MDA i dual-sim

• 52 Odpowiedzi
  • 4853 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline indian

• 823
MDA i dual-sim
« dnia: Październik 28, 2005, 16:36:57 »
Czy ktos uzywa i moglby podzielic sie wrazeniami?

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 28, 2005, 17:57:27 »
a który MDA obsługuje dual-sim ??
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline bosmanxxl

• 326
  • Sprzęt: HTC HD2
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 28, 2005, 18:52:48 »
mda 3 i mda compact powinny...Przynajmniej te które obsługują karty typu sim extra, plusmega itp.....

*

Offline indian

• 823
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 29, 2005, 06:44:45 »
Cytat: ch@to
a który MDA obsługuje dual-sim ??
A co stoi na przeszkodzie?

*

Offline bosmanxxl

• 326
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 29, 2005, 12:21:35 »
w zasadzie nic. Telefon powinien jedynie rozpoznawać ze wpisujesz pin od prywatnej lub od służbowej, co nie  wszystkie potrafią (nie słyszałem o problemach w przypadku telefonów dla biznesu), tak jak nie wszystkie widzą że masz sim z dodatkowymi informacjami. Karta powinna działac, najwyżej nie będzie dostępu do pinu2 ( w sensie subskrybcji prywatnej) No i szczególnie problem który występuje narazie tylko w starszych siemensach - nie potrafią się dogadać z nowymi kartami sim, myślę że problem dotyczy napięć zasilających sim.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 29, 2005, 12:33:03 »

*

Offline bosmanxxl

• 326
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 29, 2005, 13:22:11 »
cena skutecznie odstrasza. Na szczescie to nie mój problem.
:)

*

Offline TheArt

• 322
    • http://www.vianet.pl
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 29, 2005, 13:34:11 »
gdzie kupie urzadzenie dual sim moze pasuje to z Nokii 7250 pozdr

[Dodano: 2005-10-29 13:35:05]
gdzie kupie urzadzenie dual sim moze pasuje to z Nokii 7250 pozdr

chodzi do MDAII

pozdr

*

Offline bosmanxxl

• 326
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 29, 2005, 14:24:45 »
mylisz 2 sprawy. Dual sim to jedna karta z dwoma numerami. Zwykle dostajesz ją od pracodawcy, z numerem służbowym a na numer prywatny podpisujesz umowę z operatorem - z jakąś ciekawa i dobrą taryfą. W plusie to się Nazywa PLUS-TURBO. Nie widziałem jeszcze adaptera na 2 karty sim (o który Ci zapewne chodzi) do MDA.

*

Offline TheArt

• 322
    • http://www.vianet.pl
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 29, 2005, 16:15:57 »
rzeczywiscie bo w branzy gsm dual sim nazywa sie wlasnie adaptery ;) pozdr

*

Offline indian

• 823
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 29, 2005, 16:34:07 »
Cytat: bosmanxxl
mylisz 2 sprawy. Dual sim to jedna karta z dwoma numerami. Zwykle dostajesz ją od pracodawcy, z numerem służbowym a na numer prywatny podpisujesz umowę z operatorem - z jakąś ciekawa i dobrą taryfą. W plusie to się Nazywa PLUS-TURBO. Nie widziałem jeszcze adaptera na 2 karty sim (o który Ci zapewne chodzi) do MDA.
To ja sie nieprecyzyjnie wyrazilem,chodzi o adapter na dwie karty sim,np. taki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69235440

*

Offline bosmanxxl

• 326
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 29, 2005, 17:49:53 »
prędzej bym się spodziewał niepoprawnej  pracy z adapterem na 2 karty, niz z kartą z dwoma numerami. Dla mnie bardziej niewygodne jest przełączanie się między subskrybcjami czy 2 kartami sim niż noszenie drugiego aparatu, np noki 8800.

