Nie lubię Tomala, no nie cierpię go.

• 91 Odpowiedzi
  • 10716 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
Nie lubię Tomala, no nie cierpię go.
« dnia: Maj 26, 2009, 19:07:51 »
Nie lubię Tomala. Każdy jego rom jest pełen błędów i bugów.
8.2 po pewnym czasie przestał być stabilny, prędkość mu siadła, no ale cóż, stary był, zainstalowałem 8.5.
8.5 - po jaką cholerę on zasyfił całego todaya? Zdecydowana większość użytkowników Universala jest użytkownikami zaawansowanymi. Po co więc karmić ich gotowymi todayami, skoro sami zrobią swoje? Ikonki zamienione na jakieś mega debilne, ładny dialer wyglądający wyśmienicie w realvga zamieniony na jakieś badziewie.
8.7 - poprawił todaya, ale nadal nie wiem po kiego grzyba wrzuca swojego. Nadal kretyńskie ikonki, nadal brzydki dialer, wszystko w kolorystyce Diamonda, całe paski czarne. Zainstalowałem, zauważyłem błąd związany z dllem odpowiedzialnym chociażby za messaging, spierdolona cała obsługa wiadomości! Do tego bluetooth nie działa!
8.71 - hee, wypuścił poprawkę do niedziałającego bluetootha. Fajnie, wiadomości nadal skopane. Siedział u mnie miesiąc, przestał się uruchamiać dialer.
8.9 - nie próbowałem, ja mam mu zaufać?

Wypuścił kuchnię, fajnie, tylko że trzeba być naprawdę zasranym ekspertem żeby zrobić na niej coś naprawdę konkretnego, mam na myśli chociażby poprawienie jego błędów.

Myślę o spróbowaniu romów kolegi luca16thebig, tylko że jego ostatni 6.1 to beta i nie wygląda to tak, jakby coś przy nim robił.
Myślałem także o Mo3ulli, Paweł mi polecał, ale ten romik jest bardzo stary. Więc może Cotulla?

*

Offline damist

• 328
    • PDAsite.pl
  • Sprzęt: HTC Mozart, HTC Universal, x10mp, i masa innych
Odp: Nie lubię Tomala, no nie cierpię go.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 26, 2009, 19:20:07 »
Popieram.
Aktualnie posiadam 8.9. Czy warto ?
Moim zdaniem tak, poprawił w nim nieco stabilność systemu dzięki czemu nie ma nagłych zwisów chociażby przy podkręcaniu procesora, które zdarzały mi się wcześniejszej w wersji 8.71.
Bateria też nie najgorzej trzyma.

Piętą achillesową jest wygląd tego ROMu. Pierwsze co trzeba zrobić po instalacji (przynajmniej w moim przypadku) to posiedzieć dobrych parę minut na wyłączenie głupich wtyczek Today czy też wyłączyć kilka wpisów w rejestrze, które utrudniają mi pracę z urządzeniem.

Nigdy nie lubiłem ROMów Tomali, te starsze były niezbyt stabilne i źle zarządzały akumulatorem. Teraz są stabilniejsze i lepiej zarządzają energią natomiast w zamian mamy wstrętne ikony i kupę dziadostwa w systemie, które trzeba wywalić.

Jeśli chodzi o ROMy Cotulla to mam mieszane uczucia. Niby wszystko ok ale czegoś im brakuje, chociażby normalnego zarządzania akumulatorem.
Najmilej wspominam stary ROM z przed ponad roku, nazywał się Bussines v7 czy jakoś tak. Świetny był, czysty bez żadnego badziewia jednak tak jak w przypadku wszystkich starszych wersji systemów na Uniego, kiepsko zarządzał energią.
Wypuścił kuchnię, fajnie, tylko że trzeba być naprawdę zasranym ekspertem żeby zrobić na niej coś naprawdę konkretnego, mam na myśli chociażby poprawienie jego błędów.
Pobierz jego kuchnię i posiedź trochę przy tym, po jakimś czasie na pewno pojmiesz co z czym się je. W sieci znajdziesz też różne pomoce. Jak się chce to nie jest takie trudne.
Zobaczę jak będę stał z czasem to może sam coś upichcę na jego kuchence i udostępnię w sieci. Na chwilę obecną wiem jeszcze zbyt mało i to co udało mi się ugotować to raczej zamieszanie jak w ulu niż rom.  :grin:

