SPV-M5000 problem z oprogramowaniem... jak mysle

• 12 Odpowiedzi
  • 1049 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SPV-M5000 problem z oprogramowaniem... jak mysle
« dnia: Maj 02, 2008, 20:01:45 »
Witam. Od 3 dni jestem posiadaczem w/w modelu htc, jest to moj pierwszy ppc wiec niemam za duzo pojecia o tego typu urzadzeniach. Mam problem z przegladaniem internetu. Kazda przegladarka zawiesza sie na wiekszych stronach, np. na www.wroclaw.pl w ie zauwazylem ze to jest przy zaladowaniu 70kb. Probowalem na IE, Opera 8.6, 8.65, 9.5 beta. na kazdej to samo. Mam takze inny problem, niemoge wejsc w ustawienia aparatu. gdy wcisne ikonke ustawien na odpalonym aparacie to wyskakuje biala strona z jakimis ramkami i nic wiecej, to samo jest w kilku innych nielicznych miejscach. Gdy odczytuje smsy to data i nadawca sa opisani pionowo po jednej literce np. tak

0
2
k
w
i
e
c
i
e
n
0
8

jest to bardzo uciazliwe bo trzeba sporo przewijac. To wazniejsze mankamenty nic innego nie przykuwa mi uwagi.

mam Windows Mobile 6 Professional

sys. CE 5.2.1413

Orange (bez simlocka)

PU10 64mb RAM
Orig by Midget may 09 2007
19:11:21

R 0.00.0o
G 42.37.P8
D 2.05.00 WWE

to mi sie wyswietla po wlaczeniu.

myslalem zeby zmienic mu rom'a ale niemoge znalezc tutoriala dla prawdziwego laika w tej dziedzinie a pozatym niewiem co wgrac zeby bylo lepiej.

Prosze pomozcie panowie chociaz zebym mogl po internecie normalnie chodzic bo glownie po to go kupilem a niemoge tego robic!

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: SPV-M5000 problem z oprogramowaniem... jak mysle
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 02, 2008, 20:26:31 »
Zacznij od HR a o zmianie maszprzyklejony wątek
potrzebna zgoda

*

mafo1

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 02, 2008, 20:32:32 »
dla przypomnienia HARD RESET wykonuje się w ten sposób, że wciskasz na klawiaturze dwa przyciski - a następnie wciskasz rysikiem w dziurkę ;) po czym na ekranie jest komunikat z prośbą o wciśnięcie 0

Jeżeli twój sprzęt to spv m-5000 najprawdopodobniej jest to g3 (też taki posiadam).
Z G3 jest o tyle dobrze, że praktycznie bez ograniczeń można wgrywać wszystkie romy, nawet te dedykowane do pozostałych odmian.

Osobiście testowałem prawie wszystkie romy, obecnie rajnu 7.4 (bardzo szybki i sprawny) 
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?s=11ddcc6bad8457c76d92d0f388d9de8a&t=367448

Instalacja romu jest banalnie prosta jeżeli masz xp.
Jeżeli moge pomóc to info gg - 1531409

Sprzęcik idealnie nadaje się do buszowania po sieci poniewax ma wyświetlacz VGA - osobiście polecam program picselbrowser.

Jeżeli zależy ci na spolszczeniu systemu o obsłudze videorozmów to niestety funkcje te działają tylko na wm5 (wm6 nigdy nie wyszedł na to urządzenie, a te które są w sieci są klonami z innych maszyn i nie obsługują generalnie videorozmów).

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=91608.0
oto mój post z testowania oryginalnych romów do universala - jeżeli nie posiadasz karty sdhc (szybszej niż zwykła sd) to szczerze polecam rom wm5 t-mobile ze spolszczeniem do niego - jest to chyba ostatni oryginalny build (naprawdę szybki) w pełni obsługujący universala (videorozmowy) i system ten można bez problemu spolszczyć.

W 3-ch zdaniach jhak wgrać rom na xp (piszę tak, jak to sam robiłem chyba za 50 razy ;) )

1. naładowana bateria
2. wyjęta karta sd  (karty sim nigdy nie wyjmowałem)
3. ustabilizowane połączenie activesynch

klikam na instalkę exe na komputerze, później next i update

następuje przejście palma w tryb botloadera i ładowanie romu
UWAGA: NIC W TYM CZASIE NIE RÓB - MUSI WTŁOCZYĆ WSZYSTKO DO KOMPA
Jak skończy na kompie będzie komunikat CONGRATULATIONS I RYSUNEK Z INSTRUKCJĄ HARD RESETU

Wtedy:
1. Odłączam kabelek
2. robię HARD RESET

i to wsio

Robiłem tak kilkadziesiąt razy i palm żyje, chociaż za 1-szym razem wypaliłem chyba 2 papierosy w ciągu tych 5 minut ;)
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2008, 20:59:49 wysłana przez mafo1 »

