Windows Phone 7 - wrażenia po tygodniu używania

• 44 Odpowiedzi
  • 11109 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sthEn

• **
  • 222
    • sthen.info
  • Sprzęt: iPhone4
Windows Phone 7 - wrażenia po tygodniu używania
« dnia: Styczeń 23, 2011, 00:50:25 »
W skrócie mówiąc - posiadam HD2 od kilku miesięcy, w tym czasie przetestowałem wszelkiej maści wersje WM6.5 jak i 6.5.x, nie wspominając już o kilkunastu wersjach Androida z NANDa, z SD, z RAMu, jednak dopiero po zainstalowaniu Windows Phone 7 naprawdę cieszę się z telefonu.

Problemem Windows Mobile 6.5 jest jego sztywność, system wygląda na typowo biznesowy, i ciężko go naprawdę używać do celów multimedialnych. Kupowałem aplikacje typu PocketShield, bo wkurzał mnie standardowy lockscreen WM. O grach można zapomnieć, oprócz NFS nie wyszło chyba nic wartego uwagi - musiałem kupić FPSECe, żeby chociaż móc pograć w stare klasyki z PlayStation.

Androida natomiast przez ~2 miesiące używania codziennie zmieniałem wizualnie, myśląc, że jestem z niego zadowolony. Nie byłem jednak, bo inaczej bym codziennie nie kombinował co tu poprawić, co zmienić, googlując jak szaleniec za jakimiś widgetami.

Windows Phone 7? Zainstalowałem, zsynchronizowałem z Gmailem oraz Live, i tyle. System idealny, prosty, intuicyjny, ŁADNY, i oprócz (póki co) braku porządnej nawigacji ma jak dla mnie wszystko, czego wymagam od telefonu. Pierwszy raz nawet nie myślę o tym, żeby cokolwiek wizualnie zmieniać w wyglądzie narzuconym przez producenta, po prostu wszystko mi pasuje.

Oczywiście, każdy oczekuje od telefonu czego innego, ja jednak ciesze się, że w końcu mam na swoim cudeńku system, który przebija obsługą nawet iOS.

Jak Wasze opinie?
iPhone 4 16GB
- iOS 6.1.3

*

Offline ahmedsaid

• *
  • 55
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: Windows Phone 7 - wrażenia po tygodniu używania
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 23, 2011, 14:13:31 »
Ja od poczatku bylem zadowolony taka koncepcja systemu.
Wszyscy narzekali ze MS robi krok w tyl, nikt nie byl zadowolony, a teraz te same nooby ktore najglosniej krzyczaly przeciwko WP7, zachwalaja go w niebiosa.
Jak tylko DFT wypusci stabilniejsza i troche szybsza wersje to ja sie przesiadam.

*

tomwil

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 23, 2011, 14:17:20 »
jedna rzecz wg mnie b.ważna... HD2 to nie telefon tylko PDA z funkcją GSM. Niby nic a jednak.... :mrgreen:

*

Offline sthEn

• **
  • 222
    • sthen.info
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 23, 2011, 14:25:29 »
Ja od poczatku bylem zadowolony taka koncepcja systemu.
Wszyscy narzekali ze MS robi krok w tyl, nikt nie byl zadowolony, a teraz te same nooby ktore najglosniej krzyczaly przeciwko WP7, zachwalaja go w niebiosa.
Jak tylko DFT wypusci stabilniejsza i troche szybsza wersje to ja sie przesiadam.

Stabilniejszą? Przez tydzień używania restartowałem telefon RAZ, i to tylko dlatego, bo musiałem przełożyć baterię.
iPhone 4 16GB
- iOS 6.1.3

*

Offline Zenk

• *
  • 82
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2011, 15:05:02 »
podzielam pozytywną opinię :)

szczególnie podoba mi się szybkość i stabilność (przez tydzień zero zwiechy i bardzo duża szybkość systemu - zauważyłem, że to zależy od karty SD).

jedyną rzeczą jaka mnie denerwuje to brak spójności z windows live :(  i brak menadżera kontaktów z poziomu PC  - wiem, że można połączyć to z live (nie można dodać zdjęć) i gmail (słaba jakość zdjęć) i tak mam zrobione - ale po resecie systemu wszystko trzeba robić od nowa (dobrym rozwiązaniem było myphone)

a poza tym wszystko oki
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2011, 15:17:34 wysłana przez Zenk »

*

Offline ahmedsaid

• *
  • 55
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 23, 2011, 17:38:25 »
Zrob tak
-wygas telefon i poczekaj 10sek.
-nacisnij czerwona sluchawke i sprobuj odblokowac ekran.

