Xda Exec.. ile powinna trzymac bateria??

• 11 Odpowiedzi
  • 1531 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 04, 2006, 14:53:00 »
Witam
mam problem z bateria stad moj temat.. przy wlaczonym GSM trzyma noc rano wstaje jest 22% wysle 3 smsy i pada.. na aukcji przeczytalem ze trzyma 5 dni przy wlaczonym GSM dziwne..  a gdy brak sima bateria trzyma i trzyma ale nie o to chodzi..
wiec ile powinna trzymac?? a i czy jak jest juz 100% to wyjac juz ladowarke czy moze ladowac sie dajel?

a i mam jeszcze jeden problem z zasiegiem.. obojetnie czy mam wlaczone WIFI czy nie gubi zasieg gsm..  

z gory dzieki
a co do urwanego gniazda synch. jeszcze tego nie zrobilem bo nie wiem jak sie dobrac do obudowy:)

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2006, 17:54:23 »
Przetestowane czasy działania ( nówka w której sam przeprowadzilem format ):
- wyłącznie jako PDA - wyłączone moduły GSM, WiFi,BT , średnie uzycie dzienne okolo 15- 20 minut spadek do 10% następował pod koniec czwartej doby
- jako tel+ PDA - włączone moduły GSM ( tylko w trybie GSM)+ BT , Średnia ilość rozmów dziennie okolo 30 minut +średnie uzycie dzienne jako PDA okolo 15- 20 minut spadek do 10% następowal pod koniec trzeciej doby
- jako tel GSM/UMTS +PDA - wyłączony  WiFi,dzialający BT ,Średnia ilość rozmów dziennie okolo 30 minut + średnie uzycie dzienne jako PDA okolo 15- 20 minut spadek do 10% następowal pod koniec drugiej doby
- jako nawigacja Am ( włączony tel (wyłącznie GSM)  , włączony BT,wyłączony WiFi) bez podłączenia do ładowania około 4 godzin .
Pamietaj iż włączenie UMTS-u powoduje znaczne zwiększenie poboru mocy.
 ]:>
potrzebna zgoda

Test baterii - SPV m3000
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 27, 2006, 18:35:24 »
Witam clubowiczów!
Przeglądając forum, widząc stosunkowo dużo pytań dotyczących jakże ważnej kwestii jaką jest zasilanie naszych palmofonów, naszła mnie taka refleksja, aby podzielić się własnymi spostrzeżeniami dot. wydajności baterii w SPV m3000.

Warunki mojego testu:

1. Czas ładowania: 180min. (po rozłądowaniu do wart. 1%) - czwarte ładowanie od nowości, ładowarka sieciowa.
2. Po naładowaniu wykonany soft reset
3. Sieć: Orange. Miejsce: Warszawa, dobry zasięg GSM
4. Wyłączona IrDa
5. Wyłączony GPRS /modyfikacja w rejestrze/
6. Wyłączone moduły BT i WiFI za wyjątkiem - patrz p.11 i 12
7. WŁĄCZONY moduł GSM
8. ROM (oryginał Orange, bez modyfikacji) : IPL/SPL 2.22.1.1 Radio 01.04.10
9. Całkowity czas rozmów: 73min
10. Ilość SMS i MMS: 0
11. Czas korzystania z WiFi: ok.15min
12. Czas korzystania z BT: ok. 30min włączony, w tym ok. 5min rozmowy
13. Podświetlenie: wartość minimum, czas wył. 30s
14. Standby: 1min nieaktywności
15. Czas "zabawy" /sam palmtop, bez GSM, BT i WiFi/: ok. 30min
16. Słuchanie mp3: ok. 30min
17. Zainstalowana aplikacja DeviceStatus /plugin Today/ - moze to mieć znaczenie

Podsumowanie:
** Stan baterii po 35h: pozostało 52% **

P.S.
Zauważyłem, że w trybie standby w ciągu nocy (godz. 0:15 do 10:00) czyli ok. 10h - ubyło 2%.
Jak mogę domniemywać na podst. powyższych wyników - osiągnięcie 48h bez nerwowego czasem szukania prądu nie powinno stanowić problemu... Jak   :P  "zdechnie"  :P  zasilanko - napiszę ile dokładnie udało się osiągnąc.
Nadmieniam, że nie jest moim celem "wykazanie" jakichś nieprawdopodobnych wyników, lecz oszacowanie czasu pracy urządzenia w przeciętnych warunkach codziennej eksploatacji.

