[HTC Wizard] spostrzeżenia, wątpliwości, problemy...

• 95 Odpowiedzi
  • 11507 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 07, 2006, 19:18:30 »
co do wad - zgoda (przypadłości wieku dziecięcego oraz pewne obciążenia genetyczne)
jedno w tym wszystkim jest ważne - takie urządzenia będą coraz lepsze - bardziej dopracowane, mniej awaryjne, łatwiejsze w obsłudze dla przeciętnego lajkonika - od tego nie ma odwrotu
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 07, 2006, 20:03:37 »
Cytat: "khak"
Cytat: "evad"
mój post zabrzmiał tak, jakbym na wizarda puszczał tylko gromy i uważał za złom, a wcale tak nie jest.
Moze sie obawiales ze tak zabrzmi ?  :wink:  nikt go tak nie odebral , i napewno nie ja :)  
Jak mam zaplacic okolo 2400 i byc zle slyszalny lub zle slyszec to ,staram sie  sledzic /jestem ciekaw odp na Twoj post,bo poruszyles wazna dla mnie kwestie (chyba dla nas wszystkich) - polaczen glosowych. Poza tym co wymieniles do przedyskutowania na forum ,to domyslam sie ze jestes zadowolony i ze to swietny Pocket.

tak uważam. a co do jakości połączeń głosowych, to trafiłem na pewien wątek na xda-developers, z którego wynika, że to jednak problem software'owy i hard-reset może poprawić jakość dźwięku. jednak ja osobiście hard-reset'ów unikam jak ognia, więc jeśli nie uda się innymi metodami rozwiązać problemu, to wtedy spróbuję. cały wątek tutaj:

http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?p=206629

Cytat: "khak"
Wolalbm nie brac udzialu w loterii za 2400 zl. I albo trafic na dobry model albo feralny. W usa moge oddac takie urzadzenie w ciagu 2 -4 tyg. do sklepu z powrotem bez podania przyczyny . Ciekawe jak u nas by wygladal zakup takiego Q i przyslugujacy zwrot w ciagu 10 dni za towary kupione przez internet ?  Ktos juz to przechodzil ?

ja mam niestety to 'nieszczęście', że kupiłem swojego k-jam'a za granicą (konkretnie w UK) i sprawa serwisu nie jest u mnie taka łatwa, choć z tego co przeczytałem na stronie sprzedawcy (sieć sklepów Dixons), jest możliwy zwrot towaru oraz pełnych kosztów, także zza granicy. aczkolwiek też nie uśmiecha mi się odsyłać/czekać/denerwować się/tracić czas itp.

*

Offline evad

• 465
Re: [HTC Wizard] spostrzeżenia, wątpliwości, problemy...
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 07, 2006, 20:21:04 »
Cytat: "kristo"
1) kiepska jakość wbudowanego mikrofonu
W moim Qteku 9100 wszystko ok - głos czysty.
Naczytałem się na różnych forach o Wizardzie i znalazłem tylko pojedyncze negatywne komentarze dot. jakości dźwięku - myślę, że powinieneś złożyć reklamację....

jak wspomniałem w poprzednim poście - wygląda na to, ze to kwestia programowa. po drugie, u mnie reklamacja nie jest taka prosta, niestety. :(

2) problemy z logowaniem do sieci WiFi
Tu już więcej negatywnych komentarzy znalazłem i sam miewam problemy z podłączeniem do mojego AP (Linksys/WRT) - czekam cierpliwie na nowy ROM. Problemy są raczej programowe.

pożywim, uwidim :)

3) definiowanie połączeń GPRS i ich szybkie wybieranie
U mnie działa super i powiem więcej jest reghack pozwalający na ustawienie "grps always on".

czyli jak rozumiem, u Ciebie w dymku wyskakującym po tapnięciu w ikonkę [G] pojawia się skrót do połączenia??? :-o

4) problemy z modułem bluetooth
Nic z powyższych - u mnie działa bezproblemowo o ile MS Stack może być taki. Fakt, że zwykle inicjuje połączenia z Wizarda (GPS, handsfree lub słuchawka). Nazwa urządzenia BT jest taka jak urządzenia czyli ustawiana w start->settings->About->DeviceID.

u mnie niestety nie. nazwę urządzenia mam 'evad_kjam', a nazwa BT samoczynnie ustawia się na 'Dawid Lorenz'. :(

5) moduł telefonu - dziwne zachowania
Normalne. Niby-podłączanie się do sieci bez PIN-u. De-facto sie nie podłacza. Wykonaj SR jeszcze raz i zaloguj się z PIN-em. Nie resetuj z podłączoną ładowarką.

czyli ten problem nie dotyczy tylko mnie. ;) aczkolwiek przyznać muszę, że już od dłuższego czasu nie pojawił się, mimo iż soft-resetowałem wizarda już wiele razy.

