SPV m5000 - kilka pytań :)

• 25 Odpowiedzi
  • 3424 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Lost Soul

• 18
  • Sprzęt: Universal, Dell x51v, N95
« dnia: Styczeń 13, 2007, 22:36:17 »
Witam, kupiłem sobie m5000 i w związku z tym mam kilka pytań.

1. Jak ściągnąć Simlocka, tzn. wiem jak to zrobić - mam program HTC Universal Sim Unlock v1, ale nie rozumiem ostatniego pkt instrukcji - mianowicie "Flash your original Radio ROM. Do not upgrade the bootloader until you restored an original radio rom." Skąd mam wziąć tą wersję Radio ROMu, żeby ją ponownie wgrać po odblokowaniu i jak to zrobić? Czy radio rom jest w wersji exe, czyli aplikacji wyposażonej we flasher?
2. Mam kilka wersji ROMu (dwa IVANA: AKU3.2 beta15 i AKU3.5test2 oraz UNI_QTEK_WWE_13077_130176_10900_WWE_Ship_GR2.0.1. Który z nich jest najlepszy, a może ściągnąć cos innego?
3. Co mieści się w Extended ROM? Mam aplikacje do odblokowania tego ROMu ([Universal] Extended ROM unlocker), ale nie za bardzo wiem po co to się wgrywa. Radio ROM to oprogramowanie odpowiadające za moduł GSM, ROM to oprogramowanie urządzenia (tzn. OS itd.) a Extended Room? To jakieś dodatkowe oprogramowanie?

Proszę o podpowiedzi, bo boję się że coś zepsuje :)

Pozdrawiam

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 13, 2007, 23:03:11 »
Program do zdejmowania SIMLOCKA w Universal wgrywa specjalną wersję RAdioRom-u która sluży jedynie do tego celu) Po zdjęciu SIMA wgraj RadioRom co najmniej taki jaki mialeś uprzednio.
Ja teraz uzywam najnowszej wersji 1.14.10 ( radiorom odpowiada za GSM/BT/WiFI)
Ja polecam obecnie ostatniego Helmiego - jest bardzo stabilny i ma wiele przydatnych opcji.
W extended_Rom są ustawienia operatorskie ( customizacja operatora) czyli today/ustawienia MMS/itd
Mozesz zobaczyć po HR co się wgrywa ( jeśli zrobisz w ciągu 3 sekund SR  to się nie wgra)
Ja używam Ext_ROM jako specjalne miesce do trzymania ważnych dla mnie plików bo nawet HR tego nie kasuje ( aczkolwiek trzeba użyć programu aby uzyskać do niego dostęp - unhide)
Nie ma na razie metody aby te 10MB dolaczyć do standardowego ROM-u
Zanim się zabierzesz to poczytaj o tym wszystkim - bo zawsze istnieje niebezpieczeństwo uwalenia przy operacjach na ROM-ie.
A wszsytko co Ci trzeba znajdziesz na xda-Developers i u Buzz'a
potrzebna zgoda

*

Offline Lost Soul

• 18
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 14, 2007, 19:57:46 »
Rozumiem, myślałem że po ściągnięciu Simlocka będę musiał wgrać oryginalną (czyli tą która była wgrana przed ściągnięciem) wersję Radio.

Ściągnąłem ROM Helmiego (Helmi_UNI_AKU3.5_v1.3), Unlockera, Unhidera, Simlock v1, nowe radio (Universal_Radio_1.14.10) i BL update (JASJAR_BL1.01_RUU_v1.2).
Powiedzcie mi jeszcze:
1. W jakiej kolejności aktualizować oprogramowanie i jaki ExRom wgrać? (później zrobię swój własny, ale na razie jeszcze nie wiem z jakiego softu będę korzystał).
2. Czy warto aktualizować BL?
3. Czy do flashowania romu muszę użyć jakiegoś zewnętrznego flashera (czy też znajduje sie on wewnątrz pakietu z romem)?