Z tą nokią to przegiołem ale ja nosze mda compact i se T630 i jakoś zyje. Mam taryfe służbową z tanim gprs więc zysk podwójny :)

MDA i dual-sim
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 18, 2006, 18:27:21 »
Podepne sie z zapytaniem: czy ktoś może używa dualsima z MDA Pro vel Qtek 9000 ?
SDTV team

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 18, 2006, 18:41:41 »
Cytat: "bartula"
Podepne sie z zapytaniem: czy ktoś może używa dualsima z MDA Pro vel Qtek 9000 ?

witam
na wstepie napisze tyle ile na pewno wiem. dual-e obecnie sprzedawane nie obsluguja kart 3G czy tez uSim - jak zwal tak zwal

KeriM

MDA i dual-sim
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 18, 2006, 18:43:53 »
to na wstępie.. a co dalej?
ja potrzebuje  zapiąć zwykłą z orange i simdata z plusa...
SDTV team

*

Offline kocyk

• **
  • 178
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 18, 2006, 19:40:17 »
Ja potrzenuje stara ery i nowa plusa :/ i takze czekam na jakies potwierdzone informacje... :(

*

Offline indian

• 823
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 18, 2006, 20:01:16 »
Cytat: "bartula"
to na wstępie.. a co dalej?
ja potrzebuje  zapiąć zwykłą z orange i simdata z plusa...

Stara masz ta karte z Orange? Bo simdata tak na oko to powinna dac sie sklonowac.

MDA i dual-sim
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 18, 2006, 20:19:44 »
hm, zaraz rozbiore mda ale z tego co pamiętam to jest czarna judea. chyba juz nie klonowalna

EDIT:

dokładnie tak, czarna z judei, jakies 3 lata  ma.
SDTV team

*

Offline indian

• 823
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 18, 2006, 20:27:22 »
To dupa zbita :? Ale za to mozesz zostac pionierem by chyba jeszcze nikt nie wsadzal duala do MDA Pro :)

MDA i dual-sim
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 18, 2006, 20:33:54 »
pionierem mówisz... najbardziej to mi sie nie usmiecha cięcie simów, żal troche jakby to potem nie działało.
SDTV team

*

Offline indian

• 823
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 18, 2006, 20:46:24 »
Kup dwa startery popa po 1 zl + 5 zl wysylka to razem bedzie 7 zl i na tym testuj :) Znacznie obnizysz koszty bycia pionierem i mniej stresu jakby cos nie wyszlo :)

MDA i dual-sim
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 18, 2006, 21:10:37 »
albo przyjade do Ciebie na piwo, raptem kilka km :)
SDTV team

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 19, 2006, 01:05:06 »
Wlasnie testowalem jakiegos duala ale bez efektu. Wszystko zalezy od tego jaka elektronika siedzi w takim dualsimie. Z dyskusji na XDA-dev wynika ze sa adaptery ktore dzialaja w PDA zeby jednak miec gwarancje ze to co kupicie zadziala trzeba wylozyc troche gotowki i kupic adapter w Brando Workshop - jest tam kilka do wyboru przy czym jak zawsze w Brando wszystko jest doskonale opisane i macie gwarancje ze bedzie dzialac.

Co do kart ktore nie pozwalaja na wpisanie PINu to nie jest to wielki problem. Z jednej strony PIN mozna zdjac (w erze sie da w orangu juz nie) z drugiej strony wystarczy podobno ustawic identyczny pin na obu kartach zeby przelaczanie obywalo sie bez koniecznosci wpisywania pinu.