Poczytaj na forach - KJam ma o wiele więcej "łajna" ;-) niż Qtek więc trzeba usunąć oprogramowanie antywirusowe i inne. Jak odinstalujesz np. SmartDialing, będzie lepiej.
Ustaw sieć na manualną - działa szybciej przy słabym zasięgu.

sugerujesz wgranie innego ROM'u? być może kiedyś spróbuję. a smartdialling i tak mam wyłączone, jak dla mnie ten program tylko utrudniał wybieranie numeru.

Ostatni HR - listopad
Z dodatkowych historyjek::

Ostatnio obserwuję irytującą sytuację: Wizard nie odbiera rozmowy, tzn. dzwoniący czeka dość długo słysząc ciszę jakbym był na granicy zasięgu i po kilku sekundach zgłasza się poczta. Oczywiście ja wtym czasie mam na ekranie sygnał na 100% i co śmieszniejsze mogę dzwonić. Wielce irytujące bo nawet nie wiem, że się nie można do mnie dodzwonić. Pomaga SR.

tego typu problem może zależeć nie tyle od telefonu, ale od parametrów sieci w Twoim obszarze, a przyczyn może być bardzo wiele. wiem troszkę o tym, bo GSM'em interesuję się nieco głębiej (vide np.: http://btsearch.org). czy podobne objawy obserwujesz regularnie także z innymi słuchawkami (oczywiście pod warunkiem, że pracują w tej samej sieci)? czy zdarza się także w innych miejscach?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 07, 2006, 20:42:44 »
Cytat: "niezawodny"
Może się mylę ale coraz bardziej wydaje mi się że tego typu sprzęt (palmofony)  wciąż jest niedopracowny i póki co zwykły laik powinien poczekać na lepsze czasy. Marzy mi się palmofon prosty w obsłudze i niezawodny jak moja Nokia - nie zdarzyło mi się żeby coś nie działało a różne modele używam nieprzerwanie od 1994 roku (pamiętam pierwsze "cegły" NMT). Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie można porównywać telefonu do minikomputera ale jeśli ktoś chce mieć przede wszystkim dobry telefon to chyba nie będzie zadowolony z żadnego obecnego palmofonu. Może się mylę?

jest takie powiedzienie, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. coś w tym jest... ja z urządzeniem typu PDA+telefon mam styczność po raz pierwszy. wcześniej miałem iPAQ'a bez telefonu i bardzo sobie go chwaliłem jako osobisty organizer, notatnik, liczydło, przypominacz itp. dzięki niemu z mojego biurka zniknął klasyczny, papierowy kalendarz i wręcz nie mogłem sobie wyobrazić powrotu do niego. wizard jako *tylko* PDA jest urządzeniem znakomitym - dużo mniejszym, nieco lżejszym, w bardzo ładnej formie, ze sprzętową klawiaturą (wreszcie ekran może odpocząć od stukania rysikiem w klawisze ;). natomiast jako telefon - trzeba to powiedzieć wprost - do funkcjonalności klasycznego telefonu trochę mu brakuje. najprostszy przykład, to usługa Cell Broadcast. co z tego, że w ustawieniach Phone ustawiam do odbioru kanał 50, czyli bieżącą lokalizację, gdy kompletnie NIC z tego nie wynika. nigdzie się ta informacja nie pojawia. albo ja nie wiem jak ją odebrać. znalazłoby się jeszcze kilka niuansów, jednak podstawowy cel telefonu jest jak najbardziej spełniony - wykonuje/odbiera połączenia, wysyła/odbiera sms'y czy mms'y.

