Qtek 9000 - Wasze opinie.

• 34 Odpowiedzi
  • 2704 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tomko

• 330
  • Sprzęt: XdaExec, Omnia, BB Bold.
Qtek 9000 - Wasze opinie.
« dnia: Maj 06, 2007, 12:38:29 »
 Trochę czasu minęło od wejścia na rynek . Jakie są Wasze (użytkowników) opinie na jego temat. Interesują mnie wszelkie za jak i przeciw -  ??? Wiem że są posty pod tematem "Qtek9000 - czy warto" - ale chciałbym poznać opinie wynikające z codziennego używania tego sprzętu  :)
Pozdrawiam - Tomko
Broń - To prawo wolnego człowieka, nie przywilej nadany przez urzędnika.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Qtek 9000 - Wasze opinie.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 06, 2007, 13:06:26 »
Przeciez zaledwie tydzien temu byl podobny temat. poszukaj moze... hint: SPV M5000, Universa, MDA Pro ...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Tomko

• 330
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2007, 13:15:41 »
Jeśli chodzi Ci o to: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=62567.0 - to nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie  >:(

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2007, 13:59:02 »
W mojej ocenie

Za:
  • klawiatura
  • świetny ekran VGA

Przeciw:
  • rozmiar
  • średnio stabilna praca

*

jacek.b

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2007, 14:44:27 »
Owszem, klawiatura jest świetna. BTW, że tak załatwię prywatę, czy można jakoś zrobić, by klawisz OK zamykał aktualnie otwarty program, a nie tylko minimalizował? Programy VBar i Magic Button nie pomagają, klawisz minimalizuje, stuknięcie rysikiem w OK - zamyka.

Ekran - czy różne edycje Universala (JasJar, Exec etc.) mają różne wyświetlacze? Bo mam MDA Pro z T-Mobile i ekranu świetnym bym nie nazwał. Przesiadłem się z Toshiby i właśnie za wyświetlaczem tęsknię. Pomijając rozmiar, odwzorowanie kolorów jest gorsze, mniejszy też jest zakres regulacji jasności - najciemniejszy jest jaśniejszy, a najjaśniejszy sporo ciemniejszy od Toshiby.

Co do stabilności pracy, na początku faktycznie było kiepsko, ale znalazłem jakiś AKU 3.5, "czysty", bez dodatków i od tego czasu nie mam żadnych zastrzeżeń, szybki i stabilny.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 06, 2007, 14:50:55 »
Ponieważ mam Universala już od kilkunastu miesięcy ( a w sumie przeszly mi przez ręce również inne pda) to dla mnie Universal ma tylko jedną wadę - brak HSDPA.
Uważam go za jeden z najbardziej udanych modeli.Gdyby HTC mogło go jeszcze upgradowac poprzez dodanie HSDPA/HUSPA to byłoby super.
Wielkošć/waga są dla mnie do zaakceptowania.
Zwlaszcz jak się już kiedyš miało większe 8)
potrzebna zgoda

*

Offline Tomko

• 330
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 06, 2007, 15:35:40 »
 Dzięki za odpowiedzi  :) - czekam na więcej  ;D - Pozdrawiam  Tomko

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 06, 2007, 21:12:06 »
ekran jest jak już wyżej napisano bardzo dobry, choć do hp 4700 mu daleko  :P
zmieniłem universala na 4700 i brakuje mi czasem tylko jednego - klawiatury, ta w universalu jest fantastyczna.
dla mnie (teraz) największym minusem jest GSM w uni - tzn. można go nie używać i wtedy mieć zwykły PPC, jako telefon jest skrajnie niewygodny,
za to idealnie nadaje się do taniego internetu przez GSM np. z plusa - mini laptop

*

Offline -=pUnIsHeR=-

• *
  • 72
  • Sprzęt: Xda Exec
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 06, 2007, 21:40:00 »
Dzięki za odpowiedzi  :) - czekam na więcej  ;D - Pozdrawiam  Tomko

pamietaj ze Uniwersal to nie jest przede wszystkim telefon. jesli szukasz czegos na wzor telefonu, to z daleka od niego. jesli nie bedzie ci przeszkadzal ciezar i wielkosc urzadzenia, brak edge/gsm i kilku innych pomniejszych rzeczy to mozesz smialo brac. kiedys na uniwersala mozna bylo laski rwac  ;D
dzis z perspektywy czasu jest rownie funkcjonalny, no moze juz z deczko leciwy, ale nie ma innego rownie dobrego sprzetu tej klasy w podobnej cenie moim zdaniem.
wlasnie wgralem do swojego WM6 i smiga pierwsza klasa. tak wiec pomimo uplywu czasu, dzieki szybkiemu prockowi, pamieci, ekranowi, nic nie traci ze swojej funkcjonalnosci.

