Proszę o parę wskazówek i porad

• 13 Odpowiedzi
  • 1663 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
  • Sprzęt: Galaxy Tab P1000, SGS i9000, Compaq 8710p
Proszę o parę wskazówek i porad
« dnia: Grudzień 11, 2007, 12:16:08 »
Witam. Z powodu utraty Delle axima x 51v przesiadłem sie kilka dni temu na XDA Exec. Przez te kilka dni czytałem co się dało o nim na forum, jednak i to nie wiem jeszcze mnóstwa rzeczy. Dlatego proszę o kilka porad. Na początku może napiszę w jakiej wersji jest room:
ROM version: 2.07.04 RAN
ROM date: 08/02/07
Radio version: 1.15.00
Protocol version: 42.51.P8
ExtROM version: 2.07.03

teraz pytania:
1.Może mi ktoś powiedzieć coś o tym romie? Czy jest to jakaś nowsza wersja, czy są nowsze-lepsze? Aha to jest na WM 6.
2.Radio. Tu niestety mam problem, ponieważ zasięg tego radia jest powiedziałbym przeciętny. Jest o ok. 50%   słabsze niż w K750 i bardzo często z tego powodu jestem poza zasięgiem. Jest to uroda sprzętu, czy oprogramowania? W miejscu gdzie na K750 mam fuul to Exec wyciąga ledwie 2-3 kreski.Natomiast w domu jest max 1-2 i ciągle mi zrywa połączenie.
3.Wyciekająca pamięć. Po SR mam różnie. 22-24 Mb. Jednak bardzo szybko spada poniżej 20 aż nawet do 15Mb.Wystarczy uruchomić 2-3 programy, oczywiście wyłączyć je potem całkowicie a i to nie jestem już nawet po tym osiągnąć nawet 20 MB.
4.Storage memory. Tu przyznam się, że już kompletnie nie wiem o co chodzi. Słucham np. radia i pamięć ta zapełnia się sama w bardzo szybkim tempie i z 24 MB dochodzi do 0 Mb. Wyłączenie radia nic nie daje i nie potrafię jej zwolnić. Nawet po SR jest np. 1-2 MB. Po jakimś czasie np 2-3 godz. naraz ponownie jest 24 MB.
5.MMS-y. Dużo czytałem że jest z nimi problem, ale tutaj chyba mam tylko jeszcze coś źle poustawiane. Mógłby ktoś podać ustawienia MMS dla Plusa? Zainstalowanie caba  Wizard_Operator_PL_Setting_GPRS_MMS.zip który znalazłem na forum nic nie daje.
6.Video call. Po zainstalowani caba Video call, już mam w menu przycisk video call ale nie nawiązuje połączenia. Nie mam w tej chwili jak tego sprawdzić dokładnie, ponieważ nie jestem obecnie w zasięgu 3G jednak mam pyt z tym związane. Czy pomimo braku zasięgu 3G po naciśnięciu wyboru video call powinien ukazać się ekran z podglądem z wbudowanej kamery? Tak mam w K800i.

To na razie chyba wszystko z większych bolączek. Ogólnie jestem nawet zadowolony z zakupu, jednak różnica pomiędzy XDA a Aximem jest dość znaczna i przy Dellu tak naprawdę to nie za bardzo się interesowałem co w nim siedzi w oprogramowaniu, bo po prostu go włączałem i działał:) Mam nadzieję, że tu po jakmiś czasie i z Waszą pomocą będzie podobnie. Używam go obecnie jako tel. do sms. przeglądania netu kiedy jestem w trasie i jako nawigację z Auto Mapą. Ma wiele zalet których nie miał Axim i dlatego zdecydowałem się na Xda. Największą bolączką jest radio i zrywanie połączeń, oraz uciekająca pamięć. Liczę na pomoc dobrych ludzi:)
Pozdrawiam Jackpe