Może rozważ sprzedaż i kupno czegoś nowego zamiast uniego ?
Ten palmtop zawsze miał problemy z czymś odkąd tylko pamiętam.
Od mułowatości na WM5 i niestabilnej pracy po krótki czas pracy na akumulatorze.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2009, 19:57:15 »
Ten palmtop zawsze miał problemy z czymś odkąd tylko pamiętam.
Od mułowatości na WM5 i niestabilnej pracy po krótki czas pracy na akumulatorze.
każdy pda ma jakieś wady, wybór jest kwestią na które z nich możemy się zgodzić.
Po pewnym czasie i tak kończy się na poszukiwaniu alternatywy.

btw, każdy rom ma swoje wady, ale informując o nich twórcę mamy szanse na ich eliminowanie (ahh, ta dedukcja :))

Pobierz jego kuchnię i posiedź trochę przy tym, po jakimś czasie na pewno pojmiesz co z czym się je. W sieci znajdziesz też różne pomoce. Jak się chce to nie jest takie trudne.
Zobaczę jak będę stał z czasem to może sam coś upichcę na jego kuchence i udostępnię w sieci. Na chwilę obecną wiem jeszcze zbyt mało i to co udało mi się ugotować to raczej zamieszanie jak w ulu niż rom. 
Kwestia czy kuchnia to dodatek, czy kuchnia to podstawa.

Jeszcze jedno, czy w universalu jest możliwość skorzystania z dobrodziejstw uruchomienia systemu z obsługą KITL?
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2009, 20:10:33 »
Rozważam, tylko co? Tylko Advantage by mnie zadowolił.

To jest trudne, zobacz na kuchnie G900, każdy dzieciak potrafi za jej pomocą wgotować jakiś program.

A tutaj? Proszę bardzo, rozgotuj na jego kuchni rom 8.9, wgotuj NetFronta, nie zapomnij o zmianie rozmiaru flashdiska, bo Ci najzwyczajniej w świecie nie wejdzie. Powodzenia.
Wybacz, ale jeśli ktoś udostępnia kuchnię, robi wokół niej ogromne halo, a w samej kuchni jest okropny burdel, wszystko ogranicza się do edycji plików, a sam twórca nie udostępnia absolutnie żadnego manuala, to ja dziękuję bardzo.

Jeszcze jedno, czy w universalu jest możliwość skorzystania z dobrodziejstw uruchomienia systemu z obsługą KITL?
Wyjaśnij te skrót - może będę mógł powiedzieć coś więcej.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 26, 2009, 20:15:31 »
kernel independent transport layer, krócej mówiąc łatwe debugowanie, jakaś kombinacja klawiszy wywołuje polecenie do jądra "KitlInit" i mamy pełne info co się dzieje.

paypal

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 26, 2009, 20:29:48 »
czy nie można by zrobić jakiegoś romu, który oprócz wtyczki na today do obsługi BT WIFI nie maił żadnych zbędnych udziwnień i pozwolić żeby każdy sobie sam doinstalował potrzebne rzeczy. ja po zainstalowaniu kilku romów i po ich cukierkowym wyglądzie dostawałem takiego szoku że każdy nie wytrzymywał więcej niż godzinę na testy i następny. czy nie może byc po prostu "czystego windowsa" wiem że to uproszczenie ale chodzi o takiego w którym jest mało różnych bajerów tylko to co daje microsoft??

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 26, 2009, 20:36:16 »
czy nie można by zrobić jakiegoś romu, który oprócz wtyczki na today do obsługi BT WIFI nie maił żadnych zbędnych udziwnień i pozwolić żeby każdy sobie sam doinstalował potrzebne rzeczy. ja po zainstalowaniu kilku romów i po ich cukierkowym wyglądzie dostawałem takiego szoku że każdy nie wytrzymywał więcej niż godzinę na testy i następny. czy nie może byc po prostu "czystego windowsa" wiem że to uproszczenie ale chodzi o takiego w którym jest mało różnych bajerów tylko to co daje microsoft??
we "wgotowywaniu" tkwi siła. Nie oszukujmy się, FATFS jest mulaste, im więcej plików tam tym gorzej.
Kompresja imgfs (zwłaszcza LZX) czyni cuda. Dodajmy jeszcze mityczne wykonywanie XIP i jest ekstra.
Rejestry, rejestry scalone od początku w jeden kawałek też zachowują się trochę lepiej.

