Zrzut oryginalnego ROM-u w MDA PRO

• 13 Odpowiedzi
  • 1288 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 16, 2007, 01:26:49 »
Witam,

zadałem już to pytanie na buzzdev.net, ale tam jest tak mały ruch, że nikt nie czyta postów, a xda-dev w ogóle mi nie wchodzi...

No więc mam tego austriackiego MDA PRO z T-Mobile z SIM lockiem i chcę go przerobić na mówiącego po angielsku lub włosku.

Pomyślałem sobie, że dobrze byłoby przed rozpoczęciem jakichkolwiek modyfikacji zgrać system na kartę SD (ROM dump), tak żeby można było do niego wrócić w razie problemów lub konieczności skorzystania z gwarancji. Znalazłem nawet instrukcję, jak to zrobić (http://buzzdev.net/component/option,com_remository/func,fileinfo/id,288/index.php?option=com_content&task=view&id=64&Itemid=1), problem w tym, ze instrukcja jest dla mnie trochę niejasna.

Po pierwsze primo, nie ma w niej mowy o programie, w jakim należy to wszystko przeprowadzić, więc domyślam się, że chodzi o mtty lub romupdate. So far so good, tyle że te programy mogą być niebezpieczne, jeśli się ich niewłaściwie użyje, stąd moje pytanie, jak mam interpretować poniższe instrukcje:

Example to dump/backup OS + XtendedROM + Radio:
USB>d2s 70100000 3FA0000
USB>d2s 74100000 A00000 sd a
USB>d2s 60000000 a24200 sd a

To są trzy linijki tekstu i właściwie co konkretnie mam z nimi zrobić - wykonywać linijka po linijce ("enter" na końcu), czy wkleić wszystkie trzy i dopiero wcisnąć enter? No i - "USB" na początku każdego wiersza to "prompt", czy część polecenia?

Będę wdzięczny za oświecenie mnie... Wprawdzie trochę mi głupio, że nie radzę sobie z abecadłem (choć moim zdaniem wybrakowanym:)), to jednak usprawiedliwia mnie waga przedsięwzięcia - nie chciałbym zostać z cegłą tylko dlatego, że nie zapytałem, jak były wątpliwości.

Na koniec jeszcze jedno pytanie. Czy razem z obecnym ROMem zrzucą mi się blokady SIM i CID, tak żebym mógł odtworzyć oryginalny obraz systemu jak zajdzie konieczność skorzystania z gwarancji, czy też raz utracone dziewictwo jest nie do odzyskania?

Z góry dzięki dla bardziej doświadczonych,
G.D.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 16, 2007, 01:59:30 »
A jaki masz w chwili obecnej ROM i Radio?
Na Xda jest kompletny ship: UNI_TMDE_12034_118_10600_Ship.exe czyli RoM dla TMobile w wersji 120.34.118 z RadioRom-em 1.06 .
w tym katalogu: ftp://ftp.xda-developers.com/Universal/Shipped_Complete_Updates/
Wtedy nie musisz robić zrzutu na kartę tylko po sciągnięciu uruchomisz go sobie.
Sprawdź również na stronie T-Mobile czy nie ma jakiegoś upgradu dla twojego urzadzenia.
Ja kiedyś wgrywalem na niemieckiego TMobile ROM ze strony Tmobile UK bo tak mi poradzili w centrali niemieckiej: http://www.tm-phonedownloads.com/download_manager_mda_pro.html
jest tam rom: UNI_TMUK_130114_130232_11003_WWE_BL101_Ship.exe
czyli nowszy niż na XDA ale w wersji WWE czyli po angielsku.
Zdjecie SIM locka masz opisane na stronach klubowych. CID locka się w tym urzadzniuu nie zdejmuje - przy upgradzie na inne ROM-y musisz stosować program omijający ograniczenie CID ( taki który w nazwie ma no_id )
To wszystko masz opisane tutaj: http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Instructions%20for%20those%20with%20Country%20Code%20error
Powodzenia
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 16, 2007, 14:32:08 »
Hej,

jak fajnie, że znalazłem chętnego, którego mogę pomęczyć pytaniami:)