jest i odrwotnie - klasyczne telefony rzadko kiedy dorównują funkcjonalnością typu PIM klasycznym palmtopom. dla mnie kiedyś jedną z podstawową funkcji w telefonie był kalendarz z przypomnieniami. odkąd pamiętam wiele ważnych przypomnień musiałem wpisywać do telefonu, aby o nich pamiętać. jednakże od chwili, w której stałem się posiadaczem PDA, kalendarza w telefonie praktycznie przestałem używać na rzecz kalendarza i task'sów w iPAQ'u...

doskonale podsumował całą sprawę Kuras77 - przesiadka z normalnego telefonu do hybrydy to zgoda na pewien kompromis. ja z tego kompromisu jestem bardzo zadowolony, bowiem zamiast taszczyć ze sobą każdego dnia  w kieszeni duet Siemens S65 + iPAQ rx3715 w aluminiowej obudowie (plus jeszcze czasem N6230 z SimDatą na pokładzie), mam jedno urządzenie w kompaktowej formie, które kryje wszystko to, czego potrzebuję do codziennej egzystencji. a problemy, które opisałem na początku tego wątku... cóż, żadne urządzenie nie jest doskonałe, ale bilans wychodzi zdecydowanie na plus. :)

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 07, 2006, 21:04:48 »
to może trzeba było wybrać SE P910i  :?: bo to jest telefon z funcjonalnością pda i na tą pierwszą funcję położono większy nacisk
(mi osobiście to nie odpowiadało więc przygoda z SE trwała krótko )

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 07, 2006, 21:38:21 »
Osobiście zawsze byłem wielkim fanem Nokii i postanowiłem że jeżeli zamienię tą markę tylko na godnego jej perfekcji palmofona.
A ten HTC Wizard od razu wpadł mi w oko i to jako jedyny. Myślę że jest raczej pomyślany do zastosowań biurowych niż rozrywkowych, więc ma wszystko co ja potrzebuję z tą odjazdową klawiaturką włącznie.
Więc będę chciał go wypróbować - przede wszystkim jakość dźwięku - ta musi być nieskazitelna, tzn. normalna bo prowadząc firmę nie mogę sobie pozwolić na telefon przez który słabo słychać (albo nic jak miałby się wieszać). Ale nie ukrywam że pozostała funjcjonalność - niedostępna w zwykłych komórkach jest bardzo kusząca, więc jeszcze poczekam na wprowadzenie go przez Orange do końca lutego i zdam się na los; jeśli będzie w ogóle w sprzedaży (liczę na cenę przy maks. taryfie i wysokich rachunkach na poziomie 1000-1500 PLN) i będzie dobrze słychać to się na niego zdecyduję. A póki co chętnie przysłucham się waszym uwagom n/t tego sprzętu

« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 07, 2006, 22:18:19 »
Cytat: evad

3) definiowanie połączeń GPRS i ich szybkie wybieranie
U mnie działa super i powiem więcej jest reghack pozwalający na ustawienie "grps always on".

czyli jak rozumiem, u Ciebie w dymku wyskakującym po tapnięciu w ikonkę [G] pojawia się skrót do połączenia??? :-o

Po kliknieciu w ikone pojawia dymek z linkiem. Klikniecie w link powoduje nawiazanie polaczenia. Choc ja mam wlaczone na stale I jak mi sie mail sciaga lub wchodze na jakas strone to sie sam laczy lub jast polaczony.

Poczytaj na forach - KJam ma o wiele więcej "łajna" ;-) niż Qtek więc trzeba usunąć oprogramowanie antywirusowe i inne. Jak odinstalujesz np. SmartDialing, będzie lepiej.
Ustaw sieć na manualną - działa szybciej przy słabym zasięgu.

sugerujesz wgranie innego ROM'u? być może kiedyś spróbuję. a smartdialling i tak mam wyłączone, jak dla mnie ten program tylko utrudniał wybieranie numeru.

