[UPDATE] pierwszy update WP7 - pre-NoDo i NoDo

• 105 Odpowiedzi
  • 13245 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gbbsoft

• 1539
Odp: pierwszy update WP7 - pre-NoDo i NoDo
« Odpowiedź #60 dnia: Marzec 31, 2011, 18:43:48 »
Ja niestety mam nieodparte wrazenie, ze ta cala aktualizacja, nie niesie ze soba wielu duzych zmian poza kopiuj/wklej, a co za tym idzie powinna byc wypuszczona znacznie szybciej nizblisko pol roku po premierze...
No... Chodzą słuchy, że skończyli ją w grudniu 2010...

PS. Zainstalowało się... Mój główny problem - nie instalowanie się już 13 aktualizacji - został poprawiony, wszystkie się zainstalowały.
MarketPlace lepiej (na razie) działa...

Zostało do sprawdzenia:
- czy przy odbieraniu telefonu nie trzeba (czasami) wyłączać i włączać telefon
- czy fotki może się poprawiły

Połączone: Marzec 31, 2011, 21:32:28
Udało się... Działa...

Okazało się, że NoDo to tak naprawdę 3w1 - 3 uaktualnienia w jednym - co miesiąc uaktualnienie:
http://wmpoweruser.com/nodo-decompilation-reveals-january-february-and-march-updates
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2011, 21:32:28 wysłana przez gbbsoft »

*

Offline raval77

• *
  • 65
  • Nie mamy pańskiego płaszcza...
  • Sprzęt: było sporo została Lumia 620
« Odpowiedź #61 dnia: Marzec 31, 2011, 23:10:13 »
Nawet u mnie działa :). Ale nie widzę szczególnej różnicy...

*

Offline gbbsoft

• 1539
« Odpowiedź #62 dnia: Kwiecień 01, 2011, 21:37:19 »
np... Gry uruchamiają się szybciej... Nawet do 300%:

http://wmpoweruser.com/nodo-game-loading-speeds-analyzed-for-htc-devices

*

Offline raval77

• *
  • 65
« Odpowiedź #63 dnia: Kwiecień 01, 2011, 22:30:17 »
Swietnie, ale uważam, że gry w telefonie to tylko taki mily dodatek. Niestety prawda jest taka, że przy obecnym poziomie rozwoju systemu wp7 tylko one robią wrażenie... Na dodatek nie przyczynią się do większej popularności tych telefonów w naszym kochanym kraju, bo nie można "wgrać piratów" - a przynajmniej początkujący użytkownik sobie z tym nie poradzi. (Żeby nie  bylo - osobiście nie uważam, ze to wada:)) Jednak z drugiej strony tak dlugo jak system bedzie mało popularny nikt poważny nie będzie "robił" do niego proprogramów i koło się zamyka. A wracając do tematu po NoDo zauważyłem dłuższe działanie na baterii.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #64 dnia: Kwiecień 01, 2011, 22:54:10 »
bo nie można "wgrać piratów" - a przynajmniej początkujący użytkownik sobie z tym nie poradzi
Wiem o co Ci chodzi, ale rozwiń bo z tego co wiem to NoDo jeszcze nie złamano także nie tylko początkujący, ale KAŻDY (który nie jest oficjalnie deweloperem M$) użytkownik sobie z tym nie poradzi - chyba, że jest już hack na NoDo. Jak dla mnie ten system to dramat. Już dzisiaj pisałem o tym:
Jak dla mnie to chore jakieś. Cofnęliśmy się o 10 lat, mamy system, który jedyne co robi to działa, a teraz każdy upd, który się pojawia (i wprowadza opcje dostępne od dawna na systemie, który jest poprzednikiem) jest wyczekiwany jak dziecko po 9 miechach ciąży i wszyscy się tym cieszą jak małpa kitem - jakaś paranoja.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2011, 22:59:35 wysłana przez Budniu »

*

Offline raval77

• *
  • 65
« Odpowiedź #65 dnia: Kwiecień 01, 2011, 23:07:59 »
Masz rację nikt tam niczego nie wgra. I mnie osobiscie to nie przeszkadza (mają system pod kontrola i dzieki temu nie ma problemów z wydajnością), ale wydaje mi się że przez to w kraju takim jak Polska system bedzie mało popularny. MS nie ma wielu miłośników w naszym kraju. a jeszcze jak się dowiedzą, że nie moga sobie piosenek bluetothu przesyłać... O możliwosci ustawienia dzwonka nie wspomnę. Mozliwość uzywania mobilnego pakietu office może byc niewystarczającą zachętą do zakupu telefonu z tym systemem.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #66 dnia: Kwiecień 01, 2011, 23:41:42 »
THX, o to mi chodziło bo juz myślałem, że ktoś "odblokował" NoDo, a ja nie doczytałem.