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
Odp: Proszę o parę wskazówek i porad
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 11, 2007, 15:04:05 »
Odpowiem na część pytań.
Uciekający pamięci to niestety standard w tym sprzęcie, w niektórych ROMach może mniej w innych więcej ale ogólnie problem występuje w każdym, nawet w tych ostatnich brandowanych przez T-Mobile. Rozwiązaniem wydaje się być Uprgade RAMu do 128 MB.
Co do zrywania sygnału GSM to rożnie to bywa, ja ogólnie w domu jestem na granicy sygnału 3G i aby uniknąć ciągłego przełączania i właśnie rozłączania to z założenia wyłączyłem UMTS. ilościami kresek, zwłaszcza w porównaniu do innych telefonów,  bym się nie przejmował bo to raczej jest mało miarodajne.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 11, 2007, 15:24:10 »
Masz w tej chwili nowsze Radia - najnowsze jest 1.18 , ale podobno najbardziej stabilne i czułe jest 1.17 .Ale nie powiem gdzie je mozna znaleźć - na pewno można je wyciągać z ostatnich ROM-ów Tmobila ( łącznie z tym dzisiejszym linkiem do ROM-u WM5 Tmoobile)
potrzebna zgoda

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 11, 2007, 16:50:18 »
Dzięki za pomoc. A może ma ktoś radio 1.17, lub powie jak je wyciagnać z tego romu? Dalej będę wdzięczny za każdą pomoc. W tej chwili u mnie w domu prawie wcale nie da się rozmawiać z mojego Xda, w przeciwieństwie do K750i, gdzie nic nie rwie i nie rozłącza sie ciągle po kilkunastu sek.
Pozdrawiam Jackpe

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 11, 2007, 17:58:19 »
Šciągasz cały plik romu rozpakowujesz go (nawet exe) otrzymasz katalog w którym będą trzy pliki o rozszerzeniu nb taki ktory ma około 10 MB to plik RadioRomu.
A tak jak radzi icement - to zobaczysz źe radio będzie bardziej czułe  , nic nie będzie zrywać. Zresztą jest kilka programow do przełączania zakresu z pozimu Today ješli potrzebujesz UMTS-u .Zobaczysz też na jak długo wystarczy Ci enrgii z akumulatora.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2007, 18:02:58 wysłana przez jas_pik:: Janusz Piwiński »
potrzebna zgoda

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 11, 2007, 18:51:56 »
Jas, mówisz 1.17? większość wyjadaczy na XDA siedzi na 1.15 no ale to chyba rzecz gustu.

jackpe jak sobie nie wyciągniesz tego radia to daj znać to je wyjmę bo może i sobie wymienię na 1.15/1.17 bo mi na nowym ROMie coś już 2 razy wywaliło komunikat Radio Crash?!

P.S.
Brrr, normalnie Vista mnie o zawał serca przyprawi, już mi raz zbrickowała Uni, na szczęście dało się podnieść.
no ale jak chce się być legalnym to trzeba cierpieć   :S
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline Padi

• 904
    • To co lubię...
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 11, 2007, 18:58:49 »
Masz w tej chwili nowsze Radia - najnowsze jest 1.18 , ale podobno najbardziej stabilne i czułe jest 1.17 .Ale nie powiem gdzie je mozna znaleźć - na pewno można je wyciągać z ostatnich ROM-ów Tmobila ( łącznie z tym dzisiejszym linkiem do ROM-u WM5 Tmoobile)

hehe no ale ja wiem gdzie są i na pewno się tą informacja podziele z klubowiczami...

Link.....http://218.93.115.138/D900/radio/

Pozdrawiam
Historia PDA... BlueAngel, Wizard, Universal, Ameo, Kaiser, Touch Pro, Blackstone, Leo... co dalej czas pokaże.

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 11, 2007, 23:04:46 »
Radio już też wyciągnąłem z tego pliku, ale nie mogę sobie dać rady z plikiem: MaUpgradeUt_noID.exe . przy każdej próbie uruchomienia wywala mi komunikat, ze nie znaleziono RUU.dll.  O co tu chodzi?