Moja wersja to:

ROM 1.30.113 GER
ROM-Datum 04/13/06
Radio 1.10.03
Protokoll 42.44.P8
ExtROM 1.30.229 GER
Model nr PU10

Chcę wykonać zrzut na kartę, aby mieć oryginalna "instalkę", na wypadek usterki lub jeśli będę potrzebował skorzystać z gwarancji. Robiłem to już w Magicianie. Szybkie i wygodne - wystarczy wsunać karte, nacisnać przycisk, a oryginany system sam się zflaszuje z powrotem. Tak więc chętnie bym się jednak dowiedział, jak konkretnie korzystać ze wspomnianej instrukcji buzza.

Potrzebuję też informacji, jakimi kryteriami się kierować przy wyborze ROM-u. Na xda-developers w sekcji FAQ (http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=FAQ#faqOsPhone) znalazłem taki oto tajemniczy akapit:

"IPL: Initial program load - usually paired with Secondary Program Load (SPL), is the boot loader of your phone, much like the BIOS is the boot loader for your PC. Note: IPL/SPL are highly hardware dependent, flashing the wrong IPL/SPL is much more serious than a flashing the wrong ROM. It may be noted that, sometimes a ROM package also contains the IPL/SPL which will be flashed into your phone. Hence be extra careful what you are flashing. Note: although a ROM may also contains the IPL/SPL, `ROM` usually refers just to the OS (eg. the Windows Mobile 5, not the IPL/SPL) and the ExtRom."

No i mam z tym problem, bo twórcy FAQa tylko zasygnalizowali problemy, ale nie pokusili się o wskazanie rozwiazań. Główne pytania to:

1. Jaka jest zależność między IPL/SPL danego urzadzenia, a wersja ROMu, który chciałoby się wgrać? Z tekstu powyżej wnoszę, że nie każdy ROM będzie się zgadzał z IPL/SPL. Jak rozpoznać, który ROM bedzie dobry dla mojego urządzenia, a który nie?
2. Jak mam się w ogóle dowiedzieć, jaka wersje IPL/SPL ma mój MDA PRO, skoro ta informacja nie jest nigdzie wyświetlona?

Ufff, to tyle pytanek na początek. Very basic, ale NIGDZIE nie znalazłem regularnego wykładu tej niezwykle niezwykle niezwykle istotnej wiedzy:(. Uchybienie to, czy zmowa hackerów seniorów z HTC, żeby domorośli modderzy niszczyli swe zabawki i musieli kupować nowe?

Miłego dnia:)
Grzegorz

*

• 7793
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 16, 2007, 17:11:47 »
To co zacytowałeś nie dotyczy tego urządzenia. Jak czytasz to dobrze , że masz watpliwości też dobrze, zadajesz konkretne pytania - też. :))
Ale czytaj o urządzeniu swoim - czyli o Universalu - a jego akurat to nie dotyczy.
Nie rozumiem po co Ci dokładnie ten ROM skoro na oficjalnej stronie TMobile Germany masz do pobrania  ROM-y do tego modelu - które TMobile udostepnia do samodzielnej aktualizacji ( być może jest tam również twoj ROM) - ale nie mam czasu ani transeru aby go sciągać.
Oznacza to iż możesz mieć którykolwiek z tych ROMów na stronie i nikt Ci nie może zarzucić iż zmieniłeś na nowszy dostępny na stronie Operatora do samodzielnej instalacji.
Masz link do strony - oraz oficjalne wyjasnienie jak to robić po niemiecku.
https://after-sales-service.t-mobile.de/eg_online/t-mobile/t_mda_pro.htm
Pościągaj stamtąd wszystkie rzeczy - bo może Ci się przydać.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 16, 2007, 18:14:57 »
Cytat: "jas_pik"
Ale czytaj o urządzeniu swoim - czyli o Universalu - a jego akurat to nie dotyczy.