*

Offline gbbsoft

• 1539
« Odpowiedź #67 dnia: Kwiecień 01, 2011, 23:51:04 »
(mają system pod kontrola i dzieki temu nie ma problemów z wydajnością)
... i (na razie) nie ma wirusów...

*

Offline grzegorzb50

• 455
  • Sprzęt: iPhone 4,  LG E900
« Odpowiedź #68 dnia: Kwiecień 02, 2011, 00:01:02 »
a ja wciaz czekam na aktualizacje :(

*

Offline raval77

• *
  • 65
« Odpowiedź #69 dnia: Kwiecień 02, 2011, 00:09:12 »
Obawiam się, ze jak sam nie zadziałasz to troche jeszcze możesz poczekać... Mam nadzieje, że nie jest zabronione jeśli podam link do strony z moim zdaniem nałatwiejszym sposobem na wczesniejszą aktualizację /824/kolejny-sposob-na-wczesniejsze-nodo/]http://[ciach]/824/kolejny-sposob-na-wczesniejsze-nodo/
Ja probowałem z 10 razy aż w końcu się udało

*

Offline grzegorzb50

• 455
« Odpowiedź #70 dnia: Kwiecień 02, 2011, 00:33:44 »
bede probowal,dziekuje :)

*

Offline gbbsoft

• 1539
« Odpowiedź #71 dnia: Kwiecień 02, 2011, 10:35:38 »
Obawiam się, ze jak sam nie zadziałasz to troche jeszcze możesz poczekać... Mam nadzieje, że nie jest zabronione jeśli podam link do strony z moim zdaniem nałatwiejszym sposobem na wczesniejszą aktualizację /824/kolejny-sposob-na-wczesniejsze-nodo/]http://[ciach]/824/kolejny-sposob-na-wczesniejsze-nodo/
Ja probowałem z 10 razy aż w końcu się udało
Moim zdaniem łatwieszy sposób to ten opisany w pierwszym poście jako pierwszy: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1012189
Czy w skrócie:
- wyłączasz Wifi i połączenie internetowe w komórce
- podłaczasz ją do PC
- uruchamiasz Zune
- otwierasz sobie okno, gdzie można wyłączyć kartę sieciową
- wchodzisz w "Update" i po 3 sek (czyli prawie natychmiast) wyłączasz kartę sieciową.
- jak pojawi się info o istnieniu update, to podłączasz kartę sieciową spowrotem i instalujesz uaktualnienie

To "3 sek" można zmieniać na inny czas, podobno to ma być kilka sekund przed momentem, gdy Zune powiedziałoby ci, że nie masz uaktualnienia.

*

Offline grzegorzb50

• 455
« Odpowiedź #72 dnia: Kwiecień 02, 2011, 12:19:23 »
po wielu nieudanych probach nareszcie sie udalo, dziekuje za wskazowki

*

tucz

« Odpowiedź #73 dnia: Kwiecień 02, 2011, 13:06:55 »
zgadzam się z kolegą Budniu. Ta aktualizacja poza kopiuj/wklej nie wnosi nic wielkiego, zauważalnego w działaniu systemu. MS mocno przesadził z tak długim czasem, aby wypuścić NoDo. Jeśli rzeczywiście chcą konkurować z iOS i Androidem to muszą wyróżniać sie w tym towarzystwie, wszyscy wierzyli, że kluczem do sukcesu może być proces aktualizacji systemu: częsty i dla wszystkich, a tutaj wychodzi na to, że jak będą dwie aktualizacje w roku to będzie dobrze, a też nie wszyscy od razu dostają aktualizację...
Co do gier to przyspieszenie mamy tylko na urządzeniach HTC, które wykorzystują karty microSD, Samsung i LG korzystają z pamięci NAND, więc tam już wcześniej aplikacji śmigały.

*

Offline gbbsoft

• 1539
« Odpowiedź #74 dnia: Kwiecień 02, 2011, 14:41:03 »
Ta aktualizacja poza kopiuj/wklej nie wnosi nic wielkiego, zauważalnego w działaniu systemu.
Dla mnie wielkimi rzeczami jest:
- pozbycie się 13 programów, które ciągle były na liście do aktualizacji i nie chciały się zaktualizować
- zawieszanie się MarketPlace
- konieczność wyłączania telefonu i właczania, jak ktoś do mnie dzwonił (od czasu do czasu)
W tej chwili nie znajduje żadnych istotnych błędów w komórce (chociaż na xda twierdzą, że wiele błędów nie zostało poprawionych).
W końcu spokojnie mogę ją polecić... żonie...

