Toja, ech, dzięki za odpowiedź, obawiam się tylko że będę musiał Ci odpisać w sposób którego nie lubię, którego używam często do odpierania ataków...
zaraz, zaraz ... Universala czy ROMów Tomala?
Universala, na którego nie mogę znaleźć odpowiedniego romu. Lucę niektórzy odradzają, zresztą ma same bety. Mo3ulla stara jest okej, ale nie ma flashdiska i jest na starym buildzie. Ta nowa - pisałem co jej dolega. Tomal, także wiemy już co mnie gryzie. WM5 - brak realVGA.
No właśnie, i ja na tym ROMie pozostałem, oszczędzając sobie nerwów a innym niepotrzebnych bluzgów na forum - Konrad, przecież Ty nie musisz nabijać sobie postów!!! 
Wiesz, nigdy nie postrzegałem tego jako nabijanie postów, po prostu tyle razy widziałem nowych użytkowników którym polecano nowe Tomale, że liczę na to, że ktoś przeczyta moje wypociny i się powstrzyma.
Poza tym dochodzi kwestia poinformowania użytkownika. Wiesz co mnie wkurza najbardziej? W temacie romu na xda-dev powinny być omawiane bugi, błędy i sposoby ich rozwiązania, przez użytkowników i twórcę. Tymczasem mamy 55stronny temat z romem, z czego jeden post jest z linkiem do romu, a reszta to "THANX U TOMAL IM DUWNLUADING RIGHT NOW"...
Gdybym przeczytał wypociny takiego Konrada przed wgraniem 8.7, nigdy bym go nie wgrał. Teraz go mam - nie mam siły na testowanie innych. Potrzebuję mieć sprawne urządzenie.
Konrad Radwan ... Tak czy inaczej skoro to jest powód dla Ciebie, że Uniwersala nazywasz "badziewie" to chyba powinieneś wymieć sprzęt no coś innego... bardziej userfriendly
Konradzie, jest tyle innych pda, nie musisz używać Universala skoro aż TAK BARDZO Cię to irytuje, że w tym wątku nie potrafisz zapanować nad swoimi złymi emocjami.
Nie potrafię zapanować z dwóch powodów, fakt, wybaczcie. Pierwszy - jestem okropnie nerwowy i nie potrafię sobie z tym poradzić. Powinienem się zasmucić gdy coś nie zadziała - niestety nie potrafię. Będę szukał winnego.
Drugi - pół życia spędziłem na zabawie Palmami. To było najlepsze pół życia mojego życia. Stabilne, nic nigdy nie gubiło zasięgu, żadnych bugów, a gdy był jakiś problem, dało się go bardzo szybko wyeliminować...
Wymienić sprzęt. Okej. To teraz tak szczerze. Siedzę w pocketach już od dawna, wiem co jest na rynku. Nie potrzebuję ani wideorozmów, ani GPS, ani EDGE, ani hosta, ani nawet 128MB ramu.
Szukam urządzenia z ekranem VGA (przekątna przynajmniej 3,5'') lub WVGA (przekątna przynajmniej 4''), z QWERTY, GSM i wydajnym procesorem.
Czytnik SD mile widziany.
I co? Macie jakieś propozycje? Nie, bo takich urządzeń nie ma! Athenę/Advantage pomijam, z tego się dzwonić nie da...
Prawda jest taka, że Universal to już dość leciwy (choć dla nie których nie do zastąpienia) sprzęt. Trzeba się cieszyć, że są zapaleńcy którzy próbują przedłużyć jego "żywotność". Wiadomo, że czasami coś tam nie wyjdzie ale jest za to jakiś wybór. Jak dla mnie nie jest jakimś strasznym problemem, że Tomal coś tam wrzuci czego normalnie nie używam, zawsze sam mogę to wywalić. Wiadomo, że Universal jest raczej dla świadomych użytkowników...
Nic dodać 
Ja mam Uniego już czwarty rok, jest kilka irytujących mnie drobiazgów... ale to mój świadomy wybór ... i cierpliwie czekam...
Ja już mam pół roku, co czyni go najdłużej używanym przeze mnie urządzeniem mobilnym. Niemniej jednak gwarantuję że mojego używam znacznie częściej. Bardzo znacznie częściej.
Hmm przeciez nie musisz uzywać tego ROMU. Mozesz zawsze sam skompilowac swój własny wg wlasnych upodoban.
Bardzo fajna uwaga. Problemów jest jednak kilka:
1. Na kuchni Tomala? Na plikach Tomala? Nawet gdybym coś na tym ugotował, to i tak nie nadawałoby się do jedzenia!

2. Nie ma żadnego manuala, żadnych informacji, już nie czepiam się ogólnie gotowania, ale Tomal nigdzie nawet nie wspomina jak zmienić rozmiar Flash Diska w jego rozgotowanych romach, co jest okropnie ważne, bo wgotować nic nie możemy, a wygotowując nie zyskamy miejsca... Nie mam całych tygodni na uczenie się obsługi tej jego "kuchni"...