QTEK 9000, ORANGE I SLYNNE 3G - CZYLI POTROJNE G .....

• 57 Odpowiedzi
  • 7417 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 06, 2006, 10:21:58 »
Witam,

od kilku dni jestem posiadaczem qteka 9000 zakupionego w polsce od dystrybutora bez zadnych simlockow, lokalizacji itd.  Zaraz po kupieniu zaktualizowalem soft do najnowszej wersji i-mate jasjar zgodnie z sugestiami forum, przedwczoraj wymienilem karte sim na U-shit orange, aktywowalem usluge wideo rozmowa i zonk, probowalem nawiazac polaczenie z kilkoma aparatami np. nokia 6680 (wszystkie w orange, z usim i wlaczona usluga) i niestety wywala tylko komunikat Video call fails i tyle. po 3 godzinach konsultacji z BOK'iem ktory jak zwykle nic nie wie, nie umie itd. poddalem sie i watpie czy to wogole jest mozliwe w tej badziewiastej sieci. czy komus sie to wogole udalo ? czy ktos z was probowal na jakimkolwiek pocket pc z 3g zestawic video rozmowe ?

poza tym problem 2 - mobilna telewizja w orange - co z tego ze mam ekran vga, umts  i inne dzikie weze skoro wg moich ustalen w zyciu nie uda mi sie zobaczyc tvn24 na ekranie bo:
windows mobile 5.0 wraz z media player 10 mobile nie obsluguja transmisji RTSP dla plikow 3gp a taka transmisje wlasnie wykorzystuje badziewny orange. zaznaczam ze telefon jest skonfigurowany poprawnie wap chodzi, mmsy i internet po umtsie bez problemu, zasieg jest 5 kresek itd.

Jezeli jest ktos kto umie zmusic to badziewie do wspolpracy w zakresie wideo rozmowy i mobilnej telewizji w orange to prosze o pomoc, moze znacie jakies programy ktore umozliwaja transmisje RTSP dla plikow 3gp ( od razu mowie ze real player, pocket tv i wiele innych nie umie wiec proste podpowiedzi z google mozna od razu wykluczyc bo spedzilem nad nimi ladnych pare godzin przekopujac sie przez dokumentacje programow).

Pozdrawiam,

Paweł S.

*

Offline Fatso

• 35
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 06, 2006, 19:14:03 »
Hey, mam to samo urzadzenie i sytuacja wyglada tak:

1. W orange NIC NIE DZIALA !!! umts, 3g i inne cuda, to pic na wode.
2. W plusie udalo mi sie polaczyc po wykupieniu odpowiedniej uslugi.

Probowalem polaczyc sie z tv za pomoca samsunga d500 i nokii 6230i tylko na nokii dzialalo.
wogole to powinni podaac informacje: Nasza kulawa siec pozwala tylko dzwonic, na nic wiecej nie licz, a jak chcesz zaplacic to idz do konkurencji.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2006, 19:18:36 »
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2006, 21:33:38 »
Chłopaki, nie obraźcie się ale uważam, że daliście się zwieźć reklamom i chwytom marketingowym naszych operatorów i troszeczke wyprzedzacie nasze czasy, i ich dzisiejsze możliwości w tym temacie... To trochę tak, jakby kupić sobie plazme TV HD i dziwić się, że obraz jest tak samo kiepski jaki był...bo nie ma jeszcze stacji które nadają w tym systemie... Z jednej strony dobrze, że wykłucając się z operatorami bo napędzacie rozwój i poniekąd zmuszacie ich do szybszego wprowadzania tego, czego naobiecywali ale nie dziwcie się że te wszystkie nowe systemy i wodotryski wam nie hulają, bo niestety narazie jesteście traktowani jak króliki doświadczalne... Myślę, że lepiej jest stawiać i polegać na czymś, co już jest przetestowanym standardem a nie skazywać się na ciągłe problemy starając się wyżyłować możliwości jak narazie czysto teoretyczne...