Jeżeli dodam do tego katalogu z plikiem radia i MaUpgradeUt_noID.exe jeszcze plik RUU.dll wyciągnięty z UNI_TMO_TMO_UK_20039_200136_11700_WWE_Ship_RUUFix.exe to niby program sie odpala. Czy jest poprawne? Nigdzie o tym chyba nie pisało a nie chciałbym za pierwszym razem czegoś spaprac?
I jeszcze jedno. Rozumiem, że WM6_UpgradeUt_noID.exe to po prostu nowsza wersja MaUpgradeUt_noID.exe ?

Dzięki za pomoc. Jackpe
Napisane: Grudzień 11, 2007, 20:47:20
Może mi to ktoś wytłumaczyć co źle robię, lub co nie działa? Postępuję zgodnie z instrukcją : http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=37066.0
zacznę aby było krócej od punktu 7:
7. Odznaczamy "Zezwalaj na połaczenie USB" i "OK."
8. Wprowadzamy MDA w tryb bootloadera czyli naciskamy jednoczesnie klawisz "ON/OFF" , podświetlenia i reset.
    W tym miejscu pojawiam mi się okno z napisem usb ver 1.00
9. Teraz podlaczamy MDA do kompa (pamietaj żeby bateria była naladowana na 100%) przedtem wyjmujac z niego karte SIM i SD
     W ikonce ActiveSync wyświetla mi się jako niepodłączony

10. Wchodzimy do "C:\Upgrade" i uruchamiamy "MaUpgradeUt_noID"
11. Pojawi się okienko z informacja do jakiej wersji robimy upgrade,
      No i tu jest problem, bo nie pojawiają się żadne informacje w okienku programu, ani jaka jest stara wersja ani     
      do jakiej robimy upgrade ??????
:mad:
 klikamy "OK." i rozpoczyna się proces flashowania - powinien trwac około 20 min.
      Więc naciskam Cancel i wychodzę z programu, bo nie wiem za bardzo co mam zrobić?

Wiem, czytałem, że jest to prosta czynność więc może mnie ktoś oświeci ??

Pozdrawiam Jackpe

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 12, 2007, 16:19:27 »
a pod jakim systemem operacyjnym to robisz? jeżeli Vista to zobacz tu: upgrade ROM for Vista

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 12, 2007, 20:08:18 »
xp sp2. Dlatego tego nie rozumiem. System prawie czysty. Normalnie cala komunikacja na nim działa. Rabie na nim instalki do pda synchronizację itp. Natomiast kiedy wprowadzam go w tryb bodloadera wyglada to tak jakby komp nie widział pda. Ikona Actisynca jest szara,chociaż po włączeniu do pda kabla usb pojawia mi sie komunikat, ze wykryto urządzenie. Nie mam żadnego pomysłu co zrobić dalej a na tym radiu prawie wcale nie da się go używać. We wszystkich tych miejscach w których na tel mam jeszcze normalny sygnał to na nim już zrywa połączenie. Do tego bardzo często radio się resetuje- crach coś tam, czy jakoś tak, piszę z pamięci. Może ktoś ma jajiś pomysł co zrobić dalej? Próbowałem na 3 różnych kablach usb i nie ma żadnej różnicy. Za każdym razem po uruchomieniu MaUpgradeUt_noID okno programu jest czyste i brak jest danych o wersji obecnego oprogramowania i przygotowanego do ładowania.
Pozdrawiam jackpe

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 12, 2007, 22:21:07 »
Twoje Radio zachowuje się tak jak w Erze na kartach SIM gdzie nie zostały włączone u operatora usługi 3G ale ty jesteś w PLUSIE, a tam chyba standardowo wszystko działa. Generalnie problem dotyczył starych kart SIM aktywowany za czasów kiedy UMTS był teorią ;)
Co do zmiany ROMu czy samego RADIA to może spróbuj pobrać inny plik i nie musisz instalować całości, zobacz tylko czy dochodzisz do okna z informacją o wersji obecnej i nowej bo może po prostu uszkodzony masz plik z ROMem. Ewentualnie pozostaje inny komp lub zobacz czy wpinasz kabel w gniazdo USB znajdujące się bezpośrednio na płycie głównej no i na koniec może jeszcze zobacz czy masz nową wersję AS.
Hmm, skoro tak bardzo trzeba kombinować to znaczy, że błąd jaki wykonujesz jest tak banalny, że go nawet ie widać.   :grin:

