wielki problem rom na mda I. HELP!!

• 21 Odpowiedzi
  • 1437 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 06, 2005, 20:54:52 »
Witam. Gdy ktoś zadał pytanie jaki najlepszy rom do mda I ktoś odpowiedział   WM2003 SE. Więc wygenerowałem rom na http://lumpistefan.dyndns.org/. Jedyna opcja sposobu wgrania to "instaler EXE" Podłączyłem mda i włączyłem pobrany program. Program zobaczył mda i zapytał czy wgrać rom. Odpowiedziałem yes. Na ekranie mda pojawił się pasek ładowania podobnie jak na kompie. I gdy na ekranie kompa 98% na mda competed. W mda była karta sd 128 mb ale potem kapnełem się że była zablokowana!!!! Gdy programna kompie też zakończył wyłaczyłem i zresetowałem mda. POjawił się  bootloader. Gsm ok i... nic. tylko pozwala na wchodzenie w swoje funkcje jak testy czy  cośtam rom TO sd , opcje gsm i wgrywanie pred usb. Ale  nie pojawia się jak powinno po gsm ok pytanie czy wgrać! Co mam robić??? Czy z tego jest jakieś wyjście????? Pozdrawiam i proszę o pomoc Krystian.

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 06, 2005, 21:29:39 »
Pytanie czy wgrac pojawia sie gdy masz rom na karcie,Ty wgrywales przez kompa.Zrob sobie jakis WM2003 final w formacie nb1,wgraj na karte a pozniej flash z karty.A potem na to 2003SE z kompa :)

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 06, 2005, 21:44:05 »
Czy jak wgram ten wygenernowany nb1 i skopiuje go na karte to czy w bootloader zaraz po komunikacie gsm ok pojawi się pytanie czy chcę flashować???? proszę o odpowiedź  
Pozdrawiam Krystian

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 06, 2005, 21:50:33 »
Tak,taki komunikat pojawia sie gdy mda wykryje rom na karcie.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 06, 2005, 22:15:08 »
A czy karta musi być wczyśniej sformatowana i czy może być ten plik w grany przez czytnik kart????

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 06, 2005, 22:27:56 »
Nie musi.No teraz to raczej musisz przez czytnik kart wgrac bo mda Ci polaczenia z kompem nie nawiaze przeciez :)

*

Offline p.janowski

• 649
  • Sprzęt: aktualnie : HTC Touch Pro, SPV m650,  eeePC 701 1G
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 07, 2005, 06:05:25 »
wgraj rom (inny, sprawdzony z karty SD) - potem ponow proby

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 07, 2005, 08:22:10 »
Ale czy ktoś w ogóle powiedziałe, że wm2003se jest najlepszy do MDA I??? Chyba nie. Choć to subiektywne zdanie. Wydaje mi się, że wm2003 finale jest najlepszy i najbardziej stabilny dla MDA I. Sam przechodziłem przez te testy i właśnie finale najlepiej wypadł i tu na forum większość ludzi pisało że właśnie finale. Także pomyśl nad tym i zrób jak uważasz.
Pozdrawiam

Jacek sp4jkk
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 07, 2005, 08:29:50 »
Zrobiłem tak jak indian mówił:
- wygenerowałem plik nk.nb1 do wm2003 final
- skopiowałem go jako jedyny plik na sformatowaną karte sd 128 mb
- Włożylem karte do mda, uruchomiłem i czekam
- wait, gsm ok i... nic. Co mam robić????

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 07, 2005, 09:33:38 »
Cytat: krystianolech
- skopiowałem go jako jedyny plik na sformatowaną karte sd 128 mb
Wgrales go za pomoca OSImageTool czy tak normalnie skopiowales jak jakis plik?

[Dodano: 2005-11-07 09:39:23]
Cytat: sp4jkk
Ale czy ktoś w ogóle powiedziałe, że wm2003se jest najlepszy do MDA I???
No jakis gentelman niedawno stwierdzil ze jest najlepszy bo nie kasuje karty :)

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 07, 2005, 15:38:24 »
skopiowałem tak normalnie. rzeczywiście nie pomyślałem. sprawdzę czy w tym tkwi problem.

