[HTC Wizard] problem czułości mikrofonu - rozwiązanie (?)

• 18 Odpowiedzi
  • 7463 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« dnia: Styczeń 15, 2006, 21:01:26 »
na temat moich problemów ze słabą czułością mikrofonu podczas połączenia telefonicznego, pisałem już wiele tutaj:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=27874
a trochę dodatkowych informacji znalazłem także w wątku na xda-dev:
http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?p=211887

ponieważ ostatecznie doszedłem do wniosku, że problem jest raczej software'owy, gdyż notatki głosowe nagrywają się bez zarzutu, a słaba jakość dotyczy *tylko* połączeń telefonicznych (co wyklucza raczej problem sprzętowy z mikrofonem), dziś postanowiłem pogrzebać w rejestrze i przeprowadzić trochę testów. odkryłem kilka ciekawych rzeczy, które prawdopodobnie mogą stanowić rozwiązanie mojego (i zapewne nie tylko) problemu. interesuje nas następujące klucze w rejestrze:
HKLM/Software/HTC/AUDIOGAIN
HKLM/Software/HTC/AUDIOGAIN0
HKLM/Software/HTC/AUDIOGAIN1
HKLM/Software/HTC/AUDIOGAIN2

a w nich następujące wartości:

HEADSET_UPLINK_VOLUME = 13
SPEAKER_UPLINK_VOLUME = 10
RECEIVE_UPLINK_VOLUME = 18
EARPHONE_UPLINK_VOLUME = 19

podane wartości, to domyślne wartości jakie znalazłem w rejestrze przed dokonywaniem zmian. próbowałem kilkunastu(-dziesięciu?!) różnych kombinacji, za każdym razem soft-reset i testowe połączenia... w końcu już byłem tak skołowany, że przestałem rozróżniać kiedy jakość połączenia jest lepsza, a kiedy gorsza (raz była wyraźnie lepsza i kiedy byłem pewien, że znalazłem rozwiązanie, to kolejny test dowiódł, że chyba jednak niekoniecznie i tak w kółko). dotarłem jednak do pewnych konkluzji:

HEADSET_UPLINK_VOLUME -> ta wartość jest odpowiedzialna za czułość mikrofonu, gdy podłączony jest zestaw słuchawkowy
SPEAKER_UPLINK_VOLUME -> odpowiedzialny za czułość mikrofonu w trybie głośnomówiącym - gdy zwiększyłem tą wartość, to włączenie trybu handsfree skutkowało natychmiastowym sprzężeniem zwrotnym.

pozostały dwie wartości:
RECEIVE_UPLINK_VOLUME
EARPHONE_UPLINK_VOLUME

obydwu z nich nadałem wartość szesnastkową CC (dzięsiętnie 204), oczywiście w każdym z podkluczy AUDIOGAINx. gdy już pod koniec testów mój słuch z trudem rozróżniał poziom jakości ;) zdecydowałem się na inny test - zadzwoniłem do znajomego, który już kiedyś narzekał, że bardzo słabo mnie słyszy, gdy rozmawiałem z nim za pomocą wizarda. tym razem potwierdził, że choć głos jest wciąż delikatnie stłumiony, to ogólnie słyszy mnie o wiele lepiej i głośniej niż wtedy! :)

choć nie chcę zapeszać przedwcześnie, to być może właśnie te klucze w rejestrze stanowią problemu czułości mikrofonu w wizardzie...

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
Re: [HTC Wizard] problem czułości mikrofonu - rozwiązanie (?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 15, 2006, 21:10:20 »
Cytat: "evad"
HEADSET_UPLINK_VOLUME = 13
SPEAKER_UPLINK_VOLUME = 10
RECEIVE_UPLINK_VOLUME = 18
EARPHONE_UPLINK_VOLUME = 19

u mnie wartości są takie same, ale ... dalej nie piszę
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline evad

• 465
Re: [HTC Wizard] problem czułości mikrofonu - rozwiązanie (?
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 15, 2006, 21:17:47 »
Cytat: "ch@to"
u mnie wartości są takie same, ale ... dalej nie piszę

dziwna sprawa, prawda? a może to ja/moi rozmówcy są przewrażliwieni..? nie wiem. być może mając chwilkę czasu, mógłbyś przeprowadzić prosty test: daj komuś swojego wizarda, żeby zadzwonił z niego na inny numer (najlepiej stacjonarny, żeby wykluczyć ew. zakłócenia radiowe GSM), który odbierzesz. potem przełóż kartę SIM z wizarda do innej słuchawki i powtórz test. a potem napisz czy i jakie zauważyłeś różnice.

u mnie dźwięk z wizarda jest/był cichy i zaszumiony, natomiast z innych telefonów (testowałem Siemensa S65 i Nokię 3510i) bardzo głośny i wyraźny.

