e650 - walniety soft, stoi na logo windows.CID z Bootloader ? NoID ROM ? POMOCY!

• 12 Odpowiedzi
  • 3482 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam.
Mam wielki problem z ktorym probuje sobie bezsilnie poradzic od paru dni :/
Po odblokowaniu CID wgralem soft ktory okazal sie jakims nie dzialajacym na e650 i przy ladowaniu (logo WM) zawiesza sie (czekalem wystarczajaco dlugo, bo wiem ze po 1 uruchomieniu softu dlugo sie wlacza).
Hard Reset nie pomaga, bo czysci on SPVke i probuje uruchomic czysty ale nie dzialajacy soft.
przy probie wgrania nowego ROMu zawiesza sie przy 3% (spowodowane to jest niezgodnoscia ROMu z CID) poniewaz po kazdym wgraniu ROMu blokada CID spowrotem sie wlacza.
I tu powstaje bledne kolo bo zeby wgrac ROM musze zdjac CID a zeby to zrobic musze miec sprawny system :/

Jedyne rozwiazanie jakie widze to odblokowanie CID z Bootloadera (czego nie wiem jak zrobic i czy wogle jest to mozliwe) albo wgranie jakiegokolwiek romu bez Country ID (NoID) takiego jaki istnieje np. do BlueAngel, ale nie moge takiego znalesc. Czy istnieje wogle taki do VOXa ??

Czy ktos zna odp. na moje pytania ?? albo ma jakis inny pomysl na rozwiazanie tego problemu ??
Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc bo wszystkie moje pomysly i dzialania nic nie daly i juz powoli opuszcza mnie nadzieja  :(

*

Offline malys

• 959
Odp: e650 - walniety soft, stoi na logo windows.CID z Bootloader ? NoID ROM ? POMOCY!
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2008, 23:22:51 »
Masz CIDa to logiczne, że wgrywasz rom który psauje do niego, np. jeśli miałeś rom od orange to musisz poszukać na necie romu, który był na początku zainstalowany w urządzeniu.

Unlocker na voxa działa w taki sposób, że wgrywa spla z rozszerzeniem takim jak rom, całego procesu nie pamiętam, ale całkiem możliwe, że wystarczy plik o rozszerzeniu .nb wgrać na kartę i sfleszować nim urządzenie tak jak się wgrywa rom albo radio z karty.

Poszukaj romu od orange i spróbuj go wgrać - to powinno wysttarczyć.

Odp: e650 - walniety soft, stoi na logo windows.CID z Bootloader ? NoID ROM ? POMOCY!
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 10, 2008, 02:07:06 »
Unlocker na voxa przy probie zdjecia blokady wywala "invalid certificate", bo przy normalnym jego wgrywaniu najpierw odpala sie "SDA_ApplicationUnlock.exe" i instaluje "SP_AllowCertificateInstall.cab" , wiec tez nie moge go wgrac z bootloadera,
a co do wgrania oryginalnego romu to probowalem juz wiele opcji i nic.
oryginalnie nie wiem jaki byl rom (nie jestem pierwszym wlascicielem, dostalem z innym romem) ale pewnie ktorys orange pl bo tel jest z orange z polski(co tez probowalem).

Jednak wydaje mi sie ze zaden rom nie zadziala bo podczas zdejmowania cid a nastepnie instalacji romu CID zmienia sie na ten ktory posiada wgrywany ROM.
W moim przypadku rom ktory nie dziala na vox.

Ale mozliwe ze mialem jakies "nie do konca oryginalny" ROM orange.
Moze ktos podac z kad moge wzisc najlepiej wszystkie wersje ROMow Orange pl do E650.
Dla pewnosci sprawdzilbym wszystkie bo jest ich chyba tylko kilka.

Ewentualnie czy da sie sprawdzic aktualny CID telefonu ?? jesli tak to jak ?? bo moglbym wtedy zmienic CID danego ROMu na taki sam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2008, 02:16:19 wysłana przez cloudpol7 »

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 10, 2008, 04:02:29 »
a miales naladowana do pelna baterie przy wgrywaniu romu?
podlacz,naladuj,a potem wgraj jakikolwiek oficjalny rom dla tego urzdzenia....
cid raz wgrany zostaje na zawsze,poobnie jak spl...tylko sspl jest jednorazowy.
aha,pamietaj ze w urzadzeniu nie powinny sie znajdowac karty pamieci i sim...
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2008, 13:47:13 »
Wiec jedynie wgrywajac sspl zmieniam na zawsze CID ?? (zmieniam na inny czy wogle zdejmuje go ??)
bo wydaje mi sie ze do VOXa nie ma jeszcze sspl.
Bo wgrywalem tylko taki: "VOX_USPL"
Wiec po wgraniu go i zainstalowaniu romu mam spowrotem oryginalny CID orange, ten fabryczny, czy ten ktory posiada aktualny rom ??
i jak moge sprawdzic aktualny CID ??
z kad moge wziasc oryginalny ROM orange ?? najlepiej wszystkie wersje.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2008, 15:41:11 wysłana przez cloudpol7 »

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2008, 17:22:11 »
cid raz wgrany zostaje na zawsze,poobnie jak spl...tylko sspl jest jednorazowy.
Daras niestety trzeba wgrywać przed każdą zmianą romu.