Pozdrawiam

Test dobiegł końca...
Z powodu intensywnej zabawy (ok.2h ASync via BT non-stop - kopiowanie plików itp. + kilkanaście minut rozmowy), SPV zgasł po 4h, czyli wytrzymał 39h
HTC Diamond (aktualnie ciężka praca nad dobraniem ROMu) || SPVm3000/Wizard WM 6 WWE NxS 3.3b || Nokia 6680

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 27, 2006, 19:54:53 »
mi przy normalnym uzytkowaniu bez zbytnich zabaw starcza na cztery pelne dni od rana do wieczora a z bardzo intensywnym uzywaniem czyli wifi ciagle wlaczony ekran itp od 2 do 3 w zaleznosci od intensywnosci.

A co do irDA myslalem ze nie da sie jej wlaczyc/wylaczyc ona dziala zawsze... (chyba ze cos w rejestrach)

Aha no i pamietaj, ze duzo ryzykujesz rzladowujac Wizarda pawie do zera...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 27, 2006, 20:05:47 »
5 dni w execu? przy normalnym uzywaniu? typu gprs, umts, am, mp3 itp? to wymysl szalonego marzyciela :) dwa dni to juz duzo. jesli mowimy o xda exec. bo ktos tu chyba na wizarda zjechal...

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 27, 2006, 20:08:22 »
zreszta.. najbardziej mordercza kombinacja dla execa to podswietlon ekran w czasie buszowania po necie po umtsie. potrafie w ten sposob wykonczyc baterie 3800 w jeden dzien (ciezko ale da sie :) )

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 27, 2006, 20:53:47 »
Cytat: "oleyek"
mi przy normalnym uzytkowaniu bez zbytnich zabaw starcza na cztery pelne dni od rana do wieczora a z bardzo intensywnym uzywaniem czyli wifi ciagle wlaczony ekran itp od 2 do 3 w zaleznosci od intensywnosci.

A co do irDA myslalem ze nie da sie jej wlaczyc/wylaczyc ona dziala zawsze... (chyba ze cos w rejestrach)

Wiem, pamietam o zostawieniu kilku % na "rozruch ładowania" :),

IrDę da sie wyłączyć:
Start->Ustawienia->Połączenia-> Transmisja (odhaczyć fiszkę)  :)
Podobno daje to 5% oszczędności na dobę a mając kabel USB+ASync oraz BT i WiFI raczej rzadko się z niej korzysta.

A właśnie!
Apropo IrDy - czy ktoś ma patent na wysyłanie plików do drugiego np. SPV/Wizadra z poziomu Exploratora Plików lub Total Commandera przez BT? Wtedy juz wogóle IrDa byłaby sporadycznie używana?
HTC Diamond (aktualnie ciężka praca nad dobraniem ROMu) || SPVm3000/Wizard WM 6 WWE NxS 3.3b || Nokia 6680

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 27, 2006, 23:55:12 »
ares_krk

No tak nawet nie wiem jak to sie stalo, czemu ubzduralem sobie, ze o wizardzie jest temat :) he he... no zdaza sie jak sie za bardzo imprezuje to pozniej w niedziele jest sie jak taki muł   :swirus:
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline croul

• *
  • 68
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 28, 2006, 10:13:40 »
Cytat: "fido70"
Cytat: "oleyek"

Wiem, pamietam o zostawieniu kilku % na "rozruch ładowania" :),

IrDę da sie wyłączyć:
Start->Ustawienia->Połączenia-> Transmisja (odhaczyć fiszkę)  :)
Podobno daje to 5% oszczędności na dobę a mając kabel USB+ASync oraz BT i WiFI raczej rzadko się z niej korzysta.

A właśnie!
Apropo IrDy - czy ktoś ma patent na wysyłanie plików do drugiego np. SPV/Wizadra z poziomu Exploratora Plików lub Total Commandera przez BT? Wtedy juz wogóle IrDa byłaby sporadycznie używana?

A opcja Transmituj Ci nie działa ??????

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 28, 2006, 14:46:12 »
A opcja Transmituj Ci nie działa ??????[/quote]

Działa, ale chce słac tylko przez IR  :surprised:

*

Offline croul

• *
  • 68
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 28, 2006, 15:08:46 »
Cytat: "fido70"
A opcja Transmituj Ci nie działa ??????

Działa, ale chce słac tylko przez IR  :surprised:[/quote]

Jak masz BT włączonego i osoba której chcesz coś wysłać jest jako "widoczna" na BT to po chwili Ci ją tam znajdzie, musisz chwilkę poczekać.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 29, 2006, 13:35:40 »
Jak masz BT włączonego i osoba której chcesz coś wysłać jest jako "widoczna" na BT to po chwili Ci ją tam znajdzie, musisz chwilkę poczekać.[/quote]

Nie wpadlem na ten pomysł. Dzięki, niebawem sprawdze.
Pozdr.