PS. Zgadzam się, że wolałbym więcej aktualizacji niż 2 w roku...  :ok:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2011, 14:45:36 wysłana przez gbbsoft »

*

tucz

« Odpowiedź #75 dnia: Kwiecień 02, 2011, 17:14:35 »
jeśli chodzi o wyeliminowanie błędów, które wcześniej napotkałem podczas użytkowania mojego modelu z WP7, to naprawdę ciężko powiedzieć czy rzeczywiście się coś zmieniło po 2-3 dniach. Błędy pojawiały się rzadko i niedeterministycznie.
Po dłuższym czasie użytkowania wszystko się okaże.
Ale nawet jeśli NoDo poprawia pewne błędy, to dlaczego do jas..ej chol..ry MS wprost o tym nie napisał w changelog?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2011, 21:42:34 wysłana przez gbbsoft »

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #76 dnia: Kwiecień 02, 2011, 22:15:07 »
Ja od siebie dodam, że z 7 Pro problemów nie stwierdziłem żadnych - wszystko co moiało dziąłać działało (pisze w czasie przeszłym bo już go pogoniłem). Co do NoDo nie wiem czy bym zauważył różnicę.

*

Offline gbbsoft

• 1539
« Odpowiedź #77 dnia: Kwiecień 04, 2011, 12:39:45 »
Narzędzie MS, które może pomóc przy aktualizacji do NoDo: http://support.microsoft.com/kb/2530409

Połączone: [time]Kwiecień 04, 2011, 15:10:55[/time]

Oraz specjalne narzędzie do natychmiastowej instalacji uaktualnienia (nie od MS):
http://www.neowin.net/news/all-windows-phone-7-devices-can-update-to-nodo-now-no-dev-unlock-needed

Połączone: [time]Kwiecień 06, 2011, 09:19:18[/time]

http://pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=20069:chevronwp7-poprawia-bdy-microsoftu&catid=51:programy&Itemid=93

Ups... MS kontratakuje:

http://wmpoweruser.com/microsoft-warns-chevronwp7-updater-will-prevent-all-future-official-updates
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2011, 09:40:20 wysłana przez gbbsoft »

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #78 dnia: Kwiecień 06, 2011, 09:47:09 »
Coś mi się zdaje, że z tym odblokowywaniem, kolejnych akualizacji WP7 to będzie lipa. Widzę, że M$ walczy z tym jak może na wszystkich frontach i patrząc na NoDo póki co mu to wychodzi - z tego co wiem NoDo dalej nie jest odblokowane. Myślę, że tym razem jak się uporają z tym to mogą chcieć się wziąć za kucharzy. Cotula zamieścił na XDA już pierwszy filmik z NoDo w HD2 :police:

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #79 dnia: Kwiecień 06, 2011, 13:14:21 »
ups ale wojna. No cóż, z deweloperami mogą wygrać, ale wtedy stracą userów
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline gbbsoft

• 1539
« Odpowiedź #80 dnia: Kwiecień 06, 2011, 15:54:37 »
Pamiętacie, że jak będzie furtka z boku, to w rozmowach między MS a producentami, operatorami i producentami programów/gier, MS nie będzie miał ważnej karty przetargowej - możliwość dzielenia się z nimi zyskami ze sklepu. To jest dokładnie ten sam schemat biznesowy co u iPhona. Więc w interesie MS jest aby nie było dziury, albo przynajmniej była taka, na jaką pozwalają operatorzy/producenci. MS jest między młotem a kowadłem...

Z drugiej strony gdyby zrobili małą "dziurkę", to było by to coś, czym odróżniają się od iPhona...

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #81 dnia: Kwiecień 06, 2011, 16:19:49 »
Tylko dlaczego Apple potrafi wysłać update jednocześnie do wszystkich operatorów bez żadnej dziury, a MS nie?
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Offline raval77

• *
  • 65
« Odpowiedź #82 dnia: Kwiecień 06, 2011, 16:44:40 »
Mały drobiazg. Apple to zawsze taki sam telefon, a WP7 ma kilku producentów :)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #83 dnia: Kwiecień 06, 2011, 19:16:13 »
Mały drobiazg. Apple to zawsze taki sam telefon, a WP7 ma kilku producentów :)

dokładnie, nad jednym urządzeniem łatwiej zapanować niż nad 10cioma zarządzanymi przez 4 firmy...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #84 dnia: Kwiecień 06, 2011, 19:26:32 »
Ale nawet to samo urządzenie dostaje NoDo w różnym czasie - najpierw te z wolnego obrotu, a potem różni operatorzy (i to też w różnym czasie).