Strona http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=FAQ#faqOsPhone z cała pewnościa dotyczy Universala i innych urzadzeń produkowanych przez HTC. Jest to (dość szczatkowa) próba wprowadzenia do tematyki ogólnie urzadzeń produkowanych przez HTC i wyjaśnienia podstawowych terminów.

Nie rozumiem po co Ci dokładnie ten ROM skoro na oficjalnej stronie TMobile Germany masz do pobrania  ROM-y do tego modelu - które TMobile udostepnia do samodzielnej aktualizacji

Dziękuję Ci za linki do stron t-Mobile, dodałem je do Zakładek, ale mnie nie interesuje aktualizacja do nowszych wersji T-Mobile. Chcę wgrać ROM najpierw angielski, potem włoski, a przy okazji się czegoś nauczyć. Zanim cokolwiek zacznę robić, chcę zrzucić obecny ROM na kartę, po prostu dlatego, że chcę i ktoś (buzz) opisał to jako możliwe. Potrzebuję zatem 2 rzeczy:

1. Bliższego wyjaśnienia, jak korzystać z niejasnej dla mnie instrukcji zrzucania ROMu, podanej na stronie http://buzzdev.net/component/option,com_remository/func,fileinfo/id,288/index.php?option=com_content&task=view&id=64&Itemid=1.

2. Klarownych odpowiedzi na pytania, jakie postawiłem w ostatnim poście. Czyli:

"a) Jaka jest zależność między IPL/SPL danego urzadzenia, a wersja ROMu, który chciałoby się wgrać? Z tekstu powyżej wnoszę, że nie każdy ROM będzie się zgadzał z IPL/SPL. Jak rozpoznać, który ROM bedzie dobry dla mojego urządzenia, a który nie?
b) Jak się dowiedzieć, ktora wersje IPL/SPL ma mój MDA PRO, skoro ta informacja nie jest nigdzie wyświetlona?"

Tylko tyle i nic więcej. Jestem poczatkujacy i możliwe, że stawiam złe pytania, ale bardzo proszę o podpowiedź, dlaczego sa złe. To już będzie coś.

*

• 7793
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 16, 2007, 18:26:52 »
Przecież Ci opisałem iż w Universalu jest standardowy Bootloader - a opis który zacytowałeś nie dotyczy jego tylko innych urządzeń opartych na dwóch ( a ostatnio nawet na 3 bootloaderach) ale w Universalu jest tylko jeden i możesz go zobaczyć wyłacznie po wprowadzeniu urzadzenia w tryb BL wyswietli się wtedy na ekranie.
Oczywiście wszystko jest możliwe - zgranie ROM-u na kartę też  ale  po co skoro masz gotowy ROM w formie ship.
Zgranie romu na kartę to tzw  Dump Romu - tylko że ta metoda może być dla Ciebie niebezpieczna. ( była wielokrotnie opisywana u nas )
Nie polecam Ci tego.
Czytaj ze zrozumieniem  :))  
Jesli chcesz angielski to we wcześniejszym poście podałem Ci linka do angielskiego T mObila , wloski jest do pobrania z xda ale się spiesz bo niedługo zniknie . :wkurzony:
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 16, 2007, 19:19:53 »
Przecież Ci opisałem iż w Universalu jest standardowy Bootloader

Napisałeś tylko, że zacytowany opis "nie dotyczy Universala", ale nie napisałeś dlaczego. Dopiero informacja, że ma "standardowy bootloader" to już dla mnie coś - dzięki.

Uwaga, teraz pytanie: czy to, że urządzenie na standardowy bootloader oznacza, że nie wystąpi konflikt między ROMem a bootloaderem i można na nie wgrać dowolny ROM przeznaczony dla tego urządzenia? Thanks.

a opis który zacytowałeś nie dotyczy jego tylko innych urządzeń opartych na dwóch ( a ostatnio nawet na 3 bootloaderach)

Rety! Po kiego w urządzeniu więcej niż 1 bootloader?!

