Palm Pre - co wy na to?

• 108 Odpowiedzi
  • 26781 Wyświetleń

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
Odp: Palm Pre - co wy na to?
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 16, 2009, 11:33:47 »
Mozliwe ze maja tylko nikt nie pokazuje swoich argumentow.

Wierz mi, jakby mieli jakiegoś "haka" na iPhona to by go wyjęli - chodzi w końcu o grubą kasę

A Apple sie zwyczajnie boi Pre.

Nie sądzę, żeby się bali - oni i tak będą działali według własnego modelu biznesowego. I nie sądzę, żeby pojawił się produkt, który znacząco zaszkodzi iPhonowi.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 16, 2009, 11:56:14 »
Sądzę, że Pre jak najbardziej może. W tej chwili nie ma konkurenta dla iPhone'a, ponieważ wszystkie rozwiązania z obozu WM opierają się na fikuśnych nakładkach na system operacyjny. WebOS był tworzony od podstaw wedle pewnych założeń. Poza tym produkt Palma ma właściwie wszystko, co ma jego konkurent, a do tego oferuje szereg udogodnień (największym z nich jest tutaj wysuwana klawiatura).
Poza tym nie łudźmy się - pozycja iPhone'a na rynku opiera się nie na innowacyjności (taką "innowacyjność" można uzyskać w 90% na starym Blueangalu :P) ale na kampanii reklamowej i rozszerzeniu targetu - wcześniej były to urządzenia dl ludzi biznesu, odkąd Apple weszło do gry są to zaawansowane zabawki dla nastolatków XXI wieku. ;)

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 16, 2009, 12:17:26 »
Poza tym nie łudźmy się - pozycja iPhone'a na rynku opiera się nie na innowacyjności (taką "innowacyjność" można uzyskać w 90% na starym Blueangalu :P) ale na kampanii reklamowej i rozszerzeniu targetu.

Jaki marketing?!?!?! iPhone zyskuje na rynku bo po prostu działa. Oczywiście nie jest smatfon dla zaawsowanych użytkowników z dużą wiedzą i potrzebami, ale dla zwykłego użytkownika. Apple zaproponowało prosty interfejs w ładnym telefonie, oferującym wszystkie niezbędne funkcje dla 60 czy 70 % użytkowników. iPhone jest prosty w obsłudze i prosty w konfiguracji. Fakt nie ma wielu zaawansowanych funkcji - ale dla większości użytkowników funkcje te są niepotrzebne.

Znam wielu użytkowników WM, którzy nie wgrali w życiu zadnej aplikacji poza AutoMapą, nie mają pojęcia o wgrywaniu ROMów, problemy im sprawia konfiguracja telefonu aplikacjami innymi, niż wbudowane w system, którzy nie słyszeli o Handango, PocketGear czy innych portalach.

Tak jak kiedyś iPod zdominował rynek odtwarzaczy mp3 nie będąc wcale technologicznym szczytem osiągnięć, dzięki prostocie obsługi i iTunes Store, tak teraz iPhone ma szanse zdominować rynek telefoniczny, też dzięki prostocie i dzięki AppStore.

Ciekawe dlaczego żaden inny producent nie ma takiego marketingu? Może dlatego, że próbując zrobić telefon dla wszystkich, tak faktycznie nikomu on nie pasuje. Apple postępuje inaczej - wypuszcza bardzo ograniczoną liczbę modeli sprzętu, dopracowanych pod każdym względem, dopasowanych konkretnej grupy docelowej.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 16, 2009, 12:34:08 »
Poza tym nie łudźmy się - pozycja iPhone'a na rynku opiera się nie na innowacyjności (taką "innowacyjność" można uzyskać w 90% na starym Blueangalu :P) ale na kampanii reklamowej i rozszerzeniu targetu.

