na temat moich problemów ze słabą czułością mikrofonu podczas połączenia telefonicznego, pisałem już wiele tutaj:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=27874a trochę dodatkowych informacji znalazłem także w wątku na xda-dev:
http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?p=211887ponieważ ostatecznie doszedłem do wniosku, że problem jest raczej software'owy, gdyż notatki głosowe nagrywają się bez zarzutu, a słaba jakość dotyczy *tylko* połączeń telefonicznych (co wyklucza raczej problem sprzętowy z mikrofonem), dziś postanowiłem pogrzebać w rejestrze i przeprowadzić trochę testów. odkryłem kilka ciekawych rzeczy, które prawdopodobnie mogą stanowić rozwiązanie mojego (i zapewne nie tylko) problemu. interesuje nas następujące klucze w rejestrze:
HKLM/Software/HTC/AUDIOGAIN
HKLM/Software/HTC/AUDIOGAIN0
HKLM/Software/HTC/AUDIOGAIN1
HKLM/Software/HTC/AUDIOGAIN2
a w nich następujące wartości:
HEADSET_UPLINK_VOLUME = 13
SPEAKER_UPLINK_VOLUME = 10
RECEIVE_UPLINK_VOLUME = 18
EARPHONE_UPLINK_VOLUME = 19
podane wartości, to domyślne wartości jakie znalazłem w rejestrze przed dokonywaniem zmian. próbowałem kilkunastu(-dziesięciu?!) różnych kombinacji, za każdym razem soft-reset i testowe połączenia... w końcu już byłem tak skołowany, że przestałem rozróżniać kiedy jakość połączenia jest lepsza, a kiedy gorsza (raz była wyraźnie lepsza i kiedy byłem pewien, że znalazłem rozwiązanie, to kolejny test dowiódł, że chyba jednak niekoniecznie i tak w kółko). dotarłem jednak do pewnych konkluzji:
HEADSET_UPLINK_VOLUME -> ta wartość jest odpowiedzialna za czułość mikrofonu, gdy podłączony jest zestaw słuchawkowy
SPEAKER_UPLINK_VOLUME -> odpowiedzialny za czułość mikrofonu w trybie głośnomówiącym - gdy zwiększyłem tą wartość, to włączenie trybu handsfree skutkowało natychmiastowym sprzężeniem zwrotnym.
pozostały dwie wartości:
RECEIVE_UPLINK_VOLUME
EARPHONE_UPLINK_VOLUME
obydwu z nich nadałem wartość szesnastkową CC (dzięsiętnie 204), oczywiście w każdym z podkluczy AUDIOGAINx. gdy już pod koniec testów mój słuch z trudem rozróżniał poziom jakości ;) zdecydowałem się na inny test - zadzwoniłem do znajomego, który już kiedyś narzekał, że bardzo słabo mnie słyszy, gdy rozmawiałem z nim za pomocą wizarda. tym razem potwierdził, że choć głos jest wciąż delikatnie stłumiony, to ogólnie słyszy mnie o wiele lepiej i głośniej niż wtedy! :)
choć nie chcę zapeszać przedwcześnie, to być może właśnie te klucze w rejestrze stanowią problemu czułości mikrofonu w wizardzie...