Instalacja rom w EraMDA coś nie chce iśc:(

• 17 Odpowiedzi
  • 2373 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 05, 2004, 22:27:34 »
Mam MDA w Erze i chciałem zainstalować rom nowszy oraz złamać simlocka bo potrzebny mi telefon w plusie.Przy próbie wgrywania nowego romu wychodzi iż jest to nie ten rom i sie nie wgra a wiem ze powinien sie wgrać bo mam go zainstalowanego w drugim Mda. Chciałem też ściagnąć sima przez  program xdaunlock ale wychodzi mi że ten program nie jest prawidłową aplikacją systemu dos. Co mam zrobić i jak sobie z tym poradzić aby pozdyś sie simlocka i wgrać nowszy rom. Z góry dzieki za pomoc.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 06, 2004, 08:53:37 »
Pewnie sciagnales ROM innego operatora a na swoim MDA masz obecnie oprogramowanie jeszcze innego operatora.

*

Offline arj

• 22
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 06, 2004, 13:57:57 »
Najlepiej "wysmarzyć" cały nowy rom np. XDAdevelopers_SER1.2, sciąga sima, albo pobrac cały nowy rom od innego opertora NP. T-Mobile bez sima

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 06, 2004, 15:17:19 »
W MDA mam rom standardowy czyli 3.16. chyba 39. Chciałem wgrać rom od znajopmego ROM WM2003 z T-mobile a drugi zO2. Oba mi nie chciały wejść. Następna sprawa to taka że ugotowałem sobie nowy rom ale jakoś go nie moge wgrać bo nie chce mi sie on na kompie odpalić tak samo jak program ADaptROM. Icóż ja biedny mam robić :(

[Dodano: 2004-07-06 15:21:02]
Cytat: arj
Najlepiej "wysmarzyć" cały nowy rom np. XDAdevelopers_SER1.2, sciąga sima, albo pobrac cały nowy rom od innego opertora NP. T-Mobile bez sima

A jaki rom byś polecał ? Czy w tych które podałem na dole jest któryś bo te dwa mi za chiny nie chca sie wgrać.

*

Offline arj

• 22
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 06, 2004, 15:43:36 »
T-MOBILE 4.20.00 (jeśli chodzi o VM2003, jak PPC2002, to własnie ze stony XDA), a co do romu, to w jakiej postaci go masz?? exe, czy nb1/nbf?? do pierszego wystaczy odpalic i postępować zgodznie z instrucjami, a pozostałe XDA OSImage Tool

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 06, 2004, 16:40:49 »
Wiesz co ja sie za bardzo na tym nie znam ale jedyny duży plik w tych obu romach to 31mega i nazywa się on NKnbf i przypuszczam ze o to chodzi. Po następne :) to ja za bardzo nie znam tych wszystkich zwrotów w postaci np. XDA OSImage Tool i nie wiem o co w tym chodzi :) Jak byś mógł to z chęcią sie zapoznam z podstawami. Wcześniej miałem Smartphona imiałem go obcykanego ale w tym sprzęcie jestem laik :)
Jeszcze odnośnie tego nbf to jak napisałem jest to duży plik a pozostałe inne mają po około 200 i mniej kb, wiec przypuszczam że to instalator.

*

Offline arj

• 22
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 06, 2004, 17:04:31 »
a) ten pliczek to włsnie obraz romu, instaluje sie go programem XDA OS Image, dostępnym na stronie xda-developers
b) bez zbędnej wiedzy, najłatwiejsze rozwiązanie to "ROM KITCHEN" np.
http://lumpistefan.dyndns.org/
wybierasz opcje, twozysz plik (najłatwiej exe), pobierasz, klikasz czekasz 5 minut, hardrestart i ... masz juz VM2003. Milej zabawy, ja wypalilem  klka romow i wszystkie dziąłaką (tylko VM2003, PPC2002 nie chce działać)
Rozwiązanei proste, szybkie i bezpieczne

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 06, 2004, 20:18:44 »
Dzięki za pomoc ale wysłąłęm do ciebie maila z pytaniem. Ciesze sie ze czasami jest ktoś kto chce pomóc takiemu laikowi jak ja w tych sprawach bo czytając odpowiedzi na innych faqach to większośc ma do ciebie pretensje ze nic nie potrafisz a rzadko kto chce naprawde pomóc chociaz i takie osoby sie zdarzają. Jeszcze raz dzięki za pomoc i prośba odpisz mi na maila.

