Kompletny LAIK prosi o POMOC!!!

• 18 Odpowiedzi
  • 1589 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Jabco

• 31
  • Sprzęt: MDA Compact IV
« dnia: Listopad 05, 2004, 12:36:12 »
Witam wszystkich jako nowy Forumowicz!
Od wczoraj jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem nowego MDA I T-mobile wersja 4.20.1081 (build 13100), procesor ARM SA 1110, 64 MB.
Niestety sprzęt posiada niemiecką lokalizację i nic nie mogę pokapować. Starałem się przeszukać archiwum forum w celzu zdobycia jakiś informacji odnośnie możliwości wgrania polskiej lokalizacji, ale niestety nadal jestem zielony. Nie wiem też gdzie szukać działu dla początkujących.
Bardzo proszę "forumowych wyjadaczy" o wyrozumiałość i udzielenie informacji czy i gdzie mogę namierzyć polską lokalizację i co najważniejsze jak ją bezpiecznie zainstalować.
Nie wiem także, czy telefon posiada blokadę simlock i jak to sprawdzić, bo po włożeniu karty SIM pojawiają się niemieckie komunikaty, których kompletnie nie rozumiem. Pojawiło się co prawda, jakieś menu rozwijane, ale wybrać można było tylko T-mobile i T-mobile 2. Czy to znaczy, że telefon ma simlocka? Jak go można w takim razie bezpiecznie usunąć i gdzie?
Dzwoniłem do Kolesia w salonie Ery, który obiecał podesłać instrukcję PL w pdf., a po lokalizację odesłał na www.pocketpage.pl ale strona okazała się nieaktywna.
Bardzo proszę o pomoc

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2004, 12:47:01 »
lokalizacja polska dostępna jest prawdopodobnie w Media Office.

Jezeli chodzi o simlocka to można go bezpiecznie ściągnąć za pomocą narzędzi dostępnych na xda-developers.com

*

Offline Jabco

• 31
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2004, 13:01:32 »
Dzięki, ale jako kompletnemu laikowi, komletnie nic mi to nie mówi.

[Dodano: 2004-11-05 13:13:30]
Znalazłem dział dla początkujących, może tam znajdę odpowiedź

[Dodano: 2004-11-05 13:37:01]
Niestety kicha, nic nie znalazłem

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2004, 13:43:15 »
Link do strony na xda-developers, ktora zawiera angielski rom do MDA/XDA 1. ROM tez sciaga simlock-a, jesli jest zalozony.

http://wiki.xda-developers.com/wiki/SpecialEditionROM
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline Jabco

• 31
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2004, 15:00:31 »
Dzięki, a można jeszcze uzyskać pomoc jak to zrobić technicznie?
Rozumiem, że najpierw muszę podłączyć MDA do PCta, ale połączenie chyba tylko poprzez odpowiedni program dołączany w zestawie, a  płytka z oprogramowaniem też jest po niemiecku i tu znowu zaczynają się schody:( Please HELP!

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 05, 2004, 15:06:42 »
Przeczytaj ten artykul i art pokrewne. Tam jest wszystko opisane po angielsku. Nie jest potrzebne do tego zadne oprogramowanie poza tym ktore sciagniesz. Podlacza sie za pomoca cradle-a, uruchamia program i juz. Czasami nie wychodzi i mamy po MDA... ale to juz inna historia

*

Offline Jabco

• 31
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 05, 2004, 15:12:23 »
Qrcze, czyli jak nie wyjdzie, to MDA do wyrzucenia? To ja tak nie chcę! Duże jest prawdopodobieństwo, że coś się sknoci?

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 05, 2004, 15:42:36 »
Ja to robilem kilkanascie razy, poki nie przygotowalem sobie takiego romu jaki mi pasowal i nigdy nie mialem problemu, ale pisza, ze takie rzeczy sie zdarzaja wiec pisze i ja ...

