Zachciało mi się Q9000

• 15 Odpowiedzi
  • 3412 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Donia

• *
  • 64
  • Sprzęt: hx 4700, Q9100, Mio Moov 500, Desire Z
Zachciało mi się Q9000
« dnia: Listopad 25, 2006, 09:38:27 »
Witam,

zaraz mnie szlag trafi  :wkurzony: , przez rok q9100 nie zaliczyl tylu zwisów co to g.. 9000, .

Wywaliłem simlocka Ery, wrzuciłem rom Qteka 13077_176_10900 wwe ship i teraz mam tak że po zainstalowaniu czegokolwiek, jak chcę zresetować pda to po resecie wyłącza się i zostaje na ekranie Windows Mobile i koniec, pomaga tylko HR, czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem?

dzięki z góry
donia

Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 25, 2006, 11:13:10 »
Nie narzekaj MDA III to kawał dobrego sprzętu.
Skoro miałeś Czarodzieja to wiesz że zmiana Romu na nowszy pomaga.
Więc nauczony doświadczeniem powinieneś machnąć tematy przyklejone.
Po tej lektórze powinno Cię oświecić.
Pozdrawiam

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 25, 2006, 11:38:51 »
Cytat: "Ronert_nik"
Nie narzekaj MDA III to kawał dobrego sprzętu.

Qtek 9000 to nie jest MDA III.

A co do tematu zwiech. Owszem zdarza się to temu modelowi. Marcinl zaliczył nawet taką zwiechę na ostatnim SKUP-ie.

Zmiana ROM-u powinna pomóc.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 25, 2006, 14:02:10 »
Przejrzyj opinie o ROM-ach i zainstaluj taki który najmniej się zawiesza.
Ostatniego Universala z dość starym romem intensywnie uzywam od 2 miesięcy - i jedyne resety które robiłem wynikały z mojego błędu lub chęci zwiększenia ilości wolnego  RAM-u - bo niestety po około tygodniowym użytkowaniu ilość wolnego RAM-u maleje do granicznej wartości 14 MB - a to powoduje już zauwazalne spowolnienie działania ( tzw wyciek RAM-u).
potrzebna zgoda

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 25, 2006, 16:28:37 »
jas_pik jakiego to ROMu używasz? Ja teraz tylko z Operą na 4 zakładkach mam 10,74 MB free. A i ilošć wolnej pamięci spada w pare godzin - było podobnie na każdym Romie jaki miałem. Teraz Ivna 14 nie jest tu wyjątkiem :(

Update 16:54
mam już  5,81 MB free
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

• 7793
Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 25, 2006, 17:29:46 »
A gdzie trzymasz pliki tymczasowe przeglądarki - pewnie w urządzeniu a nie na karcie.
Czy stosujesz tweaki z Xda-developers?
Ja używam wyłącznie do rozmów (również video) /excela/netu/poczty/nawigacji.
Używam ostatniego Romu Ery .
Do zamykania aplikacji uzywam aplikacji HTC X-button.
potrzebna zgoda

*

Offline Donia

• *
  • 64
Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 25, 2006, 21:08:28 »
[/quote]

Zmiana ROM-u powinna pomóc.[/quote]

Witam,

no wydawało mi się że  ten qtekowy ma dobre opinie, wrzuciłem teraz od M5000 i działał dobrze aż nie zachciałem zainstalować Ploc, dalej to już poszło jak wcześniej.

próbuję dalej :)

donia

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 25, 2006, 21:49:18 »
Donia
zachciałem zainstalować Ploc
- a co to takiego?
bo jeżeli to jest PiLoc  :huh:  to jest to program dla Palm OS a nie Windows Mobile

*

Offline icemont

• 507
Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 25, 2006, 23:08:47 »
Trochę temat schodzi na inny tor ale zapewne inni też skorzystają :)

Cytat: "jas_pik"
A gdzie trzymasz pliki tymczasowe przeglądarki - pewnie w urządzeniu a nie na karcie.
Czy stosujesz tweaki z Xda-developers?
Ja używam wyłącznie do rozmów (również video) /excela/netu/poczty/nawigacji.
Używam ostatniego Romu Ery .
Do zamykania aplikacji uzywam aplikacji HTC X-button.

Tak, cache do Opery mam na SD (zmiana w opera.ini)
Do zamykania programów, obecnie używam iLunchera, przedtem PocketPlusa czyli modułów z innych programów, a nie aplikacji dedykowanej wyłącznie do tego celu.
Tak używam kilku tweeków ale bardziej związanych z wygodą użytkowania czy innymi funkcjami  – hmmm nie kojarzę żadnych związanych bezpośrednio z kwestią pamięci.- jakieś sugestie?
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
  • Sprzęt: HD2 , DESIRE, SENSATION
Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 25, 2006, 23:41:52 »
mam pytanie jak sie zmienia w IE zeby pliki tymczasowe wyladowały na karcie??

Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 26, 2006, 12:52:08 »
jakos rok mialem xda exec i nic mi sie nie wieszalo... nie musialem robic hardresetow zeby ratowac palma... a romy zmienialem dla fanu przynajmniej raz w tygodniu :)

wiec gratuluje tym ktorym sie udaje doprowadzic execa do takiego stanu ze tylko hard reset pomaga. wyrazy uznania. mi sie nie udalo...

*

Offline icemont

• 507
Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 26, 2006, 19:10:44 »
Cytat: "marianpower"
mam pytanie jak sie zmienia w IE zeby pliki tymczasowe wyladowały na karcie??

IE (ja nie używam IE więc nie sprawdzałem na własnej skórze)

The IE cache folder is specified in the registry. Have a look at the following key: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\Shell Folders

There is a String value here called Cache, with a default of "\Windows\Profiles\Guest\Temporary Internet Files".

Create a folder on the storage card, e.g. "iecache", and change the value of Cache to "\Storage Card\iecache". This folder will the be used for the IE cache.

Opera (używam Opery i u mnie działa)

W katalogu \Application Data\Opera\ wyedytować plik opera.ini
i w sekcji [User Prefs] dodać wpis:
Cache Directory4=\Storage Card\temp\opera
Oczywiście Storage Card jeżeli u was tak się nazywa, a dalej już gdzie kto chce.
Zapisać, uruchomić ponownie i gotowe

*

Offline icemont

• 507
Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 26, 2006, 19:30:20 »
jakos rok mialem xda exec i nic mi sie nie wieszalo...

Ja wiem czy tak trudno doprowadzić Uniwersala do palpitacji serca – hmmm chyba nie!?

Z moich obserwacji wynika, że poza jakimiś wyjątkami jak u Donia (w tym wątku) gdzie coś poszło nie tak to całą odpowiedzialność można zwalić na oprogramowanie firm zewnętrznych bo to głównie jakieś tam programy doprowadzają do takich krytycznych stanów. Choć może to właśnie wina M$, że ich soft czyt. System Operacyjny pozwala na takie sytuacje, że zewnętrzne programy robią z ich systemem co chcą i doprowadzają go do zawału. Nie jestem ani programistą ani inżynierem aplikacji itp. więc nie wiem jak powinno być i czyja to wina. Nie jestem w stanie ustalić czy tak jak w moim przypadku (problem z dostępną pamięcią) winne są aplikacje, które po zamknięciu nie zwalniają po sobie miejsca/zasobów czy może winien jest system, który nie potrafi zwolnić pamięci po programach i przydzielić jej następnym procesom Jako zwykłego usera nie powinno mnie to obchodzić.
Teraz mam powyłączane wszystkie wtyczki (choć zainstalowane ale nie widoczne) pulpit jest pusty i jest OK., system działa zajeszybko i bezproblemowo, pamięć schodzi do min. 18 MB i po zamknięciu wszystkiego wraca do ok. 23-24 MB – powiedzmy że jest jakaś stabilizacja. Ale nie o taki stan rzeczy chodzi by mieć sprzęt działający poprawnie lecz powiedzmy mało funkcjonalny.

Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 01, 2006, 20:08:29 »
to z taka pamięcią korzystanie z automapy jest niemożliwe
Ja też nabylem Q9000 i z automapą na tym sprzęcie muszę się pozegnać
Do AU musze kupić coś innego, dotychczas używalem MDAIII ale trochę się zniszczyl i dlatego pokusilo mnie żeby kupić Q9000 i bardzo tego żałuje. Chyba że znajdzie sie jakiś sposób na normalne użytkowanie tego sprzętu.

*

Offline Donia

• *
  • 64
Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 02, 2006, 00:11:40 »
Wsadziłem rom oranga i jest ok., wszystko działa jak należy, trochę nie miałe m czasu posiedziać nad nim.
Kilka odpowiedzi zbiorczo:
- PLloc (źle napisałem wcześniej) to klawiaturka polska i słownik, zassałem nową wersję i hula dobrze,
- AM chodzi ok. w zasadzie tak samo jak na Q9100, no niestety gorzej niż na hx4700,
- no q9000 to prędkością raczej nie powala, można powiedzieć, że nie ma różnicy pomiędzy podkręconym na 254 Mhz Q9100, a normalnym q9000,
- niestety mniej stabilny jest od 9000 o hx nie wspomnę czasem się jakoś tak przytka, :),

Czy radio 1.13 to będzie dobrze działało w plusie, czy macie lepsze pomysły, czy im nowsze tym lepsze:)

pzdrv
donia

*

• 7793
Zachciało mi się Q9000
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 02, 2006, 01:06:12 »
Jesli zamykasz prgramy - to Univerasl raczej nie ma problemów z szybkoscią.
Radio 1.13 jest w chwili obecnej najlepsze (chyba)
potrzebna zgoda