PS.
Sorry, ale można się chyba obejść bez TV w trzech calach w autobusie czy rozmytej, poklatkowej twarzy rozmówcy podczas rozmowy...?
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 06, 2006, 22:29:45 »
Witam,

kolego kuras77 to nie tak ze to my wyprzedzilismy czasy bo umts w polsce to zadna nowosc tylko orange nagle sie obudzil i robi reklame mega g.... a zal mam glownie do producenta oprogramowania i tel. ze nie wpadli na pomysl obslugi wszystkich standardow transmisji, mysle ze standard rtsp jezeli chodzi o mobilna tv nie jest niczym specjalnym. tak naprawde niewiele brakuje do tego zeby to zadzialalo wystarczy tylko nowsza wersja realplayera taka jak maja np. nokie 6680 z obsluga rtsp, niestety real nie przewidzial wersji do pocket pc z implementacja tego standardu a na fabrycznego media playera wiadomo ze jak zwykle nie mozna liczyc. Obawiam sie ze problem w wideo rozmowa tez jest z tym zwiazany, nie wiem jak technicznie orange to realizuje ale byc moze problem tkwi wlasnie roznicy kodekow, protokolow transmisji. osobiscie dzis widzialem w salonie w orange jak z mojej karty usim da sie z noki 6680 na druga taka sama zestawic wideo rozmowe i dziala to szybko, ladnie i stabilnie a z mojego qteka za zadne skarby sie nie da.

z checia bym sie przeniosl do plusa np. gdzie moj telefon powinien dzialac bez problemu ale jeszcze pare miesiecy wiezi mnie umowa i stad moje proby i poszukiwania. poza tym caly czas wierze ze to tylko kwestia konfiguracji.

a do sensu ogladania tv na palmie to wierz mi ze przy rozdzielczosci vga naprawde jest to ladny obraz i bez zmeczenia sie go oglada i w momencie gdy podejmuje decyzje o wykupie uslugi bussines everywhere wolalbym miec mozliwosc oprocz zwyklego sciagania danych takze obejrzenia czasem tvn turbo, wiadomosci w korku, czy prognozy pogody. ja spedzam w samochodzie duzo czasu i nie zawsze mam czas zeby nadrobic w domu zaleglosci w tv.

kolego FATSO czy w plusie bez problemow udalo ci sie zestawic video rozmowe ? najgorsze jest to ze ja mam wielu znajomych w orange i moja dziewczyne tez a z racji nie moznosci wykonywania polaczen wideo z zew. do orange wymagalo by to przeniesienia paru numerow do plusa co nie jest mi na reke ;(
Pozdrawiam,

Paweł S.

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 06, 2006, 22:56:21 »
to wszystko u nas kuleje i tyle. Ponad rok temu bedac za granica widzialem u goscia w restauracji  program CNN  plynnie odtwarzany na motoroli V3 . Co do naszych opow to plus zostwia daleko w tyle dwoch pozostalych. i to sie jeszcze dlugo nie zmieni.

*

Offline kummer

• *
  • 73
  • Sprzęt: MDA III WM5
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 06, 2006, 23:06:45 »
Mam MDAIII i WM2003SE i u mnie wszystkie usługi Orange TV Video działają za pomocą aplikacji Album.Nie znam WM 5.0 jeżeli jest tam Album to musi działać jeżeli nie ma to zainstaluj tego z WM2003SE może będzie pasować.Powodzenia.

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 07, 2006, 00:16:29 »
Klubowiczu Psowinski - ja się z Tobą ogólnie zgadzam, że polscy operatorzy są głęboko w d...i w kwestii nowych technologii i olewczo traktują wszystkich tych, którzy próbują zrobić coś więcej ze swoim telefonem niż napisać esemesa. Też jestem zwolennikiem nowych technologii mobilnych. Ale mając świadomość tego, że żyjemy w zaściankowej Polsce trzeba umieć dostosowywać potrzeby do możliwości a nie odwrotnie... Uwierz mi, że ja też chciałbym móc obejrzeć TV na swoim palmofonie i korzystać z szybkiego internetu, ale już nie raz przy obcowaniu z mymi sprzętami złapałem się na tym, że więcej stwarzam sobię problemów i zawodów niż potencjalnych kożyści. Łatwo jest się bowiem zatracić próbując ze swych maszyn wycisnąć ostatnie soki szukając kolejnych możliwości ich wykorzystania czy lepszej funkcjonalności - tylko jakim kosztem? Kolejnych hard resetów, nowych romów, mnóstwa reghaków, żmudną metodą prób i błędów czyli nadzieji i rozczarowań? Powoli zaczynam to rozumieć i chamować się w tej kwestii...
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 07, 2006, 07:44:50 »
Cytat: "Kuras77"
Powoli zaczynam to rozumieć i chamować się w tej kwestii...

