[HTC Wizard] spostrzeżenia, wątpliwości, problemy...

• 95 Odpowiedzi
  • 11513 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« dnia: Styczeń 06, 2006, 00:11:03 »
niedawno stałem się posiadaczem upragnionego HTC Wizarda, a konkretnie wcielenia firmy i-mate. na czarodzieja ostrzyłem sobie zęby od dłuższego czasu, a gdy w końcu go zdobyłem, z jednej strony byłem wniebowzięty niczym dziecko z nową zabawką, a z drugiej... no właśnie... spostrzegłem w tym urządzeniu kilka 'niedogodności', które nieco psują ten 'czarodziejski' wizerunek. chciałbym przede wszystkim zapytać innych klubowiczów - użytkowników wizarda - o komentarze, czy ich egzemplarze wykazują podobne właściwości. do rzeczy:

1) kiepska jakość wbudowanego mikrofonu
odkąd stałem się posiadaczem wizarda i zacząłem używać go jako podstawowej słuchawki do codziennych połączeń telefonicznych, kilkukrotnie zdarzyło mi się, że rozmówcy zwracali mi uwagę o tym, że bardzo słabo mnie słyszą. w końcu zdecydowałem się przeprowadzić kilka testów. poprosiłem narzeczoną by zadzwoniła z wizarda na inny telefon, który odebrałem. potem przełożyłem kartę z wizarda do siemensa s65 (mojej poprzedniej defaultowej słuchawki) i... różnica była miażdżąca, niestety na niekorzyść czarodzieja! dźwięk z siemensa był czysty i wyraźny, natomiast dźwięk generowany przez wizarda był bardzo przytłumiony, wręcz zaszumiony i zdałem sobie sprawę dlaczego moi rozmówcy słabo mnie słyszeli. :( powtórzyłem test, ale tym razem podpinając do wizarda zestaw słuchawkowy. jakość wyraźnie się poprawiła, co wskazuje prawdopodobnie na sprzętowy problem z mikrofonem. próbowałem kombinować programowo - włączając Microphone AGC w ustawieniach. próbowałem także zmienić priorytety audio za pomocą GB-SOFT Tweak. niestety bez wyraźnych rezultatów... :(
czy tego typu problem stanowi podstawę reklamacji i ew. naprawy gwarancyjnej?

2) problemy z logowaniem do sieci WiFi
mam w domu małą sieć bezprzewodową, która obsługuje dwa laptopy oraz PDA. obejmuje zasięgiem praktycznie całe moje mieszkanie. zauważyłem jednak, że k-jam niekiedy miewa spore problemy z zalogowaniem się do tej sieci. przykładowo w kuchni, która jest pomieszczeniem najbardziej oddalonym od routera wifi, bezproblemowe połączenie z wizarda jest praktycznie niemożliwe. ale - co ciekawe - gdy połączenie już uda mi się nawiązać, to zwykle trzyma się dość stabilnie... tak więc trudno oszacować, czy to kwestia sprzętowa (słaby moduł radiowy) czy programowa, czy obydwie?

3) definiowanie połączeń GPRS i ich szybkie wybieranie
zdefiniowałem sobie dwa połączenia GPRS. jedno za pośrednictwem wbudowanego modułu GSM/GPRS, a drugie poprzez bluetooth z N6230. mimo zdefinowania tych połączeń, po kliknięciu na ikonkę [G] pojawia się dymek 'To connect to either the Internet or work, set up a new connection in Settings'. efekt jest taki, że muszę łączyć się poprzez Settings -> Connections -> Connections -> Manage existing... -> i tu dopiero wybieram połączenie. to taki ficzer tego modelu, czy ogólnie WM 5.0??? w WM 2003SE, który miałem w iPAQ'u skrót do połączenia miałem bezpośrednio w dymku...