Jaki marketing?!?!?! iPhone zyskuje na rynku bo po prostu działa. Oczywiście nie jest smatfon dla zaawsowanych użytkowników z dużą wiedzą i potrzebami, ale dla zwykłego użytkownika. Apple zaproponowało prosty interfejs w ładnym telefonie, oferującym wszystkie niezbędne funkcje dla 60 czy 70 % użytkowników. iPhone jest prosty w obsłudze i prosty w konfiguracji. Fakt nie ma wielu zaawansowanych funkcji - ale dla większości użytkowników funkcje te są niepotrzebne.

A czy ja przypadkiem nie napisałem trochę wyżej tego samego, używając jedynie trochę innych sformułowań? Oczywiście - target został rozszerzony, czego widocznym elementem jest upraszczanie interfejsu. Kiedyś domyślnym odbiorcą był biznesmen bądź informatyk, stąd dawano mu do rąk substytut komputera osobistego. Teraz sprzęt trafia do szerokiego grona odbiorców, więc obsługa zaczyna przypominać korzystanie z zaawansowanej komórki lub odtwarzacza multimedialnego.
Nie zmienia to faktu, że na WM też można osiągnąć podobną prostotę obsługi chociażby poprzez stosowanie tych wszystkich nakładek na Today. Tradycjonaliści mogą nie lubić TouchFlo, jednak to jest właśnie taka próba uczynienia obsługi urządzenia bardziej wygodną. Oczywiście jest to próba tymczasowa, ponieważ jest to jedynie nakładka. iPhone był tworzony wedle tej filozofii od podstaw (w pewnym sensie powtarza się sytuacja z MacOSem [gotowym graficznym systemem operacyjnym] i Windowsem [nakładką na DOS] z połowy lat osiemdziesiątych).
A tymczasem Palm wkracza z własnym produktem przypominającym właśnie bardziej rozwiązanie Apple niż obozu WM (nakładki). Z tego powodu może się przyjąć. Zwłaszcza, że kampania reklamowa jest jasno nakierowana na ukazanie go, jako alternatywy względem iPhone'a.

Ciekawe dlaczego żaden inny producent nie ma takiego marketingu? Może dlatego, że próbując zrobić telefon dla wszystkich, tak faktycznie nikomu on nie pasuje. Apple postępuje inaczej - wypuszcza bardzo ograniczoną liczbę modeli sprzętu, dopracowanych pod każdym względem, dopasowanych konkretnej grupy docelowej.

Tak? Pokaż mi biznesowego smartfona od Apple. :>

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 16, 2009, 12:42:09 »
Tak? Pokaż mi biznesowego smartfona od Apple. :>

A czy ja napisałem, że Apple proponuje modele dla wszystkich grup docelowych?? Wręcz przeciwnie wybierają sobie jakąś grupę docelową i przygotowują produkt pod ich wymagania, a nie starają się stworzyć produktu "uniwersalnego".

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 21, 2009, 21:56:51 »
jak dla mnie zupelnie dwa rozne telefony, bez sensu jakies porownywania. Ladowarka pre i pomysl tego podoba mi sie bardzo.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 13, 2009, 09:17:42 »
Polecam - prezentacja Palma Pre przez Josha Topolskiego (Engadget) u Jimmiego Fallona.

http://www.viddler.com/explore/engadget/videos/322/1.368/

Wyszło naprawdę fajnie :) Ciekawe kiedy Jakub zostanie zaproszony do np. Wojewódzkiego ;)

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 13, 2009, 09:57:57 »
jak cichopki i mroczki wymra ...