Jezeli lockscreen ruszy sie od razu to znaczy ze masz szczescie i dobrze dzialajacy rom.
Mi pozostaje czekac na w miare normalna wersje, albo ostatecznie na zmiane karty.

*

Offline Zenk

• *
  • 82
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 23, 2011, 19:57:13 »
Zrob tak
-wygas telefon i poczekaj 10sek.
-nacisnij czerwona sluchawke i sprobuj odblokowac ekran.

Jezeli lockscreen ruszy sie od razu to znaczy ze masz szczescie i dobrze dzialajacy rom.
Mi pozostaje czekac na w miare normalna wersje, albo ostatecznie na zmiane karty.

moim zdaniem wina karty - skoro system u innych i u mnie działa bardzo stabilnie i bardzo szybko :)

*

Offline mnop

• 20
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 23, 2011, 20:45:26 »
jakby dodali fokusa do aparatu i wysyłanie smsa przy odrzucaniu połączenia to byłoby miło
z wykonywaniem połączenia też trochę przekombinowane - na wm6/androidzie klikasz zieloną słuchawkę i wybierasz numer, tutaj dzwonisz dopiero po czterokrotnym przejściu przez menu
jeszcze można ponarzekać na brak możliwości ?normalnego/legalnego? dodawania dzwonków i brak ciągłej wibracji kiedy ktoś dzwoni

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 23, 2011, 22:37:41 »
System jest stabilny, jednak mocno ograniczony w możliwościach ustawień.To zapewne daje tą stabilność. Idzie w kierunku Apple i płatnej rozrywki.
Tak na marginesie, czy komuś w wyniku testów udało się zmienić dzwonek na inny niż systemowy. Dodac MP3 przez Zune można, ale jak je ustawić jako dzwonek.

*

Offline Zenk

• *
  • 82
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 23, 2011, 22:41:05 »
zmień na *.wma i do katalogu My Ringtones

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 23, 2011, 23:02:53 »
A można wrzucić to My ringtones z poziomu komputera? Jeśli nie, to gdzie Zune zapisuje w telefonie pliki muzyki?
Bo rozumiem że piszesz raczej o zabawie z TouchXplorer?

*

Offline tattoo-hh

• 44
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 23, 2011, 23:14:31 »
Brak słów ! Czemu nikt nie pochwali się jak badziewiane wychodzą zdjęcia i video ,brak możliwości wgrania hoć by Tomtomka , a o jakości muzyki już nie wspomnę ! Brak podstawowych ustawień w porownaniu do WM 6.5 - jednym słowem wielka pomyłka i nie koloryzujcie o szybkości i cudownym wyglądzie , bo z ładnej miski nikt się jeszcze nie najadł  :O~
[DAF] BOYPPC SHIFTPDA GINGER 2.3.3 V7

*

Offline ahmedsaid

• *
  • 55
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 24, 2011, 01:45:01 »
Tattoo proponuje na poczatek zapoznac sie ze slownikiem ortograficznym, dopiero potem  wdawac sie w dyskusje na forum.
Druga sprawa jest taka ze probujesz wszystkim narzucic wlasna opinie.
Jak mozna sadzic, ze po paru miesiacach istnienia systemu,  tomtom wypusci program, ktorego samo stworzenie i testowanie trwa pare miesiecy nie mowiac o nakladzie finansowym i ryzyku takiej inwestycji.
Do muzyki nie mialem nic do zarzucenia, a jezeli chodzi jakosc wideo - dla mnie powalajaca.  Porownujac jakosc wideo z 6.5 i 7 widac duza roznice na korzysc 7 , wkoncu to 720p.
Zdjecia co prawda wychodza nieco zielonkawe, ale to kwestia czasu.
Zreszta wszystkie wady sa kwestia czasu, a co do ustawien ...
Co ty chcesz tam ustawiac? Wszystko dziala jak nalezy i ustawieniami niczym nie ustepuje 6.5
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2011, 01:47:31 wysłana przez ahmedsaid »