[Dodano: 2005-11-07 21:15:55]
Witam.
Znowu wszystko robiłęm z wasymi wskazówkami.
Zapisałem na karcie sd za pomocą os image tool na karte sd 128mb.
Wkładam karte do użądzenia, robie reset włanczam pojawia się (teraz opiszę szczegółowo) Program WALLABY Bootlader V 5.22
komuikat - wait a następnie gsm ok i dalej nic nawet jak poczekam cztery minuty. CO robić???? Dlaczego os Image tool robiąc te płutorejminutnią procedurę zapisu na kartę sd, gdy zobaczy się te karte z kompa nic na niej nie ma. Czy robie coś źle.  W os image tool jako miejsce do zapisu wprost wybrałem mu zobaczony na liście czytnik. Pojawił się on na liście jak resta innych opcji jak urządzenie itp. PROSZĘ O POMOC.

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 07, 2005, 21:54:54 »
Teraz juz jasniej :) To nie jest czasami XDA? Skad masz taki bootloader? :) Ten bootloader jest po to zeby robic problemy :) W paczce z OSImageTool jest jedyny sluszny 5.15,tego wgraj.

[Dodano: 2005-11-07 22:14:13]
Cytat: krystianolech
Dlaczego os Image tool robiąc te płutorejminutnią procedurę zapisu na kartę sd, gdy zobaczy się te karte z kompa nic na niej nie ma.  
Jest :) To ze czegos nie widac wcale nie swiadczy o tym ze tego nie ma ;)

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 08, 2005, 17:52:56 »
Ale jak wgrać?????

[Dodano: 2005-11-08 18:13:19]
a tak wogle to ten bootloader wgrał program, wgrywający do mda nowy system co co już opowiadałem.

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 08, 2005, 19:09:21 »
Uruchom bootloaderfix.bat,powinien byc w folderze /xdatools/binaries/
A drugiego zdania,przyznam szczerze,nie rozumiem :)

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 08, 2005, 19:35:07 »
niestety nie dokońca rozumie. Jak  uruchamiam ten bootlodaerfix.dat to tylko coś mi mówi o jakimś plik z roższeżenie nb0 z dysku c: . Jak "obsługiwać" się tym bootlader.fix? Mda musi być podłączony???? Proszę o szybką odpowiedź

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 08, 2005, 19:39:17 »
W tym samym folderze musi byc tez plik bootloader_v5_15.nb0 Mda musi byc podlaczone.

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 09, 2005, 19:57:05 »
nie wiem jednak nadal jak to wgrać. Proszę o szczegułową i nstrukcje (co ma siei pojawić, czy wlączyć mda co w nim włączyć) bo nie zabardzo sobie radzę :(

*

Offline adam_gr

• 8
  • Sprzęt: SGSII<-Leon<-Rhodium<-Hermes<-Vox<-Wallaby
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 10, 2005, 01:44:13 »
"Don't mind your make-up, you'd better make your mind up"
F.Z.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 13, 2005, 17:30:54 »
temat zakończony. Poradziłem sobie.

*

Offline zzoltar

• 46
  • Sprzęt: MDA COMPAKT III - MDA COMPACT IV - E66
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 27, 2005, 23:18:57 »
Panowie mam pytank czy któś mógłbyTak po polsku wytłumaczyć jak  zmienić  bootloadera też niestety mam WALLABY Bootlader V 5.22  i nie startuje mi upgrade romu :( Będę wdzięczny za pomoć

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 28, 2005, 15:21:08 »
Trudno jest zmienić bootladera więc  w tym ci nie pomoge ale wiem co możesz zrobić:
- Za pomocą jakiegoś  czytnika na sformatowaną kartę wgraj rom w pliku .nb1, ale musi nyć wgrany za pomocą programu OSimage tool.  Czyli tam w tym prgramie os image tool wskazujesz mu w dolnej linice z wysuwanej listy czytnik kart. Przypominam że karta musi być przynajmiej 64mb i powinna być sd.
- Wkładasz kartę do mda i naciskasz reset po lewej stronie trzymają włącznik. Ważne jest to że musisz trzymać włącznik i reset naraz. Pojawia ci się komunikat i dajesz action (guzik na środku dżojstika) i czekasz spokojnie. Na końcu pojawja się jakiś komunikat i naciskasz albo action albo robisz miękki reset tegonie pamiętam. I gotowe.
Jakby  były jakieś problemy to pisz na tym poście bo ja już to przeszłem.
Pozdrawiam
Krystian

*

Offline zzoltar

• 46
  • Sprzęt: MDA COMPAKT III - MDA COMPACT IV - E66
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 29, 2005, 13:28:50 »
Faktycznie po wgraniu Romu za pomocą czytnika wszystko ruszyło bez najmniejszego problemu :) Dobrze że nie zacząłem nic ryć z tym bootloaderem, pozostaje jeszcze problem konfiguracji MMS composer w erze :( Dzieki za pomoc