Mam nadzieje ze pomoglem.
Pozdrawiam

MDA i dual-sim
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 19, 2006, 10:25:00 »
Ja miałem na SPV m3000 takie doświadczenie z adapterem.
Miałem dwie karty w Plusie od dawien dawna, jedna służbowa, a druga Simplus (podobno tylko abonametowe subskrybcje mogą wsadzić na jeden chip Plus-Turbo), dlatego miałem adapter. Zrobiłem wycinanki i na nokiach wszelkiej maści działało bez problemu. Wyłączasz/ włączasz, PIN i już jest druga karta.
Zakupiłem niedawno m3000 wkładam wynalazek i "brak karty SIM lub uszkodzona" czy cos takiego. Zatem rozebrałem wynalazek i zamieniłem chipy miejscami, włożyłem do telefonu i...działało :)
Do przełączania używałem funkcji Włącz tryb samolot i wyłącz. Całą operacja zajmowała chwilkę i pojawiał się komunikat z prośbą o podanie PIN. Był kłopot z rozpoznaniem na jakiej taryfie jestem, ale wykrywałem to w Ustawienia/settings/telefon/usługi/przekazywanie połączeń i wykryj ustawienia i wtedy pokazywał ustawienia które były różne na każdej z kart.

Niestety i tak coś było nie wporządku. "Telefon" sam sie przełączał pomiedzy subskrypcjami i to nawet bez konieczności wpisywania PIN`u (w moim przypadku zawsze ze służbowej na simplusa i tak zostawał). Ludzie dzwonili do mnie na służbowy, a ja byłem w tym momencie na Simplusie i o tym nie wiedziałem. Przypuszczam, że Simplus miał jakiś priorytet w adapterze i gdyby adapter działał z odwrotnie włożonymi kartami to przełączał by się automatycznie na służbową, ale niestety.

Może kiedyś jeszcze spróbuje po zmianie ROM`u i okaże się czy to kwestia adaptera, czy m3000, ale skoro na Nokiach działało, to wydaje mi się że raczej to drugie.
HTC TYTN II
8gb microSDHC

ROM: PDACornerUltimate.V21-21032
RADIO: 1.71.09.01

MDA i dual-sim
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 26, 2006, 18:36:42 »
Dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów  miałem okazje przetestować dualsim, jak się okazało to co działało bez problemu w Wizardzie niekoniecznie musi działać w Exec'u :(
SDTV team

*

Offline nius

• *
  • 71
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 26, 2006, 23:09:54 »
urzywalem dualsima w mda II i wszystko bylo ok w mda pro tez wyglada ze jest dobrze bo nr. sie przelanczaja tyle ze ja mam problem po sciagnieciu locka i gubi sygnal wiec nie powiem na 100% ze jest ok

MDA i dual-sim
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 26, 2006, 23:32:43 »
hm, moze mamy inszy model duala?  gdzie  kupowałeś ? s
jakiś link?
stosowałeś jakis sofcik?
SDTV team

*

Offline nius

• *
  • 71
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 26, 2006, 23:40:25 »
kupowalem na gieldzie najtanszy jaki byl i dzialal rewelacyjnie bez zadnego softu..
zalozylem teraz sama karte bez duala i tez gubi zasieg wiec mysle ze dual bedzie dzialal bez problemow

*

Offline nius

• *
  • 71
MDA i dual-sim
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 27, 2006, 02:30:16 »
problem z gubieniem sygnalu usuniety!!
dual-sim smiga na mda pro bez problemu

MDA i dual-sim
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 27, 2006, 21:11:18 »
nius
mam okazje przetestować koleiny dual sim (okazało sie że mój kolega tym handluje i wlasnie sprawdzam to: http://allegro.pl/item104883256_adapter_dual_sim_najnowsza_generacja_kazdy_tel_.html)
Drugi juz działa ale połowicznie, tzn działa tylko karta z jednego slotu, po odpaleniu MDA pyta o pin, jesli podam pin z drugiego slotu twierdzi ze jest błedny, z pierwszego  przyjmuje bez zastrzeżen, karty zamieniałem miejscami to samo.
Stąd pytanie jaki rom masz wgrany? jakie radio, czy instalowałes pelny rom? (tzn razem z dodatkami które wypakowywują sie po pierwszym soft resecie  po upgrade)
SDTV team