HTC UNIVERSAL / Qtek 9000 / SPV 5000 -- wady i zalety (zainteresowany kupnem)

• 49 Odpowiedzi
  • 4238 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline serek

• 474
  • Sprzęt: SG Note + EEE 1215N
Odp: HTC UNIVERSAL / Qtek 9000 / SPV 5000 -- wady i zalety (zainteresowany kupn
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 17, 2008, 19:26:31 »
Jeszcze jedna WIELKA zaleta tego palma.
Po wielu poszukiwaniach kupiłem w końcu GPS'a (HOLUX M-1200).
Po odpaleniu map ... cóż, więcej nie trzeba ... ekran jest nieporównywalnie lepszy od pozostałych palmów.
Na mapie widać wszystko i to dokładnie, po prostu piękna jakość.

W samochodzie nie trzeba mieć palma przed oczami, aby widzieć dokładnie szczegóły mapy.
Po pierwsze nie palma a pocketa, albo palmtopa. Po drugie nie zgadzam, aby ekran w execu był nieporównywalnie lepszy od pozostałych palmów palmtopów. Pod kątem nawigacji moim zdaniem większe znaczenie ma fizyczna wielkość niż rozdzielczość (jednak nie przechodźmy z skrajności w skrajność). Przykładowo posiadam też PNA, który ma ekran w o wiele mniejszej rozdzielczości 480 x 272, lecz jego wielkość (4,8") sprawia, że o wiele wygodniej się z niego korzysta pod kątem nawigacji.
MDA III->SPV M3000->Dell Axim x50v->SE P990i->O2 Exec->HTC Kaiser->HTC Diamond->HTC Leo->Samsung Galaxy Note

*

Offline Paveu69

• 1174
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
Odp: HTC UNIVERSAL / Qtek 9000 / SPV 5000 -- wady i zalety (zainteresowany kupnem)
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 17, 2008, 21:12:17 »
Co nie zmienia faktu, że ekran Universala jest nieporównywalnie lepszy od większości, nawet dużo nowszych PDA, takich chociażby jak Wizard :P, TyTN, czy Kaiser, nie tylko w nawigacji...
Nienawidzę Androida!

*

Offline Czaplik

• *
  • 56
  • Sprzęt: Omnia, Universal
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 19, 2008, 12:20:58 »
Na ten temat można prowadzić dyskusje.
Ale nie o to mi chodziło.
Faktycznie, dedykowane sprzęty posiadają większe ekrany przez co stają się mało 'ekonomiczne' w noszeniu.
Niestety, czas pracy Universala na bakteriach ... przy włączonym podświetlaniu i BT ... spada drastycznie.
Ostatnio wyszło mi niewiele ponad 3h ...
Na szczęście nie ma problemów jeśli jedziemy autem - ładowarka.
Teraz testuję ... bez podświetlania ekranu, jak skończę podzielę się 'doświadczeniem'.

*

Offline Artur Z

• *
  • 91
    • Eclipse Airways
  • Sprzęt: Nokia E61, HTC Universal, MIO 168, SE P910i
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 04, 2008, 14:57:28 »
Niestety, czas pracy Universala na bakteriach ... przy włączonym podświetlaniu i BT ... spada drastycznie.
Ostatnio wyszło mi niewiele ponad 3h ...
BT mam wlaczone caly czas, bow pracy non stop lacze sie z serwerem, a i podswietlenie czesto chodzi i z palcem w ... wytrzymuje mi 10 h
A jesli sie nie bawie to spokojnie 48 h...
Do tego dodam, ze bateryjka (nowa) ma 1600mAh i zostala kupiona na Allegro...
REGULAMIN !!!!!!!

*

Offline wic1234

• 268
  • Sprzęt: Nokia N97
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 04, 2008, 20:58:35 »
A z odpalonym modułem telefonicznym (GSM) czy nie?
Bo niestety co jak co ale telefon komórkowy trzyma podobnie.. tylko że na nim sie gada i pisze smsy  a jak odpalasz filmy, muzykę czy gry na 4h to z baterii zostają wióry :]

Tak więc 10h.. jest możliwe... owszem :P ale bez GSM'u  inaczej to niestety wiary nie dam.