4) problemy z modułem bluetooth
tutaj mam dwa zastrzeżenia: 1) po włączeniu modułu bt, muszę dodatkowo ręcznie włączać opcję 'discoverable for other devices'. szalenie uciążliwe. czy jest może na to jakiś reghack? 2) nie ma możliwości ustawienia nazwy urządzenia bt, aczkolwiek znalazłem w rejestrze odpowiedni klucz odpowiadający za to. zmieniłem go, faktycznie inne urządzenia wykrywały urządzenie z nową nazwą, ale... po jakimś czasie, bez żadnej wyraźnej przyczyny nazwa wróciła do dawnej, domyślnej wartości! :/
nie udało mi się też jeszcze połączyć z netem (GPRS) z komputera poprzez bluetooth (po wybraniu połączenia dial-up pojawia się błąd 777), ale tego tematu nie zgłębiałem jeszcze zbytnio, być może ja gdzieś popełniłem błąd, potem potestuję bliżej (defaultowo używam linuksa, więc do windows wchodzę od święta ;)

5) moduł telefonu - dziwne zachowania
zdarzyła mi się ze dwa lub trzy razy dziwna rzecz związana z modułem GSM/GPRS, ni stąd ni zowąd sam wylogował się z sieci. po soft-resecie nie poprosił o PIN, tylko od razu zalogował się (?) do sieci (kreski zasięgu były widoczne). włączenie i wyłączenie flight mode raz pomogło (pojawiło się żądanie PIN), innym razem nie i konieczny był kolejny soft-reset. te wydarzenia miały jeden wspólny mianownik - podłączoną ładowarkę. bez niej problemów z modułem telefonicznym nie notowałem...

to chyba wszystkie najbardziej drażniące problemy, jakie do tej pory odkryłem w k-jam. nie liczę pomniejszych typu wolny procesor (o czym z góry wiadomo) czy inne różne drobiazgi. jakie są Wasze spostrzeżenia?

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 06, 2006, 00:41:37 »
Ja sobie tez ostrze zeby na Wizarda :) Dobry post do lektury -jak dla mnie- kompletego Laika. Post jako przeciwwaga na zachwyty nad Czarodziejem . Pewnie bym sie spotkal z takimi samymi przypadlosciami po nabyciu Q :wink:

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 06, 2006, 11:34:08 »
Cytat: "khak"
Ja sobie tez ostrze zeby na Wizarda :) Dobry post do lektury -jak dla mnie- kompletego Laika. Post jako przeciwwaga na zachwyty nad Czarodziejem . Pewnie bym sie spotkal z takimi samymi przypadlosciami po nabyciu Q :wink:

mój post zabrzmiał tak, jakbym na wizarda puszczał tylko gromy i uważał za złom, a wcale tak nie jest. mimo wszystko jestem zadowolony z zakupu i sądzę, że wizard to ciekawe i z pewnością godne uwagi urządzenie. ciekawy design, niewielkie wymiary i waga (jak na PDA/tel), sprzętowa klawiatura, która może bardzo wygodna w użyciu nie jest, ale na pewno wygodniejsza od stukania w wirtualne klawisze na ekranie, stosunkowo dobra bateria, możliwość obsługi większości funkcji urządzenia bez użycia stylusa... osobiście jestem zadowolony z przesiadki z iPAQ'a rx3715.

mój post opisujący problemy, z jakimi się zetknąłem, napisałem po to, aby inni użytkownicy wizarda mogli potwierdzić lub zaprzeczyć występowanie tych niedogodności w ich egzemplarzach. przykładowo problem z mikrofonem - wszystko wskazuje, że to problem sprzętowy (po prostu kiepski mikrofon), lecz niewykluczone, że u kogo innego coś takiego nie ma miejsca. nie wykluczam też, że to kwestia programowa - być może istnieje jakiś reghack podnoszący czułość mikrofonu? a może z ROM'em innego producenta zadziałałoby lepiej? a może jakaś aplikacja wchodzi w konflikt i hard-reset mógłby pomóc? trudno powiedzieć, dlatego byłbym (i chyba nie tylko ja :) wdzięczny za opinie innych userów... :)