*

Offline tattoo-hh

• 44
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 24, 2011, 08:46:37 »
Hahaha znalazl sie polonista  :ohreally: Ja gościu od 7 roku życia mieszkam w niemczech i tak dobrze , że w ogóle gadam i piszę w ojczystym języku . Więc daruj sobie docinki , bo zaden z ciebie cud , a to nie jest dyktando :evil: Twoje argumenty odnośnie WP7 na HD2 zupełnie do mnie nie przemawiają i są bezpodstawne ! Ja nadal utrzymuję , że WM6.5 jest wypasiony w porównaniu  z WP7 - to dwa inne światy ! Tak przy okazji czy słyszał może ktoś , by można było wgrać na HTC HD7 jakiś gotowany rom WM6.5 ? Mam akurat ten telefonik , bo dostalem go od firmy , w której pracuję , lecz o wrażeniach znajomych , którzy rownież go posiadaja już nie wspomnę ! Nadal twierdzę , że WP7 to wielka porażka - kolego polonisto BEZ ODBIORU  :ok:

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 24, 2011, 08:49:57 »
nie ma romów z WM6.5 na PDA z WP7

skończcie osobiste wycieczki, jak Wam mało to wymieńcie się pw, forum to nie miejsce na takie zagrania

*

Offline tattoo-hh

• 44
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 24, 2011, 08:58:33 »
Przepraszam kolegę , ale jest to wątek poświęcony wrażeniu z użytkowania WP7 na HD2 i dla tego też wypowiedzialem się na temat moich wrażeń , a porównać musiałem  :) Jednak to pan polonista postanowił poddać mnie dyktandu :evil:

Połączone: Styczeń 24, 2011, 09:09:00
Zapomniałem dodać , że dziś mój leoś po powrocie  z WP7 idzie do serwisu , ponieważ po obejrzeniu filmiku video , lub też krótkim użytkowaniu na Tomtomku zamraża się i nie działaja żadne funkcje . Dopiero wyjęcie bateri pozwala uruchomić go ponownie , choć czasami stoi na białym Ekranie HTC i nie pojawiają sie nawet czerwone literki z serią radia , romu . Takie są moje wrażenia z użytkowania WP7 na Hd2   B)  Wiem pewnie ktoś zażuci , że źle coś zrobilem , ale postępowałem dokładnie według instrukcji . No ale co tam ? To juz trzecia naprawa i wymienią na nowy :ok:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2011, 09:09:00 wysłana przez tattoo-hh »

*

Offline sthEn

• **
  • 222
    • sthen.info
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 24, 2011, 10:10:22 »
Możesz jeszcze sprawdzić, jak się zachowuje po wyjęciu karty pamięci - możliwe, że tutaj jest problem po tym, jak WP7 formatował ją po swojemu.
iPhone 4 16GB
- iOS 6.1.3

*

Offline ahmedsaid

• *
  • 55
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 24, 2011, 16:49:18 »

Wracając do tematu, w ogóle nie podałeś argumentów za 6.5 i rzucałeś ogólnikami, że niby lepszy i takie tam .
A co do HD7 i powrotu na 6.5 - tutaj mnie kompletnie powaliłeś i brakuje mi słów, naprawdę!
A HD2 - no nie dziwie się, że po powrocie na 6.5 masz ciągłe zawiechy i problemy - taki urok WM.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2011, 21:47:44 wysłana przez marcinl »

*

Offline PtaQ1982

• **
  • 108
  • Sprzęt: HTC Mozart
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 24, 2011, 20:49:47 »
Słuchaj kolego AHMED, jak chcesz robić dyktando to wejdź na jakieś forum języka polskiego i tam się wypowiadaj na temat pisowni.

