Mam zbity LCD w v1415 (czyli s710 w wersji Vodafone).
Rozebralem telefon i LCD ma oznaczenie
60HH00088-00MM
pod reka mialem LCD o symbolu
60HH00087-00MM
zalozylem i niestety nie dziala, tj. wlacza sie podswietlenie ekranu, ale pozostaje on czarny. LCD jest nowy wiec nie podejrzewam ze cos z nim nie tak, sprawdzilem zlacze LCD i jest porzadnie wetkniete
Telefon ogolnie wydaje sie byc sprawny - tj. laczy sie bez problemu przez ActiveSynca, dziala podswietlenie klawiatury, wydaje dzwieki, itd.
Czy wiecie cos o roznicach miedzy tymi LCD (w koncu oba sa do VOXa)?
Czy pojsc w koszty i sprowadzic sobie ten 88, czy to nie ma sensu bo walnieta jest elektronika telefonu i nawet ten o dokladnie takim samym symbolu tez nie ruszy?
Jakies pomysly?
Napisane: Wrzesień 17, 2008, 16:57:12
To sam sobie odpowiem, może będzie komuś pomocne.
Dopadłem uszkodzony telefon (ale ze 100% sprawnym LCD) i przełożyłem LCD z niego do tego ze zbitym ekranem i też było tylko podświetlenie. Za to na tym uszkodzonym wszystkie LCD działają bez problemu.
Więc diagnoza nasuwa się sama - uszkodzony nie tylko LCD ale też płyta główna, pomimo tego, że poza ekranem wydaje się ona zupełnie OK oraz z 99% pewnością mogę stwierdzić, że oba typy LCD są ze sobą kompatybilne - tzn. nie ma znaczenia jakie mają oznaczenie.
Skutek uboczny tych eksperymentów jest taki, że jestem w stanie bez pośpiechu Voxa rozłożyć i złożyć w ok. 10 minut.
Gdyby ktoś miał z tym jakiś problem (a nie sądzę bo to na prawdę proste) służę radą i pomocą