Zmiana klawiszy

• 4 Odpowiedzi
  • 632 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dawidi

• 16
  • Sprzęt: HTC Universal
Zmiana klawiszy
« dnia: Marzec 30, 2009, 11:06:49 »
Zainstalowałem Tomb Raidera. Gra się całkiem przyjemnie poza jednym mankamentem. Klawisz aparatu odpowiada za menu, podświetlenia do niczego, a notatki głosowej do wyłączenia gry. I teraz najgorsze do wyciągania broni służy klawisz chyba wideokonferencji. Ten z oczkiem i telefonem nad nim. Dlaczego to takie przykre? Otóż gdy zamknę Universala z wyświetlaczem na zewnątrz nie jest dostępny klawisz wyciągania i chowania broni. Za to mam bardzo ładnie dostępne 2 klawisze które nie są potrzebne do niczego. Czy stanieje jakiś sposób, żeby pozmieniać klawisze tak, aby gra myślała, że jak wcisnę np podświetlenie, to wcisnąłem tą wideokonferencję?

PS. W settings jest opcja buttons i tam można zmienić zadania tych klawiszy, jednak w grze to nie działa.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Zmiana klawiszy
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2009, 15:29:07 »
Teoretycznie można przemapować klawiaturę za pomocą programu Damnsoft OKey. Jednak czy w praktyce to zadziała - nie wiem.

*

Offline dawidi

• 16
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 30, 2009, 21:52:19 »
Dzięki. Program mam, lecz pojawił się kolejny problem. Mianowicie nastał czas mapowania i...

1. Włączam okeya.
2. Włączam profil "default"
3. w polu options wybieram "Edit Layout"
4. w polu "unicode combination" sprawdziłem interesujące mnie do zamiany klawisze. Są to HWKEYA i HWKEY1
5. W polu "tools" wybrałem jeden z klawiszy, przykładowo HWKEY1
6. Kliknąłem "New", następnie z listy wybrałem HWKEYA
7. Kliknąłem  "Simulate key" i się zmienił kod klawisza po prawej stronie
8. Wszystko powtórzyłem dla odwrotnej kombinacji
9. Od teraz jeśli na jednej liście wybrane jest WHKEYA na 2 widnieje HWKEY1 (i odwrotnie)
10. Klikałem save dwukrotnie
11. po powrocie do głównego okna zaznaczony mam profil default oraz kliknięte "USE"
12. Zminimalizowałem program, po czym w dole ekranu widnieje ikona (zapalona) programu Okey

Niby wszystko pięknie i ładnie ale klawisze nadal nie zmieniły swoich powiedzmy pozycji. Ani w Windowsie ani w grze.

Dodatkowo w konfiguracji klawiszy do gry jazz jack rabitt te klawisze nazywają się 0x02 i 0x0b. Lecz takowych nie ma w Okeyu. Ale mysle, że powinienem się sugerować tym co wykrywał Okey. Czy ktoś widzi jakiś błąd w użyciu programu?

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2009, 22:26:43 »
OKey to program dedykowany na system Windows CE a nie Windows Mobile - niemniej jednak używano go na starszych pocketach do przemapowania klawiatury. Możliwe że coś źle użyłeś w programie - ja go bardzo dawno nie miałem więc tu będziesz musiał wykazać samozaparcia  :wink:

*

Offline dawidi

• 16
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 31, 2009, 00:49:03 »
Testowałem teraz na innych klawiszach typu literki i wszystko działa ok. Czyli albo się nie da przemalować tych funkcyjnych, albo kwestią pozostanie jak oznaczone są klawisze notatki głosowej i wideokonferencji.