Proszę o potwierdzenie info :)

PS: Mój XDA 2 trzyma ok 4-5h na zabawie.. bez GSM'u nie testowałem. Bez zabawy na GSM'mie i normalnym użytkowaniu (jak telefonu) trzyma ze 2-3 dni ekstremalnie 4 ale to może raz tak miałem i zależy od tego jak liczysz "dzień"...   greets!
Treo 600  ->  XDA1> XDA 2> Nokia E90 > Nokia 6300 / N97

*

Offline Artur Z

• *
  • 91
    • Eclipse Airways
  • Sprzęt: Nokia E61, HTC Universal, MIO 168, SE P910i
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 09, 2008, 08:21:42 »
Telefonu nigdy nie wylaczam... nei wierzysz?? nie wiem jak mam CI udowodnic... Poprostu nie mam potrzeby wymyslac tego... Tak jest na prawde...
REGULAMIN !!!!!!!

A ja mam pytanko :)
Bo o ile dobrze doczytałem (w innym temacie) jest jakaś łatka, która umożliwia łączenie się z standardem "g".
Rzeczywiście działa ? :)

Witam,

Jak komuś to pomoże - używam ROMu Ranju 7.6 (przedtem 7.4).  WM6.1.
Ten ROM ma wbudowaną obsługę WiFi 802.11g. Działa ok po krótkiej konfiguracji - hasło itp.

pozdrawiam,
M@rek

[iPhone 4G, iPad1, i... itd]
HTC HD2 / HTC HD / HTC PRO2 / HTC XDA EXEC / HTC TOUCH DUAL

*

Offline lepekx

• 11
  • "Chleba naszego nadprzyrodzonego daj nam dzisiaj"
  • Sprzęt: XDA Flame + 8 GB HTC Magician + 4GB
A jak  przedstawiają się katy patrzenia na matryce LCD? Bo zbieram się żeby kupić to cacko ale bardzo ważne są dla mnie właśnie te kąty. Chodzi mi o to czy np jak patrzymy na ekran pod ukosem to kolory robią się bardzo jasne a w drugą stronę ciemne?
Motorola MPX 220 ->HTC Magician -> XDA Flame

*

Offline Paveu69

• 1174
To zależy jak na niego patrzysz :P
Jak ustawisz ekran w pozionie to kąty są kiepskie na tyle, że jak trzymasz głowę blisko LCD, to jedno oko widzi inny odcień koloru niż drugie...
Za to jak ustawisz w pionie, to kąty są niemal idealne :)
Nienawidzę Androida!

*

Offline lepekx

• 11
  • "Chleba naszego nadprzyrodzonego daj nam dzisiaj"
  • Sprzęt: XDA Flame + 8 GB HTC Magician + 4GB
Zauważyłem jeszcze na zdjęciach z allegro odciski na obudowie pod wpływem długotrwałego dotyku plastiku do gumy z klawiszy mam nadzieje że zdjęcie dobrze odda to co mam na myśli (takie ciemniejsze pola obok głośnika do rozmów). To mi w ogóle nie przeszkadza ale tu pojawia się pytanie czy to samo zjawisko pojawia się na powłoce ekranu. Miałem kiedyś Motorole MPx 220 i takie coś na ekranie bardzo mnie denerwowało (zresztą większość motoroli z klapką ma tą przypadłość)
Proszę o odpowiedź czy są odciski na ekranie od klawiatury?
Motorola MPX 220 ->HTC Magician -> XDA Flame

*

Offline Paveu69

• 1174
Nie, na ekranie się nie robią odciski, bo jest troszke głębiej :)

Nawet nie na wszystkich obudowach robią się takie, miałem swoją obudowę 10 miesięcy i nie zrobiły się odciski od klawiatury.
Nienawidzę Androida!