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
Re: [HTC Wizard] spostrzeżenia, wątpliwości, problemy...
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 06, 2006, 11:43:52 »
Cytat: "evad"
odkąd stałem się posiadaczem wizarda i zacząłem używać go jako podstawowej słuchawki do codziennych połączeń telefonicznych, kilkukrotnie zdarzyło mi się, że rozmówcy zwracali mi uwagę o tym, że bardzo słabo mnie słyszą.

nikt z moich rozmówców nie zwrócił mi na to uwagi (a rozmawiam dużo)

próbowałem kombinować programowo - włączając Microphone AGC w ustawieniach

a czy przypadkiem Microphone AGC nie służy do regulacji głośności tylko podczas nagrywania (funkcja dyktafonu)  :?:
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 06, 2006, 11:44:48 »
zapomniałem napisać o tym na początku, a być może to też jest istotne - wersje ROM w moim K-Jam:

ROM: 1.1.9.3
Radio: 01.01.10
Protocol: 4.0.13.16
ExtROM: 1.1.9.104

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2006, 11:49:10 »
Cytat: "ch@to"
nikt z moich rozmówców nie zwrócił mi na to uwagi (a rozmawiam dużo)

czyli jednak coś w moim egzemplarzu jest nie tak...

a czy przypadkiem Microphone AGC nie służy do regulacji głośności tylko podczas nagrywania (funkcja dyktafonu)  :?:

też tak myślałem, ale spróbować nie zawadziło :)

btw, czy istnieje sposób na to, żeby zgrać z urządzenia pełen obraz pamięci, ze wszystkimi ustawieniami i zainstalowanymi aplikacjami włącznie? myślę o zrobieniu hard-resetu, ale wizja ponownego instalowania i konfigurowania wszystkie mocno mnie do tego zniechęca. :(

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2006, 11:54:10 »
a u mnie:

ROM version: 1.1.7.5
ROM date: 9/22/05
Radio: 01.01.10
Protocol: 4.0.13.16
ExtROM: 1.1.7.105

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2006, 12:00:01 »
btw, czy istnieje sposób na to, żeby zgrać z urządzenia pełen obraz pamięci, ze wszystkimi ustawieniami i zainstalowanymi aplikacjami włącznie? myślę o zrobieniu hard-resetu, ale wizja ponownego instalowania i konfigurowania wszystkie mocno mnie do tego zniechęca. :(

tylko backup:
Backup Manager :arrow:  http://www.sunnysoft.cz/en_download_counter.php?fileid=51 (trial 14-dniowy)
Spb Backup Beta2  :arrow:  http://www.spbsoftwarehouse.com/support/beta.php?en
sam używam - z powodzeniem - tego drugiego

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2006, 12:07:17 »
tylko backup:
Backup Manager :arrow:  http://www.sunnysoft.cz/en_download_counter.php?fileid=51 (trial 14-dniowy)
Spb Backup Beta2  :arrow:  http://www.spbsoftwarehouse.com/support/beta.php?en
sam używam - z powodzeniem - tego drugiego

jak rozumiem, potem jest możliwe przywrócenie całości z backupu? w takim dzięki, spróbuję się pobawić. :)

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2006, 12:21:28 »
teoretycznie całości, bo ponoć poczta się nie backupuje ...

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 06, 2006, 14:18:03 »
niedawno stałem się posiadaczem upragnionego HTC Wizarda, a konkretnie wcielenia firmy i-mate. na czarodzieja ostrzyłem sobie zęby od dłuższego czasu, a gdy w końcu go zdobyłem, z jednej strony byłem wniebowzięty niczym dziecko z nową zabawką, a z drugiej... no właśnie... spostrzegłem w tym urządzeniu kilka 'niedogodności', które nieco psują ten 'czarodziejski' wizerunek. chciałbym przede wszystkim zapytać innych klubowiczów - użytkowników wizarda - o komentarze, czy ich egzemplarze wykazują podobne właściwości.