paypal

*

Offline Rabbit_bb

• 641
  • Każda chwila to kolejna szansa...
  • Sprzęt: HTC Universal + Motorola Defy
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 26, 2009, 20:41:37 »
kernel independent transport layer, krócej mówiąc łatwe debugowanie, jakaś kombinacja klawiszy wywołuje polecenie do jądra "KitlInit" i mamy pełne info co się dzieje.
Przy uruchamianiu jak przytrzymasz power i backlight to sie pojawi male menu i tam jest cos z tym KITL. Sprawdź może o to Ci chodzi, ja nie wiem bo osobiście się jeszcze tym nie bawiłem :P
HTC Universal [G3] | Motorola Defy
Radio: 1.17.00          | Android: CM7
ROM: WM 6.1

*

Offline damist

• 328
    • PDAsite.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 26, 2009, 20:52:31 »
Przy uruchamianiu jak przytrzymasz power i backlight to sie pojawi male menu i tam jest cos z tym KITL. Sprawdź może o to Ci chodzi, ja nie wiem bo osobiście się jeszcze tym nie bawiłem :P
Tak, to jest dokładnie to o co pytał Globalbus.  :wink:
Można włączyć tryb KITL dokładnie jak na BA i innych podobnych PDA.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 26, 2009, 20:55:14 »
przynajmniej jeden plus. Bawił się ktoś? Komunikaty są już od IPL, czy dalej? (w sensie loading image, jump to itd)

paypal

*

Offline blady.bb

• 720
  • Sprzęt: HTC Universal, HTC Leo
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 26, 2009, 22:04:52 »
czy nie może byc po prostu "czystego windowsa" wiem że to uproszczenie ale chodzi o takiego w którym jest mało różnych bajerów tylko to co daje microsoft??

Ahh marzenie :wink: Dałbym wiele za taki "nagi" ROM.
HTC Universal [G3]
Radio: 1.17.00
ROM: Tomal v8.81 Regular (64MB device) WM6.1 - Hybrid Build: 21042.1.6.0
MiniSMS

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 26, 2009, 22:06:40 »
czy nie może byc po prostu "czystego windowsa" wiem że to uproszczenie ale chodzi o takiego w którym jest mało różnych bajerów tylko to co daje microsoft??

Mmmm, jaa też!  :E

Ale żeby niewykorzystane miejsce miał przeznaczone na FlashDiska. Bo pamięci Storage Universal ma strasznie mało...

*

Offline blady.bb

• 720
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 26, 2009, 22:12:24 »
Dokładnie. Ogólnie wkurza mnie na przykład istnienie wtyczki HomeScreen PlusPlus, której w ogóle nie używam. To było dobre przy rozdzielczości QVGA. Tak się zastanawiam po co.. może Tomal ma jakąś umowę z Chi-Tai i promuje ich program :wink:

Ja zawsze ceniłem oficjalne oprogramowanie. Bez żadnych dodatków itp. Szkoda, że nie ma czegoś takiego na poziomie 6.x do Uniego.

Mimo wszystko na razie dobrze mi się pracuje z tym urządzeniem.
HTC Universal [G3]
MiniSMS

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 26, 2009, 22:22:48 »
Ogólnie wkurza mnie na przykład istnienie wtyczki HomeScreen PlusPlus, której w ogóle nie używam. To było dobre przy rozdzielczości QVGA. Tak się zastanawiam po co.. może Tomal ma jakąś umowę z Chi-Tai i promuje ich program

To wykorzystuje highres, tylko trzeba manual przeczytać. hs++ i odrobina czasu to wymarzony today.

paypal

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 26, 2009, 22:30:33 »
Tu nie chodzi o to że HS++ jest taki czy owaki (też go nie lubię), ale o to, że nie ma sensu zmuszać użytkowników go korzystania z niego i wgotowywać go do każdego romu...

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 26, 2009, 22:33:21 »

więc może pora zacząć gotowac taki ROM maksymalnie odchudzony nawetr bez NF, czy flash. widziałem gdzieś na foum link do takiego wynalazku że niby 30 MB  po SR (u mnie po instalacji było tylko 27) ale niestety zawiesił sie jakieś 5 min  po instalacji więc zrezygnowałem i dalej 5,0 od T-mobile

edit

zauważyłem że więkrzość twórców romów ma w swoich uni 128 MB ramu więc moze dla nich interfejsy "wybajerzone" i kolorowe to żadna oszczędnośc i sprzętu im nie spowalniają, ja jednak wolę szybkość i sprawnośc niż bajer
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 22:35:48 wysłana przez Ahmed »

*

Offline blady.bb

• 720
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 26, 2009, 22:36:39 »
Tu nie chodzi o to że HS++ jest taki czy owaki (też go nie lubię), ale o to, że nie ma sensu zmuszać użytkowników go korzystania z niego i wgotowywać go do każdego romu...