*

Offline Mati20041

• **
  • 179
  • Everything changes
  • Sprzęt: Dream
Te odciski nie robią się od klawiatury(przynajmniej na rogach :P), tylko gumek podtrzymujących, też takie mam :P
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2008, 17:17:38 wysłana przez Mati20041 »
Bosh -> n-gage -> 3650 -> 6630 -> e61 -> n73 -> M5000 -> M3000 -> M3000 -> M2000 -> iPhone 3G -> TyTn II -> Touch Pro -> HTC Dream

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
Co nie zmienia faktu, że ekran Universala jest nieporównywalnie lepszy od większości, nawet dużo nowszych PDA, takich chociażby jak Wizard :P, TyTN, czy Kaiser ...

a z ciekawosci co tzn lepszy ?
w HTC Athena .... jest jednak znacznie lepszy  :E

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
Ja powiem, że mi odciski to się zrobiły od klawiatury ale na zewnętrznej stronie pokrywy ekranu. Właściwie zawsze w takiej pozycji noszę Uni, że ekran jest do góry, a wtedy klawisze właśnie dotykają tej drugiej strony ekranu.
Sprzęt używany dość intensywnie ok 1,5 roku.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline Paveu69

• 1174
Co nie zmienia faktu, że ekran Universala jest nieporównywalnie lepszy od większości, nawet dużo nowszych PDA, takich chociażby jak Wizard :P, TyTN, czy Kaiser ...

Athena jest za duża  :mrgreen:
Nienawidzę Androida!

*

Offline Mati20041

• **
  • 179
  • Everything changes
  • Sprzęt: Dream

Athena jest za duża  :mrgreen:

To samo mówi dużo ludzi o Universalu :P
IMO Wielkość nie gra roli, tylko funkcjonalność i power  :evil:
Bosh -> n-gage -> 3650 -> 6630 -> e61 -> n73 -> M5000 -> M3000 -> M3000 -> M2000 -> iPhone 3G -> TyTn II -> Touch Pro -> HTC Dream

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
z tego co słyszałem ateną nie można rozmawiać przez urządzenie - tylko przez zestaw słuchawkowy...

*

Offline Wiit

• **
  • 130
  • Sprzęt: Ericsson T65 -> HTC Universal -> XDA Flame
Nie, na ekranie się nie robią odciski, bo jest troszke głębiej

Oczywiście ze sie robią ale nie od guzików ale od używania klawiatury dotykowej no i ekran "zużywa się" w prawym górnym rogu od naciskania OK lub X.

Athena jest za duża

Ale X9500 Shift jest większy  :E

*

Offline Paveu69

• 1174
Nie, na ekranie się nie robią odciski, bo jest troszke głębiej

Oczywiście ze sie robią ale nie od guzików ale od używania klawiatury dotykowej no i ekran "zużywa się" w prawym górnym rogu od naciskania OK lub X.

Athena jest za duża

Ale X9500 Shift jest większy  :E

Oczywiście ekran się zużywa od rysika, ale od tego jest folia, a pytanie było o guziki. Klawiatury ekranowej praktycznie nigdy nie używam, bo jest sprzętowa :)

A co do wielkości, to Universal jest idealnym kompromisem pomiędzy wielkością ekranu i wygodą klawiatury sprzętowej, a jego gabarytami. Gdyby był mniejszy, klawiatura nie byłaby już tak wygodna, a gdyby był większy, to wtedy byłby już za duży.
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2008, 13:39:22 wysłana przez Paveu69 »
Nienawidzę Androida!

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
z tego co słyszałem ateną nie można rozmawiać przez urządzenie - tylko przez zestaw słuchawkowy...

oczywiscie ze mozna .... wystarczy np. chciec
a to ze slychac czasami jak ktos glosniej powie cos .. to jest ewidentnie jakis problem jak widze dla niektorych ... dla mnie nie, nie jestem James Bond i nie mam takich tajemnic  :E
zestaw sluchawkowy rozwiazuja sprawe ... od razu, pomijam iz jest to duzo zdrowsze rozmawianie via zestaw BT a nie via tel przylozony do glowy

BTW majac execa tez glownie rozmawialem przez .. zestaw BT