Problem z baterią...

• 15 Odpowiedzi
  • 1146 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pSTANLEY

• **
  • 177
  • Sprzęt: HTC Universal
Problem z baterią...
« dnia: Grudzień 18, 2008, 21:41:54 »
Kupiłem do mojego universala nową baterię i trzyma mi około 10 godzin w trybie wstrzymania. Wysłałem do sprzedawcy jako wadliwą, dostałem nową i jest to samo :/ Kiedy naładuję ją w zewnętrznej ładowarce uni wyświetla sygnały o niskim poziomie bateri. Pokazuje że pozostało 0% ale za jakąś godzine wzrasta do 15% chociaż nadal trzyma tyle samo czyli około 10 godzin. Po naładowaniu bateria ma 4.16v czyli powinna być pełna. Wydaje mi się że rozkalibrował się układ odczytujący informacje o bateri. Miał ktoś keidyś taki problem lub wie jak sobie z tym poradzić? Inaczej muszę rozstać z universalem bo mobilny to on już nie jest :(

*

Offline Mixefr

• 331
  • Sprzęt: Galaxy sII, Nokia E90, N560, Samsung Q1b.
Odp: Problem z baterią...
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 18, 2008, 21:56:54 »
A jaki masz romik? Miałem na początku Tomala i nagle bateria zaczęła trzymać parę godzin. Taka zmiana nastąpiła z dnia na dzień. Nie mam pojęcia czym było to spowodowane. Nic nie instalowałem ani nie kombinowałem. Pomogła zmiana romu na wm5. Jak ręką odjął. Uni śmiga po kilka dni na baterii.
Dawno temu: Siemens SL45i, Nokia 9300, SPV M3000, SE P990i, HTC Universal, Samsung i780, Nokia E51, HTC Kaiser, iPhone 3G, SE P1i.

*

Offline pSTANLEY

• **
  • 177
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 18, 2008, 22:28:58 »
Jutro rano wm5 wrzucę. Miałem Tomala 8.2 teraz mam 8.5. Na obydwu jest tak samo :/

*

Offline grb

• Ekspert UMPC
  • 347
    • My tunes
  • Sprzęt: Samsung i600, MSI Wind, Wibrain B1
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 18, 2008, 22:33:48 »
A masz ustawione wyłączanie podświetlenia i ekranu? Zauważyłem, że ustawienie tego nawet na wysokie wartości wpływa na oszczędność baterii w porównaniu do nie ustawiania

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 19, 2008, 00:34:41 »
Jutro rano wm5 wrzucę. Miałem Tomala 8.2 teraz mam 8.5. Na obydwu jest tak samo :/

Poczytaj wątek o Tomalu. Pamiętam, że był problem z baterią w tym romie, ale po dokonaniu kilku ustawień wszystko zaczynało działać jak należy :)

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 19, 2008, 00:35:31 »
Baterię ładuj w unim, a nie w tej zewnętrznej ładowarce która jest jako gratis, a w zasadzie to jest mega gówniana. Przez to nie uformuje się prawidłowo.

*

Offline pSTANLEY

• **
  • 177
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 19, 2008, 06:23:03 »
Próbowałem w unim i w zewnętrznej i efekty są takie same. W tomalu ustawienia zmieniałem, poza tym nawet ze złymi ustawieniami 10 godzin w trybie wstrzymania to chyba mało? Mam oczywiście wyłączony ekran i podświetlani, a z modułów bezprzewodowych działa tylko gsm.

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 19, 2008, 08:36:09 »
O wiele za mało, generalnie w trybie uśpionym to uni pewnie i z tydzień powinien wytrzymać.

*

Offline Mixefr

• 331
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 19, 2008, 09:01:11 »
Dokładnie. Ostatnio nie miałem za bardzo czasu na zabawe z nim i ponad tydzień przeleżał sam a następnie jeszcze uciągnął jeden odcinek serialu. Więc Uni potrafi i może. Tylko odpowiedni romik trzeba. U mnie wm5.
Dawno temu: Siemens SL45i, Nokia 9300, SPV M3000, SE P990i, HTC Universal, Samsung i780, Nokia E51, HTC Kaiser, iPhone 3G, SE P1i.

*

Offline pSTANLEY

• **
  • 177
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 20, 2008, 06:58:24 »
Właśnie sflashowałem universala na oficjalny wm5 od tmobile. Do gustu mi nie przypadł ale jeśli będzie działał na bateri dłużej niż 10h to może zmienie zdanie :)

Edit:
Po kilkuminutowej obserwacji wydaje mi się że % bateri spadają dosyć szybko i chyba będzie to samo co na tomalu :/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2008, 07:00:35 wysłana przez pSTANLEY »

*

Offline Mixefr

• 331
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 20, 2008, 10:29:47 »
Może uformuj baterię zgodnie z instrukcją z xda-developers, zaklejając jeden styk. Zobaczysz ile wtedy ci działa uni. Może jest coś nie tak z modułem odpowiadającym za wskazywanie stanu baterii?

http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=UniversalBatteryIssue

*

Offline pSTANLEY

• **
  • 177
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 20, 2008, 18:25:36 »
Robiłem i nic nie dało :p Naprawde nie wiem czemu uni mi robi takie coś :( A tak dobrze nam się współpracowało. Na romie od tmobile trzyma troszkę dłużej. Teraz podłączyłem go do ładowarki i ładuje się od 0% Zobacze jak będzie po naładowaniu. Może mam pecha i trafiam na wadliwą serię bateri?

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 20, 2008, 18:33:08 »
Zainstaluj sobie abcpwoermeter i zobacz jakie masz zużycie prądu, ale to i tak dziwne, że masz tylko 10 godzin w trybie uśpionym.
Jaka to bateria?

*

Offline pSTANLEY

• **
  • 177
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 20, 2008, 19:13:56 »
Dynapack. Taka sama jak oryginalna tylko seria się różni :p

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 21, 2008, 09:50:57 »
O właśnie, to może być też podróbka, nie pamiętam gdzie widziałem jak odróżnić oryginał od falsyfikatu. Zobacz na xda-dev chyba tam to było. Przy ilu % wyłącza się uni?

*

Offline pSTANLEY

• **
  • 177
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 21, 2008, 09:56:14 »
Przy 0 chyba ale dziś sprawdzę dokładniej bo w pracy nie mam czasu pilnować %. Wiem tyle że kiedy po całkowitym rozładowaniu podłącze do ładowarki, ładowanie zaczyna się od 0%.

EDIT:
Właśnie odłączyłem go od ładowania a on po 5 minutach w dalszym ciągu informuje mnie że jest ładowany. Dioda świeci... Ale podświetlenie zmieniło się na tryb pracy na bateri. SR pomógł ale po tych kilku minutach pracy jest już 97% bateri.

Abcpowermeter pokazuje 181mA podczas pracy, a kiedy uśpie uni.. tyke samo :p Ile powinno być? Wydaje mi się że albo uni podaje neprawidłowe info albo programik nie działa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2008, 10:24:22 wysłana przez pSTANLEY »