na Twoim miejscu, starał bym się raczej jednak hamować
MSPANC

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 07, 2006, 08:47:16 »
a skad wziac ta aplikacje Album ? ma ktos jakis pomysl ? mam jeszcze ipaqa h6340 z wm 2003 phone edition ale tam nie ma takiej aplikacji i poza tym tam tez orange world nie dzialal. jezeli ktos ma ten soft lub umie go wyexportowac ze swojego windows to bylbym bardzo wdzieczny gdyby mi go na priv podeslal.

co do telewizji ogolnie to wczoraj np. ogladalem cnn, tv iran, czy D Welle plynnie i ladnie ale one uzywaja standardu mms:// , http:// itd. i tu jest jedyny punkt gdzie umts sie sprawdza bo udaje sie zestawic transfer z iranem na poziomie 15-20 KB/s co po gprsie jest niemozliwe. smieszne jest to ze majac taki telefon moge obejrzec niemal kazda mobilna telewizje z wyjatkiem jakiejkolwiek polskiej stacji wrrrrr i choc angielski mi nie przeszkadza to troche glupio sluchac o polsce w nie polskiej stacji ....

klubowiczu kuras77 moze masz wiec jakis pomysl jaki mam kupic telefon zeby byc kompatybilnym z orange a nie dopasowywac orange do mnie ? nokie n70 , 6680 czy SPV3000 ktory nie obsluguje orange world ? bo communicatory odpadaja ze wzgledu na brak 3g, poza tym na ktorym telefonie z oferty orange odpale automape ? ktory z nich ma klawiature ktora nadaje sie do pisania textu a nie cwikania krotkich esemesow przez 3 min ? ktory ma ekran, pamiec i mozliwosci odtworzenia filmu pelnometrazowego gdy czekam w kolejce na przejsciu granicznym w sensownej rozdzielczosci ? ktory posiada bluetooth, wifi i irde w jednym ? takich pytan moge zadac jeszcze wiele ale nie sadze zeby sie znalazl odpowiadajacy im aparat, ja naprawde poswiecilem sporo czasu na wybor pasujacego mi modelu, ale niestety opierajac sie glownie na recenzjach i testach tego modelu w innych sieciach nie bralem pod uwage ze padaczna siec orange bedzie az tak niekompatybilna.

Pozdrawiam

*

Offline Fatso

• 35
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 07, 2006, 11:39:03 »
wlasnie czekam na program do obslugi rtsp pod media playera, kodek znaczy sie. Mam to szczescie ze pracuje w firmie programistycznej, i koles sie podjal napisania na podstawie realplayera.

Rozmowe video zestawilem z innym qtekiem, nokia6680, w plusie, o2 i t-mobile. Orange w UK tez dzialal, nie dziala tylko w polszy.

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 07, 2006, 14:15:21 »
kolego Fatso jezeli bedziesz tak uprzejmy podzielic sie tym kodekiem o ile powstanie, nawet odplatnie to jestem bardzo chetny.

odnosnie wczesniejszych propozycji dot. programu Album to albo ja jestem jakis ciemny albo ten program nie zadziala na qteku 9000, sciagnalem najnowszy Album do WM 5.0 instaluje sie poprawnie ale po resecie niestety gdy go sie odpali to wiesza skutecznie system, widac tez zeby dzialal prawidlowo bo jak klikam w orange world na tv24live to zaczyna go odpalac ale program sie wykrzacza, prawdopodobnie nie radzi sobie z ekranem wrrrrr. nawet w liscie plikow w cab'ie jest plik do obslugi RTSP. chyba ze musze najpierw odblokowac ext. rom zeby chodzil nie wiem juz sam. ewentualnie pozostaje napisac do HTC Corp producenta Album'u zeby dopasowal ten soft do qteka 9000 .....

Pozdrawiam

Paweł S.