*

Offline Baronik21

• 382
  • "Olsztyn kocham, moją małą Amerykę"
  • Sprzęt: Qtek 1010 (komplet erowy) i Qtek 9000
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 06, 2007, 22:36:33 »
Jesli nie bedzie ci przeszkadzal ciezar i wielkosc urzadzenia, brak edge/gsm i kilku innych pomniejszych rzeczy to mozesz smialo brac
jak brak ??
. kiedys na uniwersala mozna bylo laski rwac  ;D
?? no nieźle niewiedziałem że można  :-\
co znaczy kiedyś, przecież ten pad ma dopiero jakieś 2,5 roczku, i dopiero kilka miesięcy temu pokazał się godny następca jego  ;D
dzis z perspektywy czasu jest rownie funkcjonalny, no moze juz z deczko leciwy, ale nie ma innego rownie dobrego sprzetu tej klasy w podobnej cenie moim zdaniem.
wlasnie wgralem do swojego WM6 i smiga pierwsza klasa. tak wiec pomimo uplywu czasu, dzieki szybkiemu prockowi, pamieci, ekranowi, nic nie traci ze swojej funkcjonalnosci.
no to fakt, jeśli leciwy to ... latek, to ...
ale fakt że jest to naprawdę fajny sprzęt zawsze znajdzie się jakieś "ale", ale to jest wszystko indywidualne, zależy od:
1)finansów przeznaczonych na maszynkę
2)przeznaczenia (fon, internet, rozdzielczość, i wielkość ekranu, klawiatura, inna łączność)
na pewno poważnym minusem jest brak hosta USB no i ta tragiczna prędkość USB (w wersji 1.x)

naprawde fajna maszynka z GSM-em (niemiałem jeszcze lepszej w rękach, czekam na HTC Advantage X7500)
"Powinien być prosty jak zegarek świat Po każdym "tik" byłoby "tak""

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 06, 2007, 23:09:38 »
Jesli nie bedzie ci przeszkadzal ciezar i wielkosc urzadzenia, brak edge/gsm i kilku innych pomniejszych rzeczy to mozesz smialo brac
jak brak ??

Universal ma GPRS i UMTS ale nie ma EDGE...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Baronik21

• 382
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 06, 2007, 23:16:18 »
jak niema EDGE
przecież to jest taka "kula" UMTS-u u nogi
wszyscy podaja że jest oto pierwsze co w googlach wyskoczyło, http://www.mgsm.pl/katalog/htc/spvm5000/ ale HTC i ERA to samo podają

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 06, 2007, 23:32:37 »
edge to 2,5G i nie jest oczywiste ze jesli posiada umts to posiada edge - wrecz przeciwnie - przewaznie jesli jest umts to nie ma edga ale musze przyznac ze mnie to wcale nie przeszkadza - w miescie mam wszedzie U a na wsi i tak nie mialbym E :P

co do plusow - jesli chcesz telefon i przegladarke www w jednym to nie ma nic innego - ekran jest poprostu cudowny i vga do stron to powinno byc minimum (dlugo mialem wizarda z qvga i myslalem ze to luksus :P )

klawiatura bardzo wygodna - tydzien trzeba by przywyknac choc pare nawykow z wizarda mi zostalo.

co do baterii sie nie wypowiadam bo moja jest uszkodzona ale i tak spokojnie dzien wytrzymuje :P

waga i rozmiar? no do obcislych jeansow sie nie zmiesci ale szturmowki, kurtka, plecak, etui na pasek - spoko :)

procek moglby byc szybszy - troche ten ekran go zwalnia..

bardzo udany model choc troche mu brakuje - np klawiszy przy ekranie w trybie portrait