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 13, 2007, 21:39:25 »
Co do zmiany ROMu czy samego RADIA to może spróbuj pobrać inny plik i nie musisz instalować całości, zobacz tylko czy dochodzisz do okna z informacją o wersji obecnej i nowej bo może po prostu uszkodzony masz plik z ROMem. Ewentualnie pozostaje inny komp lub zobacz czy wpinasz kabel w gniazdo USB znajdujące się bezpośrednio na płycie głównej no i na koniec może jeszcze zobacz czy masz nową wersję AS.
Hmm, skoro tak bardzo trzeba kombinować to znaczy, że błąd jaki wykonujesz jest tak banalny, że go nawet ie widać.   :grin:

Karta sim jest na pewno ok, ponieważ korzystam z niej w innych tel i nie ma żadnego problemu z zasięgiem czy zrywaniem połączenia.
Próbowałem kilku różnych plików i za każdym razem w oknie programu brak jest informacji w wersji obecnej jak i do załadowania.
Próbowałem na 3-ch komp z xp sp2
AS v4.5
Który plik z ROMem mogę mieć uszkodzony?Ten w pda?
Sorry za głupie pyt. ale po kilku dniach męczarni bez żadnych efektów mam już dość.
Czy w czasie połączenia okno AS ma być szare?
Czy ma w nim pisać brak połączenia, tak jak jest to u mnie?
Czy jeżeli nie wrzucę do programu WM6_UpgradeUt_noID.exe żadnych plików do załadowania to czy powinna mi się wyświetlić informacja o wersjach obecnych?
Właśnie to chodzi o to, że nie mam żadnej informacji o wersjach radia obecnej i do załadowania.
Już nie mam żadnego pomysłu na to co dalej.
Pozdrawiam Jackpe

I jeszcze jedno pyt.

kiedy ściągnąłem plik WM6_UpgradeUt_noID.exe to przy próbie uruchomienia zgłaszał mi błąd brak RUU.dll, więc RUU.dll zaimportowałem z rozpakowanego pliku UNI_TMO_TMO_UK_20039_200136_11700_WWE_Ship_RUUFix.exe skąd też pobrałem radio w v1.17. Czy to jest prawidłowe postępowanie, czy program WM6_UpgradeUt_noID.exe powinien zgłaszać się bez tego komunikatu o braku RUU.dll? Niestety nigdzie na to nie znalazłem odpowiedzi.
Może może mi ktoś wtedy podać linka do takiego pliku.
Wiem, że są to lamerskie pyt ale czytam forum Universala już od kilku dni i za trochę monitor mi już całkiem oczy wypali:)

Jackpe
Napisane: Grudzień 13, 2007, 12:18:00
Jeszcze raz sorry za upierdliwość, ale czy nikt nie ma  żadnego pomysłu,ani nie może mi pomóc w odpowiedziach na te pytania? A może znajdzie sie jakaś dobra dusza ze śląska, która mogłaby-oczywiście dobry browar,lub coś innego w/g życzenia- mogłaby pomóc mi osobiście,np w sobotę lub niedziele? Naprawdę mi na tym bardzo zależy.
Pozdrawiam Jackpe

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 13, 2007, 22:05:44 »
A patrzyłeś jakiś ROM Shiped czyli nie z Xda-Dev, a konkretnie jakiegoś operatora, najlepiej od operatora który obradował twoje Uni. Różnica jest tak, że jest to gotowy plik exe - może to coś da?

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 15, 2007, 12:16:00 »
Witaj icemont. próbowałem, ale też zero efektu. Mógłbyś w wolnej chwili odpowiedzieć na moje pyt z ostatniego postu? Chce wykluczyć już wszystkie wątpliwości i mieć pewność że połączenie lub pda jest sprawny. A może się znajdzie ktoś z okolic Katowic, Sosnowca itp, kto mógłby mi to tylko sprawdzić na swoim kompie?

Pozdrawiam Jackpe