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 07, 2006, 14:21:24 »
Cytat: "ch@to"
Cytat: "Kuras77"
Powoli zaczynam to rozumieć i chamować się w tej kwestii...

na Twoim miejscu, starał bym się raczej jednak hamować
MSPANC

Ale sie czepnał, patrzcie go...  :evil:

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 07, 2006, 14:49:18 »
wiesz - niby jedna literka, ale sens wypowiedzi zmienia diametralnie
no offence ;>

*

Offline Unrar

• *
  • 60
  • Tak wyglądam jak zdejmie mi się skórę.
  • Sprzęt: Qtek 9100+1GB
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 19, 2006, 20:44:41 »
Eee....sprzykroscia musze stwierdzic ze wszyscy jestescie ofiarami reklam. Orange to najgorsza siec w polsce...tutaj ktos napisał ze sieci niedizałaja i słuza tylko do romów i sms...a własnie, że nie...tylko wybraliscie nie tego operatora co trzeba. Jesli chodzi o rozmowy i smy to orecz jest najleprza ale podniesliscie krzyki ze to ich 3G (czytaj potrujen gówno) nie działa. To ejst chyba oczywiste jak UMTS Działa tylko w 15 najwiekrzych miastach polski...a orecz ma nadajniki tyko w 2 bodajże ale nie wiem bo to dane z tamtego roku dalej sie nie interesowała. W karzdym razie wiem jedno bo to sie nie zmianiło od czau reformaci idei w orecz pozostał mały bug sa 2 systemu stary idei i nowy orange kture dizałaj w jendej sieci jednoczesnie i stat wiekrzosc problemów. ALe najleprze jest to ze urzywacie Orange do TV a UMTS w orecz jest najdroszy w polsce potem jest Era a najlprzy jest PLUS. Przerzucice sie na Plusa bo to najleprza i najtańsza sieć jesli chodzi o nowe rozwiazania. PLUS obsługuje wszytkie sieci bezprzeowdowe od GPRS po prze UMTS kaczac na WLANIE i sieciach o kturych nigdy nie słyszałem. I na rok 2005 nadajniki i odbiorniki UMTS PLUSA był we wszyskich 15 miastach. Teraz jest na pewno ich wiecej. A Orange zostawcie bo nie warto. Jak pierwszy raz miałem w łapkach palmtopa i popełniłem ten sam błat co wy ze miałem byłem w orecz Nie dosyc ze nic ni nie działaał )oprzy Rozmów i sms) to jak juz sie wykłuciłem z operaorem to GPRS drogi i sietowny.
Teraz jestem w PLUSIE i mam 3gr/100kb w GPRS/EDGE/UMTS najtaniej i najlepiej w polsce.
Wiec zmienice na plusa i pozdrawiam.
Nie palcie za sobą mostów zbudowanych ze złudzeń.
My tego nie robimy. ]:-)

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 19, 2006, 21:23:43 »
Dobrze waćpan prawisz. Plus już od początku wyznaczał kierunki i poszerzał oferte o nowe technologie, Orange to poprostu stara idea pod nowym logiem i w innych kolorkach. oferta SimData z której osobiście korzystam jest najtańszą w Polsce ofertą Mobilnego dostępu do Netu, zasięg Egde jest ponad moje oczekiwania, stały transfer, brak zrywania połączenia to światczy o bdb. podejściu Plusa do tematu. Polecam Plusa i zmieńcie się na Plus! :-)
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 19, 2006, 21:39:06 »
Od kilku lat, firmy które potrzebowały stabilnej łącznosci via GPRS wybierały Plusa. Znane mi są próby cyklicznego przesyłania paczki danych via GPRS. Tylko w Plusie byly powtarzalne wyniki a bliling wykazywał własciwa ilośc przesłanych danych , nie tylko w centrach duzych miast ale w róznych rejonach Polski. Jakie wyniki były przy podobnych próbach z Ideą wole nie pisać bo krótko mówiąc skandal.
Jak widac nic sie nie zmieniło. A obecne stawki za przesył danych sa w Plusie najlepsze i to równiez swiadczy że nie obawiają zwiekszenia ruchu.
Pozostali robią reklamę ale nie są przygotowani na obsługę tych systemów. Tyle że takie wprowadzanie ludzi w bład ma krótkie 'nogi'. Usługi specjalizowane nie kupuje sie na prezent, dla wyglądu itp. To węższe grono entuzjastów, czyta, porównuje i dopiero dokonuje zakupu.
A złe wieści rozchodzą sie szybko.

