MDA I problem z siecią idea/orange

• 3 Odpowiedzi
  • 548 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 12, 2006, 23:47:33 »
Witam wszystkich, mam dość uciążliwy problem z MDA I, mianowicie telefon ma problem z zalogowaniem się do sieci. Problem jest o tyle dziwny, że są pewne rejony w mojej okolicy, gdzie fon bezproblemowo trzyma sieć, ale dosłownie kilka metrów dalej już nie może jej znaleźć. Gdybym mieszkał gdzieś w górach, czy nad morzem, to może bym się nie dziwił, ale mieszkam tuż przy Warszawie. Np.: nie mam zasięgu w Centrum Wawy, jak i na Mokotowie, Wyścigach i Mysiadle. Nie wiem co się dzieje. Wymysliłem sobie teorię, że to musi być coś związane z nadajnikiem mojej sieci, tylko nie wiem co? Mój fon to MDA I, sieć Idea/orange, system gsm 900/1800, radio 6.25.02. Faktem jest też, że posiadam już swoją kartę sim ok 4-5 lat i może powinienem zmienić kartę sim na nową, czy wogóle salon orange coś takiego oferuje? Gdy już złapie sieć, to nie wyświetla "orange", tylko "idea". Ponieważ problem jest dość uciążliwy, podjąłem kilka prób/eksperymentów naprawy:
-zmieniałem system gsm: 900 -> 900/1800 -> 1900
-wyczyściłem styki na karcie sim
-wcisnąłem kawałek papieru pomiędz kartę sim i obudowę w celu dociśnięcia karty do styków
-z kartą taktak telefon działał bez zarzutu
-zmieniałem autoryzację GPRS PAP -> CHAP

Próby zakończyły się fiaskiem, oprócz tej z kartą TakTak.

Jeżeli ktoś spotkał się z podobnym problemem, rozwiązał go lub wie jak taki przypadek wyleczyć, to bardzo proszę o pomoc.

Z góry dziękuję
Rafał

*

Offline piopawlu

• **
  • 109
    • piopawlu.net
  • Sprzęt: iPhone 3G, Nexus One
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 13, 2006, 00:58:33 »
Witaj!

Mam podobne problemy u siebie.. a nawet mam gorzej.. tj. czasem w ogole nie dostaje sms'ow mimo iz osoba wysylajaca dostaje raport, iz je dostalem.

Nie moge takze odpowiedziec na smsy za pomoca opcji 'odpowiedz', bo poprostu nie moze wyslac. Mieszkam w Krakowie, sygnal mam na full, natomiast rowniez mam stara karte sim >= 5 lat.. Dzisiaj zrobilem testy z zamiana karty sim na karte dziewczyny i nie bylo zadnych problemow. Wiec wiekowosc sima moze byc tutaj kluczowa... Gdzies nawet wyczytalem szukajac informacji o niemoznosci skorzystania z funkcji "reply to", ze stare karty sim tak maja... Zrobilem dzisiaj dumpy tych sms'ow z mojej karty i z tej drugiej, zobaczymy czy sa jakies roznice. Nie zmienia to faktu, ze starosc karty sim raczej nie powinna miec wplywu na dzialanie funkcji sms..

Jutro zamierzam sie udac do jakiegos salonu w celu wydania nowej karty sim (25 PLN)

*

Offline piopawlu

• **
  • 109
    • piopawlu.net
  • Sprzęt: iPhone 3G, Nexus One
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2006, 14:56:51 »
Bylem w salonie orange, poprosilem o nowy sim, jako powod podalem, ze stary ma ponad 5 lat i mam z nim problemy. Po 10 minutach dostalem nowa karte sim, za darmo. Od tego momentu przeprowadzilem testy (okolo 40 sms'ow) i zadnych wiecej problemow. Ku mojemu zaskoczeniu dostaje takze wszystkie raporty, a nie tylko czasem :) Moge tez odpowiadac na smsy bez najmniejszego problemu.

Zatem Tobie rowniez polecam wizyte w salonie i prosbe o nowa karte sim. Trzeba miec ze soba SIM'a, PUK i dowod osobisty. Jezeli nie przedstawisz starej karty sim, pobrana bedzie oplata 25 PLN.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 14, 2006, 01:03:36 »
Dziękuję za odpowiedź, też się udałem do salonu idei i właśnie to samo poleciła mi ekspedientka, więc niezwłocznie muszę wymienić tą kartę. Problem wydawał mi się dziwny, jeszcze dlatego, że próbowałem testować fon z inną kartą idei, ale jak teraz sobie po układałem w głowie, to ta druga karta jest podobnego wieku jak moja.

W każdym razie jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i będę informował jak coś załatwię.

Pozdrawiam