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 07, 2007, 21:31:08 »
Ja mam bardzo mieszane uczucia. W sumie w zestawie ze sluchawka BT mozna nawet uzywac jako telefonu - nawet do rozmiarow sie powolutku przyzwyczajam. Problemem jest praca softu - dopiero niedawno pojawil sie sensowny i stabilny WM6 ale mimo ze chodzi 3 razy lepiej i szybciej niz WM5 (do ktorego nie potrafie wrocic po dluzszej pracy na WM6 na wizardzie) to w porownaniu do Czarodzieja chodzi toto 5 razy wolniej. Juz sie niby nauczylem zeby najpierw odbierac rozmowe a dopiero potem obracac ekran (w odwrotnej kolejnosci jeszcze mi sie odebrac rozmowy nie udalo) ale to nadal niebo a ziemia.
Reasumujac - pomijajac sprawy sprzetowe najwiekszym problemem tego urzadzenia jest brak dobrze dzialajacego softu z WM6. Reszta jest znosna pod warunkiem ze nie uzywasz Uni glownie jako telefonu bo wtedy to nieporozumienie (ja jeszcze nie zdobylem sie na odebranie rozmowy na deptaku przy ludziach :P).
Konczac te metne wywody odsylam do ostatniego artykulu na Unwired http://feeds.feedburner.com/~r/theunwired/~3/114340597/ w ktorym przyzwyczajony do Uniwersala tak zwany heavy user opisuje przesiadke na malutki smartfonik (blackJack samsunga) z poziomym ekranem. Wnioski sa pewnie zupelnie oczywiste ale dla mnie, przekonanego ze wielkosc to niewielka cena za mozliwosci i ze zawsze trzeba miec wszystko najszybsze i najwieksze dosc zaskakujace. Za 2 tygodnie kupuje Samsunga i600 i mam dziwne przeczucie, ze i Uni i Wizard pojda sie kurzyc na polke :>

*

Offline Degenerado

• **
  • 163
  • Sprzęt: Exec O2 + TYTN II
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 07, 2007, 22:16:49 »
a to nie czasem kwestia romu, u mnie odbiera rozmowy bez zadnego klopotu czy opoznienia, z uzyciem sluchawki nie ma zadnego problemu ,soft dziala stabilnie, video rozmowy super, uzywam wm5 na romie z o2, dla mnie jedyna wada to delikatny ekran, jak kiedys poskakalem z nim w kieszeni to wymiana ekranu na nowy bo stary sie rozlal - 850 zeta

*

Offline Tomko

• 330
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 07, 2007, 22:42:51 »
Dzięki Panowie  ;D Czyli chyba nabędę Uniwersala ( no chyba że szybko wypuszczą coś podobnego ale z HSDPA  ::) ). Generalnie mam już dość noszenia Nokii i x51v ( w moim wieku to zdarza się zapomnieć że jakas bateria jest do naladowania  :-\ ) Wielkość mnie nie przeraża - jak ktoś mówi że pocket do kieszeni koszuli się nie mieści to polecam ubranko 5.11 tacical  ;D

*

Offline Baronik21

• 382
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 07, 2007, 22:58:23 »
Tomko
bateria wcale niejest rewelacyjna
Przez ekran VGA nie tylko wolniej pracuje procek ale i bateria dostaje po d....

mi wprawdzie wystarcza na średnio 1,5 do 2 dni ale ja bardzo intensywnie używam fona (i nie wstydzę się przy ludziach odebrać, choć jak widzą to przy uchu to są żarty typu "łokitoki" ale jak później otworze żeby zrobić notatkę to żart się kończą  ;)

*

• 7793
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 07, 2007, 23:05:24 »
Z aku nie jest tak źle o ile stosuje się ( ale tylko przy WM5) zmianę zakresu częstotliwości .
GSM+UMTS żre aku strasznie.
Samo GSM pozwala na duzo dłuższą pracę .
Jest fainy band swithcer ( co prawda z QVGA) przez to jest na 1/4 ekranu ale bardzo przydatny - w razie potrzeby szybko zmiania się zakres - przecież do rozmów (voice nie video) wystarczy sam GSM.
A zuzycie pradu spada ponad dwukrotnie.
Oczywiście są / miałem aku zwiększone - ale wtedy grubieje za bardzo.

potrzebna zgoda

*

Offline Tomko

• 330
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 07, 2007, 23:10:42 »
Tomko
bateria wcale niejest rewelacyjna
Przez ekran VGA nie tylko wolniej pracuje procek ale i bateria dostaje po d....
  No ale to zawsze jedna bateria i ładowarka a nie dwie  ;)

@ Baronik21  "niemiałem jeszcze lepszej w rękach, czekam na HTC Advantage X7500" jest ponoć tu :http://www.infopolis.com/?menu=ethernus  ale boję się zadzwonić  ;D

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 08, 2007, 00:18:07 »
@jas_pik - czemu tylko przy wm5?  ???