Która usługa w Plusie jest odpowiednia?
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 20, 2006, 02:11:18 »
Cytat: "Fatso"

2. W plusie udalo mi sie polaczyc po wykupieniu odpowiedniej uslugi.

Fatso, to bądź tak miły i zdradź laikowi, która usługa jest odpowiednia (nie dla firmy, tylko dla szarego obywatela)? Bo do tej pory miałem zwykły abonament w PLUS-ie (coś koło 85 zeta/m-c) i teraz będę chciał wykupić jakiś bezprzewodowy Internet. Czy ta usługa, o której mówisz, to może SimData?

Pozdrowienia,
Anglik

*

Offline zolty4

• 434
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 20, 2006, 09:05:57 »
Witam.
Ale żeście się podkręcili, denerwujecie się całkiem niepotrzebnie. Zawsze nowe usługi wprowadzane przez operatorów na początku działają kulawo. Znajomi ze Szwecji gdy rozmawiałem o wprowadzanym w Polsce UMTS-ie skomentowali, że na początku nie będzie tak różowo jak obiecują reklamy, ale  po jakimś czasie powinno się unormować, tak było u nich i tak powinno być i u nas.
TV w telefonie, w korku na granicy to chyba jeszcze nieprędka perspektywa, 3G u wszystkich operatorów poza większymi miastami będzie nie prędko, za mały rynek, ale z czasem,.....
Teraz parę słów o ORANGE.
Wszyscy operatorzy mają na celu SWÓJ interes, chcą zrobić biznes i jeśli ktoś sądzi, że robią coś dla dobra klienta to jest w grubym błędzie, to dobro klienta może być przypadkowo zbieżne z ich dobrem ale to tylko przypadkowo i rzadko. Coś tam wymusi rynek, bo konkurencja ma i wyprzedza ale tu również jestem sceptyczny.
Powiedzcie mi proszę dlaczego swego czasu wprowadzono w Polsce stary analogowy system telefonii gdy istniał już dość solidnie zaawansowany system cyfrowy? Kasa.
Co do tego który operator jest lepszy? Wybrzydzacie na Orange, mam podobną sytuację, wszyscy w rodzinie i większość znajomych ma telefon w tej samej sieci i dzięki temu połączenia mamy tańsze niż poza sieć, do niektórych mogę dzwonić bez stresu do oporu za 6,00zł brutto. Internet mam w UMTS-ie i wydaje misię nie najgorszy, gdy mam kłopoty z konfiguracją idę do salonu Orange , siedzą tam informatycy i łaski nie robią. Jeżeli firma oferuje jakąś usługę tu muszą mi ją uruchomić i tyle. Co do prędkości? Na ostatnim spotkaniu Warszawskiego klubu w Riwera-Remont miałem laptopa i kilku naszych kolegów sciągając nim coś z internetu było zaskoczonych dobrym tempem UMTS-u w Orange, porównywali z Plusem i wg ich opinii był szybszy niż w +, myślę że sprawdza się zasada, wszędzie lepiej gzie nas nie ma, mam taką aktywację i nic nie będę zmieniał, nie przypuszczam, by w dłuższej perspektywie było gdzieś lepiej.
Pozdrawiam. Grzegorz
Sprzęt: Był MDA1 był Acer n50p,była Nokia LD-3W+była Nokia 6630,była Nokia N95 jest 2xMotorola F3 + jest GlobeSurferII + jest Kaiser + znowu było MDA1 + jest Nokia n82 + jest Nokia E51+ jest Asus 901(4+64GB) i karta SDHC 32GB,Lenovo G500, Toshiba Encore

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 24, 2006, 10:37:09 »
Cytat: "zolty4"
Witam.
Ale żeście się podkręcili, denerwujecie się całkiem niepotrzebnie. Zawsze nowe usługi wprowadzane przez operatorów na początku działają kulawo. Znajomi ze Szwecji gdy rozmawiałem o wprowadzanym w Polsce UMTS-ie skomentowali, że na początku nie będzie tak różowo jak obiecują reklamy, ale  po jakimś czasie powinno się unormować, tak było u nich i tak powinno być i u nas.