*

Offline xzaloox

• 399
    • http://www.kszys.net
  • Sprzęt: fujitsu u810, at&t tilt, i-mate jasjar, xda, hp1940, cassiopeia e-115
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 06, 2004, 22:45:37 »
a)
wybierasz opcje, twozysz plik (najłatwiej exe), pobierasz, klikasz czekasz 5 minut, hardrestart Rozwiązanei proste, szybkie i bezpieczne

exe nie zawsze dziala.. SD Card jest the best :P

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 06, 2004, 23:48:02 »
Więc nie ściągać z kuchni EXE tylko co innego? I jak ewentualnie wsadzić ten rom na karte SD mam dość dużą to nie będzie z tym problemu.A później z karty sam sie startuje ten romik?

*

Offline arj

• 22
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 07, 2004, 17:04:44 »
a) HARD RESET  którym wspomniałes robi sie przez rozkręcenie rysika i wepchnięcie małej szpilki z prawej strony MDA
b) plik po pobraniu jest dosyć duży i chyba pocztą nie przejdzie (15MB)
c)co do otwieranie plików exe, kazdy któy pobrałem odpala bez problemów (na 2 kompach)
d)Z romu istaluje sie "prawie sam" wchodzisz do bootloadera (przycisk POWER i soft reset)

[Dodano: 2004-07-07 17:14:51]
PS.. przesyłem Ci mailem programik do "wsadzania" NB1 na sd

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 07, 2004, 19:51:15 »
No dzieki programik dostałem. Tylko jeszcze jedno z tych romów co są do zrobienia w kuchnii mam pobierać te z WM2003 czy te z PPC2002. Jeżeli któreś z tych to które bo tam sa werje beta i normalne. I skoro hard reset to rysik i dziórka :) to co to soft reset , który to ewentualnie przycisk? pozdro

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 08, 2004, 08:08:01 »
Cytat: Muczaczo1
Ciesze sie ze czasami jest ktoś kto chce pomóc takiemu laikowi jak ja w tych sprawach bo czytając odpowiedzi na innych faqach to większośc ma do ciebie pretensje ze nic nie potrafisz a rzadko kto chce naprawde pomóc chociaz i takie osoby sie zdarzają. .

Miałeś więcej szcześcia ode mnie. Ja czekałem na pomoc przy instalacji nowego Romu i się nie doczekałem. Niektórzy potrafią tylko pomóc w ustawieniach gprsu czy inboxa :> , a jak przychodzi do czegoś bardziej skomplikowanego to potrafią tylko powiedzieć, że nie warto maglować tego samego tematu i odesłać na jakąś inną stronę. Niestety muszę powiedzieć, że jestem rozczarowany ludźmi odwiedzającymi to forum. Można powiedzieć, że pośrednio dzięki biernej postawie ludzi którzy już przerabiali tematy zawiązane z wgrywaniem Romów, uszkodziłem swojego XDA i nadaje się tylko do wyrzucenia, gdyż wgrywając Rom uszkodziłem kość pamięci na płycie głównej, gdzie umieszczony jest bootloader.

Pozdrawiam Adminów, którzy jako jedni z nielicznych zawsze pomogą i służą dobrą radą.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 08, 2004, 08:48:31 »
Niestety admini tez nie wiedza wszystkiego, a jesli chodzi o sprawy instalacji ROMow to tutaj zawsze byl problem z pomoca. Chodzi o to ze malo osob robi takie rzeczy. Masowo wykonuja to posiadacze XDA/MDA itd bo maja ROM kitchen i pichca sobie co chwila ciekawsze obrazy systemu, ale w przypadku innych PDA to raczej nie jest czesta sprawa. Jak komus tez raz udalo sie cos zainstalowac to po jakims czasie juz nawet nie pamieta jak to zrobil, bo bylo to pewnie tak skomplikowane.