Zgranie romu na kartę to tzw  Dump Romu - tylko że ta metoda może być dla Ciebie niebezpieczna. (była wielokrotnie opisywana u nas)

Znalazłem tylko jeden wątek z zeszłego roku.  http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=36960&highlight=zrzut+romu. Szkoda, że nie powstały zapowiedziane w tym wątku FAQi i tutoriale dla Universala... Szkoda też gadać, widać, że zrzut ROMu w Universalu to nie to samo, co w Magicianie... Nawiasem mówiąc, dlaczego nie wystarczy zwykłe "d2s"?

Jesli chcesz angielski to we wcześniejszym poście podałem Ci linka do angielskiego T mObila , wloski jest do pobrania z xda ale się spiesz bo niedługo zniknie . :wkurzony:

Tak, wiem, ten ich serwer tak świetnie działa, że pewnie stoi gdzies w garażu przywalony kupą drutów, a w środku harcują myszy:). Jeszcze zanim to ogłosili, zacząłem robić mirror niektórych tematów. Mam w całości Magiciana, obecnie kończę Universala (choć skaner antywirusowy zatrzymał mi kilka pliów:)). Sugeruję, żeby klubowicze podzielili się tematami, a potem wrzucimy kompletny mirror na jakiś lepszy serwer. Czasu niewiele!!!

*

• 7793
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 16, 2007, 20:13:49 »
Dump Romu jest identyczny dla wszystkiego co wyprodukował HTC czyli poczynając od pierwszych iPaqów....do ..Atheny ( chyba)
Właśnie sam pisałeś o dwóch bootloaderach (ipl,spl) trzeci to HTC_BOOT do RadioRom-u wprowadzany od 2-3 miesięcy w najnowszych( i nie tylko)  urządzeniach.
Najgorsze jest to iż te zabepieczenia/ograniczenia zapisywane są w obszarze ROM-u który nie jest dostępny do edycji ( jest to obszar ROM-u w którym wpisany jest numer urzadzenia/IMEI/SIMLock a wszystkie metody zmian wymagają wykorzystywania odpowiednio preparowanych RadiRom-ów.

A zresztą , możesz sam napisać tutorial  :))
Niestety wgranie ROM-u nawet na Universala który nie ma aż trzech bootloaderów  nie jest tak proste jak myślisz - jest jescze coś co teraz nosi nazwę CID ( Carrier ID) - kiedyś nazwywane blokadą operatorską - ona pozwala bezproblematyczne wgrywanie wyłacznie ROM-ów przeznaczonych dla danego urządzenia sprzedawnego przez konkretnego Op-a - czyli bedziesz mógł bez żadnych problemów wgrywać na swoje urzadzenie ROM-y z TMobile a na inne będziesz musiał stosować "lekarstwo"
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 17, 2007, 22:30:33 »
Mogę sobie sam odpowiedzieć na część pytań dotyczacych ROM dumpu, bo bardzo dokładna instrukcję znalazłem w poufnych materiałach HTC dla serwisantów. Może te informacje przydadza się też innym.

Zalecana do dumpu wersja mtty to 1.16 - jeszcze można ja znaleźć tu i tam. Przy użyciu oryginalnego kabla USB mtty pokazało mi "WCEUSB0001", niestety, po zgłoszeniu się głównego okna programu nie zobaczyłem command prompt - "USB>". Myślę, że przyczyna może być wersja bootloadera. Rysunki pogladowe wyraźnie pokazuja wersje 0.54, a ja mam 1.01. To by tłumaczyło, dlaczego tak niewiele jest dostepnych zrzuconych ROMów - po prostu jedyna dostępna (i pewna, bo firmowa) instrukcja przeznaczona jest dla starej wersji bootlodera. Szkoda. GD