wprowadzanie UMTS w Holandii i Germanii odbywalo sie zupelnie inaczej, nie bylo tylu wpadek i nie bylo tak ze nie dzialalo to az tyle czasu  :-))  wiec chyba jednak mozna, co smieszniejsze w tej sytuacji robia to firmy ktorych udzialowcy za granica robili to juz razy przynajmniej kilka, co wiecej wprowadzenie nowej uslugi poprzedzone jest w tym przypadku u kazdego z operatorow kilkumiesiecznymi testami ... tak bylo w ERA i tak bylo w IDEA/Orange, i co ? i nic ? bo jak widac w czasie testow nie zrobiono tego co byl powinno ... albo pospiech wprowadzania przycmil inne cele .... jednakowoz kluczowe

swoja droga ciekaw jestem jak to wygladalo na Wegrzech, Slowacji czy Czechach oraz Rosji .... tzn czy wprowadzanie UMTS czy innych technologii jest/bylo rownie bolesne co i u nas

TV w telefonie, w korku na granicy to chyba jeszcze nieprędka perspektywa, 3G u wszystkich operatorów poza większymi miastami będzie nie prędko, za mały rynek, ale z czasem,.....

rynek maly nie jest tylko ze jesli kazdy chce sie, jak to sie mowi, nachapac od razu .... ustawiajac widelki cenowe tak a nie inaczej to trudno sie dziwic, jesli obnizy sie price tag i zacznie mniej liczyc za UMTS data i uruchomi sie wreszcie UMTS voice+video o jest bardzo duza szansa ze nakreci sie rynek

Teraz parę słów o ORANGE. Wszyscy operatorzy mają na celu SWÓJ interes, chcą zrobić biznes i jeśli ktoś sądzi, że robią coś dla dobra klienta to jest w grubym błędzie, to dobro klienta może być przypadkowo zbieżne z ich dobrem ale to tylko przypadkowo i rzadko. Coś tam wymusi rynek, bo konkurencja ma i wyprzedza ale tu również jestem sceptyczny.

duzo prawdy ..... czyli generalnie sprzeczny w gross przypadkow interes firmy i klienta

Co do prędkości? Na ostatnim spotkaniu Warszawskiego klubu w Riwera-Remont miałem laptopa i kilku naszych kolegów sciągając nim coś z internetu było zaskoczonych dobrym tempem UMTS-u w Orange, porównywali z Plusem i wg ich opinii był szybszy niż w +, myślę że sprawdza się zasada, wszędzie lepiej gzie nas nie ma, mam taką aktywację i nic nie będę zmieniał, nie przypuszczam, by w dłuższej perspektywie było gdzieś lepiej.

z EDGE tez bylo dobrze na poczatku, byly dobre i duze transfery .... potem jak wzrosla iloscuzytkownikow transfery siadly, jest duza szansa ze podobnie bedzie i z UMTS
co wiecej, w moim rejonie wawy transfery EDGE i UMTS przez okolo 50-70% czasu roznia sie o wielkosci rzedu 10-15% :?

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 24, 2006, 22:21:42 »
Witam,

zwracam sie do kolegi Fatso - jak tam prace nad pluginem RTSP do Media Playera ?

