, 2006, 11:22:53 »
Claude moze dlatego ze Flight Mode wylacza wszystkie moduly RADIO (wiec takze WiFi i BT). Pytanie wiec czy da sie wylaczyc sam modul GSM...

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #79 dnia: Luty 22, 2006, 11:28:15 »
oscar a co Ty opowiadasz :?:
flight mode wyłącza tylko moduł GSM :!:

*

Offline oscar

• **
  • 218
  • Sprzęt: Nokia n95
« Odpowiedź #80 dnia: Luty 22, 2006, 11:31:53 »
To dziwne, bo w samolotach nie wolno uzywac zadnych modulow radiowych, wiec myslalem ze Flight mode zalatwia wszystko i nie musze sie martwic ze mi sie wlaczy BT czy WiFi...
W takim razie nie wiem o co biega...

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #81 dnia: Luty 22, 2006, 11:39:01 »
Dodam, ze kazdy inny soft wymagajacy wspolpracy z gps po bt przy wylaczonym module gsm pracuje bez problemow. A TTN5  po odpaleniu nie wlacza BT, nie pomaga nawet reczne odpalenie.

*

Offline Adrianoo79

• *
  • 52
  • Sprzęt: iPhone 3GS, Garmin Edge 705HR, TomTom930
« Odpowiedź #82 dnia: Luty 22, 2006, 12:21:20 »
Cytat: "oscar"
To dziwne, bo w samolotach nie wolno uzywac zadnych modulow radiowych, wiec myslalem ze Flight mode zalatwia wszystko i nie musze sie martwic ze mi sie wlaczy BT czy WiFi...
W takim razie nie wiem o co biega...

no bez przesady, chodzi glownie o GSM no bo taki BT ma ograniczone pole i sile dzialania, poza tym - BT to jeszcze, ale do czego mozna uzywac WiFi w samolocie? Przepisy okreslaja wyraznie, zakaz uzywania GSM w trakcie calego lotu, a pozostale urzadzenia elektroniczne musza byc wylaczone w czasie startu - ladowania i zawsze kiedy jest zapalony 'napis' zapiac pasy!

pozdroo
a.

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #83 dnia: Luty 22, 2006, 12:25:18 »
A ktos moze jeszcze uzywa TTN5 na wizardzie , bo byc moze ja cos u siebie namieszalem a u innych ten problem nie wystepuje ? Nie jest to mocno upierdliwe dla mnie ale mocno mnie zaintrygowalo

*

Offline evad

• 465
Re: zmiana ustawienia wyswietlacza
« Odpowiedź #84 dnia: Luty 22, 2006, 18:29:09 »
Cytat: "Grzech777"
Moj qtek 9100 co kilka dni bez zadnej wyraznej przyczyny w trakcie uzywania zmienia ustawienia ekranu (align sreen). Nagle rozregulowuje sie dopasowanie wyswietlacza i np na klawiaturze ekranowej nacisniecie literki odczytywane jest przez qteka jako nacisniecie innej znajdujacej sie o 1/4 ekranu w lewo....

przyjrzyj się dokładnie przy krawędziach ekranu, czy nie wcisnął się jakiś paproch pomiędzy krawędź a ekran.

Re: zmiana ustawienia wyswietlacza
« Odpowiedź #85 dnia: Luty 22, 2006, 22:36:13 »

przyjrzyj się dokładnie przy krawędziach ekranu, czy nie wcisnął się jakiś paproch pomiędzy krawędź a ekran.

Myslisz ze staly nacisk w rogu ekranu moze "oglupiac" qteka?
Nie widze zeby cos utkwilo miedzy krawedzia a ekranem ;(

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #86 dnia: Luty 23, 2006, 08:45:52 »
Sam sobie po czesci odpowiem, wczesniej na to nie zwrocilem uwagi, w mda compact tez tak jest, przy wylaczonym module gsm TTN5 nie zobaczy gps-a  :-) , czyli przynajmniej wiem, ze ja nic nie skopalem .

« Odpowiedź #87 dnia: Luty 23, 2006, 16:57:24 »
WItam.

Nie mogę zsynchronizować spv z windowsem 98, mam activsync 3.8.0 i ten nie widzi telefonu, a AS 4.0 z płyty nie chce sie zainstalować - wyskakuje napis, że windows jest za stary, czy da się to jakoś obejść??

pozdrawiam

*

Offline klabton

• 442
  • HTC Touch Pro
« Odpowiedź #88 dnia: Luty 27, 2006, 00:39:20 »
Raczej nie. Do obslugi SPV M3000 potrzebujesz najlepiej ActivSynca 4.1, a to chodzi pod nowszymy systemami.
BTW Windows 98 to juz kilka epok za nami, jakim cudem sie uchowales? :)

Jeśli chodzi o połączenia przez dymek:
Proponuje instalacje GPRS monitora SPB. Jest tam ikonka polaczenia, ktora otwiera i zamyka polaczenie GPRS. Pasek zajmuje jakies 30 pikseli, wiec może warto tyle poswiecic dla takiego ulatwienia.
Pozdrawiam
ROMeOS 1.60.2 <-- super stabilność.

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #89 dnia: Marzec 01, 2006, 23:18:23 »
Podczas proby instalacji Net framework 2.0 wyskakuje blad . Karze "zamkac wszystkie aplikacje i zatrzymac procesy" i tak tez jest . Pruboje instalowac z poziomu Pcta ,na karte i do pamieci.  W obydwu przypadkach niepowodzenie.  :evil:
Jakies pomysly ?