system plików na karcie SD sformatowanej przez MDA

• 11 Odpowiedzi
  • 1909 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 18, 2005, 17:08:08 »
Witam,
Wie ktoś może jak prawidłowo zamontować czytnik kart SD pod linuxem żeby móc odczytywać pliki na karcie SD ?
Sam czytnik działa mi ok, mogę sformatować kartę SD na dowolny używany pod linuxem system i nagrywać/kasować pliki. Problem jest taki że nie widzę plików które zostały tam umieszczne po  sformatowaniu ich przez MDA. Pod windowsem je widać i wszystko działa ok.
Próbowałem formatować kartę na fat i fat32 pod windowsem, ale po włożeniu jej do MDA ten  nie czytał plików zapisanych i chciał automatycznie formatować SD.
Tak samo formatowałem na FAT16, FAT i FAT32 pod linuxem, ale wtedy to już działy się śmieszne rzeczy bo MDA widział inne pliki, a linux inne :)

Czyli krótko: jak sformatować kartę, albo co zrobić pod linuxem, żeby czytał pliki na MDA i pod linuxem i windowsem.

Bartek

*

Offline obsy

• **
  • 144
    • http://eko.one.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 18, 2005, 17:32:35 »
Na kartach jest zwykle zwykły fat16. I bez problemu takie sie czytają w linuksie (mount -t vfat...)

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 18, 2005, 17:41:23 »
Próbowałem już tej tego, nie działa ... (-t fat też) :
"mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda"

Dziwne jest że nie widzi systemu plików SD pod linuxem. Komenda fdisk -l /dev/sda nie pokazuje żadnej partycji.

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
  • Sprzęt: archos70, n95, samsung nexus s
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 18, 2005, 18:05:23 »
Dziwna sprawa  bo skoro formatowane na jednym dziala a na drugim nie i na odwrot - to wyglada na to ze  byc moze nie jest to wcale partycja typu FAT (po stronie MDA). Kiedys mialem dziwny przypadek ze swoja karta SD. Karta formatowana pod Windowsem nie miala tablicy partycji tylko cala byla przeznaczona na partycje wobec czego linux nie radzil sobie z montowaniem partycji bo nie bylo urzadzenia /dev/sda1 (1 partycja) bo taki format spowodowal ze to /dev/sda ( ktore normalnie jest tablica partycji i calym nosnikiem) stał sie tą właściwa partycja. Sprobuj zamontowac przez (co w normalnym przypadku jest bzdurą):

mount -t auto /dev/sda /mnt/karta
jezeli nie zadziala auto to moze msdos, vfat, ntfs

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 18, 2005, 18:53:27 »
Cytat: McGreg0r
Dziwna sprawa  bo skoro formatowane na jednym dziala a na drugim nie i na odwrot - to wyglada na to ze  byc moze nie jest to wcale partycja typu FAT (po stronie MDA). Kiedys mialem dziwny przypadek ze swoja karta SD. Karta formatowana pod Windowsem nie miala tablicy partycji tylko cala byla przeznaczona na partycje wobec czego linux nie radzil sobie z montowaniem partycji bo nie bylo urzadzenia /dev/sda1 (1 partycja) bo taki format spowodowal ze to /dev/sda ( ktore normalnie jest tablica partycji i calym nosnikiem) stał sie tą właściwa partycja. Sprobuj zamontowac przez (co w normalnym przypadku jest bzdurą):

mount -t auto /dev/sda /mnt/karta
jezeli nie zadziala auto to moze msdos, vfat, ntfs

To jest dokładnie ten problem, na SD nie ma partycji i linux nie może zamontować tego jako dysk.

-t auto ? nie ma czegoś takiego. Próbowałem -t autofs i samo auto . Nie działa dalej ...
Inne komendy próbowałem wcześniej, nie działają ... :(

A jak rozwiązałeś ten problem kartą SD ?

*

Offline obsy

• **
  • 144
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 18, 2005, 19:59:51 »
Jeżeli tak jest, to potraktuj kartę fdiskiem, zrób 1 partycję fatową primary, a później zrób jej format w MDA. I napisz co z tego wyszło :)

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 18, 2005, 20:04:22 »
Cytat: obsy
Jeżeli tak jest, to potraktuj kartę fdiskiem, zrób 1 partycję fatową primary, a później zrób jej format w MDA. I napisz co z tego wyszło :)

robiłem :(, nie działa....
format w MDA wraca do stanu: win i MDA czyta, linux nie (nie widzi partycji)

*

Offline obsy

• **
  • 144
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 19, 2005, 10:17:54 »
No dobra, a zrobiłeś jak poprzednik mówił? mount -t vfat /dev/sda /mnt/karta (zakładając, ze masz /mnt/karta i widoczna jest jako sda

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 19, 2005, 21:54:01 »
oczywiście, przecież pisałem o tym wcześniej

[Dodano: 2005-03-19 23:12:45]
A tak w ogóle to czy ktoś z forumowiczów ma MDA i bez problemów czytnikiem kart odczytuje to pod linuxem?

*

Offline pepson

• 16
  • Sprzęt: MDA Compact I
Odp: system plików na karcie SD sformatowanej przez MDA
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2007, 00:13:33 »
Witajcie, ja w sprawie odswiezania tematu jak i czy sprawa juz została rozwiazana? mam taki sam problem
i ni jak nie udaje sie mi zainstalowac karty, kiedys jak tylko dostalem MDA w swoje rece udalo mi sie zainstalowac karte ale po formacie w MDA nijak nie udaje misie nic zrobic moze nalezalo by zformatowac karte pod windowsem 95/98 wowczas bylo by cacy  bo format pod XP nic nie zmienia

*

nothin

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 28, 2007, 09:10:03 »
a jak tam cyfróweczka?

*

Offline pepson

• 16
  • Sprzęt: MDA Compact I
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 30, 2007, 20:47:16 »
Cytat: nothin link=topic=13844. msg435683#msg435683 date=1177744203
a jak tam cyfróweczka?

cze, czy  chodzi  o "canonierzy  laczcie się" :)

co do SD mam juz rozwiazanie tzn mi  udało się to w ten sposób

posiadam Debiana,  MDA I  i karte 2G, czytnik kart taki "kilka w jednym"

zrobilem to tak,

tak jak wczeniej opisywałem był problem, sformatowałem karte pod systemem MDA i koniec z czytaniem za pomoca mount,   przeprowadziłem formatowałem  karty pod windowsem ale nadal jej nie widzial linux, wiec zrobilem tak

# fdisk /dev/sda  ( te sda to w zaleznosci od ilosci zlaczy w czytnku umnie było to sdb)

a poptem  juz w menu fdisk'a
wciskamy p czyli prezentacje tablicy partycji

no i mam y wszytko  dziwnym trafem partycja na ktora mozemy odczytac to nie jak wczesniej

/dev/sda1 a /dev/sda5  :)

wychodzimy q

i montujemy

$ mount -t vfat /dev/sda5  /mnt/mda   

oczywiscie musi byc katalog mda w /mnt

odmontowanie  karty

$ umount  /dev/sda5