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 13, 2009, 15:11:23 »
byłoby spotkanie dwóch Jakubów.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 18, 2009, 17:21:40 »
Wiadomo czy Palm bedzie udostępniał swój system tak jak w przypadku np. Windowsa czy bedzie platformą jedynie dla urządzen Palma?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 18, 2009, 18:50:42 »
pewnie jedynie dla Palma.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 19, 2009, 19:03:03 »
Zauważ że Microsoft nie produkuje własnych urządzeń, więc jego system musi się gdzieś podziać.
A co do Palma, pewnie tak, ale nie wiadomo, w końcu PalmOS spotykamy na urządzeniach Palma, Sony, Acera, Samsunga, Hagenuka, Garmina, Handspringa, IBM, Fossila, Tapwave, Lenovo, Qualcomm, Symbol, Xplore - mało kto o tym pamięta.
A, i po części na tabletach internetowych nokii. Chociaż osobiście nie lubię Garneta nazywać PalmOSem.

*

Offline james_lerk

• **
  • 152
  • Sprzęt: HTC DIAMOND + IPHONE 2G + HTC G1   ... tyle podobieństw ile róznic :)
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 19, 2009, 22:18:58 »
wszystko  będzie kwestią tego co PALM  chce osiagnąć, ponieważna tę chwilę  jakoś nie  udało sie do tej pory  tej marce dociągnąć  do pułapu realnej konkurencji zarówno dla WM  czy Iphonea.  Ja mogę sie założyć że  pewnie juz dawno są prowadzone rozmowy z  innymi porducentami  sprzętu nad dostosowaniem  tego nowego systemu dla ich platform. Z drugiej strony ten palm pre  tak jak kolegawspomniałwyżej  nie ma nic innego w srodku jak to co ma wiele z modeli   pda na rynku, tylko sys. inny ( lub aż sys.). Szczerze mowiąc mile wspominam czasy mojego  pierwszego palma III. naprawde solidna konstrukcja jak na tamte czasy.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 19, 2009, 22:20:26 »
Na tamte czasy? Piszesz tak jakbyś go kupował właśnie wtedy kiedy wychodził na rynek? Bo nie wiem czy pamiętasz, ale właśnie wtedy PalmOS miał przewagę nad Windowsem. Znaczną.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 19, 2009, 22:21:44 »
jakoś nie  udało sie do tej pory  tej marce dociągnąć  do pułapu realnej konkurencji zarówno dla WM  czy Iphonea.

Co ty wiesz o zabijaniu... Palm przez parę ładnych lat (przełom XX/XXI wiek) był czołowym producentem palmtopów. Dopiero później WM przejął prymę na tym rynku.

*

Offline pidijej

• 49
  • Sprzęt: Compaq Ipaq H3850
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 19, 2009, 22:50:23 »
czasy się zmieniają... :|

*

Offline Czesiorazdwatrzy

• 465
  • Welcome to Hakurei Reitaisai Festival!
    • J-games.pl  - Forum japońskich gier, jrpg
  • Sprzęt: XDA 2i; i780; Desire Z
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 19, 2009, 23:42:05 »
No to po co Palm upadł, żeby teraz powrócić? Mogli jakoś przetrzymać kryzys i wydać teraz mega nowe PalmOS, bo nowy system trochę imo bez sensu. Pewnie o marketing chodzi...

*

Offline james_lerk

• **
  • 152
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 20, 2009, 00:55:46 »
to ze nie moze dociagnac jako konkurencja  do WM iphona  było  odniesieniem do terazniejszości jak rany, to fakt nie zaprzeczalny, 

""Na tamte czasy? Piszesz tak jakbyś go kupował właśnie wtedy kiedy wychodził na rynek? "" tak sie złozyło że pierwszego pda od palma kupiłem w 1999  roku był to model  III e , ktorego po bodajże po 3 latach zmieniłem na  Vx  a tego mi ukradli po roku  uzytkowania i tez kupilem sobie m500.  Więc dobrze pamietam że  to był wiodacy produkt tego typu. Niestety  to juz wiadomo nie wytrzymał naporu okien i tyle, i zapewne jak PRE będzie dotępny szerszemu gronu użytkowników to również  bedę nim ja :). Czyli smiało  mogę powiedzieć że coś tam wiem jednak o zabijaniu ;)