*

• 7793
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 17, 2007, 22:57:12 »
tipobello
Cieszymy się iż zanlazłeś tą serwisówkę.
Przyczyna tego iż nie zobaczyłeś comad prompt jest taka iż trzeba wcisnąć enter aby ją zobaczyć   :))
Na rynku pokazało się tylko kilka urzadzeń z tą wersją bootloadera - większość z seryjnej produkcji wyszła z bootloaderami 1.01 i wiekszymi.
Wersja bootloadera nie ma nic wspólnego z dumpem ROM-u  :D
Dump ROM-u możesz zrobić z każdej wersji bootloadera  ale po co?
Poczytaj o funkcjach i komendach dla programu mtty ( i uważaj na jego wersje - niektóre mają bugi  :(   )
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 17, 2007, 23:49:16 »
Dzięki! Szukałem instrukcji do mtty, ale znalazłem tylko bardzo obszerne materiały poświęcone podobnemu programowi - putty. Generalnie, nie chcę w to głęboko wchodzić, wystarczy mi ogólna orientacja. Mój Universal jest też odbokowany i już mówi po włosku! Wgrałem ROM i-mate JASJAR_ITA_11346_126_10301_ship, który działa bardzo fajnie.

Hmm, apetyt rośnie w miarę jedzenia:). Chcę popróbować nowych ROMów, sprawdzić innych operatorów, języki itd. - mam ochotę trochę poeksperymentować:). W zwiazku z tym, fundamentalna kwestia: czym się kierować przy wyborze ROMu? Gdzieś znalazłem info, że można instalować tylko wersje wyższe od aktualnie posiadanej - ale przecież mój oryginalny ROM T-Mobile był wyższy (1.30.113), a i-mate działa bardzo dobrze. Czyli co przyjać za kryterium?

Pozdrowienia,
gd

*

• 7793
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 18, 2007, 00:05:12 »
Możesz wgrać dowolną wersję która Ci bedzie odpowiadać , czyli ty wyznaczasz kryterium.
Ja najdłużej mialem ostatnią wersję z ERY bez Ext_Rom-u bo jest najbardziej stabilną , przez caly styczeń testowałem nowe wersje WM6 a teraz jestem na bardzo dobrej wersji 2.01.06 , brakuje mi tylko videorozmów.
Dla mnie głównym kryterium jest stabilność oraz szybkość - a ta jest chyba OK - najważniejszy problem wielu ROM-ów - ubytek RAM-u podczas długiej eksloatacji bez SR został zatrzymany.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 18, 2007, 01:01:58 »
No właśnie, czy jest jakaś szansa na polski ROM Ery? Przeszukałem cały Internet - na próżno...

Jeśli chodzi o szybkość, to Universal faktycznie nie jest porażajacy. Na ROMie T-Mobile Skype praktycznie nie chodził, raz wręcz zawiesił urządzenie. Na i-macie jest już lepiej, ale i tak mam wrażenie, że Skype jest za ciężki dla tych małych urządzeń. Filmy też się haczą - jeśi zawierają dużo szybkich scen. No cóż, ale ogólnie urządzenie jest cool. Zwłaszcza ekran jest fenomenalny. Tak mi zal tych filmów, bo gdyby były odtwarzane płynnie, to byłbym w stanie nawet zapomnieć, że oglądam na palmtopie.

*

• 7793
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 18, 2007, 01:16:06 »
Skype chodzi bdb na wspomnianym 2.06.
Era nie wypuscila PL Romu na klubie jest post naszeo kolei sainraziela pozwlajacy na wgranie plikow MUI z polskim jezykiem.Jest to duzo lepsze niz splszczenia interwrite.Zastosuj sie do opisu .Chodzi bdb ale nie uzywaj dla WM6 ;D Wpisz w nasza szukajke  korzystaj ;8
potrzebna zgoda