Ja rowniez ucieszylem sie po zakupie wizarda dosyc mocno. I szybko przyszly pierwsze problemy. Najpierw nie dzialalo polaczenie  ActiveSync'em, ale znalazlem rozwiazanie na xda-developers. Potem zauwazylem, ze 2 razy wizard, niedotykany,  sam sie zrestartowal ('na miekko'). I wczoraj, najgorsze - po hard-resecie i postawieniu wszystkiego na nowo, nagle AcriveSync znowu przestal synchronizowac. Tym razem nie pomoglo juz nic - ani deinstalacja kolejnych aplikacji, ani podgladanie procesow i kolejne ich ubijanie. Kolejny hard-reset :-(.
I ostatnia rzecz - mam karte miniSD 512MB Dane-Elec. Niestety, wyglada na to,jakby karta nie siedziala w slocie dosc stabilnie. Bywa, ze karta 'znika' - jej wyjecie i ponowne wlozenie, a czasem wrecz tylko docisniecie, powoduje ponowne pojawienie sie karty w explorerze.
Co do Twoich problemow.
1) Na mikrofon nikt jeszcze nie narzekal, ale za to ja zauwazylem, ze dzwiek ze sluchawki jest nieco inny (gorszy?) niz z nokii czy siemensa.
2) moje domowe Wifi  swietnie dogaduje sie z wizardem, nie moge narzekac. Jesli chodzi o zasieg, to mam go nawet za 3 scianami od AP'ka, podobnie jak np. w laptopie.
3) i 4) - nie praktykowalem
5) pare razy nie poprosil mnie o PIN, a mimo to zalogowal sie do sieci (po soft resecie, ale nie na ladowarce). Nie wiem, czego to efekt.

I to na tyle moich spostrzezen po tygodniu zabaw z 'czarodziejem' ;-)

Radek

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 06, 2006, 14:32:50 »
Cytat: "rjanusz"
Ja rowniez ucieszylem sie po zakupie wizarda dosyc mocno. I szybko przyszly pierwsze problemy. Najpierw nie dzialalo polaczenie  ActiveSync'em, (...)

jak wspomniałem, defaultowo używam linuxa, więc dla mnie ActiveSync nie stanowi problemu/-ów.

I ostatnia rzecz - mam karte miniSD 512MB Dane-Elec. Niestety, wyglada na to,jakby karta nie siedziala w slocie dosc stabilnie. Bywa, ze karta 'znika' - jej wyjecie i ponowne wlozenie, a czasem wrecz tylko docisniecie, powoduje ponowne pojawienie sie karty w explorerze.

kartę (Kingston 512 MB) odebrałem dopiero przedwczoraj, więc za krótko ją mam, żeby stwierdzić jakiekolwiek problemy. mam nadzieję, że ich nie będzie w ogóle. :)

Co do Twoich problemow.
1) Na mikrofon nikt jeszcze nie narzekal, ale za to ja zauwazylem, ze dzwiek ze sluchawki jest nieco inny (gorszy?) niz z nokii czy siemensa.

zatem coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu o felerności mojego egzemplarza. :(

dzwoniłem dziś do unicomu zapytać o serwis. faktycznie, serwisują urządzenia, ale tylko zakupione bezpośrednio od nich. urządzeń pochodzących z innych źródeł nie biorą, nawet odpłatnie. a ja swojego k-jam'a kupiłem za granicą (Londyn)... :(

5) pare razy nie poprosil mnie o PIN, a mimo to zalogowal sie do sieci (po soft resecie, ale nie na ladowarce). Nie wiem, czego to efekt.

czyli zdarza się... na szczęście u mnie dzieje się to na tyle rzadko, żeby stanowiło konkretną przeszkodę.

dzięki za opinie :)

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 06, 2006, 14:34:52 »

palmo-telefony HTC tak po prostu mają (w Magicianie też tak się czasem robiło)  :?

