Problem z wgraniem ROMu

• 11 Odpowiedzi
  • 984 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mirchrzastek

• 9
  • Sprzęt: Toshiba TG01
Problem z wgraniem ROMu
« dnia: Czerwiec 07, 2009, 10:53:25 »
Witam

Mam problem z wgraniem nowego romu. Wprowadzam telefon w tryb bootloadera, podłączam kabelek, uruchamiam ROMUpgradeUt i czekam na odczytanie danych z mojego telefonu po czym nie pokazuje mi jaki mam rom w telefonie( tak jakby nie byl podłączony telefon). Dodam jeszcze system wykrywa mój telefon przy podłączeniu(bo słychać). Nie wiem czy może problem w tym że posiadam system Windows Vista, czy coś źle robię?

Proszę o pomoc.

*

Offline Rabbit_bb

• 641
  • Każda chwila to kolejna szansa...
  • Sprzęt: HTC Universal + Motorola Defy
Odp: Problem z wgraniem ROMu
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 07, 2009, 15:03:44 »
Najlepiej to robić pod Win XP. Pod Vista tez sie da tylko ze strony xda ściągnisj sobie sterowniki pod Viste. To że nie wykrywa jaki masz ROM na swoim Unim to normalne i tym nie należy się przejmować. Wyłącz połączenie USB w Censturm obslugi urządzeń.
HTC Universal [G3] | Motorola Defy
Radio: 1.17.00          | Android: CM7
ROM: WM 6.1

*

Offline mirchrzastek

• 9
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 07, 2009, 17:16:50 »
i nadal nic.

Ściągnąłem te sterowniki do visty, zainstalowałem wprowadzam telefon w bootlodera a mianowicie boot options wybieram enable KITL-yes, później wybieram USB KITL Active i podpinam do kompa i uruchamiam ROMUpgradeUt i na ekranie telefonu pokazuje sie : HTC~device,a program próbuje odczytać mój rom po czym przerywa i nie odnajduje wersji mojego romu i nie pokazuje wersji nowego, wciskam Upgrade i wyskakuje błąd w Upgrade radia.

Co robię nie tak?

Proszę o pomoc

*

Offline wredny89

• **
  • 216
  • Sprzęt: Mio p550 wm 6.1 + Treo 750v + Nokia 5800XM
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 07, 2009, 22:16:35 »
Nie wiadomo... Mi bardzo rzadko pojawiały się wersje (ROM/Radio/Ext). W większości się po prostu nie pokazują. Poszukaj sposobu na Vistę... Spróbuj RUU odpalić przez konto administratora (prawy>Uruchom jako administrator). Ja przy upgrade Romu w Universalu (Tak samo w Wizardzie) nie wprowadzałem go w BL bo sam i tak to robił automatycznie... Jedyne co ważne wyciągnij SD i Sim bo często to lubi coś skopać (raz mi zrypało cały Rom i musiałem czyścić DoC(chyba tak to się pisało) mtty... Nie znam sposobu w Viście/7 bo ostatni upgrade robiłem na eeePC bo na normalnym lapku mam 7... Zapytaj Konrada bo z tego co pamiętam on wgrywał ROM na 7, a wista jest podobna. Mi np 7 strasznie długo instaluje nowy sprzęt... A WMDC zawiesza się jak tylko podłącze Universala (to pewnie przez to że usunąłem Outlooka 2007 i zainstalowałem 2002 z oryginalnej płyty).

*

Offline mirchrzastek

• 9
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 09, 2009, 21:10:11 »
O którego Konrada Ci chodzi?

Mógłbyś mi dać na niego jakieś namiary?

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 09, 2009, 21:12:09 »
Tego Konrada.
Wrowadzasz Uniego w BL (Żarówa+Power+Reset), podpinasz do komputera, instalujesz zmodyfikowane steroniki (2004r), upewniasz się że są zainstalowane, odpalasz RUU, wszystko działać winno...

*

Offline mirchrzastek

• 9
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 09, 2009, 21:47:03 »
Niby powinno działać, ale nie działa.

Tak jak wcześniej już napisałem wykonałem to wszystko o czym piszesz.(opisałem krok po kroku). Jedyne co się zmieniło po zainstalowaniu sterowników 2004 to to że telefon reaguje na próbę wykrycia wersji romu napisem "HTC~DEVICE", program nie wykrywa nadal rom i nadal nie chce upgrade. Nie wiem czy wina leży po stronie jakiejś blokady w Viście, czy w telefonie, a może coś poknociłem, choć z tego co mi odpowiadacie to wydaje mi się, że wszystko robię poprawnie.

Próbowałem wcześniej uruchomić przez plik "enterbl" i też nie to samo się działo i do tego nie mogłem z tego wyjść i musiałem oddać telefon do serwisu, gdzie mi wgrali oryginalny( starszy) rom.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 09, 2009, 21:58:20 »
Poczekaj, nie rozumiem, ten napis "HTC~DEVICE", to gdzie on właściwie się pojawia?
Program nie wykrywa romu - jak już napisaliśmy, to normalne, całkowicie. Ale co rozumiesz przez "nie chce upgrade"? Jesteś pewien że używasz najnowszego RUU?

Poczekaj, próbowałeś przez plik "enterbl", plik zadziałał, czyli połączenie działa?

*

Offline mirchrzastek

• 9
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 09, 2009, 22:09:48 »
Ten napis się pojawia na wyświetlaczu (bootloader) podczas skanowania na kompie wersji romu, ale nie wykrywa jej. Jak pomimo tego wciskam przycisk upgrade i pokazuje(komp-program), że nie może zaktualizować radia i że trzeba przywrócić rom i potem program wywala Ten rom jest bardzo stary - win 5.1, wcześniej miałem 6.1,ale podkusiło mnie, żeby mieć nowszy  i jak juz napisałem -serwis

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 09, 2009, 22:13:10 »
Jeszcze, wybacz że dopytam, nie rozumiem tego: "wprowadzam telefon w bootlodera a mianowicie boot options wybieram enable KITL-yes, później wybieram USB KITL Active", ale albo ja jestem opóźniony z oprogramowaniem, albo nie rozumiem gdzie Ty to spotykasz...  :O

MTTY działa? Próbowałeś?

*

Offline mirchrzastek

• 9
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 09, 2009, 22:28:37 »
u mnie tak wygląda bootloader. Mianowicie wciskam te 3 przyciski i pojawia mi się boot options 3 opcje( enable KITL, clear stonage, format card) po wybraniu pierwaszej opcji pojawiają mi się następne 3 opcje( USB, SERIAL, Sieć) i też wybieram pierwaszą. Może dlatego mam innego bootloadera, bo ten tel jest z Angli z Orange (SPV M5000). Jak uruchomiłem program EnterBL to bootloader wyglądał podobnie jak widziałem w ROMUpgradeUt, ale też mi nie wgrało romu i jeszcze do tego nie mogłem z tego trybu wyjść- nawet Hard reset nie pomógł i był w serwisie.

MTTY działa-widzi połączenie,ale nie bardzo wiem jak on działa(jakie komendy tam wpisać)

*

Offline mirchrzastek

• 9
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 10, 2009, 22:11:49 »
problem sam się rozwiązał- pokombinowałem i jakoś wyszło.

dzięki.