WP7 natomiast jest już bardziej skierowany do grupy odbiorców nązwijmy to poważnych, którym najmniej zależy na zmianie tapety czy dzwonka, a na prędkości, dostępności funkcji i prostocie użytkowania. Oczywiście używałem i piernika, a obecnie mango obydwa na urządzeniach z hardqwerty tzn. Desire Z i HTC 7 Pro.
No właśnie zabawy w customizację nieco mi się przejadły. Ale z drugiej strony w Androidzie podoba mi się to, że gdy brakuje jakiejś funkcjonalności, poszukam trochę po forach i najczęściej znajdę odpowiedniego appsa. Z WP7 chyba jeszcze przez dłuższy czas nie będzie tak różowo. Z drugiej strony czytam opinie użytkowników przesiadających się z andka na WP7 i piszą o znacznie szybszym działaniu, większej stabilności i tym że wcale nie tęsknią za konfigurowaniem telefonu i układaniem widżetów.
O funkcjonalności, która jest mi potrzebna napisałem w punktach powyżej. Jak widać nie wszystko jest dostępne w WP7. Jeszcze będę musiał potwierdzić niektóre punkty wśród użytkowników androida.
Oba urządzenia, które podałeś rozważam jako mój przyszły smartfon. Oba już oglądałem i macałem. W sumie są dość podobne. I żadne nie ma tak wygodnej klawiatury jak Touch Pro, ale do tego można przywyknąć. Natomiast najważniejsza jest kwestia wyboru systemu.
co do pkt. 9 jest chociażby skm7
Jestem z Krakowa, więc to mnie nie urządza, ale widzę że jest rozwijana aplikacja Public Transport, która może stać sie odpowiednikiem Transportoida.