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 06, 2006, 14:54:05 »

kartę (Kingston 512 MB) odebrałem dopiero przedwczoraj, więc za krótko ją mam, żeby stwierdzić jakiekolwiek problemy. mam nadzieję, że ich nie będzie w ogóle. :)

też mam Kingstona 512MB - porządna firma to i probelmów nie ma

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 06, 2006, 17:09:49 »

też mam Kingstona 512MB - porządna firma to i probelmów nie ma

Podobno dane-elec to firma, ktora robi karty sprzedawane pod innymi markami, np. toshiba... czyli chyba tez nie najgorsza ;-). poza tym nie wydaje mi sie, aby byla to wina samej karty, ale raczej slotu w urzadzeniu...

jak wspomniałem, defaultowo używam linuxa, więc dla mnie ActiveSync nie stanowi problemu/-ów.

... to znaczy, ze nie synchronizujesz kontaktow, kalendarza itd. wogole? czy moze sa jakies odpowiedniki activesynca pod linuxa, ktore pozwalaja synchronizowac wizarda z jakims odpowiednikiem outlooka?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 06, 2006, 17:13:17 »
... to znaczy, ze nie synchronizujesz kontaktow, kalendarza itd. wogole?

nie. nie używam programów typu outlook w komputerze, więc nie mam takiej potrzeby.

czy moze sa jakies odpowiedniki activesynca pod linuxa, ktore pozwalaja synchronizowac wizarda z jakims odpowiednikiem outlooka?

afair jest projekt SynCE, kiedyś próbowałem połączyć się z iPAQ'iem rx3715, niestety bez powodzenia, więc się poddałem.

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 06, 2006, 17:56:18 »
Podobno dane-elec to firma, ktora robi karty sprzedawane pod innymi markami, np. toshiba... czyli chyba tez nie najgorsza ;-)

prędzej robi to jakaś chińska/tajwańska fabryka i to co nie przejdzie testów jakościowych firmy xxx, a przejdzie testy Dane-Elec dostaje nalepkę tej ostatniej wiadomo przecież, że niższa cena niż u konkurencji nie jest wynikiem dbania o portfel klienta

poza tym nie wydaje mi sie, aby byla to wina samej karty, ale raczej slotu w urzadzeniu...

teoretycznie jest to możliwe   choć ja stawiałbym na kartę (co można bardzo prosto sprawdzić)

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 06, 2006, 18:56:45 »

teoretycznie jest to możliwe   choć ja stawiałbym na kartę (co można bardzo prosto sprawdzić)

tak jak pisalem wczesniej - poprawienie karty w slocie skutkuje w 100%. a jaki latwy sposob na sprawdzenie karty znasz? nie mam zadnego innego urzadzenia na miniSD, a z adapterem na normalne SD dziala bez zarzutu (np. w cyfraku czy czytniku).

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 06, 2006, 19:02:51 »
myślałem o włożeniu innej karty miniSD

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 06, 2006, 20:37:44 »

mój post zabrzmiał tak, jakbym na wizarda puszczał tylko gromy i uważał za złom, a wcale tak nie jest.

Moze sie obawiales ze tak zabrzmi ?  :wink:  nikt go tak nie odebral , i napewno nie ja :)  
Jak mam zaplacic okolo 2400 i byc zle slyszalny lub zle slyszec to ,staram sie  sledzic /jestem ciekaw odp na Twoj post,bo poruszyles wazna dla mnie kwestie (chyba dla nas wszystkich) - polaczen glosowych. Poza tym co wymieniles do przedyskutowania na forum ,to domyslam sie ze jestes zadowolony i ze to swietny Pocket.[/quote]
u ch@to jest wszystko ok ,jak napisal w zwiazku z rozmowami tel. Ale jak Tobie evad trafil sie taki model? a jak komus jeszcze i mi rowniez i bede musial tracic wartosc nie odwracalna -CZAS i odstawiac Q do serwisu i z powrotem. i dzwonic w teej sprawie ,latac na poczte wysylac....itd.
Wolalbm nie brac udzialu w loterii za 2400 zl. I albo trafic na dobry model albo feralny. W usa moge oddac takie urzadzenie w ciagu 2 -4 tyg. do sklepu z powrotem bez podania przyczyny . Ciekawe jak u nas by wygladal zakup takiego Q i przyslugujacy zwrot w ciagu 10 dni za towary kupione przez internet ?  Ktos juz to przechodzil ?