Moim zdaniem MS dał operatorom zbyt dużo swobody - u Apple'a nie mogą tykać systemu, poza ustawieniami MMSów, internetu, itp. W związku z tym, Apple nie musi dawać im do testów kolejnych wydań iOS. MS natomiast pozwolił operatorom i producentom dodawać swoje aplikacje (które swoją drogą mogą korzystajać z API niedostępnych dla zwykłych deweloperów) przez co musi im też pozwolić na przetestowanie kolejnych wydań, co z kolei wydłuża proces dostarczania nowej wersji systemu.

Dziwię się, że po WM nie nauczyli się, że pozwalanie operatorom na zbyt wiele źle się kończy (patrz ROMy Orange'a, których się nie dało używać bo były tak wolne i w dodatku posiadały te okropne ikonki i skórkę. Praktycznie pierwsza czynność po kupnie telefonu od pomarańczy to instalacja ROMu od producenta). Oraz to, że rzadko kiedy wychodziły oficjalne aktualizacje WM. Operatorom nigdy się z tym nie śpieszyło. Dlaczego przy WP7 mieliby zmienić zdanie?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2011, 19:34:27 wysłana przez revanmj »
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Offline gbbsoft

• 1539
« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 06, 2011, 19:59:43 »
Moim zdaniem MS dał operatorom zbyt dużo swobody

Bo większość sprzedaży telefonów idzie przez operatorów, więc MS musiał mieć marchewkę w dyskusjach z nimi.

A czy dał zbyt dużo, czy zbyt mało - to oczywiście można dyskutować. Ale coś musiał dać, aby operator mógł się też odróżnić od innych... A co z tego wyniknie - zobaczymy przy następnym updacie.

Stawiam, że np: następny update wyjdzie przykładowo 1 września i MS da operatorom np: 14 dni na testy i dopiero 15 września puści update (a) do aparatów kupionych w sklepie (b) do aparatów, dla których operatorzy przetestowali wersję. Czyli: opóźni wyjście wersja dla "normalnych" aparatów, aby nie było takich odstępstw czasowych.

Połączone: Kwiecień 07, 2011, 13:06:50
Ups... MS kontratakuje:
http://wmpoweruser.com/microsoft-warns-chevronwp7-updater-will-prevent-all-future-official-updates
Kontr-kontratak:
http://www.1800pocketpc.com/2011/04/07/chevronwp7-updater-dont-believe-all-you-read.html
 :E
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2011, 13:06:50 wysłana przez gbbsoft »

*

Offline grzegorzb50

• 455
Odp: update od HTC
« Odpowiedź #86 dnia: Kwiecień 07, 2011, 14:26:36 »
przegladanie dostepnych apllikacji w marketplace jest teraz bardziej plynne,poprzednio lubialo sie zacinac.

« Odpowiedź #87 dnia: Kwiecień 07, 2011, 18:01:11 »
... i wy wszyscy teraz chcecie mi powiedzieć że ja właśnie zrobiłem HARD RESET po aktualizacji NODO i nie będę mógł odblokować swojego telefonu? SPRZEDAM HD7. kupuje HD2 przecież to jest jakaś paranoja. Masakra

*

Offline gbbsoft

• 1539
« Odpowiedź #88 dnia: Kwiecień 07, 2011, 18:10:33 »
A skąd u Ciebie wiedza, że w ogóle ten model można odblokowywać? Przecież to był błąd w sofcie, który wczesniej lub później byłby naprawiony przez MS. Jeżeli na podstawie istnienia błędu podjąłeś decyzję, że należy kupić HD7, to sam sobie jesteś winien. Nikt ci nie obiecywał, że ten system wolno odblokowywać...

« Odpowiedź #89 dnia: Kwiecień 07, 2011, 18:36:30 »
niepotrzebnie podjąłem tą decyzje o kupnie HD7. Jak można nie móc wgrać swoich dzwonków, o aplikacjach już nie wspomnę. Jeszcze jak można było odblokować to spoko a teraz. Aktualizacja załatwiła wszystko. Jak może coś nazywać się Windows a być czymś takim okrojonym, nie praktycznym. Na dodatek jak już człowiek by chciał być legalny i nawet chciałby sobie kupić jakąś aplikację albo gierkę to nie może bo mieszka w PL. Mam już ten telefon 4miesiące i gdybym wiedział że tak to wygląda to w życiu nie kupił bym tego zaje...stego telefonu.