Problem z ekranem dotykowym.

• 12 Odpowiedzi
  • 3091 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z ekranem dotykowym.
« dnia: Grudzień 21, 2009, 18:42:44 »
Cześc. Mam problem z universalem - otóż nie do końca działa ekran dotykowy. Postaram się opisac problem:

Wyobraźcie sobie ekran universala w orientacji poziomej (chodzi mi o to, że szersza krawędź jest na dole). U dołu ekranu są dwa przyciski software'owe (nie jestem pewien czy tak się nazywają - podpowiem, że chodzi mi o "Calendar" i "Contacts" [przynajmniej takie są u mnie:)]). Teraz podzielimy ekran na 3 "strefy" - lewą, prawą i środkową. Strefy te ciągną się przez całą wysokośc ekranu w orientacji poziomej. Mam nadzieję, że jest to jasne.. teraz sedno problemu: Kliknięcie gdziekolwiek w strefie lewej powoduje aktywowanie lewego software'owego przycisku. Strefa prawa działa tak samo, ale dla prawego software'owego przycisku. Środkowa strefa nie działa (pewnie dlatego, że nie istnieje środkowy software'owy przycisk...). Problem zaczął występowac jakiś czas temu, koło miesiąc już się z tym męczę. Z początku zdarzało się tak sporadycznie, soft reset pomagał, później problem pojawiał się częściej i częściej, aż w końcu nic nie pomaga - SR, HR, nowy ROM. Nie mam więcej pomysłów.

Pytania brzmią: Czy jest to problem związany z hardwarem? Jeśli tak, to jak zdiagnozowac z czym jest problem? Czy może byc poważny? Czy możliwa jest jego naprawa?

PS Przy align screenie reaguje całosc ekranu dotykowego, oczywiście nie da się ekranu skalibrowac - na szczęście na forum jest do znalezienia program do zdalnego align screena.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Problem z ekranem dotykowym.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 23, 2009, 11:57:21 »
Uszkodzenie połączenia dotyk<->płyta, uszkodzenie panela dotykowego. Jak się na tym nie znasz (rozbieranie i diagnoza) najlepiej oddać do jakiegoś znajomego i sprawdzonego serwisu zajmującego się także Uni - jest takich parę. Raczej do odratowania, ale czy to będzie opłacalne - to zależy od tego, jak bardzo polubiłeś to urządzonko :)
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 23, 2009, 14:36:10 »
Jakie mogą byc przybliżone koszty naprawy?

*

Offline Harrocan

• **
  • 131
  • Ot taki maniak.
    • http://mmocenter.pl/harrocan/
  • Sprzęt: HTC Universal (I-mate JasJar), Acer Aspire 1600
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 23, 2009, 16:05:59 »
Do 350 zł max

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 23, 2009, 16:47:20 »
Aha... to ja chyba wolę obsługiwac Uniego klawiaturą. Dzięki za pomoc!

*

Offline Marcin1989

• **
  • 208
  • Sprzęt: Feeler | Tornado | Universal | Tungsten E |
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 25, 2009, 21:52:09 »
Sam panel widziałem za jakieś 120 zł i to nowy na dodatek, gorzej z wyświetlaczem bo on może kosztować ponad 200 zł
HTC Feeler || Qtek 8310 || HTC Universal || Tungsten E || Galaxy Ace || Mio 168

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 25, 2009, 22:27:51 »
Ale wyświetlacz świeci, więc chyba nie ma konieczności wymiany... Chodzi o sam panel dotykowy. Chociaż i tak mi to wielkiej różnicy nie robi ;D Brak funduszy to brak funduszy. Pozostaje przy obsłudze klawiaturą (wbrew pozorom, nie jest to trudne ani bardzo kłopotliwe!).

EDIT:

Siedzę i siedzę, myślę i myślę... aż naszła mnie myśl taka: Co gdybym kupił mysz bluetooth? Czy w połaczeniu z odpowiednim oprogramowaniem otrzymam na ekranie PDA zwyczajny kursor? Czy nie będzie to kolidowało z uszkodzoną warstwą dotykową? Z góry dzięki za odpowiedzi!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2009, 12:43:15 wysłana przez karel2 »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 28, 2009, 17:05:14 »
Raczej nie podłączysz myszki po BT do Uni, brak sterów.
Podobnie myszki na USB, brak wpsarcia dla host USB.

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 28, 2009, 17:08:01 »
Antej, akurat tutaj nie masz racji. :wink:
Sa sterowniki do myszek bluetooth, ktorys z forumowiczow nawet uzywal jej z unim.
Zaraz tego poszukam :)
Oczywiscie tak jak napisal Antej nie ma mozliwosci podlaczenia myszki usb.
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 29, 2009, 08:59:55 »
o braku możliwości podłączenia urządzeń USB do Uniego wiem, wiem też, że da się podłączyc myszkę BT, ale z tego co wyczytałem jest to głównie używane do obslugi pulpitu zdalnego - natomiast ja chciałbym obsługiwac tym samo urządzenie - dlatego spytałem czy będzie to możliwe :)

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 30, 2009, 17:42:47 »
Coś Bacao nie podaje sterów... widać miałem jednak rację, że nie da się w ten sposób jak autor zamierza.

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 30, 2009, 18:09:14 »
Spokojnie, nie chcialem byc zlosliwy :)
Chodzi o program BlueInput, tu jest filmik pokazujacy jak to dziala:
BlueInput and Dell Mouse
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 31, 2009, 09:46:21 »
Bacao, dzięki za odpowiedź na moje pytanie :). Temat w zasadzie wyczerpany. Pozdrawiam i przy okazji tego postu życzę wszystkim mile spędzonego sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2009, 09:48:05 wysłana przez karel2 »