A co do reszty opini - nie zgadzam sie do konca z tym ze wybralem zla siec, siec jest jaka jest ale trudno sie kierowac tylko cena i dzialaniem UMTS'u gdy wszyscy znajomi maja Orange, takie bycie na sile zwolennikiem Plusa szybko odbije sie na rachunku i sumarycznie nie wyjdzie to na Plus ... Mam glownie zal do Orange za to ze wprowadza na rynek produkt dla wybrancow, nie chce jak miliony miec nokii czy motoroli bo te telefony zatracaja juz od dawna pozycje lidera mobilnych technologii za to coraz skuteczniej monopolizuja rynek niektorych uslug dorabiajac protokoly i funkcje ktore sa opatentowane i przez to dostepne tylko dla produktow danej marki ....
Denerwuje mnie rowniez strategia Orange jak i nastawienie firmy do klienta niezaleznie czy to jest klient indywidualny czy biznesowy - a nastawienie jest takie ze "kupiles telefon i aktywacje to masz od dzis problem bo my mamy cie w d....". Wielokrotnie zadawalem ludziom w salonach firmowych pytania techniczne ale wiekszosc z tych polmozgow zakonczyla edukacje na smsach i poczcie glosowej. Ostatnio mialem nawet koncepcje zeby uzyc mojego telefonu do celow sluzbowych i zadalem im pytanie co zrobia gdybym chcial kupic zalozmy 10 Qtekow 9000 i chcial wykorzystywac  video rozmowy, powiedzieli ze mam problem i zebym kupil swietny tel biznesowy nokie n70 ..... zenujace ...  
zastanawiam sie co by odpowiedzieli zalozmy firmie takiej jak np DHL gdyby chciala kazdego swojego kuriera wyposazyc w taka usluge na bazie pocket pc , tez by powiedzieli ze maja problem ?? to sie po prostu w glowie nie miesci ...
Wszyscy tutaj chwala Plusa ze nowoczesne rozwiazania, stabilnosc i kompatybilnosc i tu sie zgadzam ale jakos tvn podpisal umowe na mobilna tv wlasnie z idea a nie z plusem tak wiec w moim przypadku i tak po zmianie na plusa nie zobacze ani sekundy filmu w polskiej telewizji (no moze poza tv trwam :) a video rozmowy tez nie przeprowadze bo moi znajomi ktorzy maja nokie z videorozmowa sa w orange a miedzy plusem a orange videorozmowa tez nie dziala wiec wracam do punktu wyjscia tyle ze za zwykle rozmowy bede placic wiecej .... a akurat zwykla transmisja dancych po gprs/edge i umts w idei dziala swietnie wiec nie mam zadnych na razie argumentow do zmiany sieci ...
Jedyna nadzieja w ludziach dobrej woli ktorzy poswieca sie i napisza kodeka do media playera aby uruchomic mobilna tv a przy okazji moze to wyleczy problem z wideo rozmowa bo mam powazne podejrzenia ze w orange dziala to z wykorzystaniem tej samej technologii ..

Pozdrawiam,

Paweł S.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 25, 2006, 14:02:41 »
Cytat: "psowinski"

Denerwuje mnie rowniez strategia Orange jak i nastawienie firmy do klienta niezaleznie czy to jest klient indywidualny czy biznesowy - a nastawienie jest takie ze "kupiles telefon i aktywacje to masz od dzis problem bo my mamy cie w d....". Wielokrotnie zadawalem ludziom w salonach firmowych pytania techniczne ale wiekszosc z tych polmozgow zakonczyla edukacje na smsach i poczcie glosowej.

na pocieszenie dodam iz podobne podejscie jest reprezentowane przez Ere, ile lat nie uzywam zawsze to samo .... no prawie to samo, co wiecej Era chyba nadal ma UMTS jako data a nie jako voice   :lol:

co wiecej mnie jako uzytkownika interesuje to zeby to dzialalo i tyle, jesli nie dzialato nie chce zeby problem firmy byl i moim problemem .... stad tez moje ostatnie sklanianie sie do PLUSa

*

Offline Unrar

• *
  • 60
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 21, 2006, 15:33:15 »
Do psowinski o ile sie nie myle bo nie mam pełnego zakresu wiedzy dotyczacej tego ale z tego co wiem wynika ze TVN24 jest też telewizja internetową czyli taka ktura można sobie oglądnąc w brew reklamie "Tylko dal uzytkowników Orange" na zwykłym PC. No i z tego co wiem ta "Telewizja w Komurkach" to nic innego jak włąsnie ta sama telewizja internetowa. Czyli nie trzeba byc abonentem Orange zeby ogladac TVN24 czyli mozna byc w plusie i tez ogladać i miec na dodatek taniej. Co do Videorozmów.. co cos mi sie zdaje ze Plus też ma taka usługe za co nie recze i nie daje głowy. I było by miło(i fajnie) jesli ktoś mógł by na Qtkach 9000 sprawdził czy w Plusie działaja wideorozmowy.

A do zolty4 ktury wyskoczył z tekstem:
Internet mam w UMTS-ie i wydaje misię nie najgorszy, gdy mam kłopoty z konfiguracją idę do salonu Orange , siedzą tam informatycy i łaski nie robią.