A tak na serio, to z racji tego że mam empiryczne podejscie do życia i świata to uważam że nowa rzecz   tym bardziej system i do tego od podstaw tworzony z myśla o mobilnej platformie, wart jest uwagi.  byle z premierą nie czekali długo :)

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 20, 2009, 09:17:07 »
Co ty wiesz o zabijaniu... Palm przez parę ładnych lat (przełom XX/XXI wiek) był czołowym producentem palmtopów. Dopiero później WM przejął prymę na tym rynku.
Czołowym producentem klasycznych palmtopów to chyba zostali do tej pory,a przynajmniej do końca istnienia jakichkolwiek rankingów, które by to badały ;). Ostatni jaki znalazłem to ten:
http://www.palminfocenter.com/news/9620/pda-market-continues-contraction-palm-remains-on-top/ Wiem, wiem czepiam się :)

A jeszcze co do Palm Pre i WebOS to po raz kolejny należy wspomnieć, że ta firma ma zupełnie inną pozycję i status w USA niż w Europie.  Tam jest to firma z sąsiedztwa a nie jacyś Tajwańczycy z HTC, co dla Amerykanów jest dość istotne.W Europie nie powtórzą sukcesu Appla (bo Iphone pomimo dość kiepskiej prasy odniósł tutaj dość duży sukces) bo dzieli ich różnica skali, Apple jest warte jakieś 100x więcej niż Palm.

*

Offline james_lerk

• **
  • 152
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 20, 2009, 09:58:05 »
apple w europie  dzięki agresywnej reklamie oraz przedstawianiu do  jako  rewolucyjnego  odkrycia , zyskał tak silna pozycję.  Stał sie początkowo  wyznacznikiem statusu, kto ma iphonea jest trendy  heh. Trudno sie nie zgodzic że iphone otworzył nowy rozdział w  dziedzinie elektroniki  użytkowej. Ileż to   firm podchwytując rozwiazania z apple  próbuje  sie wypromowac pod hasłem  Iphone killer?:) .  A palm ?  palm   politykę dotarcia do konkretnej grupy odbiorców, i z  regóły docierał , ale ceny były zaporowe ja na tamte czasy, bo to przecież sprzęt made in usa!:) amerykanie sa pod tym wzgledem specyficzni że najpierw swoje  chwalą   a potem po cichu cudze, to pod warunkiem ze nikt nie widzi i nie słyszy :) Ja jako użytkownik  palm os  nie narzekalem ale patrząc na to co jest teraz zapewne miałbym  troche do ponarzekania ze wzgledu na wsparcie platformy w porownaniu do WM  ( o iphone nie wspominam bo  nie sledze tego rynku od momentu kiedy stwierdzilem że dla mnie jest kompletnie nieprzydatny) ale  Palm to marka ktora zoobowiazuje  :)  I kolega Kusiu ma rację  co kontynent to inne priorytety, wystarczy popatrzećna polularnosc blackberry, u nas nisza  chyba ze wzgledu na ceny  a  GB IRL  to  konkurencja dla iphonea.

*

Offline miloszz

• 359
  • Sprzęt: BlackBerry, a w szufladzie: plamOne Treo 650, Tungsten|T2, palm m505
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 21, 2009, 12:07:10 »
Treo od 650 są fizycznie produkowane przez HTC (Treo 650 to HTC Ace, Treo 750 to HTC Cheetah, pośrednich nie znam) (jeśli się mylę, nie krzyczcie). Ale firma (h)amerykańska ;)
Jeżeli masz niepotrzebną plastikową osłonę do Tungstena T|T/T|T2, proszę, skontaktuj się ze mną.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 21, 2009, 12:33:50 »
Dobrze, liczy się marka, a nie producent.

Płyty główne do Palma T|T3 produkował ASUS. Czy były wysokiej jakości, jak inne produkty Palma? Nie potwierdzę.

