Witam wszystkich, mam dość uciążliwy problem z MDA I, mianowicie telefon ma problem z zalogowaniem się do sieci. Problem jest o tyle dziwny, że są pewne rejony w mojej okolicy, gdzie fon bezproblemowo trzyma sieć, ale dosłownie kilka metrów dalej już nie może jej znaleźć. Gdybym mieszkał gdzieś w górach, czy nad morzem, to może bym się nie dziwił, ale mieszkam tuż przy Warszawie. Np.: nie mam zasięgu w Centrum Wawy, jak i na Mokotowie, Wyścigach i Mysiadle. Nie wiem co się dzieje. Wymysliłem sobie teorię, że to musi być coś związane z nadajnikiem mojej sieci, tylko nie wiem co? Mój fon to MDA I, sieć Idea/orange, system gsm 900/1800, radio 6.25.02. Faktem jest też, że posiadam już swoją kartę sim ok 4-5 lat i może powinienem zmienić kartę sim na nową, czy wogóle salon orange coś takiego oferuje? Gdy już złapie sieć, to nie wyświetla "orange", tylko "idea". Ponieważ problem jest dość uciążliwy, podjąłem kilka prób/eksperymentów naprawy:
-zmieniałem system gsm: 900 -> 900/1800 -> 1900
-wyczyściłem styki na karcie sim
-wcisnąłem kawałek papieru pomiędz kartę sim i obudowę w celu dociśnięcia karty do styków
-z kartą taktak telefon działał bez zarzutu
-zmieniałem autoryzację GPRS PAP -> CHAP
Próby zakończyły się fiaskiem, oprócz tej z kartą TakTak.
Jeżeli ktoś spotkał się z podobnym problemem, rozwiązał go lub wie jak taki przypadek wyleczyć, to bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję
Rafał