Na nowy ROM lepiej troche poczekac jeszcze.
Z HR, a wlasciwie zaraz po jest wykonywana procedura instalacji softu od dystrybutora, ktory jest w tzw extended rom. Te aplikacje czesto mocno spowalniaja pda, a szczegolnie w przypadku wizarda jest to widoczne, gdyz  nie dysponuje on nadmiarem mocy, a I WM5 to nowosc I aplikacje jeszcze nie dojrzaly.
Dlugo by pisac

Ostatni HR - listopad
Z dodatkowych historyjek::

Ostatnio obserwuję irytującą sytuację: Wizard nie odbiera rozmowy, tzn. dzwoniący czeka dość długo słysząc ciszę jakbym był na granicy zasięgu i po kilku sekundach zgłasza się poczta. Oczywiście ja wtym czasie mam na ekranie sygnał na 100% i co śmieszniejsze mogę dzwonić. Wielce irytujące bo nawet nie wiem, że się nie można do mnie dodzwonić. Pomaga SR.

tego typu problem może zależeć nie tyle od telefonu, ale od parametrów sieci w Twoim obszarze, a przyczyn może być bardzo wiele. wiem troszkę o tym, bo GSM'em interesuję się nieco głębiej (vide np.: http://btsearch.org). czy podobne objawy obserwujesz regularnie także z innymi słuchawkami (oczywiście pod warunkiem, że pracują w tej samej sieci)? czy zdarza się także w innych miejscach?

Byc moze - potestuje jeszcze choc obawiam sie, ze jest jak pisalem wczesniej bo inne komorki dzialaja ok, a Qtek tez dzialal ok przez miesiac. Moze czas na HR.

Na dyskusje o wyzszosci tel na pda czy odwrotnie mozna by przeznaczy cale odrebne formu. Powiem tylko, od lat uzywalem nokii I nie znam urzadzen bardziej intuicyjnych w obsludze ale decydujac sie na bardziej skomplikowane urzadzenie trzeba sie liczyc z tym, ze trzeba je lepiej poznac by wykorzystac dobrze. Zawieszenia I inne niedogodnosci to cena korzystania z nowinek, a telefony z polifonia czy radiem fm to nie sa nowinki...

streszczam sie bo pisze z wizarda
pozdrawiam fanow...

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 07, 2006, 22:33:03 »
Po kliknieciu w ikone pojawia dymek z linkiem. Klikniecie w link powoduje nawiazanie polaczenia. Choc ja mam wlaczone na stale I jak mi sie mail sciaga lub wchodze na jakas strone to sie sam laczy lub jast polaczony.

no to ciekawe jak to zrobić, żeby skrót do połączenia był w dymku... :-o

Na nowy ROM lepiej troche poczekac jeszcze.
Z HR, a wlasciwie zaraz po jest wykonywana procedura instalacji softu od dystrybutora, ktory jest w tzw extended rom. Te aplikacje czesto mocno spowalniaja pda, a szczegolnie w przypadku wizarda jest to widoczne, gdyz  nie dysponuje on nadmiarem mocy, a I WM5 to nowosc I aplikacje jeszcze nie dojrzaly.

a właśnie, co do extended rom, to czy wystarczy po prostu skasować te cab'y, których nie chcemy żeby się ponownie instalowały po HR? i czy jeśli zwyczajnie wrzucę do extended rom moje cab'y, to się zainstalują? innymi słowy - czy wrzucając do extended rom cab'y z programami, które miałbym i tak instalować po HR (gsfinder, gsplayer itp.), to automatycznie się one zainstalują???

Byc moze - potestuje jeszcze choc obawiam sie, ze jest jak pisalem wczesniej bo inne komorki dzialaja ok, a Qtek tez dzialal ok przez miesiac. Moze czas na HR.

w takim razie daj ew. znać jakie będą efekty. :)

« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 08, 2006, 10:49:44 »
...jest takie powiedzienie, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. coś w tym jest... ja z urządzeniem typu PDA+telefon mam styczność po raz pierwszy. wcześniej miałem iPAQ'a bez telefonu i bardzo sobie go chwaliłem jako osobisty organizer, notatnik, liczydło, przypominacz itp. dzięki niemu z mojego biurka zniknął klasyczny, papierowy kalendarz i wręcz nie mogłem sobie wyobrazić powrotu do niego. wizard jako *tylko* PDA jest urządzeniem znakomitym - dużo mniejszym, nieco lżejszym, w bardzo ładnej formie, ze sprzętową klawiaturą (wreszcie ekran może odpocząć od stukania rysikiem w klawisze ;). natomiast jako telefon - trzeba to powiedzieć wprost - do funkcjonalności klasycznego telefonu trochę mu brakuje...

A może polaczenie PDA + telefon + słuchawka i wszystko via bletooth ?

czy ktos tak uzywa i jak takie połaczenie się sprawuje ?