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 06, 2006, 21:56:37 »

W moim Qteku 9100 wszystko ok - głos czysty.
Naczytałem się na różnych forach o Wizardzie i znalazłem tylko pojedyncze negatywne komentarze dot. jakości dźwięku - myślę, że powinieneś złożyć reklamację....

2) problemy z logowaniem do sieci WiFi

Tu już więcej negatywnych komentarzy znalazłem i sam miewam problemy z podłączeniem do mojego AP (Linksys/WRT) - czekam cierpliwie na nowy ROM. Problemy są raczej programowe.

3) definiowanie połączeń GPRS i ich szybkie wybieranie

U mnie działa super i powiem więcej jest reghack pozwalający na ustawienie "grps always on".

4) problemy z modułem bluetooth
Nic z powyższych - u mnie działa bezproblemowo o ile MS Stack może być taki. Fakt, że zwykle inicjuje połączenia z Wizarda (GPS, handsfree lub słuchawka). Nazwa urządzenia BT jest taka jak urządzenia czyli ustawiana w start->settings->About->DeviceID.

5) moduł telefonu - dziwne zachowania

Normalne. Niby-podłączanie się do sieci bez PIN-u. De-facto sie nie podłacza. Wykonaj SR jeszcze raz i zaloguj się z PIN-em. Nie resetuj z podłączoną ładowarką.
Poczytaj na forach - KJam ma o wiele więcej "łajna" ;-) niż Qtek więc trzeba usunąć oprogramowanie antywirusowe i inne. Jak odinstalujesz np. SmartDialing, będzie lepiej.
Ustaw sieć na manualną - działa szybciej przy słabym zasięgu.

Ostatni HR - listopad
Z dodatkowych historyjek::

Ostatnio obserwuję irytującą sytuację: Wizard nie odbiera rozmowy, tzn. dzwoniący czeka dość długo słysząc ciszę jakbym był na granicy zasięgu i po kilku sekundach zgłasza się poczta. Oczywiście ja wtym czasie mam na ekranie sygnał na 100% i co śmieszniejsze mogę dzwonić. Wielce irytujące bo nawet nie wiem, że się nie można do mnie dodzwonić. Pomaga SR.
Mam podejrzenia:
1. dzieje się tak po używaniu WiFi choć nic nie wskazuje  na jakikolwiek związek - jeszcze testuję
2. Dzieje się tak odkąd ponownie zainstalowałem SmartDialing.

::-)

To sa tylko drobiazgi i Wizard jest "the best" ale MS i HTC powinni zatrudnić ludzi od ergonomii z Nokii ;-)

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 06, 2006, 23:03:22 »
Cytat: "kristo"
To sa tylko drobiazgi i Wizard jest "the best" ale MS i HTC powinni zatrudnić ludzi od ergonomii z Nokii ;-)

a co Ci w ergonomii Wizarda nie pasuje

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 07, 2006, 00:07:14 »
khak - tylko się nie załamuj

Mianowicie - na czarodzieja mojego patrzę ja ... i widzę co :?: Odpryśnięty farby kawałek na logo MSIE (na klawiszu) ja widzę ...
Co jest :?:  - pomyślałem ... Paznokciem po tym logo przejechałem lekko i ... cała farba zeszła
Od niecałych dwóch miesięcy Qteka mam - albo w kaburze, albo w kieszeni kurtki, bez żadnych innych, ostrych przemiotów noszę go ...
Za często być może używany ten klawisz był
Na szczęście, bez farby przycisk wygląda równie ładnie jak pomalowany
(jutro zrobię zdjęcie i wrzucę)

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 07, 2006, 09:34:40 »
Wcale  mnie to tak nie zalamalo :wink: Ja to bym predzej  siebie samego podejrzewal ze zachaczylem nie zauwazenie. Ale to dlatego ze nie uznaje pokrowcow/futeralow.
Farba to jeszcze nie tragedia ,i pomimo odprysku o niczym nie swiadczy. Ale z drugiej strony daje do namyslu- moze reklamacja? albo rekl.jak odprysnie wiecej elementow.
To chyba tak jak u reszty uzytkownikow. Ktos moze miec wadliwy mikrofon ,inny uzyt. glosnik ,ty ch@to masz odprysk farby itp.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 07, 2006, 10:14:08 »
Farba odpadala tez czasem z klawiszy na iPAQach... a to ten sam producent jest :)

