Specyficzny problem z siecią w Play

• 6 Odpowiedzi
  • 1003 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Oofol

• **
  • 107
  • Sprzęt: Exec + 8GB, SGS 8GB +8GB
Specyficzny problem z siecią w Play
« dnia: Maj 05, 2010, 10:01:10 »
Witam,
jakieś 8 miesięcy temu przeniosłem numer (abonament) z ERA do P4.

Od tamtego czasu mam mały problem. Polega on na gubieniu sieci, przerywaniu połączenia i tym podobnym przy niskim stanie baterii (poniżej około 30%), gdzie pda działa do 1% baterii.

Problem występuje nie tylko w moim mieście (Karpacz, Jelenia Góra) ale również we Wrocłąwiu.

Zawsze latałem na radiu 1.17 i było wszystko super. Teraz zmieniłem na 1.15 i nie ma zmian. Byłem z problemem u operatora, stwierdzili, że może to być wina sima, dostałem nowego, problem nie zniknął....

Jedyne antydotum na ową przypadłość jest na dzień dzisiejszy ustawienie manualnego wyboru sieci na Plus i problemu nie ma.

Nie wiem co mam o tym myśleć...

Jest to niezwykle drażniące... Może ktoś miał podobny problem i jakoś temu przeciwdziałał?!

MFG

*

Offline Kalgon

• 49
  • Sprzęt: i600
Odp: Specyficzny problem z siecią w Play
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 05, 2010, 22:02:52 »
Mieszkam we Wrocławiu i posiadam telefon w Play. Żadnych problemów z gubieniem zasięgu nie mam.
Może pokombinuj coś z romami, radio? Ja mam obecnie radio 1.18.00 i rom WM6.1 CE 21055.1.6.8 by Ngochoangimsat (rom typu Vanilla z xda-dev). Jak masz możliwość, to sprawdź w pierwszej kolejności radio, ewentualnie i radio i rom i zobacz czy wszystko będzie w porządku. Możesz też próbować jakiś rom wm5, oryginalny. Najnowszy jest bodajże od T-Mobile.
Gubienie zasięgu nie jest w żaden sposób zależne od poziomu naładowanie pda?

*

Offline Oofol

• **
  • 107
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2010, 10:53:55 »
radia 1.18 jeszcze nie próbowałem.

Gubienie zasięgu jest uzależnione od stanu baterii - pisałem wyżej. Gubi zasię w okolicach 30% naładowania...

*

Offline Kalgon

• 49
  • Sprzęt: i600
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2010, 11:54:13 »
Rzeczywiście, nie wiem jak to przegapiłem Oo
Przypuszczam, że po prostu bateria Ci zdycha, ale dziwne jest to, że tylko dla gdy używasz sima play.
Szczerze powiedziawszy ja również mam problem z baterią w moim unim przy ~30% naładowania, tylko że u mnie urządzenie wyłącza się przy takim poziomie naładowania, nie sam moduł gsm.
Na xda-dev są różne tricki typu ożywianie baterii aby nie umierała przy XX%, ale sprawdzałem dwa z czterech (pozostałe dwa to zakup nowej i zamrażarka...) i nie zmieniły zupełnie nic. Poza tym one są dla baterii umierających kompletnie przy XX%, nie gubiących samo GSM.
Kombinuj najlepiej z radio i romami, innych pomysłów nie mam.

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2010, 11:59:24 »
Tak teraz myślę, czy może to nie jest tak, że bateria Ci pada, a problem występuje tylko w Play'u dlatego że w tej sieci wszystko leci po 3G? A jak wiadomo 3G ciągnie więcej prądu

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 06, 2010, 12:04:46 »
Z praktyki wiem że słabnące aku ma właśnie takie objawy jak opisałeś.

W ciepłym otoczeniu (zimą już tragedia) przy ciągłym używaniu PDA nagle GSM odłącza się a PDA dalej można używać przez jeszcze 10-15%, wyłączenie przez Power w takim stanie, usypia całkowicie PDA.

Wnioski dwa:
-faktycznie Play na 3G wymaga większego poboru energii, stąd słabe aku odcina GSM
-aku słabnie i w najbliższym czasie wymiana będzie konieczna.

*

Offline Oofol

• **
  • 107
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 06, 2010, 13:48:43 »
Dobra, kolejna kwestia.

Tego uniego zakupiłem jakoś we wrześniu zeszłego roku. Był praktycznie nowy. Fakt nie wiadomo ile bateria ma ale nie była używana i przy normalnym użytkowaniu w czuwała mi na początku 4 dni, w porównaniu do poprzedniego qteka buło to niebo  - w poprzednim czuwała mi 2 dni. Na dzień dzisiejszy nie wiem ile czuwa bo dużo używam navi i doładowywuję. Na majówkę byłem za granicą i uni sobie leżał z zasięgiem około połowy, wysłałem jedynie kilka sms i przez 4 dni stracił 50% aku.

Wydaje mi się że moje aku jest jeszcze w dobre+ kondycji.

Kolejna sprawa.

Moja narzeczona przeniosła również numer do play i zakupiła sobie już w play Samsunga Curby.
O tym fakcie nie pisałem bo nie do końca mnie to dotyczy i nie znam wszystkich objawów ale z tego co wiem ma bardzo podobne problemy do mnie - na manualnym ustawieniu przekaźników na Plus wszystko działa idealnie gdzie na Play często nie może wysłać sms lub się połączyć/odebrać.

Samsung ma jakieś 3miesiące.