*

Offline mim99

• 45
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 08, 2006, 19:12:05 »
Z tym łączeniem się po kliknięciu na ikonę w dymku to jest bardzo interesująca sprawa, podobnie jak evad muszę wchpdzić w zarządzanie połączeniami i tam kliknąć "conect" - może ktoś podpowie w czym rzecz. Chciałbym jeszcze wrócić do karty miniSD - mam Kingstona 1GB i jest strasznie wolna, siedzi w slocie dobrze ale wgranie muzy czy fotek trwa wieki. Wcześniej korzystałem w inych urządzeniach z Kingstonów SD w wersji HS i różnica jest ogromna 1 do 4. Dla mnie sporym mankamentem jest brak hosta USB, gdzieś czytałem, że OMAP może go obsłużyć i jest to tylko kwestia ROMu.
Dorzuce też swoje 5 groszy na temat samej idei  PDA z telefonem w jednej obudowie, samo urządzenie uważam za wielki krok naprzód w tej dziedzinie, według mnie problemem pozostaje soft. Przyszły czasy kiedy klient kupujący bądź co bądź drogie urządzenie staje się królikiem doświadczalnym dla producenta - niestety sami to napędzamy - gonimy za nowościami a producent walczy o rynek. Wizard jest wyśmienitym MOBILNYM urządzeniem, nigdy nie będzie i nie ma być ajlepszym palmtopem, po prostu ma swoje miejsce na codzień. Teraz pozostaje czekać na szybki rozwój okienek i wszelakiego softu do WM5, jest sporo do zrobienia.
Na koniec dwa krótkie pytanie, może ktoś wie jak wyłączyć w Qteku 9100 z iPlusem przychodzące wiadomości tekstowe: "network ... nazwa miejscowości"? Jak i czy w ogóle będzie on pracował z adapterami dualsim dostępnymi na allegro?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 08, 2006, 21:49:34 »
Cytat: "mim99"
Z tym łączeniem się po kliknięciu na ikonę w dymku to jest bardzo interesująca sprawa, podobnie jak evad muszę wchpdzić w zarządzanie połączeniami i tam kliknąć "conect" - może ktoś podpowie w czym rzecz.

właśnie, też byłbym żywo zainteresowany ew. rozwiązaniem tego problemu.

Na koniec dwa krótkie pytanie, może ktoś wie jak wyłączyć w Qteku 9100 z iPlusem przychodzące wiadomości tekstowe: "network ... nazwa miejscowości"?

a ja bym właśnie chciał się dowiedzieć jak to WŁĄCZYĆ, bo u mnie aktywowanie cell broadcast na kanale 50 w ustawieniach phone nie daje żadnego efektu. :(

*

Offline mim99

• 45
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 09, 2006, 09:09:22 »
a ja bym właśnie chciał się dowiedzieć jak to WŁĄCZYĆ, bo u mnie aktywowanie cell broadcast na kanale 50 w ustawieniach phone nie daje żadnego efektu. :([/quote]

cell broadcast mam wyłączone a wiadomości dostaje co chwila, wyświetlają sie jako zwykły przychodzący sms i zapalają wyświetlacz. Co gorsze, wyświetlacz świeci non stop i bateryjka idzie do piachu. Moim zdaniem to ustawienia SIM ekstra ale mogę się mylić. Plus odpisał mi, ze należy wyłączyć usługę: info o sieci, niestety nie mają pojęciaa jak to zrobić w Wizardzie

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 09, 2006, 09:15:57 »
a ja bym właśnie chciał się dowiedzieć jak to WŁĄCZYĆ, bo u mnie aktywowanie cell broadcast na kanale 50 w ustawieniach phone nie daje żadnego efektu. :(

cell broadcast mam wyłączone a wiadomości dostaje co chwila, wyświetlają sie jako zwykły przychodzący sms i zapalają wyświetlacz. Co gorsze, wyświetlacz świeci non stop i bateryjka idzie do piachu. Moim zdaniem to ustawienia SIM ekstra ale mogę się mylić. Plus odpisał mi, ze należy wyłączyć usługę: info o sieci, niestety nie mają pojęciaa jak to zrobić w Wizardzie

ja tak miałem wczoraj - od rana do południa, potem samo się uspokoiło (mam numer z Orange'a)

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 09, 2006, 09:48:43 »
Plus odpisał mi, ze należy wyłączyć usługę: info o sieci, niestety nie mają pojęciaa jak to zrobić w Wizardzie

settings -> phone -> zakładka 'more' -> broadcast channels (odznaczyć)

teoretycznie powinno zadziałać.