To jest wątek o wrażeniach z użytku WP7 jak byś nie wiedział. Kolega poprostu ocenił WP7 taki jaki jest z jego punktu widzenia, w wątku nie było zachwyt WP7, a wrażenia czyli również krytyka. Miałem zainstalowany WP7 i również wróciłem do 6,5 który jest dla mnie bardziej elastyczny (biznes, multimedia, nawigacja, telefon + możliwość posiadania 2 systemów ), wybór każdego co kto woli. Prawdę mówiąc WP7 jest fajnym sytemem ale narazie mało użytecznym dla osób, które wymagają czegoś więcej od telefonu, a niekompatybilność z aplikacjami wm, nie możliwość instalacji z komputera bez kombinowania nazie odsuwa go trochę w przysłość, aż powstaną aplikacje takie jak np. Automapa i oficjalne odblokowanie pod instalacje z poziomu PC,  a stosująć podstępem aktywację usługi live, która jest oszustwem narażamy się na karę pozbawienia wolnośći od 6 m-cy do 8 lat. Wiem, że MS daje kody, ale nie ogłosił oficjalnie że użytkownicy HD2 je otrzymają dzwoniąc do ich Biura Obsługi. Każy kto dzwoni i nie mówi że chce kod do HD2, tylko HD7 lub usługi Live(bez podania, że do HD2) jest oszustwem, więc może trochę się trzeba zastanowić (o ile ktoś jeszcze nie wie, to w Biurze Obsługi MS rozmowy są nagrywane, a podająć swoje dane poprostu się przedstawiamy w nagraniu).
 Ale to tylko moja opinia i każdy robi jak chce, nikomu nic nie nakazuję tak jak ty nie przyjmujesz krytyki kolegi, bo ty uważasz żę WP7 jest wspaniały i wszyscy muszą tak sądzić:)

Podsumowująć, każdy ma prawo wyboru i jak ktoś chce np WM 6,5 na swoim nowym HD7  i szuka rozwiązania to należy zrozumieć, że ten system bardziej mu leży i szuka rozwiązania, a nie kpić z niego, tylko jeżeli coś wiemy na ten temat starać mu się pomóc.
Przyjmij do wiadomości, że nie wszystko co się Tobie podoba, musi się komuś innemu również podobać !!!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2011, 21:09:37 wysłana przez PtaQ1982 »
"Lepiej mieć broń i jej nie użyć, niż musieć użyć i jej nie mieć"

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 24, 2011, 21:49:00 »
po raz ostatni ostrzegam
proszę się wypowiadać wyłącznie w temacie wątku
każdy kolejny OT nagrodzę warnem
wątek częściowo oczyszczony z wycieczek osobistych

*

Offline pioterek2666

• **
  • 167
  • Sprzęt: HD2 + Dell Axim x51v WM 6.5 E01 makuu +Ratoc CFU1U
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 30, 2011, 19:38:41 »
Wrażenia po dwóch dniach używania-powrót do wm 6.5 :)

*

Offline Eduardoo

• 36
  • HTC HD2
  • Sprzęt: HTC HD2; iPad 32 GB WiFi+3G
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 30, 2011, 22:45:30 »
Moje wrażenia są pozytywne, ale jest pewien niedosyt... jak na razie ten system jest we wczesnej fazie rozwoju. Dla mnie jeszcze trochę brakuje mu aby pozostać w telefonie. Jest mało aplikacji które zastąpiłyby te instalowane przeze mnie na Androidzie. Nie mówię tu tylko o grach... Kod do konta live zachowuje, czekam na nowości i trzymam kciuki za ten system, ale na razie dziękuję :wink:

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 30, 2011, 23:20:52 »
Tak jak piszecie,wrażenia pozytywne ,ale to nie system jest we wczesnej fazie rozwoju tylko brak aplikacji takich jakich używam pod winmo lub androidem.Zrozumiałem teraz dlaczego dostęp do SD miał być  utrudniony w dedykowanych urządzeniach dla WP7.Poza urządzeniem nic nie można wgrać na kartę  a nawet jak by się uparł  to i tak nic do skorzystania.Nawet grzebanie w rejestrach nie pomaga.Może to i dobrze,system nie do sknocenia przez użytkownika (chyba że bardzo ambitny).
Zune, Chmura Windows Live i chwatit jak mówią Słowianie.
Jeszcze na nim zostaję  a jak długo,zobaczymy kiedy zatęsknię za Automapą.