Pozdro

*

• 7793
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 14, 2007, 20:15:01 »
Sciąganie Ci poszło dobrze ale z czytaniem coś nie bardzo :))
1. Jeśli musisz zdjąć simlocka to to robisz
2. Jesli musisz zmienić Rom to to robisz
3.Radio musisz jesli sciągnąleś sima
4.BL nie musisz ( chyba że ....będziez musial)
5.Jesli nie jest Ci potrzebne nic z Extended  to odsłaniasz i używasz
Ale może zadaj sobie pytanie w jakim celu chcesz zmieniać ROM ?
Czy poznałeś już wszystkie funkcje jakie Ci oferuje w standardzie Universal?
potrzebna zgoda

*

Offline Lost Soul

• 18
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 14, 2007, 20:48:26 »
Czytałem, ale trudno połapać się w tych postach bo informacja miesza się z dezinformacją, brakuje jakiegoś FAQ :P (znalazłem gdzieś info, że do falshowania trzeba najnowszy program z "Ship" w nazwie i stąd moje pytanie o zewnętrzny flasher).

Co do 3 pierwszych pkt. które wymieniłeś to sprwa już wsześniej była jasna. Nie wiem co zaoferuje mi m5000, bo dostanę go dopiero jutro (z simlockiem), narazie mam m3000 i chciałbym na nim (m5000) robić to samo, czyli: mp3 + div/xvid/mp4 + gps + telefon (jeśli chodzi o soft, to mam go aż za dużo ;) ). Dobrze zrobiłem wymieniając Wizarda na Universala?

*

• 7793
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 14, 2007, 21:10:05 »
Ship wersja  - są to programy do upgradu przygotowane przez producenta danego PDA w wersji dla "najgłupszego usera" czyli takie gdzie odpala się jeden plik exe i wszystko jest na ekranie pokazane i opisane.Jeyne co użytkownik ma zrobić do podłączyć urządzenie/wcisnąć enter i na końcu zresetować.
Jesli tych wersji nie będziesz stosował przygotuj się na sporą pracę/strach/samozaparcie/.........
Jeśli chcesz wgrywać wersje przeznaczone dla urzadzeń z innych sieci/modyfikowane wtedy trzeba stosować programy omijające blokadę operatorską ( te programy śą jednocześnie flasherami).
Na klubie brak ludzi którz mieliby tyle samozaparcia/talentu/czasu aby napisać - ale widzę iż ujawnia nam się niezły kandydat.
JAk różnica ( szybkość/wielkość /jakość ekranu/wygoda - albo i nie ) poza tyjm różnic w zastosowaniach nie widzę - system ten sam, programy te same.
potrzebna zgoda

*

Offline Lost Soul

• 18
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 14, 2007, 21:45:34 »
Acha, czyli jest trochę inaczej niż z romami dla m3000 - Molskiego czy Risidoro były właśnie w formie jednego pliku exe (tak jak shipy operatorskie np I-mate), a blokade operatorską można było usunąć na stałe (z tego co pamiętam).

Jesli tych wersji nie będziesz stosował przygotuj się na sporą pracę/strach/samozaparcie/.........

Hehe, trudno - będzie adrenalinka :)

W sumie mogę spisać to co będę robił, może ułatwi to innym "pierwszy kontakt" z Universalem.

*

Offline dedopl

• 14
  • Sprzęt: blackstone/mio-C720/ipaq214
Odp: SPV m5000 - kilka pytań :)
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 27, 2007, 22:42:00 »
Witam
Dziś dostałem do simlocka era mda (uniwersala,HTC M5000,XDA Exec) z zainstalowanym WM06
zciagałem już nie jeden raz z nich smoczka ale z tym siedze już 4h i dalej nie chce dojść do porozumienia.

wszytko ładnie pięknie, upgrade radio do v. 00. 00. 00
następnie UNI_Unlock_v1. exe
wyskakuje komunikat jak zwykle "unlocked. . . .  super CID"
po SR dalej komunikat
the sim card is missing

- już z desperacji wgrałem rom-a wm05, ale dalej lipa

Czy spotkał się ktoś z takim modelem i zciagał simlocka?, nie wydaje mi się żeby w WM06 był inny sposób na simlocka?

każdy ma jakiegoś zajeba!, tylko go inaczej trenuje.

*

• 7793
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 28, 2007, 13:00:18 »
Jaki masz BL - jeśli 2.x może być kiszka.
Zdowngraduj na WM5 zdejmij SIMlock'a a poźniej wróc na WM6.
potrzebna zgoda

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2007, 16:09:51 »
-już z desperacji wgrałem rom-a wm05, ale dalej lipa

Jaki masz BL - jeśli 2.x może być kiszka.
Zdowngraduj na WM5 zdejmij SIMlock'a a poźniej wróc na WM6.

zdaje sie ze juz to zrobil...

(a dopisze jeszcze ze wyszedl nowy pdaviet 2.10.6 - nie mialem poprzedniego bo akurat testowalem inne romy ale ten narazie jest bez bugow -choc i tak bede musial ugotowac sobie wlasny...)