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 09, 2006, 10:28:15 »
teoretycznie - bo ja tego nie miałem zaznaczonego, a wiadomości i tak przychodziły

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 09, 2006, 10:30:39 »
Cytat: "ch@to"
teoretycznie - bo ja tego nie miałem zaznaczonego, a wiadomości i tak przychodziły

właśnie. u mnie nie przychodzą w ogóle, niezależnie od (nie)zaznaczenia. to jedna z tych funkcjonalności, którą przeciętny 'klasyczny' telefon ma zrobioną lepiej...

*

Offline mim99

• 45
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 09, 2006, 11:02:24 »
to nie jest ustawienie cell broadcast! Ja mam oznaczone a dalej przychodzą, jak już pisałem wietrze przyczynę w ustawieniach SIM EXTRA - tam są takie duperele ale u mnie jest tego kilkadziesiąt i dla każdego musze wysłać sms żeby zmienić ustawy

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 09, 2006, 14:35:49 »
tak na marginesie całej dyskusji:
w sprawie problemu z mikrofonem i ew. zwrotu/wymiany k-jam'a napisałem parę dni temu maila do sprzedawcy (sieć sklepów Dixons w UK). dostałem dziś odpowiedź, że bez żadnego problemu jest możliwa wymiana sprzętu lub zwrot kasy (plus zwrot kosztów wysyłki!). jedyny warunek, to taki, że urządzenie musi być w dobrym stanie i zostać zwrócone w pełnym komplecie wraz z kopią paragonu. i to wszystko! tak po prostu, bez problemów i dodatkowych pytań... och, żeby kiedyś tak było też w pl (a z mojego doświadczenia, w uk praktycznie wszystkie reklamacje są załatwiane w ten sposób).

cóż, zwrot k-jam'a jest opcją do rozważenia, póki co niebawem planuję dokonać upgrade'u ROM'u i hard-reset, zobaczymy czy cokolwiek ulegnie zmianie.

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 09, 2006, 14:43:59 »
ja na Twoim miejscu skorzystałbym z możliwosci wymiany od razu

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 09, 2006, 14:47:06 »

być może skorzystam, najpierw chcę zrobić update i hard-reset. wolę stracić kilka godzin na reinstalację i rekonfigurację systemu, aniżeli kilka dni/tygodni w oczekiwaniu na nowego k-jam'a. :(

« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 09, 2006, 20:42:42 »

być może skorzystam, najpierw chcę zrobić update i hard-reset. wolę stracić kilka godzin na reinstalację i rekonfigurację systemu, aniżeli kilka dni/tygodni w oczekiwaniu na nowego k-jam'a. :(

Z tym ugradem rom-u to sie moze troche wstrzymaj jesli chcesz go oddawac bo moga Ci to uznac za naruszenie gwarancji... chyba, ze masz kopie oryginalnego rom-u.
Co do cell broadcast to standardowe zachowanie wizarda - mam tak srednio co 10 SR ;-). a pomaga tylko kolejny SR. Cos jest posypane w obsludze SIM. Gdzies na HoFo czytalem o aplikacji przechwytujacej te wiadomosci (sieciowe) I wyswietlajacej na Today - podobnie jak w komorkach.
Nasciemnialem wczesniej troche o tym jak nawiazuje sie polaczenie gprs - przepraszam ale tak mi sie do glowy wbilo z WM2003, ze bylem pewien, ze tu tez tak jest. A, ze nie uruchamiam w ten sposob gprs to kolejny powod - polaczenie samo sie nawiazuje, gdy trzeba. Jeszcz raz sorry - moje lenistwo, ze nie sprawdzilem.