Gdzie ty widziałes informatyków siedzacych w salonach Orange? Wogule w jakim kolwiek salonie(nawet Plusa). Wiekrzosc z nich nie wie co to PDA albo czym sie Rózni Palm od Pocket PC. Osobiscie miałem taka sytuacje w salonie Orange gdzie jak wyciagnołem mojego palmtopa to mysleli ze to mały przenosny telewizorek.(i nie wiem czy to smieszne czy to załosne)

Pzdro dla Autor Wiadomość
andy_bez_wandy i tego zioma z Gdańska PawelP7

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 22, 2006, 02:22:51 »
Cytat: "Unrar"
Gdzie ty widziałes informatyków siedzacych w salonach Orange? Wogule w jakim kolwiek salonie(nawet Plusa). Wiekrzosc z nich nie wie co to PDA albo czym sie Rózni Palm od Pocket PC. Osobiscie miałem taka sytuacje w salonie Orange gdzie jak wyciagnołem mojego palmtopa to mysleli ze to mały przenosny telewizorek.(i nie wiem czy to smieszne czy to załosne)

Pzdro dla Autor Wiadomość
andy_bez_wandy i tego zioma z Gdańska PawelP7

tydzien temu bylem w glownym teraz chyba salonie plusa w warsaw city, w budynku hotelu mariott ... i co ? od iplusa jest 1 (sic !) osoba, o godzinie 18tej w dzien roboczy po 40minutach czekania zrezygnowalem bo nie moglem sie doczekac bedac pierwszym w kolejce bo jest tylko jeden man i ... NIKOGO wiecej, buahaha

na moje (z przekasem pytanie) co sie dzieje jak ta osoba zachoruje lub pojedzie na wakacje .... kierownik odpowiedziala iz (cytuje) "to juz chyba nie bedzie pana zmartwienie" :?

reklamacji tez nie moglem zlozyc w salonie bo nie jestem klientem plusa, a oni przyjmuja w salonie reklamacje tylko od swoich klientow, ja moglem najwyzej wyslac faksem do biura ... zeby nie bylo ze sa klienci pierwszej i drugiej kategorii

przedmowce rowniez pozdrawiam i dziekuje za pozdrowienia

« Odpowiedź #24 dnia: Maj 22, 2006, 08:50:59 »
uprzejmie informuje ze udalo mi sie na xda exec przeprowadzic video rozmowe :) jakosc calkiem fajna, siec plusgsm, miejsce akcji - krakow. zeby zatrybilo musialem dograc dwa caby z extended romu mda pro (streaming cos tam i rtpsenable cos tam) nazw nie pamietam, ten rom jest opisany dokladnie na xdadev. testy przeprowadzalem z nokia kumpla.

*

Offline Unrar

• *
  • 60
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 22, 2006, 16:33:23 »
Moja "Sonda" http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=242684#242684 Wyraźcie swoją opinie...plossse

Ale nie odchodząc od tematu głównego:
i widzisz psowinski ares_krk pokazał, że da sie jednak na Qtku 9000 w PLUSIE odbyć videorozmowę :) Dzięki ares_krk na zrobienei i przedstawienie nam wyniku testu teraz tylko czy mógłbyś przybliżyć trochę co musiałeś doinstalować i gdzie jest to opisane?

Pozdro dla all

PS. [Do kolegi Fatso i samego Fatso] jak tam idzie praca nad pluginem RTSP do MP?
Jeśli jest potrzebna pomoc...zorganizujemy. Założę się ze na forum pdaclubu jest sporo ludzi któży coś tam wiedzą i mogą sie przysłużyć wiedzą. “Razem Raźniej, szybciej i przyjemniej” :D cokolwiek miało to znaczyć :D Pozdrawiam

*

Offline Unrar

• *
  • 60
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 22, 2006, 17:33:20 »
Poważna ankietka http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=40571
Duzo leprza no i podeszłem do niej powarzniej i "profesjonalniej" :P
pozdrawiam

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 22, 2006, 17:51:29 »
Chłopie nie spiesz się tak bo od czytania Ciebie zęby bolą. A tłumaczenia jakie w innych miejscach dałeś nie do końca przekonują.
Polecam Regulamin forum !!

« Odpowiedź #28 dnia: Maj 22, 2006, 17:55:00 »
xxxxxxxxxxxx wyciete :)

*

Offline Unrar

• *
  • 60
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 22, 2006, 18:36:27 »
MaDuch cio mówkasz? Gdzie? jak byś mógł powiedzieć.