*

Offline dedopl

• 14
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 28, 2007, 20:46:01 »
Botloader jest ok.
 v1. 01 jak dobrze pamiętam (w sensie na pewno 1. XX) nie mam teraz do niego dostępu.
wydaje mi się że coś było od samego początku nie tak gdyż nie widzi żadnej karty SIM a komunikat jest od początku ten sam
the sim card is missing
co w wolnym tłumaczeniu brak karty sim lub sim "zaginiona" :) :)
mój błąd że nie sprawdziłem przed zabraniem się do pracy czy oby widzi kartę przynajmniej ERY

*

• 7793
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 29, 2007, 21:33:57 »
Jeśli tak to wszystko wskazuje na uszkodzenie MB.
potrzebna zgoda

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 30, 2007, 09:27:27 »
podepne sie pod watek bo chyba sie urwal (faktycznie - jak jest simlock to jest inny komunikat - mnie wywalali missing jak mialem uszkodzonego dualsima)

mam problem - przy ladowaniu baterii zawiesza sie na 85% i siedzi na nich ze dwie godziny a pozniej (przewaznie po resecie) zawiesza sie kolejny raz gdy tylko zaswieci sie zilona dioda... ze zdychaniem roznie - niekiedy dojdzie do 3% a kiedy indziej do 32%..
czy to normalne ze universal potrzebuje jakies 7-8 sekund po wlaczeniu ze stanu uspienia zeby pokazac stan bateri?

chyba mam uszkodzoną baterie ale oczywiscie moge sie mylic (mb? ladowarka?)
chyba pomysle nad poszerzona bateria..

*

Offline Baronik21

• 382
  • "Olsztyn kocham, moją małą Amerykę"
  • Sprzęt: Qtek 1010 (komplet erowy) i Qtek 9000
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 30, 2007, 09:48:00 »
A jaki masz rom :?:

U mnie było podobnie z wskaaniami baterii a nawet z trzymaniem lub ładowaniem baterii na romach WM6 DarkForce'a
"Powinien być prosty jak zegarek świat Po każdym "tik" byłoby "tak""

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 30, 2007, 09:52:08 »
85% bylo na standardowym orangu, darkforce(2.10?) , pdaviet (2.10.6) jwright (2.02.02)...
teraz zostalem przy tym ostatnim bo jest w nim zawarty skt dobrze obslugujacy mojego dualsima (inne sie wywalaly)

nie chodzilem zbyt dlugo z romem orange wiec nie wiem za bardzo jak na nim bylo :/
telefon kupilem uzywany wiec moze byc uszkodzenie tez od upadku... radio miam 1.15
nie wiem co jeszcze moge dopisac...

(tak btw - czy to normalne ze przed kazdym flashowaniem musze dac komende "set 14 0" inaczej musze flashowac dwa razy?)

*

Offline Baronik21

• 382
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 30, 2007, 10:00:17 »
z tego co piszesz to obstawiam baterie  ;)

Wszyscy piszą o nowej technologii ogniw ale to wcale nie znaczy że nie mają pamięci pojemności - trwa to tylko kilka razy dłużej

Proponuje wrócić do WM5 jakiegoś oryginalnego ship-a, i ponownie wgrać WM6 ale nie DarkForce'a
no i  na nowo formatować baterie  :( (albo nawa - oryginalna)

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 01, 2007, 16:50:54 »
kurde -na wm5 niestety tez te bledy wychodza.. zawsze blokuje 85% choc kazde rozladowanie sprawiaze bateria trzyma dluzej i krocej siedzi na 85%. niestety - WAD niemoze odczytywac chwilami stanu baterii i 4 razy wyrzuciło midzis "battery very low" choc stan bateri sprawdzany przez panel sterowania wskazywal 74% (pozniej mniej ale za kazdym razem powyzej 30%)

generalnie bateria zachowuje sie jakby nie trzymala napiecia. chyba zainwestuje w nowa bo nie znam nikogo kto by takowa porzyczyl na dwa dni do testow czy to nie cos z plyta glowna (rom wykluczylem juz)

ech.. coraz bardziej tesknie do wizarda (dzialal szybciej po modyfikacjach..) szkoda ze wsparcie dla uni jest duzo slabsze :/ chyba przesiade sie na uklad c600 +dellx50v lub acer n311 (ekran vga juz chyba musi byc a dwa ekrany dotykowe mi nie potrzebne)
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 16:59:32 wysłana przez bern »