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 07, 2006, 13:37:15 »
proszę - wygląda to tak:

resztki farby widać na dolnym pierścieniu (będę musiał szpilką to dodrapać  :wink: )

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 07, 2006, 15:34:13 »
Mnie sie starl srodek - to samo, ale z softkey1 :) za czesto go uzywam

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 07, 2006, 16:16:10 »
Powiem szczerze że trochę nieciekawy obraz wyłania się z waszych postów, który pod znakiem zapytania stawia podstwową zasadę dobrego telefonu (Wizard to wszak telefon) - niezawodność. Nadmieniam że jestem laikiem w kwestiach palmtopów tzn. chciałbym dopiero zacząć ich użytkowanie kupując hybrydę z telefonem.
Jak widzę większość z was ma czas i ochotę aby posiedzieć nad sprzętem, podłubać w sofcie, pokombinować itp.
Ja chciałbym kupić Wizarda, odpakować i już.... używać na maksa jak zwykłą komórkę (z roszerzonymi możliwościami) a tu się okazuje że tego typu urządzenie (mam na myśli całą klasę tych urządzeń różnych firm) to raczej sprzęt dla hobbystów palmtopów-osób zaawansowanych technicznie. Może się mylę ale coraz bardziej wydaje mi się że tego typu sprzęt (palmofony)  wciąż jest niedopracowny i póki co zwykły laik powinien poczekać na lepsze czasy. Marzy mi się palmofon prosty w obsłudze i niezawodny jak moja Nokia - nie zdarzyło mi się żeby coś nie działało a różne modele używam nieprzerwanie od 1994 roku (pamiętam pierwsze "cegły" NMT). Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie można porównywać telefonu do minikomputera ale jeśli ktoś chce mieć przede wszystkim dobry telefon to chyba nie będzie zadowolony z żadnego obecnego palmofonu. Może się mylę?

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 07, 2006, 18:07:56 »
Cytat: "niezawodny"
Powiem szczerze że trochę nieciekawy obraz wyłania się z waszych postów, który pod znakiem zapytania stawia podstwową zasadę dobrego telefonu (Wizard to wszak telefon) - niezawodność. Nadmieniam że jestem laikiem w kwestiach palmtopów tzn. chciałbym dopiero zacząć ich użytkowanie kupując hybrydę z telefonem.
Jak widzę większość z was ma czas i ochotę aby posiedzieć nad sprzętem, podłubać w sofcie, pokombinować itp.
Ja chciałbym kupić Wizarda, odpakować i już.... używać na maksa jak zwykłą komórkę (z roszerzonymi możliwościami) a tu się okazuje że tego typu urządzenie (mam na myśli całą klasę tych urządzeń różnych firm) to raczej sprzęt dla hobbystów palmtopów-osób zaawansowanych technicznie. Może się mylę ale coraz bardziej wydaje mi się że tego typu sprzęt (palmofony)  wciąż jest niedopracowny i póki co zwykły laik powinien poczekać na lepsze czasy. Marzy mi się palmofon prosty w obsłudze i niezawodny jak moja Nokia - nie zdarzyło mi się żeby coś nie działało a różne modele używam nieprzerwanie od 1994 roku (pamiętam pierwsze "cegły" NMT). Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie można porównywać telefonu do minikomputera ale jeśli ktoś chce mieć przede wszystkim dobry telefon to chyba nie będzie zadowolony z żadnego obecnego palmofonu. Może się mylę?

