witam,
wahalem sie czy pisac, bo podobnych tematow jest wiele, ale wyjscia chyba nie mam..
background:
pda: htc wizard, rom: WM6, wspanialy pathfinder 3.2 [wczesniej nbd], operator: era [od 2 tygodni, wczesniej orangutan], sprawdzone: wszystkie pojawiajace sie na forum konfigi dot. mms i internetu, kilkukrotnie usuwane ustawienia wlasne + proby konfigurowania dodanym do romu network wizardem
problem:
gdy mialem orangutana, nagle przestaly dzialac mmsy [wysylka i odbior]. probowalem wszelkich konfigow - z zerowym skutkiem, ostatecznie olalem sprawe, bo i tak bylem w trakcie przenosin numeru do ery. po podpisaniu umowy - wszystko smigalo az milo. do dzis

nagle okazuje sie ze mmsa ani wyslac, ani odebrac nie moge.. przy wysylce dostaje komunikat po prostu - "cannot send message" itd, lub "barred from sending messages". sprawdzalem opcje swojego planu taryfowego - na 100% mam aktywne mmsy, sprawdzalem konfiguracje wizarda - byla ok, ale dla pewnosci sprobowalem wszystkich opcji podawanych na forum [mam za soba 3h szukania i czytania watkow o tematyce "jak skonfigurowac mmsy"]. malo, porownalem swoje ustawienia z ustawieniami z telefonu zony [se w580i] - sa dokladnie takie same. mimo to z mmsow nici..
swiat sie przez to nie zawali, ale chcialbym przywrocic mms do zycia.. troche smisznie miec sprzet ktorym mozna odebrac maila, obejrzec film, odpalic office itp, a nie moc wyslac czy odebrac glupiego mmsa..
zauwazylem za to ciekawa rzecz - przy ustawianiu polaczen, dodaje modem przypisany do odpowiedniego polaczenia [settings/connections/connections/advanced itp], tymczasem nie pojawia mi sie on na liscie.. dostepny jest, bo przy probie wysylki mmsa widze ze wiza za jego posrednictwem sie laczy [podaje jego nazwe], ale nigdzie dostepu do niego nie mam..
zrozumialbym, gdyby od poczatku cos nie dzialalo, ale tak nagle? HR stawiam jako ostatecznosc - nie wiem czy mi az tak bardzo zalezy na mmsach zeby znow dopieszczac konfig systemu na wizie. jesli mnie nie zastrzelicie za "yet another mms topic", bede wdzieczny za wszelkie wskazowki..