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2008, 23:59:34 »
Narazie mam minisd 64mb na adapterze bo to mialem pod reka ale planuje sobie kupic sdhc 4gb, da rade to zrobic na tej karcie ?
a ten rom od rajnu da rade spolszczyc ? w sumie mi niepszeszkadza angielski ale po polsku czulbym sie swobodniej.ktory to G to niewiem niemoge nigdzie znalezc tej informacji. Zrobie mu teraz ten hard reset i zobacze jak bedzie to wszystko chodzic. Dzieki mafo za lopatologiczne wytlumaczenie tej zmiany romu. w temacie glownym jest troche za duzo skrotow i okreslen niezbyt zrozumialych dla newbie'go. A tak zeby mi dzialalo wszsytko co napisalem ze nie dziala to co bym musial wgrac ? Rom od rajnu czy cus innego.
Napisane: Maj 02, 2008, 21:42:50
Wgralem ten wm 6.1 od rajnu i chodzi przezajebiscie, dziala wszystko co mialo dzialac :) Dzieki za pomoc !
Napisane: 02 Maj 2008, 23:01:43
no moze za wczesnie pochwalilem ten wm6.1 od rajnu, czesto sie zawiesza, czasem ktos do mnie dzwoni to sie zawiesi i non stop wibruje wiec musze zresetowac(jak niezauwaze to zerzre cala baterje) ogolnie ciezko chodzi :/ dziala wszystko-dopoki sie nie zawiesi. Macie moze linka do romu z t mobile ?

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 07, 2008, 09:33:28 »

R 0.00.0o

Dalej masz takie Radio?

Nowe ROMy zwłaszcza te od Ranju nie mają Radia w sobie tak więc należy to zmienić i dograć/dołączyć samemu. Radio 0.00.0 służy tylko do usunięcia SimLocka.
Ponadto najlepiej przetestować ROM przez dzień czy dwa nie dogrywając za bardzo innych programów.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 07, 2008, 10:51:16 »
A ja wgrałem sobie ROM z WM5 od Tmobile

efekty:
-nareszcie stabilnie działa
-obracanie ekranu nie zajmuje 5 minut xP
-duuuuuuużo wolnego miejsca na programy
-nie zmula się podczas ładowania przez usb
-mniej przywieszek
-mniejsze i mniej odczuwalne wycieki pamięci
-pocketbreeze+resco today(z explorera) nie zamulają  :mrgreen:

jak dla mnie najlepszy rom jaki miałem ;x (a testowałem 2 wanilie (6.0 i 6.1) i jednego proffesional (6.1) )

jak ktoś poszukuje niezawodnego i stabilnego romu z sensowną szybkością to jednak IMO wm6 można sobie darować...
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2008, 10:53:40 wysłana przez Adamerso »

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 07, 2008, 13:17:30 »
Adamerso - a ten rom nie jest szwabski? Niedługo sam będę żonglował  :wink:

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 07, 2008, 13:35:21 »
Ostatni udostępniony przez TMobile UK jest w tym wątku : http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=85935.0
a udostępniony przez TMobile HR w tym : http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=80387.msg523989#msg523989
Oba są WWE czyli angielskie - są to jedyne oficjalne ROM-y WM5  z AKU 3.3 dla Universala
potrzebna zgoda

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 07, 2008, 13:37:16 »
Ło, nie wpadłem na pomysł że T-Mobile jest także poza niemcami  :wink:
A co do pw to jak jest?  :P

*

mafo1

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 07, 2008, 18:10:08 »
Potwierdzam, ten romik z t-mobile jest naprawdę rewenacyjny. Jednak niestety nie działa z moją karta sdhc 8gb (po wgraniu sterownika widzi kartę przez chwilkę a potem ... kicha) - na innym wm5 np. z ery wszystko działa. Szkoda :( bo ten romik jest naprawdę extra.

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 07, 2008, 18:49:14 »
Potwierdzam, ten romik z t-mobile jest naprawdę rewenacyjny. Jednak niestety nie działa z moją karta sdhc 8gb (po wgraniu sterownika widzi kartę przez chwilkę a potem ... kicha) - na innym wm5 np. z ery wszystko działa. Szkoda :( bo ten romik jest naprawdę extra.

romik na serio wymiata :) Angielski jest. Z innych miłych akcentów - dialpad jakby podobny do tego co był w windowsach 2003 (osobiście mi się podoba :) ) i co najważniejsze nie zacina się jak ten na wm6 :) i dodatkowo posiada klawiaturkę dotykową jakby z telefonu - z duzymi klawiszami "1" "2abc" "3cde" itd - na prawdę świetne rozwiązanie jak ktoś pododnie jak ja obsługuje pda wyłącznie palcem :) A kartę na szczęście mam zwykłą SD 4gb i śmiga aż miło :)

czego mi brakuje:
- remote desktop z WM6(aczkolwiek gdzieś juz wygrzebałem wyciągniętego przez kogoś tylko jeszcze nie przetestowanego)
- internet calls (choć szczerze mówiąc jak miałem WM6 nawet nie przyjrzałem się bliżej tej funkcji... :) )

No, ale ja pokochałem cegiełkę na nowo i na pewno zbyt szybko roma nie zmienię :)

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 08, 2008, 09:09:57 »
... Jednak niestety nie działa z moją karta sdhc 8gb (po wgraniu sterownika widzi kartę przez chwilkę a potem ...
Jest sposób który umożliwia włączenie obsługi kart SDHC na WM5 i WM6 w ROMach, które nie mają tego w standardzie.
Jak dobrze pamiętam plik nazywał się 'SDHC_WM6WM5' poszukaj na XDA-Dev...
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

mafo1

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 08, 2008, 20:13:48 »
tak, zgadza się, mam ten pliczek i nawet w dwóch wersjach - ładnie się instaluje, widzi kartę ale po chwili używania przestaje ja prawidłowo widzideć - robią się jakieś dziwne krzaczki :( - dl porówniania ten sam plik uruchamiany np. na romie ery (też wm5) działa bezproblemowo.
Szkoda.....