Niestety nie mylisz się... Wiem, że zaraz posypią się na mnie gromy za "zdradę ideałów" palmofonów ale niestety prawda jest taka, że w porównaniu ze zwykłymi komórkami (też miałem Nokie) pod względem użytkowania jako telefon, takie hybrydy jak np. mój MDA Compact wypadają raczej blado... Minusy względem zwykłych komórek: bateria trzyma dużo krócej, gorszy zasięg, wielkość, ciężar i kruchość (ekran), jakość dzięku wychodzącego (mikrofon) jak i przychodzącego (słuchawka) jest dużo gorsza (jestem muzykiem dość wyczulonym na te sprawy), szybkość obsługi/działania jest dużo wolniejsza (np. częste lagi po wciśnięciach klawiszy), bugi w sofcie sprawiające przypadkowo problemy jak niewybieranie numeru, samoczynne softresety, problemy z dodzwonieniem się na palmofona gdy ten ma 100% zasięgu... itp, itd... Wszystkie przykłady pochodzą z tego forum lub z własnych obserwacji i oczywiście nie dotyczą wszystkich palmofonów, ach nie ma chyba narazie takiego, który by się wybijał niezawodnością. Oczywiście część wad można jakoś tam usunąć, ale patrząc z Twojej perespektywy "niehobbysty" grzebanie wielogodzinne po forum a potem w palmofonie nie wchodzi w rachubę.
Oczywiście nie wymieniłem tutaj wielu plusów i nowych możliwości wynikających z możliwości palmtopa jako takiego, ale skupiłem się na porównaniu telefon-telefon. Ja nie żałuję kupna MDA Compact, ale niestety musiałem pogodzić się z pewnymi kompromisami w zakresie jakości czy miezawodności. Zyskałem za to wspanialy, podręczny komputerek, w którym trzymam wszystkie kontakty i ważne dla mnie informacje i przypomnienia (PIM), czytam i edytuje dokumenty worda, exela czy pdf, sprawdzam maile, pogodę, kurs dolara czy euro, liczę spalanie mego auta,  słucham muzyki, nawiguję w samochodzie i na rowerze, używam jako słownika, liczę wydatki i stan kasy, czasami gram w gry czy oglądam filmy i robię okazyjne zdjęcia (ostatnie dwa z przymrużeniem oka ;) ) i wiele wiele innych zastosowań...  I na końcu dość ważna dla mnie możliwość wejście do normalnego internetu praktycznie wszędzie - pamiętam jak z dziewczyną w knajpie w Cieszynie sprawdzaliśmy warunki śniegowe na Słowacji oglądając obraz z kamerki na stoku i wybieraliśmy domek do wynajęcia :)
Sam musisz zdecydować co w Twoim przypadku jest ważniejsze - ja ciesząc się swoim Compactem czekam na maszynkę pozbawioną wszystkich wypisanych i innych wad, ale obawiam się że mając Windowsa na pokładzie te oczekiwanie będzie dłuuuuugie... ;)

PS. Właśnie mi sie przypomniało, że moja stara Nokia 3310i też się sporadycznie restartowała przy próbie odebrania połączenia... ;)
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 07, 2006, 19:13:56 »
Cytat: "niezawodny"
Ja chciałbym kupić Wizarda, odpakować i już.... używać na maksa jak zwykłą komórkę (z roszerzonymi możliwościami) a tu się okazuje że tego typu urządzenie (mam na myśli całą klasę tych urządzeń różnych firm) to raczej sprzęt dla hobbystów palmtopów-osób zaawansowanych technicznie. [.....] Może się mylę?

Wg mnie sie mylisz. Jesli codziennie korzystasz z telefonu jak z kalendarza, to przeskok na Wizarda bedzie milym zaskoczeniem. Ja uzywam Q9100 od gdzies od polowy grudnia i za nic nie chcialbym juz wrocic do Nokii, bo organizuje mi prace b. wygodnie. Trzeba sie przestawic nieco ale funkcjonalnosc jest nieporownywalna. Oczywiscie pomarudzic tez moglbym dlugo ale bilans jest pozytywny. Dodam, ze wczesniej nie mialem zadnego kontaktu z PDA, a teraz jestem zachwycony ilościa rzeczy, ktore moge miec pod reka.
Marcin L.