poza tym, mam pewne przypuszczenia, że problem może zależeć od... karty SIM, która jest w wizardzie. moja karta jest bardzo stara (z 06/1999), gdy włożyłem do wizarda nowszą kartę, to miałem wrażenie, że jest lepiej... ale jak wspomniałem, już byłem tak skołowany tymi testami, że nie miałem pewności. ;)

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 15, 2006, 21:31:35 »
postaram się, choć w ten wtorek wyjeżdżam i mogę nie zdążyć ... jak nie, to dopiero w następnym tygodniu
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 17, 2006, 11:49:56 »
wczorajszego wieczora, razem z kolega khakiem przeprowadziliśmy pewien test. najpierw ja zadzwoniłem do niego z mojego wizarda na jego nokię 6630, a następnie on do mnie ze swojego wizarda (spv) na moją nokię 6230.

obydwoje odnieśliśmy podobne wrażenia, a mianowicie: głos reprodukowany przez wizarda (obojętnie którego) jest ogólnie dobry, ale jakby nieco przytłumiony - jak to określił khak - 'jakbyś siedział w jakimś pudełku, albo miał przykryty czymś mikrofon'. ;) w porównaniu do dźwięku z nokii różnica jest dość zauważalna. dźwięk z nokii był nieco głośniejszy i wyraźniejszy.

ogólnie test jednak wypadł pozytywnie i doszliśmy do wniosku, że kwestia słabej słyszalności z wizarda może także wynikać z bardzo subiektywnych odczuć rozmówców.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 18, 2006, 15:48:41 »
ale test wykonaliscie przy zwiekszonych ustawieniach z 18 na cc w audiogain czy standardowych?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 18, 2006, 17:27:10 »
Cytat: "grzegorz.pow"
ale test wykonaliscie przy zwiekszonych ustawieniach z 18 na cc w audiogain czy standardowych?

ja chyba miałem już na CC. nie pamiętam, dawno to było. ale niedawno przeprowadziłem podobny test. zaraz po hard-resecie, jeszcze nie zmieniłem żadnych wartości w rejestrze, zadzwoniłem do znajomego, aby zapytać jak mnie słyszy. potem zmieniłem wartości na CC i zadzwoniłem jeszcze raz. kolega powiedział, że różnica jest zauważalna, na korzyść. no i tak już zostało.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 18, 2006, 17:42:29 »
troche sie boje tych zmian bo podczas testów ze zmienioną wartością na cc  po zakonczonej rozmowie uslyszalem bardzo glosny dzwięk..a w zasadzie trzaski wydobywajace się z ktoregos glosniczka trwajace ok pół sekundy.
Niby zmieniana była tylko czułość mikrofonu a nie głośnika..ale skad ten trzask? a takie trzaski mogą spalić głośniczek.
Nic takiego nie zaobserwowales?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 18, 2006, 17:47:09 »
Cytat: "grzegorz.pow"
troche sie boje tych zmian bo podczas testów ze zmienioną wartością na cc  po zakonczonej rozmowie uslyszalem bardzo glosny dzwięk..a w zasadzie trzaski wydobywajace się z ktoregos glosniczka trwajace ok pół sekundy.
Niby zmieniana była tylko czułość mikrofonu a nie głośnika..ale skad ten trzask? a takie trzaski mogą spalić głośniczek.
Nic takiego nie zaobserwowales?

takiego efektu... nigdy :-o

U mnie problem z kiepską jakością połączenia rozwiązany
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 04, 2006, 12:02:03 »
Chciałbym bardzo podziękować Ewadowi, ponieważ też miałem problem z jakościa płączenia w Vario i po zmianach w rejestrze - różnica jest ogromna (jakość jest idealna).
Zminay były jedna trochę inne a mianowicie :
w kluczach
 HKLM/Software/HTC/AUDIOGAIN

w tych dwóch podluczach zmieniłem na wartość  06
czyli

RECEIVE_UPLINK_VOLUME     06
EARPHONE_UPLINK_VOLUME  06
internal recording                   06

Zmian dokonałem oczywiscie w kazdym z czterech kluczy audiogain

wartość earphone uplink mam na 19

Jeszcze raz dziękuję bo to tylko dzięki Tobie się udało
Pozdrowionka

Problem z mikrofonem SPV m3000 chyba rozwiązany
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 27, 2006, 00:34:57 »
Witam!
Ponieważ problem z jakością dźwięku (ustawień mikrofonu) występuje w wielu ezgemplarzach SPV m3000, pragnę sie podzielic swoimi doświadczeniami. Otóż opisywane na forach (i zresztą w wielu wątkach pdaclub-u) zmiany kluczy (patrz poniżej) z domyślnych wartości 19 i 18 /hex/ na wartość CC /hex/ były dla mnie nie do przyjęcia - sprzęganie z głośnikiem, narzekanie rozmówców na szum, gwizd itp. - po wykonaniu kilku prób na razie zostałem przy nieco innych wartościach.
Dla kluczy:

ustawiłem następujące wartości podkluczy:
RECEIVE_UPLINK_VOLUME = 7A
EARPHONE_UPLINK_VOLUME = 7A