Unlocker na voxa przy probie zdjecia blokady wywala "invalid certificate", bo przy normalnym jego wgrywaniu najpierw odpala sie "SDA_ApplicationUnlock.exe" i instaluje "SP_AllowCertificateInstall.cab" , wiec tez nie moge go wgrac z bootloadera,
Próbowałeś tej metody z kartą co opisałem wyżej?
Z folderu unlockera do voxa skopiuj plik uspl116.nbh zmień jego nazwę na vox0img.nbh i wrzuć na kartę, potem instalacja jak rom z karty.

Zobacz jak się posługuje programem mtty (mam nadzieję, że znasz) wpisz tam najpierw "info 2" potem "info 4" a na samym końcu "info 8" (wszystko bez cudzysłowia) i wrzuć do tego tematu to co wyskoczy.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2008, 18:46:34 »
Próbowałeś tej metody z kartą co opisałem wyżej?
Tak i jak wyzej pisalem to jest rezultat:

A co do MTTY to probowalem juz wczesniej i na te komendy nie reaguje.
nic nie wyswietla tylko nowa linie "Cmd>"
Moze robie cos nie tak ??
W bootloaderze podlaczam sie MTTY przez port usb, ale czy w oknie gdzie sie wybiera rodzaj komunikacji(com,usb) nie trzeba jakichs konkretnych opcji wybrac ??

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2008, 18:58:11 »
Włącz tryb bootloadera, jak podłączysz kablem telefon do kompa, to w bl powinien się zmienić napis z serial na usb (kabel podłącz z tyłu obudowy, nie działaj na laptopie tylko na stacjonarce). Jak włączysz mtty to pojawi się okienko i tam jest wybór trybu, jeszcze zanim to zrobisz to w activesync musisz odznaczyć opcję "Zezwalaj na połączenia USB".

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2008, 19:35:26 »
To wszystko zrobilem.
bardziej chodzi mi o opcje w MTTY Databits, Stopbits, Parity, Flow control i Local echo bo jak narazie MTTY praktycznie nie reaguje na zadne komendy.

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2008, 21:15:33 »
Te rzeczy, które wymieniłeś nas za bardzo nie interesują...
Mogę ci powiedzieć, że masz padnięte kości flash (raczej softwareowo, w gorszym przypadku hardwareowo), żaden serwis pewnie ich nie wymieni, bo koszt samej robocizny (wylutowanie układu i wlutowanie nowego) wyjdzie niemal tyle ile jest warta nowa płyta główna, rozglądaj się za nią. Opcja lżejsza jest taka, że można spróbować jtagiem wgrać odpowiedni bootloader i może da radę, ale to tylko i wyłącznie serwis.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 10, 2008, 23:02:29 »
Jak dla mnie wina nie lezy po stronie hardware a jedynie aktualnie wgrany soft nie dziala na e650 (bo wszystko bylo ok dopuki nie wgralem tego ROMu) przez co sie zwiesza przy logo win.
Problem polega na tym ze nie moge wgrac zadnego ROMu bo mam blokade CID ani nie moge zdjac CID bo nie mam sprawnego systemu.
I tu jest bledne kolo.
Wiec nie wiem na jakiej podstawie wnioskujesz uszkodzenie flash.
Jedyna nadzieje widze w fabrycznym ROMie z CIDem pasujacym do mojego ale oryginalne ROMy orange pl jakie znalazlem byly tylko teorytycznie "oryginalne" bo jak sprawdzilem ich CID to bylo to: "111111111" wiec mozliwe ze byl on zgrany z e650 ale przerobiony na *.nbh z drobna ingerencja (w tym CID).
W necie ani na polskiej stronie orange nie znalazlem zadnego ROMu "Ship" PL od orange wiec nie mam pojecia z kad go wziacs a to moze byc jedyny ratunek.
Prosze o jakies namiary na polski ROM orange.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2008, 23:09:56 wysłana przez cloudpol7 »

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 12, 2008, 07:47:44 »
zawsze bylo tak ze to sspl(soft SPL) trzeba bylo wgrywac za kazdym razem,no moze nie tyle wgrywac co instalowac bo to zwykly cab zazwyczaj jest ktory znika zaraz po wgraniu nowego romu...
hard spl masz na zawsze az go nie zmienisz...
ale skoro twierdzisz ze jest inaczej to masz racje.

co do fleszy to chyba nie jest to forum o fotografowaniu...

a jezeli chodzi o klutnie ktora tu wlasnie wynika to lepiej sie uspokujcie bo jestescie bliscy warna od modow!
posiedziec miesiac bez prawa do pisania to zadna przyjemnosc.
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 12, 2008, 08:41:12 »
dokładnie, póki co wątek zamykam żebyście ochłonęli nieco, jak ktoś będzie miał coś do dodania niech napisze mi na PW
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+