*

Offline prnit

• *
  • 68
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 31, 2011, 11:04:59 »
Ja też  się pobawiłem tym systemem i dla mnie to porażka, nie można skopiować plików z karty na tel....przegrać plików mp3,zdjęc,pdf czy doc,xls i je obejrzeć na telefonie! kto to wymyślił?  Widze tutaj naśladowanie appla i ich itunes przez który musi wszystko przechodzić..zupełnie nie rozumiem tej polityki i jest dla mnie idiotyczna. Ja od początku używam androida na HD2 i po problemach jakie były na początku przy korzystaniu z karty SD..spowolnienia,czasem resety itd...dzisiaj przy buildach z pamięci NAND problemy znikneły i według mnie to jedyny najlepszy system na HD2.  A ogólnie to WM7 nie widze przyszłości tego systemu, ładnie wygląda, jest prosty ale to wszystko. Osoby kochające jabłuszka na Wm7 sie nie przesiądą, osoby znające WM6.5 i znające możliwości tego systemu po przesiadce z WM7 w wiekszości z niego zrezygnują..nie wiem kto jest grupą docelową  tego systemu. Ja byłem wierny WM od początku jego istnienia do wejscia Androida..czekałem na WM7 i się mega zawiodłem...to jakiś żart a nie system.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 31, 2011, 13:09:33 »
tak nie jest - jest inna grupa docelowa posiadaczy WP7 - w założeniu to ktoś kto nic w telefonie poza dzwonkiem nie zmienia, lubi zrobić fotkę, wysłać sms, posłuchać mp3 i zadzwonić sobie - bez żadnych instalacji, konfiguracji, patchy - i czegokolwiek co zabiera więcej niż 5 minut albo wymaga szukania
a już na pewno żadnych lewych programów poza dopuszczonymi przez M$ jedynie jakieś aplikacje biurowe

sam znam kilkanaście osób które nic nie chcą wiedzieć o zainstalowaniu czegokolwiek w telefonie - to ich zupełnie nie interesuje

*

Offline prnit

• *
  • 68
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 31, 2011, 17:41:33 »
no ok tylko ilu jest takich uzytkowników? apple jest miliony bo maja niesamowity marketing..ich iphone jest piękny z wyglądu i obecnie w środowisku "nobilitujący" jest też łatwy w obsłudze..a telefon z WM7? jakie to mobilitujące mieć LG czy HTC? Szpan żaden, poprostu telefon w którym ładnie latają okienka..każdy biznesmen po chwili używania tego "cudu" jak nie bedzie mógł sobie przegrać prosto dokumentów *.doc czy xls czy pdf na tel. da sobie z nim świety spokój....ja po prostu nie widze w tym systemie żadnej przyszłości..zamknięte środowisko na przecietnych z wyglądu telefonach. Zaprzepaszczona szansa Microsoftu...zamiast zrobić system który będzie następcą 6.5 i miał wsparcie dla takich gigantów na WM 6.5 jak Automapa i tysiące świetnych programów,gier itd...zrobił nie wiem co. Ja tam dziękuje za takie WM.

*

Offline ahmedsaid

• *
  • 55
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 31, 2011, 21:19:21 »
Głowy nie dam sobie uciąć, ale wydaje mi się, że MS chwalił się już tym, że ma łatwy dostęp do Office'a, który działa nawet w sieci i jakoś się synchronizuje. Zresztą na tym filmie pracownicy podkreślali prostotę tego rozwiązania.
Nie wiem co takiego ma iPhone i w jaki sposób ustępują mu telefony HTC, wygląd to kwestia gustu i sprawa drugorzędna, telefon ma dobrze działać . A szpan?
Dajcie spokój, kto dzisiaj szpanuje telefonem? A tym bardziej iPhonem...
Co do sukcesu, to radzę się wstrzymać z takimi opiniami . MS pompuje grube miliony w WP7, i na pewno mocno to przemyślał, z resztą ma do tego całe sztaby analityków .
A to, że wam się wydaje ...
Kolejną sprawą jest to że WP7 nie jest kompletnie zamknięty . Jak się coś zamyka to pewnie znajdzie się ktoś kto to otworzy. I właśnie na tym polega kompromis między dobrze działającym i zupełnie zamkniętym systemem dla normalnych ludzi którzy sobie cenią wygodę, prostotę, szybkosc i  bezawaryjnosc, a tymi którzy chcą w nim grzebać.

Uff ostatnio tak zachwalam WP7, że powinni mi płacić za reklamę.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 21:21:13 wysłana przez ahmedsaid »

*

Offline prnit

• *
  • 68
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 01, 2011, 11:05:52 »
Jak Ci pasuje WM7 to super, wkoncu to Ty używasz swój telefon i mozesz sobie tam nawet zainstalować co Ci się podoba. Zobaczymy jak to się potoczy...wiadomo że M$ to wielka korporacja i nie robili by czegoś co nie dałoby im zarobić...mi jednak szkoda ze zapomnieli o swoich uzytkownikach poprzednich okienek mobilnych którzy byli wierni M$ i wymieniali sprzęty ale zawsze trzymali się Microsoftu..ja miałem chyba z 10 telefonow-palmtopów z M$ i niestety nigdy więcej.