Uwaga! Żadnych zmian NIE DOKONAŁEM w odpowiednich podkluczach pierwszego z kluczy: HKLM\Software\HTC\AUDIOGAIN
Efekt jest jeden, za to chyba taki o jakim każdy marzy - znaczny wzrost czułości mikrofonu bez skutków ubocznych skoro sami rozmówcy zauważyli czy przypadkiem nie zmieniłem telefonu na lepszy albo (w końcu) naprawili go w serwisie. Na szczęście grzebanie w rejestrze nie powoduje utraty gwarancji :P
PS. Sprawdzone: Powyższy trick działa też w Windows Mobile 6. Zależy też trochę od wersji Radio ROM - dla ver. 2.61 (subiektywnie) można zostawić ust. fabryczne :-)
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2008, 18:27:09 wysłana przez fido70 »
HTC Diamond (aktualnie ciężka praca nad dobraniem ROMu) || SPVm3000/Wizard WM 6 WWE NxS 3.3b || Nokia 6680

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 27, 2006, 15:53:23 »
fido70: wielkie dzieki, u mnie tez pomoglo. nawet zona chce znow ze mna rozmawiac przez telefon, bo w koncu mnie slyszy :)) (ale to akurat nie wiem czy jest zmiana na + ;DD )

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
Re: Problem z mikrofonem SPV m3000 chyba rozwiązany
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 29, 2006, 20:25:02 »
Cytat: "fido70"
Witam!
Ponieważ problem z jakością mikrofonu występuje w wielu ezgemplarzach SPV m3000, pragnę sie podzielic swoimi doświadczeniami.
Otóż opisywane na forach (i zresztą w wielu wątkach pdaclub-u) zmiany kluczy (patrz poniżej) z domyślnych wartości 19 i 18 /hex/ na wartość CC /hex/ były dla mnie nie do przyjęcia - sprzęganie z głośnikiem, narzekanie rozmówców na szum, gwizd itp. - po wykonaniu kilku prób na razie zostałem przy nieco innych wartościach.
Dla kluczy:

ustawiłem następujące wartości podkluczy:
RECEIVE_UPLINK_VOLUME = 7A
EARPHONE_UPLINK_VOLUME = 7A

Uwaga! Żadnych zmian NIE DOKONAŁEM w odpowiednich podkluczach pierwszego z kluczy: HKLM\Software\HTC\AUDIOGAIN
Efekt jest jeden, za to chyba taki o jakim każdy marzy - znaczny wzrost czułości mikrofonu bez skutków ubocznych skoro sami rozmówcy zauważyli czy przypadkiem nie zmieniłem telefonu na lepszy albo (w końcu) naprawili go w serwisie. Na szczęście grzebanie w rejestrze nie powoduje utraty gwarancji :P

jest lepiej. dzieki evad i fido70
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline Fera

• 26
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 08, 2006, 19:10:18 »
Hmm a moze mi ktos opisac dokladnie jak sie dostac do tych HKML czy cos??? tzn jak to pozmieniac dokladnie, tak technicznie krok po kroku? Bede wdzieczna bo mam ten sam problem :(

*

Offline Sainti

• 389
    • Mój sieciowy kącik
  • Sprzęt: HTC Mozart
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 08, 2006, 19:38:44 »
Musisz użyć jakiegoś edytora rejestru. Ja sobie chwale Resco Registry (instalowany razem z Resco Explorerem). Program nie jest trudny w obsłudze, wystarczy klikać na kolejne folder jak w eksploratorze. Jesli potrzebujesz zmodyfikować klucz, to klikasz na niego i zmieniasz wartość, która sie pokaże. W razie czego jest spolszczenie w dziale Spolszczenia.

*

Offline Fera

• 26
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 08, 2006, 22:42:45 »
Czyli mam sciagnac program, i zainstalowac (gdzie w kompie czy w telefonie?) i wejsc normlnie do rejestru tak?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 08, 2006, 22:44:53 »
Cytat: "Fera"
Czyli mam sciagnac program, i zainstalowac (gdzie w kompie czy w telefonie?) i wejsc normlnie do rejestru tak?

zainstalować w PPC (w "telefonie"), tak normalnie wejść

*

Offline Fera

• 26
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 08, 2006, 23:14:14 »
Dzieki wielkie. Zrobione - innym co prawd programm, ale to juz drobiazg. Ważny jest efekt, a ten zapewne poznam jutro, a może dziś jeszcze, kto wie :) Dzięki!!!

*

Offline Fera

• 26
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 08, 2006, 23:41:07 »
Dzieki - to działa :))))