Pytanie o router - nie mogę się połączyć?

• 4 Odpowiedzi
  • 595 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline perunvit

• 24
Pytanie o router - nie mogę się połączyć?
« dnia: Marzec 20, 2009, 22:57:46 »
Jak w temacie. Jakiś czas temu postawiłem w końcu router, ale mam problem z połączeniem z PDA. Router pracuje w standardzie b/g (n jest nieaktywne bo to jeszcze nie jest standard). Mam szyfrowanie WPA-PSK i TKIP i nie mam żadnych problemów na dwóch laptopach i jednym stacjonarnym. Jedynie PDA znajduje - owszem sieć, prosi grzecznie o haslo, a po wpisaniu... znajduje kolejną będącą w zasięgu nie mogąc się połączyć z wybraną - domową. Dodam, iż na routerze ustawiłem szyfrowanie po mac adresie, i co oczywiste mac adres universala podałem prawidłowo.

Posiadam winde od tomala
ROM D.08.50
Radio 1.17.00

P.S. Nie miałem takiego problemu łącząc się z routerem, który nie posiadał szyfrowania i filtrowania po macu(?!)

Dzięki. Pozdrawiam

Odp: Pytanie o router - nie mogę się połączyć?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 20, 2009, 23:01:38 »
Może powinieneś spróbować szyfrowania WEP (np. 128 bit).

Jest wprawdzie mniej bezpieczne (stały klucz), ale kompatybilne z większością kart sieciowych.
Może bowiem być taka sytuacja, że twoja karta WIFI w PDA po prostu nie obsługuje szyfrowania WPA-PSK (czyli ze zmiennym kluczem).

Pozdrawiam,
Marek

*

Offline perunvit

• 24
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 20, 2009, 23:43:55 »
Dzięki, po przestawieniu na WEP działa. W uni przy tej windzie jest opcja WPA-PSK z TKIP, ale nie działa nie wiedzieć czemu. W zasadzie mogę pozostać przy WEP + filtrowaniu MAC, tak więc sprawa załatwiona:)

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2009, 23:53:10 wysłana przez perunvit »

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 26, 2009, 23:26:19 »
Cieszę się, że mogłem pomóc :)

Pozdrawiam,
Marek

*

Offline Oofol

• **
  • 107
  • Sprzęt: Exec + 8GB, SGS 8GB +8GB
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 27, 2009, 18:31:44 »
U mnie wszędzie Uni działa z szyfrowaniem i po Macku, ale mam jeden problem. Mianowicie na uczelni mam sieć WPA-PSK z TKIP i filtrowaniem po Macku. Łączy się normalnie i stronki śmigają bez problemu jedynie żadna wersja GG się nieloguje  a na innych sieciach nie ma tego problemu... NI e wiem co z tym fantem począć...