Witam,
zadałem już to pytanie na buzzdev.net, ale tam jest tak mały ruch, że nikt nie czyta postów, a xda-dev w ogóle mi nie wchodzi...
No więc mam tego austriackiego MDA PRO z T-Mobile z SIM lockiem i chcę go przerobić na mówiącego po angielsku lub włosku.
Pomyślałem sobie, że dobrze byłoby przed rozpoczęciem jakichkolwiek modyfikacji zgrać system na kartę SD (ROM dump), tak żeby można było do niego wrócić w razie problemów lub konieczności skorzystania z gwarancji. Znalazłem nawet instrukcję, jak to zrobić (
http://buzzdev.net/component/option,com_remository/func,fileinfo/id,288/index.php?option=com_content&task=view&id=64&Itemid=1), problem w tym, ze instrukcja jest dla mnie trochę niejasna.
Po pierwsze primo, nie ma w niej mowy o programie, w jakim należy to wszystko przeprowadzić, więc domyślam się, że chodzi o mtty lub romupdate. So far so good, tyle że te programy mogą być niebezpieczne, jeśli się ich niewłaściwie użyje, stąd moje pytanie, jak mam interpretować poniższe instrukcje:
Example to dump/backup OS + XtendedROM + Radio: USB>d2s 70100000 3FA0000
USB>d2s 74100000 A00000 sd a
USB>d2s 60000000 a24200 sd aTo są trzy linijki tekstu i właściwie co konkretnie mam z nimi zrobić - wykonywać linijka po linijce ("enter" na końcu), czy wkleić wszystkie trzy i dopiero wcisnąć enter? No i - "USB" na początku każdego wiersza to "prompt", czy część polecenia?
Będę wdzięczny za oświecenie mnie... Wprawdzie trochę mi głupio, że nie radzę sobie z abecadłem (choć moim zdaniem wybrakowanym:)), to jednak usprawiedliwia mnie waga przedsięwzięcia - nie chciałbym zostać z cegłą tylko dlatego, że nie zapytałem, jak były wątpliwości.
Na koniec jeszcze jedno pytanie. Czy razem z obecnym ROMem zrzucą mi się blokady SIM i CID, tak żebym mógł odtworzyć oryginalny obraz systemu jak zajdzie konieczność skorzystania z gwarancji, czy też raz utracone dziewictwo jest nie do odzyskania?
Z góry dzięki dla bardziej doświadczonych,
G.D.