MDA PRO i oryginalny soft.

• 8 Odpowiedzi
  • 1542 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MDA PRO i oryginalny soft.
« dnia: Czerwiec 19, 2009, 19:13:47 »
Witam serdecznie wszystkich  :ok:

Wiec na początku pochwalę się że od wczoraj stałem się szczęśliwym (mam nadzieję :E) posiadaczem MDA PRO od Ery, ale bez sim locka. Koleś sprzedający tego palmtopa, uprzedzał że jest drugim posiadaczem, i że on go nie modyfikował, ale nie wie czy pierwszy właściciel nie zmieniał oprogramowania. Chciałbym abyście powiedzieli mi według poniższych danych czy to oryginalny soft, czy jakiś modyfikowany.

Oto co wyczytałem z tego MDA:
1. na dzień dobry zrobiłem Twardy Reset, po czym włączył się z logo, i skinem T-Mobile, i po chwili doinstalowały się różne paczki .CAB,
2. wersja softu to:
 - Wersja ROMu: 2.00.41 WWE
 - Data ROMu: 08/08/07
 - Wersja Radia: 0.00.00 (jakoś to mi wygląda dziwnie :shock: )
 - Wersja Protokołu: 42.37.P8
 - Wersja ExtROMu: 2.00.147 WWE
3. W systemie wydaje mi się że nie są zainstalowane żadne zewnętrzne programy prócz M$, ale może coś gdzieś przeoczyłem, jak by co to proszę o naprowadzenie.

A tak poza tym sam dograłem spolszczenie z tego forum dla WM5.0, ale jest to Beta, i są niedociągnięcia w tłumaczeniu (ale lepsze to niż cały po angielsku), i też jest to dosyć stare spolszczenie bo z 2006, i tu chciałbym się spytać przy okazji czy jest jakieś nowsze bardziej dopracowane, i już nie Beta spolszczenie dla tego modelu palmtopa?

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
Odp: MDA PRO i oryginalny soft.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 19, 2009, 19:23:09 »
Wydaje mi sie ze orginalny, a zawsze mozna dograc, powinienes miec dolaczona plytke z orginalnym wm, a jak nie mozesz zawsze go sciagnac. A poza tym czemu zalezy Ci na orginalnym romie? :worried:
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline wredny89

• **
  • 216
  • Sprzęt: Mio p550 wm 6.1 + Treo 750v + Nokia 5800XM
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2009, 19:41:05 »
Radio 0.00.00 to skutek ściągania simlock-a (trzeba zmniejszyć radio)... Da się to zmienić... Soft wątpię żeby był oryginalny bo oryginały miały raczej Erowski rom, a nie T-Mobile... Na forum jest wątek o polskim romie...

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 19, 2009, 20:13:18 »
To teraz nie wiem, czy Era ma brandowany ROM ze swoim logiem i skinem, czy korzysta z T-mobile?
To z tym Radio wszystko jest dobrze?
A teraz tak, czy jak przywrócę system z płyty to czy założy się z powrotem sim lock?
I jeszcze takie pytanie bo nie mogę nigdzie tego znaleźć czy jest możliwe sformatowanie karty pamięci za pomocą MDA, tak żeby zapisał na niej swoje foldery jak to się dzieje chyba we wszystkich telefonach?

A co do do oryginalnego softu, to dlatego mi na nim zależy ponieważ mam większą pewność że urządzenie będzie pracowało stabilnie, i że będzie w tym sofcie wszystko co powinno być, a nie że jest okrojony z jakichś dodatków dla kogoś zbędnych, a może dla mnie przydatnych, albo że jakiś klawisz nie działa, czy kamery nie mogę włączyć.

*

Offline wredny89

• **
  • 216
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 19, 2009, 20:31:40 »
Ogólnie to Każdy rom jest spreparowany... T-mobile dodaje swoje programy + skin... Era programy T-mobile i skin Swój... A romy z XDA-Dev to całkowicie inna bajka... Ładują programy które uważają za potrzebne... Jednak jest różnie z ich przydatnością... Oryginalny ROM w tym wypadku nie zawsze jest lepszy od tych z "kuchni"... Oficjalnie Universal nie dostał wsparcia na wm 6.x ale kucharze dali radę :) WM 5 szczerze mówiąc w chwili obecnej już ogranicza... Najbardziej przynajmniej mi przeszkadza brak możliwości używania realVGA 128dpi... Tak więc WM 5 odpada dla mnie... Na poprzednim universalu jednak żyłem z nim i było mi dobrze ale teraz już nie umiem przeżyć bez realVGA.. Co do Radia... Osobiście nie wiem jak wygląda użytkowanie na radiu 0.00.00 bo miałem tylko je przez chwile bo ściągałem sim-locka i potem wgrałem 1.17 i tak używam... Format karty SD... Hmmm gdzieś była opcja... Total Commander ma taką opcje na 100%... A WM nie tworzy swoich super specjalnych katalogów... Dopiero przy instalacji czego kolwiek na karcie tworzy sobie Program Files i takie tam...

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 19, 2009, 21:09:49 »
Wydaje mi sie ze orginalny, a zawsze mozna dograc, powinienes miec dolaczona plytke z orginalnym wm, a jak nie mozesz zawsze go sciagnac. A poza tym czemu zalezy Ci na orginalnym romie? :worried:
plytke z wm?

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 20, 2009, 17:13:10 »
Niby jedna płytka wygląda że że jak by była od WM, ale raczej go tam niema, są sterowniki, instrukcje i pomoc, a na drugiej dodatkowe programy.

A chciałbym się jeszcze spytać bo mam wgrany ten od T-Mobile, a znalazłem oryginalny ROM od ERY, ale według podanych numerów wersji, ERA ma niższą numerację, to czy to znaczy że jest starszy od T-Mobile, czy po prostu jest numerowany inaczej dla każdej sieci? Chciałbym się jeszcze dowiedzie czy jest jakiś WM dla HTC Universal bez brandingu? tzn. nie jest przypisany żadnej sieci.

Na koniec taka sprawa bo przeglądałem forum i widzę że jest problem z softowaniem tego HTC Univ pod Vistą, którą mam właśnie zainstalowaną, czy już jest jakiś sposób na to? Bo niby znalazłem jakiś link na tym forum do takiej porady, ale po kliknięciu na niego pokazywała mi się główna strona jakiegoś zagranicznego portalu, i nie wiem czego tam mam szukać.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 20, 2009, 20:57:07 »
Panie "płytka z wm", poszukaj chwilę  :E

*

Offline wredny89

• **
  • 216
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 22, 2009, 19:43:06 »
Panie "płytka z wm", poszukaj chwilę  :E

O tym nawet nie chciałem wspominać bo wiesz może uznali ten klucz za klucz do WM na PDA ... Na płycie nie ma żadnego wm... A osobiście oryginalny soft ery jest do tyłka... :ohreally: