jakosc SPV E650

• 16 Odpowiedzi
  • 3080 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline buczeknet

• **
  • 103
  • Sprzęt: ciągłe zmiany:)
jakosc SPV E650
« dnia: Wrzesień 10, 2007, 09:41:23 »
Witam wszystkich , interesuje mnie jakosc wykonania spv E650. Konkretnie czy wychodza juz jakies wady konstrukcyjne typu zdzieranie sie lakieru, luszczenie sie jakiegos materialu, wypadanie rozsuwanej szyny (tak jak bywa to w N90), duze luzy pomiedzy elementami rozsuwanymi. Jesli macie jakies swoje uwagi w tym temacie to bede wdzieczny za odpowiedzi..pozdrawiam

Odp: jakosc SPV E650
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 10, 2007, 13:45:41 »
Ja mam ten telefon od około 3 miesięcy i nic się nie dzieje z tego co opisałeś.
Lakier ok (na początku się bałem że ten "chrom" szybko zlezie), obudowa ok, klawiatura (wysuwana i zwykła) ok.
Nadmienię jeszcze że o telefon jakoś nadzwyczajnie nie dbam i jedyne co przy nim robię to raz na jakiś czas przetrę wyświetlacz  :mrgreen:

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 10, 2007, 13:58:45 »
Już mam E650 jakiś czas wiec napisze. Jeśli chodzi o lakier to praktycznie nie ma co się zdzierać :) - obudowa jest pokryta gumą dzięki czemu nie da jej się porysować no chyba, że wziąłbyś ostry nóż i próbował zedrzeć tą gumę...
Jeśli chodzi o ekran to dobrze jest kupić folię z allegro.
Przyciski chodzą i wyglądają tak samo od nowości.
Mechanizm rozsuwania chodzi dobrze, ale nie tak fajnie jak w noki E65 (ta ma najlepszy slider z jakim miałem do czynienia), problem polega na tym, że po czasie nabiera luzów - gdy telefon jest zamknięty górna część od dolnej z prawej strony chodzi o jakieś 0,5mm, co w sumie nie przeszkadza, ale jednak...
Wadą są jeszcze te gumowe zaślepki - ta na kartę pamięci może lekko odstawać, wtedy trzeba ją odgiąć i przez jakiś czas jest ok. Ta od usb potrafi (gdy mamy telefon w kieszeni) się wyjąć sama.
Podsumowując jest to jeden z lepszych telefonów jaki używałem, można go porównać do nokii E65. Nokia ma lepszy slider, SPV lepszą obudowę.

*

Offline enlever

• 21
  • w tym sezonie snowboard już zakonserwowany!
  • Sprzęt: ...>Nokia 6680>SPV E650>i900 Omnia>Blackstone>SGS2
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 14, 2007, 22:11:08 »
Do jakości wykonania telefonu nie można się przyczepić. W moim nie ma żadnych 'luzów' na slingu. Obie klawiatury są dobrze wykonane i działają bardzo pewnie. Faktycznie jedyny problem, o którym pisał jawoks to gumowe zaślepki. U mnie zaślepka od portu USB odkształciła się ponieważ przez większość część dnia mam podłączony telefon do kompa. Po kilku dniach odwyku telefonu od kompa zaślepka wraca do stanu pierwotnego ale wydaje mi się, że można z niej z powodzeniem zrezygnować i zdemontować...

Ostatnio często podróżuję i cały czas powala mnie jakość dźwięku, za każdym razem gdy wyciągam z kieszeni bardzo tandetnie wyglądające słuchawki...
______
PZDR
enlever

*

Offline xem

• 22
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 15, 2007, 14:17:05 »
Mam telefon od tygodnia i nie zauwazyłem żadnych niedociągnieć technicznych czy wad konstrukcyjnych. jedynie tak jak napisali poprzednicy zaślepki na karte i usb są tandetne ale mozna je spokojnie zdemontować.

Najbardziej boli mnie w tym telefonie brak micro jacka wg mnie rozwiazanie słuchawek na usb jest złe, bo jesteśmy skazani na fabryczne słuchawki :/ Jak narazie nie widziałem przejściówki mini-sb<> micro jack... Jakośc muzyki przez słuchawki jest według mnie baaardzo średnia...

Nic za tą cene nie kupimy lepszego :)

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 15, 2007, 15:07:17 »
ja wole usb bo w microjacku po pewnym czasie się luzują, drobny ruch i na jednej dźwięku już nie mam
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Offline xem

• 22
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 16, 2007, 15:21:31 »
Ja miałem SPV C550 i żadnych luzów nie miałem...za to miałem mozliwosc podlaczenia swoich słuchawek, a teraz jestem skazany na te beznadziejne fabryczne... Da sie z tego zrobić jakoś micro jacka ? bądź mini jacka ? Jak myślicie?

*

Offline jendrushTT

• 350
    • http://endrju.tumblr.com
  • Sprzęt: X10, Vx, Fossil Abacus, Eee Pc 1000h
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 16, 2007, 18:37:13 »
Mysle, ze da sie przejsciowke zrobic jakas:) Trzeba by tylko zerknac na schemacik.
Opcja SZUKAJ, naprawde warto...

*

Offline Dicku

• *
  • 94
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 16, 2007, 19:34:59 »
Witam
Żeby nie mnożyć wątków, skoro o jakości wykonania mowa, mam dwa pytanie:
1.Czy jest sens naklejać folię na ekran? Ewentualnie jaką, gdzie kupić?
2. Jaki praktyczny pokrowiec? Gdzie kupić?
Pozdrawian

*

Offline SidieN

• 17
  • Sprzęt: C550 + 2GB mSD
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 16, 2007, 20:41:18 »
O ile dobrze pamietam na allegro kiedys byly przejsciowki miniUSB na mini jacka. chodzilo wtedy chyba o motorole ktore mialy jedynie gniazdo miniUSB.

chwila na allegro i jest

http://www.allegro.pl/item244602932_przejsciowka_adapter_mp3_motorola_v3_v3i_v3x_l6.html

moim zdaiem powinno pasowac
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2007, 20:43:29 wysłana przez SidieN »

*

Offline xem

• 22
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 16, 2007, 21:02:24 »

http://www.allegro.pl/item244602932_przejsciowka_adapter_mp3_motorola_v3_v3i_v3x_l6.html

moim zdaiem powinno pasowac

Dzięki wielkie, szukałem na allegro ale niestety nie znalazłem, kiepski ze mnie szukacz :) No tylko ciekawe jak to bedzie grać...

Dicku,
1.Jest sens naklejać folie, wiadomo wyświetlacz bedzie lepiej zabezpieczony, najlepsze sa nie na klej tylko takie tak jakby namagnesowane, nie wiem jak to sie profesjonalnie nazywa ale bez żadnego kleju ani nic, zakładasz i ściągasz kiedy chcesz.
2.Pokrowiec? Ciężka sprawa bo w pokrowcu raczej klawiatura QWERTY była by niedostepna...

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 16, 2007, 22:17:36 »
Kup folie na ekran i już... kupowanie pokrowca jest totalnie bez sensu, wczoraj tel mi spadł 2 metry w dół po betonowych schodach i ani ryski.
Jeśli chodzi o przejściówkę na słuchawki to ta, od motoroli v3 nie działa - sprawdzone. Prawdopodobnie spv ma to samo, co motorola L7, potrzebuje bardziej inteligentnej przejściówki - trochę elektroniki, czyli taka raczej będzie pasować:
http://allegro.pl/item244282743_stereo_adapter_mp3_v3_v3i_l6_l7_v6_u6_l2_k1_k3_v8.html

Ale zawsze można oryginalne słuchawki przerobić - uciąć kabel co prowadzi do oryginalnych słuchawek i wstawić tam gniazdo na mini jacka 3,5mm, działać wtedy będzie na pewno....

EDIT:
Zrobiłem fotki elektroniki w słuchawkach SPV:

Jak widać z telefonu leci 7 kabli (kilka masowych) i wyjście na słuchawki standard 2x + i 2x masa... Czyli można kupić gniazdo mini jack 3,5mm i przylutować je w miejsce wyjścia na słuchawki, tak jak robią to w motorolach:
http://www.modmymoto.com/guides/slvr/3.5mmheadset.php
Z tym, że nie potrzebuję mikrofonu i tego potencjometra, ciekawe czy da rade jakoś zrobić prostą przejściówkę bez tych "bajerów", zobaczę jak będę miał czas. Lub może ktoś spróbuje ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2007, 23:02:46 wysłana przez jawoks »

*

Offline xem

• 22
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 17, 2007, 17:38:02 »
Ale zawsze można oryginalne słuchawki przerobić - uciąć kabel co prowadzi do oryginalnych słuchawek i wstawić tam gniazdo na mini jacka 3,5mm, działać wtedy będzie na pewno....

no to też jest rozwiazanie tyle ze trzeba wiedzieć co gdzie połączyć. A ta przejsciowka z allegro jest chyba strasznie wielka :/ no ale trudno sprawdzona, działa?

nie wiem jak wy, ale dla mnie te fabryczne słuchawki są beznadziejne...za bardzo przyzwyczajony jestem do swoich kossów :)

jawoks, jakbyś podjął sie zadania i powiedział jakie są efekty, bede wdzięczny...

*

Offline Danzo

• *
  • 94
  • Sprzęt: C500, Wizard, Hermes
    • Omnia Now
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 24, 2007, 07:58:48 »
Jawoks wez swoje sluchaweczki, odlutuj kabelek, zaloz sluchawki na uszy i posprawdzaj gdzie jest jaki kanal w wejsciu minijacka, najprostrzym sposobem po kabelkach czyli masa do masy i z tego co sie orientuje to czerwony=lewy. Jak kupisz rozbieralnego jacka(samice :P ) to obejdzie sie bez tasmy izolacyjnej ;)
Pozdrawiam

*

Offline Dicku

• *
  • 94
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 04, 2007, 09:50:04 »
Witam
Pokrywka baterii - czy nie odnosicie wrażenia, że ledwo się trzyma. Wystarczy mocniejsze dociśnięcie przy rozmowie i wypada. Może tylko w moim egzemplarzu ? Za moment będę chyba musił używać taśmy izolacyjnej.
Pozdr

*

Offline Dicku

• *
  • 94
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 07, 2007, 21:15:51 »
Może by Ktoś coś napisał na temat tego "dekielka" bo nie wiem czy ten typ tak ma czy tylko mój egzemplarz, bo jeśli tak to pewnie można to reklamować.
Pozd

*

Offline enlever

• 21
  • w tym sezonie snowboard już zakonserwowany!
  • Sprzęt: ...>Nokia 6680>SPV E650>i900 Omnia>Blackstone>SGS2
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 08, 2007, 21:00:20 »
w moim egzemplarzu "dekielek" "nie wylata", widocznie nie naciskam podczas rozmowy :)
______
PZDR
enlever