*

Offline Baronik21

• 382
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 01, 2007, 17:11:06 »
Nie stawiałbym na płytę
te baterie tak mają (już był o tym kiedyś wątek), w nich jest jakiś procesorek który niedogaduje się z windą gdy zaczyna tracić pojemność

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 01, 2007, 18:07:59 »
tez nie stawiam na plyte w sumie ale jestem czarnowidzem/realista :P
chodzi o to ze kupilem dopiero co i juz jak dostalem byl w takim stanie (cena dobra wiec juz nie robilem scen bo odzyskanie chocby rekompensaty za nowa baterie graniczyloby z cudem) i tak naprawde nie wiem co jest uszkodzone.
faktycznie po wertowaniu roznych watkow dziwne sie wydaje ze problemy z bateria to zwykle zawieszenie sie przy 85%.
bardzo mnie dziwi ten problem z dogadywaniem sie wskaznikow baterii z faktycznym stanem (probowalem ten z pocketplusa, wada, batti i jeszcze jakiestam) i wszystkie zaraz po wlaczeniu ekranu i przy wiekszym obciazeniu (a2dp, pocketplayer, palm thread, resco i mobilegadu) daja wynik "unknown"...

mam jeszcze dwa pytania -jak wylaczyc wylaczanie karty sd przy wyladowanej bateri? troche to drazniace szczegolnie jesli wylacza a baterii jeszcze 70%
drugie - czy mozna ustawic by ozvga omijalo jakas aplikacje? troche za male literki mam w aplikacji do smsow a niekorzysta o dziwo z czcionek systemowych. pozatym w innych programach nie mam potrzeby wiekszych liter.

*

Offline Baronik21

• 382
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 01, 2007, 18:19:08 »
HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\SDCARD\ClientDrivers\Class\SDMemory_Class] "DisablePowerManagement"=dword:00000000

jeśli posiadasz taki klucz to go usuń  ;)

a jeśli chodzi o OzVGA no to tak to już jest

Ps. nie mam takiego problemu z SD w romie 2.02.02 WWE
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 18:25:04 wysłana przez Baronik21 »

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 01, 2007, 19:30:36 »
hahahahahahahaha troche o co innego mi chodzilo  ;) - ten wpis w rejestrze odpowiada za odlaczenie karty gdy nie jest uzywana (sprzet jest w uspieniu) a nie za odlaczanie karty gdy system stwierdzi ze bateria jest slaba (wogole ta opcja jest bezsensu -w wizardzie tego nie bylo...)

ja ten problem mam na wszystkich romach :P wychodzi on gdy bardzo obciaze baterie i zapewne spowodowany jest spadkiem napiecia..
chyba zainwestuje z najblizszej wypplaty jeszcze w karte jakas sensowna. i tak btw na tym romie idzie mi 4mb ramu na karte! ;/

*

Offline Baronik21

• 382
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 01, 2007, 20:13:12 »
no to niebardzo Cię zrozumiałem (nie doczytałem do końca  ::) )
ale się starałem

a Twojego (naszego) problemu z SD niestety nie potrafie rozwiązać  :(
trzeba by poszperać w rejestrze

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 02, 2007, 10:19:42 »
nieno - oczywiscie zapomnialem podziekowac (cham ze mnie :P )
dzieki - sam jeszcze poszperam ale juz znalazlem orginalna baterie nowke w dobrej cenie i mam nadzieje ze to rozwiaze problem. a teraz i tak jade w gory wiec znow tandem spvclassic/nokia 3310 :)

*

Offline dedopl

• 14
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 11, 2007, 14:04:33 »
Witam
Dostałem w swoje łapki M5000 z BL 2.  01
czy ktoś już zaciągał smoczka z ta wersją BL?
Gdzieś na XDA-developers znalazłem post iż w tej wersji są problemy z aktualizacją ale nie wiem o co dokładnie chodzi czy przy wgraniu radia czy aktualizacji co WM06 może zamienić się w cegiełkę?
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2007, 14:27:47 wysłana przez dedopl »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 11, 2007, 14:43:12 »
tak, moze
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Baronik21

• 382
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 11, 2007, 20:58:38 »
no niestety lepiej (a raczej musisz) poczekaj
na razie się jeszcze nie da (ale to oczywiście kwestia czasu), bo radio wgrywasz dokładnie tak samo rom

a szkoda trzymać taką drogą cegłę  ;)