Uni wyłącza się bez powodu mimo wymiany baterii na nową.

• 8 Odpowiedzi
  • 1121 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Uni wyłącza się bez powodu mimo wymiany baterii na nową.
« dnia: Grudzień 01, 2009, 21:19:14 »
Witam,

Mam poważny problem a nie znalazłem by ktoś na forum miał podobny problem.
Jakiś miesiąc temu kupiłem uni na allegro. Okazało się że miał zużytą baterie bo nie trzymała napięcia i padał przy 80% naładowania. Kupiłem więc, znów na allegro, nową. Na forum chwalono produkty batimexu więc takową nabyłem (przy 100% naładowaniu ma około 4.1v i powoli spada wraz ze stopniem rozładowania, przy 5% i około 3.2v sie wyłącza normalnie). Przez jakiś czas było dobrze ale jakieś 2 tygodnie temu uni zaczął się bez powodu wyłączać co kilkanaście godzin niezależnie od stanu naładowania baterii. Musiałem go wtedy podłączyć na chwilke do ładowarki żeby zaskoczył i znów pracował jakiś czas bez zarzutu.

Jednak teraz sprawa się pogorszyła i jak sie wyłaczy to jest problem z jego włączeniem w ogóle. Teraz gdy go podłącze do łądowarki to miga czerwona diodka (tak wiem że to sugeruje problem z bateria). Pomiga sobie troche, wystartuje ekran mu sie na losowy kolor zaświeci i tak zostaje. Jak go zrestartuje to znów troche pomiga, wystartuje, i czasem działa a czasem kilka razy musze go restetować zanim sie system załaduje do końca i będzie działać.

Rom: h4k3r2's Windows Mobile 6.1 PL v1.3
Radio rom: 1.18
i ten trzeci rom 42.54.P8

Ma ktoś jakieś pomyśły co to może być i jak rozwiązać?
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2009, 21:24:02 wysłana przez Gendi »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Uni wyłącza się bez powodu mimo wymiany baterii na nową.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 01, 2009, 21:35:59 »
A przy jakich napięciach akumulatora następują te wyłączenia?
Jaką ładowarką ładujesz Uniego?
Przecież masz gwarancję z Batimexu na akumulator.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 01, 2009, 21:43:33 »
Nie wiem dokładnie ale zakładają że spadek napięcia jest stały. Tzn że nie ma skoków że raz jest większe a raz mniejsze to przy dowolnym. Ale w sumie przeważnie raczej w górnej ćwiartce stanu baterii. Powyżej 75%. Ale jak go potem uda mi się włączyć to napięcie jest normalne i w pełnym obciązeniu sie nie wyłącza. Czyli prądowo bateria daje rade.

Ładowarką sieciową jakiś "bluestar". Prąd ładowania 800mA

Owszem mam ale nie jestem pewien czy to wina baterii. Wole się upewnić zanim wyśle ją na gwarancje.

Jeszcze jest sprawa tego typu że te wyłączenia prawie zawsze są gdy jest włączony moduł GSM. Przy wyłączonym tylko raz mi się to zdarzyło. Nie może tu leżeć problem?
Właśnie mi się przypomniało, że tak na dobrą sprawę to on się wyłącza jak dostaje smsa albo ktoś próbuje się do mnie dodzwonić.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2009, 21:56:46 wysłana przez Gendi »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 01, 2009, 21:58:25 »
Poszukaj programu do pomiaru akumulatora  aby sprawdzić jego stan w czasie pracy/czuwania i ładowania ( nazw niestety nie pamietam ) . Jeden z nich był zrobiony przez HTC - i kiedyś go chyba nawet dołaczyłem do postu.

EDIT : znalazłem
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2009, 22:50:59 wysłana przez jas_pik:: Janusz Piwiński »
potrzebna zgoda

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 01, 2009, 22:22:15 »
a moze to wina ladowarki? o asusie p750 ktos pisal, ze jak zaczal uzywac nieoryginalnej ladowarki, co prawda samochodowej, to mu siadla bateria na amen.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 02, 2009, 18:31:56 »
Przy normalnej pracy program pokazuje 181mA a przy ładowaniu około 650mA.

Wina ładowarki? No nie wiem, w sumie im dłużej używam tej baterii tym gorzej. Na początku nie było raczej takiego problemu.

*

Offline neonek15

• 43
  • Sprzęt: HTC Universal
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 22, 2009, 15:07:05 »
Ewidentna wina ładowarki. Kumpel miał podobnie, musisz kupić ładowarkę 1A ;) i problem zniknie. Tą baterie możesz wyrzucić :) na gwarancji jej nie przyjmą.

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 22, 2009, 15:32:41 »
zmien rom i radio skoro najczesciej ci pada jak gsm dziala

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 25, 2009, 12:30:05 »
Tak, zmień rom i radio na uszkodzonej baterii  :ok: Rozumiem że kolega za nową płytę dla Gendi też zapłaci  :S