*

Offline Jabco

• 31
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 05, 2004, 18:18:28 »
Ja obawiam się że jako laik mogę coś sknocić.
Okazało się że jednak nie mam simlocka i mogę rozmawiać. Jeszcze nie wiem jak wybrać numer z karty SIM, ale może jakoś pomału dojdę (metodą prób i błędów)

[Dodano: 2004-11-05 18:37:32]
Czy może mi ktoś powiedzieć, gdzie jako laik mogę uzyskać kompetentne informacje?
Pomimo tego, że temat podobno jest już okrzyczany, to niestety niewiele osób okazało się chętnych do pomocy. Czyżby rutyna? Szkoda:(

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 05, 2004, 21:07:31 »
a jakiego rodzaju informacje? przeciez caly czas ci ich udzielam.
Dostep do sim- sim manager. Instrukcja - np era gsm. Niewiele robisz,aby sie czegos dowiedziec...

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 06, 2004, 08:20:19 »
Wyglada na to ze nawet nie przeczytales strony do ktorej link zostal podany. Na tej witrynie znajdziesz wszystko na temat MDA.

*

Offline Jabco

• 31
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 06, 2004, 17:53:44 »
Sorry, biję sie w piersi. Stronkę zgłębiłem, ale boję się próbować skoro może być padaczka sprzętu.

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 06, 2004, 19:03:35 »
To jaki w tej chwili jest cel tego posta? Strzel obie coscna odwage i dalej do dziela.Kazdy robiac to pierwszy raz ma taki same watpliwosci ... i to robi. Jak nie znasz niemievkiego,to masz 3 opcje:
1. zrobic to
2. zlecic komus zrobienie tego
3. nauczyc sie niemieckiego.

Jak sie nie zmobilizujesz,to zostaje ci opcja 3

*

Offline Jabco

• 31
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 06, 2004, 19:20:24 »
Tymczasem załatwiłem sobie polską instrukcję do MDA I (144str.) i jakoś ciągnę. Mogę udostępnić w pdf. Szukam narazie polskiej lokalizacji, a jeśli jej nie znajdę, to ruszam na xda-developers i niech się dzieje co chce:)

[Dodano: 2004-11-06 19:23:35]
Mam pytanie, pomijając niewątpliwe różnice językowe, to czy poszczególne lokalizacje różnią się jakoś od siebie, tzn. ilość funkcji, większe możliwości itp.?

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 06, 2004, 19:31:52 »
w mda1 chyba nieznacznie (konfiguracja polaczen gprs) w mda2 znaczaco. Jest nakladka Inter Write dla mda2. Nie wiem czy jest tez dla mda1, ale moim zdaniem to bez sensu, bo i tak w zasadzie cale oprogramowanie jest niepolskie. Dodatkowo dziala to nienajlepiej...

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 06, 2004, 22:36:45 »
Jak ja zmieniałem ROM to nawet mi do głowy nie przyszło, że może się coś stać... wszystko było ok... a później jak przeczytałem co może się stać to aż mnie ciarki po włosach przeszły :) :D

*

Offline Jabco

• 31
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 10, 2004, 08:40:47 »
Na pytanie o polską lokalizację, dostałem z Media Office taką odpowiedź:
"Niestety nie posiadamy lokalizacji, która współpracowałaby z niemieckim systemem urządzenia."
Mam w związku z tym pytanie, czy jak wgram angielski ROM z xda-developers, to czy wtedy będzie można wgrać lokalizację z Media Office?

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 10, 2004, 09:07:35 »
a nie prosciej zapytac w Media Office? Na xda-developers mozesz wybrac wersje romu,wersje  modulu radiowego,wersje systemu(2002/2003)... wiec chyba prosciej zapytac z jaka wersja rom to cudo chodzi

*

Offline Jabco

• 31
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 10, 2004, 11:24:12 »
Cytat: darekkot
a nie prosciej zapytac w Media Office? Na xda-developers mozesz wybrac wersje romu,wersje  modulu radiowego,wersje systemu(2002/2003)... wiec chyba prosciej zapytac z jaka wersja rom to cudo chodzi
W Media Office stwierdzili, że polska nakładka działa tylko na wersję angielską i w tym przypadku wersja ROMu i modułu radiowego nie ma znaczenia. Nakładka nie zmienia systemu i można ją włączać i wyłączać, w zależności od potrzeb. No i teraz najciekawsze ...cena "jedyne" 250 plnów ...NETTO !!! Załamka.
Teraz będą wolne dni więc ruszam na xda-developers, proszę o sugestie na co zwrócić uwagę przy instalowaniu ROMu, czy wersje ROMu i modułu radiowego mają duże znaczenie i jakie najlepiej wybrać?