Ja miałem na SPV m3000 takie doświadczenie z adapterem.
Miałem dwie karty w Plusie od dawien dawna, jedna służbowa, a druga Simplus (podobno tylko abonametowe subskrybcje mogą wsadzić na jeden chip Plus-Turbo), dlatego miałem adapter. Zrobiłem wycinanki i na nokiach wszelkiej maści działało bez problemu. Wyłączasz/ włączasz, PIN i już jest druga karta.
Zakupiłem niedawno m3000 wkładam wynalazek i "brak karty SIM lub uszkodzona" czy cos takiego. Zatem rozebrałem wynalazek i zamieniłem chipy miejscami, włożyłem do telefonu i...działało

Do przełączania używałem funkcji Włącz tryb samolot i wyłącz. Całą operacja zajmowała chwilkę i pojawiał się komunikat z prośbą o podanie PIN. Był kłopot z rozpoznaniem na jakiej taryfie jestem, ale wykrywałem to w Ustawienia/settings/telefon/usługi/przekazywanie połączeń i wykryj ustawienia i wtedy pokazywał ustawienia które były różne na każdej z kart.
Niestety i tak coś było nie wporządku. "Telefon" sam sie przełączał pomiedzy subskrypcjami i to nawet bez konieczności wpisywania PIN`u (w moim przypadku zawsze ze służbowej na simplusa i tak zostawał). Ludzie dzwonili do mnie na służbowy, a ja byłem w tym momencie na Simplusie i o tym nie wiedziałem. Przypuszczam, że Simplus miał jakiś priorytet w adapterze i gdyby adapter działał z odwrotnie włożonymi kartami to przełączał by się automatycznie na służbową, ale niestety.
Może kiedyś jeszcze spróbuje po zmianie ROM`u i okaże się czy to kwestia adaptera, czy m3000, ale skoro na Nokiach działało, to wydaje mi się że raczej to drugie.