*

• 7793
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 08, 2007, 00:33:18 »
Bo przy wiekszości WM6 nie chce poprawnie dzialać przełaczanie zakresów.
U mnie przy kolejnych  2.0x.xx nie działało. 
potrzebna zgoda

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 08, 2007, 00:51:42 »
fakt - bandswitch lubi wariowac. ale recznie dziala dalej dobrze (u mnie)

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 09, 2007, 07:39:04 »
po kilku mieasiacach z moim Exec'kiem moge smialo powiedziec ze to bardzo udany model,wczesniej mialem (nadal mam) wizarda,wiec mam porownanie ;) Jesli nie przeszkadza rozmar-smialo mozna brac. Sprawuje sie idealnie jako nawigacja z zewnetrzna antena GPS (sprawdz ktore modele beda pracowaly,bo mialem kilka antenek i 2-3 dobrze dzialaly). Polecam :)
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline toja

• 343
  • POZNAŃ
  • Sprzęt: iPhone4S, iPad3
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 09, 2007, 10:28:30 »
I ja wystawię UNI pozytywa  :)
Dla mnie najsłabszym punktem jest 64MB RAMu - z czego w normalnej pracy dostępne robi się poniżej 20, a to już dla Auto Mapy problem... >:(

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 09, 2007, 10:34:47 »
I ja wystawię UNI pozytywa  :)
Dla mnie najsłabszym punktem jest 64MB RAMu - z czego w normalnej pracy dostępne robi się poniżej 20, a to już dla Auto Mapy problem... >:(

Hmm wszystko zalezy od wersji ROMu jaka masz - przy PdaViet 2.10.02 mam standardowo ok 25 MB (27 po resecie) wiec AutoMapa + odbieranie polaczen w trakcie nawigacji to nie problem :)
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline toja

• 343
  • POZNAŃ
  • Sprzęt: iPhone4S, iPad3
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 09, 2007, 11:38:52 »

Hmm wszystko zalezy od wersji ROMu jaka masz ...

.. i od softu jaki dopakowałeś do czystego systemu  ;D

tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=63759.msg441727#msg441727
o tym napisałem.

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 25, 2007, 17:49:39 »
Po dość dramatycznych początkach z moim Universalem (opisałem to w kilku rozpaczliwych postach) od tygodnia jest on u mnie "na służbie". Ależ to pracowita maszynka! Bo teraz zamiast iluś-tam-gadzetów (telefon, PDA, ładowarki, kable, etc) mam jeden - wielce pożyteczny. Ze stabilnością softu istotnie bywa różnie, np PIE często wisi, jeśli uprzednio uruchomiło się Messaging, żeby odpalić Automapę trzeba robić soft reset, jak się odbiera połączenie, to ja słysze rozmówcę od razu a on mnie dopiero po jakichś 2 sekundach - ale wobec fantastycznej funkcjonalności to drobiazgi...
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

• 7793
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 25, 2007, 18:00:00 »
Zmień system na WM6 a jeśli zostajesz przy WM5 nie pozwalaj na ładowanie ustawień operatorskich . Jeśli dalej używasz AM to przejdź na 4.1 a przestanie Ci brakować RAM-u . A poza tym witamy w gronie zadowolonych userów :)
potrzebna zgoda

*

Offline Morfeusz

• 265
  • Sprzęt: Dużo różnych i będzie jeszcze więcej...
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 29, 2007, 16:18:51 »
Witam Wszystkich

Mam małe pytanie do użytkowników Qteka 9000, mianowicie czy da się przez niego normalnie rozmawiać trzymając go przy uchu? Wiem że w HTC Advantage X7500 nie było takiej możliwości z racji braku jako takiego głośnika do zwykłych rozmów...
Drugie pytanie czy kupując Qteka 9000 nie brandowanego jest sens wgrywać mu nowszy ROM np WM6? i czy oficjalnie taki wyszedł(chodzi mi o wersję WM6 z HTC)? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz...
iPhone 3GS (16GB) + Blackberry 8900 + Nokia N900 + Motorola Milestone + Kilkanaście innych leżących na biurku...

*

Offline scorpio

• *
  • 95
  • Sprzęt: HTC DESIRE, SAMSUNG OMNIA II, HTC DIAMOND
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 29, 2007, 16:33:34 »
Z Qteka 9000 można rozmawiać trzymając go przy uchu.