« Odpowiedź #28 dnia: Luty 01, 2011, 21:08:38 »
Używam od premiery DFT. 90% czasu wykorzystanie firmowe, 10 zabawa.
Po 3 dniach chciałem wrócić do 6.5. Jakoś nie mogłem sie zebrać i na razie zostało.
Bardzo przyjemny w codziennym użytkowaniu, wszystko chodzi, nie przycina.
Bardzo fajny program pocztowy, wygodny, przejrzysty. Swietna funkcja BCC przy wysyłaniu poczty - mam to ustawione na swój adres, w outlooku reguła i na PC widzę maile wysłane jakbym je wysyłał lokalnie. Wiem, ze można IMAP itd ale to mi nigdy dobrze nie działało a tu prosta rzecz jak z Nokii i śmiga.
Wada poczty - przy forwardzie maila nie mogę części przesyłanej edytować, czasami jest potrzeba wycięcia części informacji. To spora wada, chyba że jest na to sposób?
Telefonowanie. Brakuje opcji jak zakładka z ulubionymi w 6.5. Są niby na to jakieś pierwsze programy ale nie mogą sięgnąć po dane kontaktów i nie jest to niestety wygodne.
W 6.5 jak chciałem zadzwonić do przykładowej ANI klikałem na klawiaturze 2 6 4 i fru. Tu nie działa.
Generalnie dzwonienie nie należy do najwygodniejszych, choć po kilku dniach 80% kontaktów jest na liście Call history. Rozmawiam sporo (abonament na 900 minut nie wystarcza) i jest mniej wygodnie niż było ale da sie z tym żyć.
Brak synchronizacji kablem z Outlookiem. Strasznie mi tego na początku brakowało ale po zwalczeniu problemu z Outlook Connectorem jestem bardzo zadowolony (synchro kalendarza i kontaków). (Tylko nie komentujcie jakie to bezpieczne/niebezpieczne to chyba indywidualna sprawa czy ktoś się na to decyduje czy nie)
Synchronizacja Onenote, pierwsza klasa. Niby wcześniej było ale tutaj działa i wygląda świetnie. Przyjemnie jest z tego korzystać.
Świetny kalendarz, przejrzysty, wygodny.
Zdjęcia marne ale korzystam sporadycznie.
Nawigacja wbudowana w samochodzie, kompletnie nie trafia we mnie ten argument.
Marketplace. Nie są oznaczone aplikacje które już zaistalowano. Poza tym całkiem sporo i coraz więcej przydatnych dodatków/programów (BigOven, IMDb, 7Pass). Pomysł na "panoramiczy" sposób tworzenia aplikacji jest napradę niezły. Już niektóre to fajnie wykorzystują a pewnie będzie więcej. Mnóstwo gierek (na te 10% czasu) niekŧóre naprawde wciągające.

Generalnie po przetarciu, dokonfigurowaniu kilku rzeczy (polskie znaki, synchronizacja) całkiem przyjemnie się korzysta.
Brakuje to co powyżej + PGP + copy/paste + kilku (kilkunastu) poprawek różnych drobiazgów.

Duża wada to brak możliwości odtworzenie divxa, jaka to była fajna opcja na podróż samochodem z dzieckiem:-) Ale do tego pojawi sie Android na SD.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2011, 21:10:18 wysłana przez totmacher »

*

Offline rkm78

• 11
  • Sprzęt: HTC HD2 + HTC Desire
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 01, 2011, 21:27:44 »
WP7 to póki co raczej tylko ciekawostka. Pomysł całkiem fajny z tymi kafelkami, naprawdę można sobie to dobrze spersonalizować i mieć  szybki dostęp do wybranych funkcji (aplikacji). Jednak brak możliwości bezpośredniego transferu na kartę SD w moim przypadku to duży problem. ponad to wyszukiwarka po wpisaniu jakiegokolwiek hasła wyszukuje przede wszystkim na stronach z USA.  No i oczywiście brak nawigacji jak dla mnie dyskwalifikuje system. do minusów zaliczyłbym też brak paska przewijania kontaktów, trzeba się dobrze palcem naprzesuwać  jeżeli chcemy wyszukać kontakt z końca listy.
Brak polskich znaków następny argument na minus.

Podsumowując system bardziej do zabawy niż pracy