Witam szanowne zbiegowisko,
dorzucę i ja kilka obserwacji.
Mam Qteca 9000. Najbardziej dokucza bateria małej pojemności. Bez karty SIM (ERA) dość intensywnie eksploatowana Automapą przez ~4h "zjadła" tylko 18%swej pojemności. Niestety, włączenie GSM powoduje, że bateria, bez żadnych dodatkowych obciążeń (GPS, WiFI) starcza na max 8h. Zaobserwowałem zjawisko: co jakieś 20s gubi sieć no i zaczyna jej szukać i negocjuje odnowienie połączenie. Łatwo zgadnąć jak to się ma do zapasu energi w baterii. Zareklamowałęm u sprzedawcy (Infopolis), wymienili na nówke. Nie pomogło. Zresztą na wiki znalazłem kilka takich opisów zjawiska. Wymiana radia na 1.06.00 nie pomogła. GPRS/UMTS też częso szwankuje - może to wina ERY bo bez zmiany configu raz działa, raz nie...
Automapa, jak GPS załąpie fixa, działa poprawnie (no, może oprócz znanych jej wad), ale przejazd przez tunel (ten wzdłuż Wisły w Warszawie) powoduje, że AM twierdzi, że nie może otworzyć portu com. Pomaga wykasowanie i ponownie sparowanie przu działającej AM... do następnej utraty fixa. Przekonywanie Universala do współpracy z Destinatorem PN zakończyłem na tarczy. Nie umiem przymusić DPN, by wylistował w settingu GPS portów, na których wisi BT odbiornik. Kombinowałem również na romie 1.13.82 z o2 (ext 1.13.188). Oprócz śmiecia z o2 różnic nie zauważyłem. Cóż, to tyle narzekania, zalety opisuje każdy sprzedający, myślę, że w porównaniu funkcjonalności do Qteca 9090 przegrywa, przynajmniej na razie. Albo trafiłem dwa kolejne egzemplarze z wadą..
Pozdrawiam
Zdzich
"UNIX is like wigwam, no Windows, no Gates, apache inside"