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 09, 2006, 20:51:21 »
Z tym ugradem rom-u to sie moze troche wstrzymaj jesli chcesz go oddawac bo moga Ci to uznac za naruszenie gwarancji... chyba, ze masz kopie oryginalnego rom-u.

nie wydaje mi się, żeby upgrade ROM'u stanowi naruszenie gwarancji. gdyby tak bylo, to producenci nie udostępniali by ROM'ów do samodzielnie aktualizacji, tylko pozostawiali to w gestii autoryzowanych serwisów. podobnie jak producenci komórek (choć akurat Siemens jest tu wyjątkiem i udostępnia regularnie update'y firmware'ów do swoich sluchawek)

Co do cell broadcast to standardowe zachowanie wizarda - mam tak srednio co 10 SR ;-). a pomaga tylko kolejny SR. Cos jest posypane w obsludze SIM. Gdzies na HoFo czytalem o aplikacji przechwytujacej te wiadomosci (sieciowe) I wyswietlajacej na Today - podobnie jak w komorkach.

podobno DKToday ma taki ficzer, ale mi osobiście DKToday nie przypadl do gustu i szybko go wywalilem. jeśli istnieje jakiś inny plugin do tego, to bylbym zainteresowany...

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 09, 2006, 20:55:54 »

nie wydaje mi się, żeby upgrade ROM'u stanowi naruszenie gwarancji. gdyby tak bylo, to producenci nie udostępniali by ROM'ów do samodzielnie aktualizacji, tylko pozostawiali to w gestii autoryzowanych serwisów. podobnie jak producenci komórek (choć akurat Siemens jest tu wyjątkiem i udostępnia regularnie update'y firmware'ów do swoich sluchawek)

inna sprawa - o czym zapomnialem napisać - że w UK sprawa zwrotu/wymiany towaru jest duuużo bardziej liberalna niż w PL. do myślenia daje chociażby fakt, że w UK zupelnie nie istnieje coś takiego jak 'karta gwarancyjna'. po prostu kupujesz sprzęt i o ile masz na to paragon, to w 97% przypadków możesz bez większych problemów go zwrócić, bez większego wnikania w szczególy...

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 09, 2006, 22:15:16 »
wlasnie zakończylem procedurę upgrade'u ROM'u oraz hard-resetu. dokladnie rzecz biorąc - trzech hard-resetów z rzędu. niestety, jakość dźwięku podczas polączenia bez zmian (sprawdzana po każdym z HR), czyli kiepsko. :((

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 10, 2006, 09:29:26 »
no to masz sprawę jasną

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 10, 2006, 10:48:53 »
no to masz sprawę jasną

hehe, łatwo się nie poddam, bo naprawdę nie uśmiecha mi się rozstanie z wizardem na parę tygodni. :( jeszcze pokombinuję z pewnymi kluczami w rejestrze systemowym... zobaczymy. odesłanie do UK to ostateczność, a i tak mam czas maksymalnie do 29 marca, więc jeszcze mogę pokombinować.

« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 10, 2006, 10:51:48 »
Ja też  jestem "odświeżony" ;-). Nowy ROM działa jakby szybciej no i na razie nie mam tych komunikatów sieciowych. Polecam. Jest też nowa wersja radio i ciekaw jestem jak będzie działać.

Co do upgradów to teoretycznie jest jak piszesz ale w PL różne argumenty się zdarzają, żeby pozbyć się petenta. Masz szczęście w sumie, że kupiłeś w UK bo pewnie bez dyskusji uwzględnią reklamację - jedź na narty na 2 tygodnie, żeby nie myśleć o braku wizarda ;-)

*

Offline mim99

• 45
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 10, 2006, 12:15:20 »
DKToday strasznie zmulił mi sprzęcior. Ale, ale ... kolejny SR i wiadomości o sieci przestały przychodzić. Mam pytanko, szukam na WM5 progsa do blokowania I gaszenia ekranu bez wyłączania tak żeby GG było online-jest coś takiego? duży zegarek na wygaszonym ekranie też by się przydał

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 10, 2006, 12:24:14 »
ehe, łatwo się nie poddam, bo naprawdę nie uśmiecha mi się rozstanie z wizardem na parę tygodni. :(

a to faktycznie będzie tyle trwać

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #59 dnia: Styczeń 10, 2006, 17:26:17 »
A jak wygląda możliwość wykorzystania Wizarda jako modem do laptopa?
Po kablu, bloototh bądź wi-fi; udało się to już komuś?

Teoretycznie Wizard do mały laptop więc niby nie ma potrzeby ale jednak przydałoby to się...