*

Offline DjDario

• 335
    • SmartOS.pl
  • Sprzęt: Galaxy S  & Nokia E71
« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 22, 2009, 15:12:02 »
Właśnie czegoś takiego potrzebuję: pełna sprzętowa klawiaturka i dotykowy ekran! Ten Palm Pre spodobał mi się bardzo a po obejrzeniu filmów z działania systemu jestem nim osobiście zachwycony. Mam wielką nadzieję że stane się posiadaczem tego pięknego urządzonka. Życzę Palmowi sukcesów i czekam na model Pre :)

*

Offline sion2002

• 28
  • Sprzęt: HITUNE T68, BB 8700, SE K750, ZTE Blade, Ace
« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 25, 2009, 16:32:36 »
Ja osobiście nie mogę doczekac się dostępności w PL. Nie ukrywam, że po części z powodu sentymentu do PalmOS. Muszę przyznać, że gdyby nie chodziło o nawigację nadal bym siedział na treo 680 - spełniał prawie wszystkie moje potrzeby (z wyjątkiem właśnie nawigacji).

"I kolega Kusiu ma rację  co kontynent to inne priorytety, wystarczy popatrzećna polularnosc blackberry, u nas nisza  chyba ze wzgledu na ceny  a  GB IRL  to  konkurencja dla iphonea. "

BB drogie? Tu bym sie sprzeczał - koszt miesięczny usługi może i niski nie jest ale same urządzenia do drogich już nie należą.
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2009, 16:44:01 wysłana przez sion2002 »
Zire 71 > V > E > M505 > T|T > Revo Plus > TJ35 > Treo 600 > M3000 > Treo 680 > HITUNE T68 > Blackberry 8700 > Eten G500 > XDA EXEC > HTC S730 > G900 > BB8700 > Nokija 9500 > Palm Centro > HTC Touch Dual > Samsung i5700 > BB8900 > HTC HD > ZTE Blade / ACE

*

Offline james_lerk

• **
  • 152
« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 26, 2009, 01:50:10 »
Niedrogie?   Pewnei ze do modelu 8800 niedorgie , ale od 8900 do 9500 to juz masakra.   bb8900 9000 to idealne rozwiązanie do tego  do czego potrzebuje  tego typu sprzetu., ale poki co SĄ  DROGIE!. ( o BB9500 nie wspominam poniewaz bez wifi  a dla mnie to juz sprawny inaczej) ( tak wiem  nie trzeba miec wifi w BB by korzystac z netu )

*

Offline Crusader

• 6
  • Sprzęt: Macbook Pro, HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 01, 2009, 01:30:17 »
wie ktos kiedy wyjdzie wreszcie ten Palm Pre ?
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." Stanislaw Lem

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 01, 2009, 07:56:05 »
jak zawsze z Palmem, tego nigdy nie wiadomo

*

Offline bobo313

• 271
  • Sprzęt: hp 6340, compaq 3970, hx 4700
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 12, 2009, 17:58:00 »
A na jakim procku (o jakim taktowaniu) będzie śmigał palm pre? Wiem że będzie miał 256 mb ram ale o procesorze ani widu ani słychu w int.

Coś czytałem że w 2 palmach mają być procki Qualcomma (rzekomo dające większą wydajność) :sleepy:. Ale właśnie o pre nic nie przeczytałem(a interesuje mnie najbardziej).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2009, 18:51:12 wysłana przez bobo313 »

*

Offline dejwid

• **
  • 134
« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 18, 2009, 20:25:59 »
hmmm dzieki emulatorowi bedzie wstecz kompatybilny, a nawigacja to chyba zostanie nam naviexpert. poprawcie mnie - jezeli sie myle :)

*

Offline KwusheR

• *
  • 96
    • Tutninja
  • Sprzęt: Galaxy Note 2
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 19, 2009, 09:45:32 »
Wizualnie mi się nie podoba. Mimo to ciekawy sprzęt i wypadałoby się kiedyś wokół niego zakręcić na jakiś czas.