Ja sam tylko 2 razy robilem cos takiego i to prawie 2 lata temu, wiec tez mialby problem z dokladnym wyjasnieniem co i jak. No i dodatkowo instalacja ROMow w domowy sposob przebiega odmiennie w przypadku niemal kazdego modelu PDA.

*

Offline arj

• 22
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 08, 2004, 11:58:41 »
DO Muczaczo1
a)  to zalezy jaki sysem chcesz miec, PPC2002 to to samo co masz w MDA orginalnym, a VM2003 ... no cóz nowsy system (ja zainstalowalem WM2003 i... róznic nie wiele, ładniej wygląda, trochę nowych funkcji, ale część progrmów już wymaga 2003, a niektóre nie chcą chodzić np. PL Language Extender)
b) chyba sam umiesz odpowiedzieć sobie na pytanie o wersję, jak beta to nie finalna, mogą być bugi, piszę mogą, bo nigdy nie pobierałem BETA (tak z zasady:))
c) soft reset, to ta większa po lewej wykonujesz "całym" rysikiem (funkcja - restart sysemu bez utraty danych, stosowanie, np jak sie zwiesi sysem)
hard reset - "częścią" rysika, to coś takiego jak format, ale zostaje system (bo w romie) ale tracisz wszystkie dane i ustawienia

DO spiky24
Teoretycznie nie ma takiej możliwosći by fizycznie uszkodzić kości przy instalacji romu, mógł zostać zamazany bootloader, w oprogramowaniu które już wspomniałem, jest opcja "Fix broken bootloader" może to coś da, a jak nie, to z telefonem do ERY, albo do serwisu w W-wie i wgrają na nowo (koszt to chyba 40zł)

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 08, 2004, 13:45:32 »
Teoretycznie nie ma takiej możliwosći by fizycznie uszkodzić kości przy instalacji romu, mógł zostać zamazany bootloader, w oprogramowaniu które już wspomniałem, jest opcja "Fix broken bootloader" może to coś da, a jak nie, to z telefonem do ERY, albo do serwisu w W-wie i wgrają na nowo (koszt to chyba 40zł)
Byłem w serwisie w Jankach (ERA), chyba jedyny jaki jest i powiedzieli mi, że niestety nie mogą  wgrać mi bootloadera, gdyż musieli by używać jak to oni określili nieautoryzowanego softwaru,a poza tym nigdy tego nie robili i tak do końca nie za bardzo wiedzą jak to zrobić. Powiedzieli, że jedyną szansą na naprawienie mojego XDA jest wymiana kości pamięci gdzie umieszczony jest bootloader. Jednak nie posiadają oni takich podzespołów do wymiany.

Kompletnie nie wiem co jeszcze mógłbym zrobić, (bootloader fix też nie działa, XDA nie łączy się przez Active Sync, oraz nie można wejść po restracie do Bootloadera).

Wszelkie inne sugestie bardzo mile widziane. :)

Z góry wielkie dzięki Arj.  

*

Offline arj

• 22
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 08, 2004, 15:31:11 »
Jedyne co mogę poradzić to kontakt z Biurem Obsługi Abonenta ERY i poprosić o kontakt do warszawskiego jedynego dystybutora i servisanta MDA na polskę, niestety wiecej nei mam pomysłów ...

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 08, 2004, 22:04:14 »
A ja dziękuje za pomoc wszystkim a przede wszystki ARJ który mi dużo wyjaśnił. Powalczyłem troszke i wgrałem soft do tego mDA i teraz mam dwa bez locka? Jeszcze raz dzieki .
Ps. jeszcze jedno pytanko czy na VM2003 , moge wgrać pcc2002 ten co jest na developerze xda czyli ten v1.2 czy jest to już za wysoki próg tak jak np. w kompie że tego 2003 można zastąpić tylko wyższym niż 2003. A chodzi mi o to ze mam tego 2003 ale wali mi sie zasięg na nadajniku 1800 tak jak waszystkim jak czytałem i zastanawiam sie czy jak wgram ten stary rom czy nie będe maiła takze starego RV co jest w tym oprogramowaniu i lepiej robi z siecią 1800?