Dokładnie. Zgadzam się, że jest to wspaniały program, ale nie powinien nam go Tomal narzucać.
HTC Universal [G3]
MiniSMS

*

Offline Rabbit_bb

• 641
  • Każda chwila to kolejna szansa...
  • Sprzęt: HTC Universal + Motorola Defy
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 27, 2009, 01:39:32 »
Narzuca, nie narzuca. Przecież jak się nie podoba to co za problem go wyłączyć?!

Co do czystego ROMu to testował ktoś wersje: Lite - 64MB device nowego v8.9? Z opisu widać, że jest w nim to co powinno (nie będziecie tam mieli HS++) i jest 20MB Flash Disku (więcej niż w v.Regular).
HTC Universal [G3] | Motorola Defy
Radio: 1.17.00          | Android: CM7
ROM: WM 6.1

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 27, 2009, 02:08:47 »
Obecnie testuję z Damianem moczulę 2.0, totalnie czysta, 22,5MB FlashDiska, zapowiada się lepiej niż produkty Tomala.  :)

*

Offline batmando

• **
  • 116
  • P1i,HTC UNI,XDA FLAME, N5800XM :)
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 27, 2009, 07:52:34 »
ja jadę na 8.9 i jestem zadowolony

ale jak coś znajdziecie ciekawego to opiszcie co i jak widzę że zainteresowanie duże tematem
Odwagą  nie jest brak strachu tylko podjecie wyzwania w jego obliczu.

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 27, 2009, 08:13:30 »

Toś pojechał, Tomal coś robi i udostępnia, można używać lub nie. Zawsze można zrobić samemu ;)

To trochę jak w pdaclub, możesz używać ale nie wolno dodawać żadnych linków do innych serwisów. Coś za coś.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 27, 2009, 08:28:02 »
Sorki za OT, ale studentk skąd żeś to wywnioskował ?  :O

To trochę jak w pdaclub, możesz używać ale nie wolno dodawać żadnych linków do innych serwisów. Coś za coś

Chyba chodzi Ci o warez bo można używać linków jeśli prowadzą do KONKRETNEGO rozwiązania.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline cataractyt

• 269
  • Fillucas
  • Sprzęt: Lumia 930, iPhone 4s, Meizu MX4
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 27, 2009, 08:56:02 »
Też gościa  nie rozumiem...

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 27, 2009, 13:03:40 »
Sorki za OT, ale studentk skąd żeś to wywnioskował ?  :O

To trochę jak w pdaclub, możesz używać ale nie wolno dodawać żadnych linków do innych serwisów. Coś za coś

Chyba chodzi Ci o warez bo można używać linków jeśli prowadzą do KONKRETNEGO rozwiązania.

Chodzi o to iż jedna strona daje jakiś produkt ale jednocześnie narzuca jakieś ograniczenia i takie jest jej prawo.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 27, 2009, 13:26:24 »
I właśnie za to jej nie lubię, bo są strony, które "orgaiczeń" narzucają o wiele mniej.

*

Offline blady.bb

• 720
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 27, 2009, 13:28:03 »
Są też strony, które nie narzucają żadnych ograniczeń - nie mogę wkleić :wink: :wink:
HTC Universal [G3]
MiniSMS

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 27, 2009, 13:41:28 »
Koniec OT bo się zrobi nieprzyjemnie.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Paveu69

• 1174
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 27, 2009, 16:32:29 »
Też od wczoraj testuję ROM mo3ulla A2.0  :ok:

So far so good! Czyli jest lepszy od wersji 1.2, która i tak była lepsza od wszystkich tomali poniżej 8.8 (nowszych nie testowałem)
Nienawidzę Androida!

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 27, 2009, 17:12:10 »
I właśnie za to jej nie lubię, bo są strony, które "orgaiczeń" narzucają o wiele mniej.

Żeby nie było, ja mówiąc "strona", miałem na myśli Tomala.
Napisane: Maj 27, 2009, 17:05:17
Dobra, Damian także chwali Mo3ullę 2.0, wgrywam go.
Jedno mnie wkurza. Rom jest pusty jak cholera, nawet power pointa wywalił, ale saper i winrar wgotowany. Czy do tych ludzi nie dociera że są użytkownicy którzy nie korzystają z PocketRARa?

*

Offline damist

• 328
    • PDAsite.pl
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 27, 2009, 17:16:48 »
Czy do tych ludzi nie dociera że są użytkownicy którzy nie korzystają z PocketRARa?
Marudzisz już w tej chwili.  :P
Ja nie wyobrażam sobie pracy z PDA bez tego programu.

A system jak napisałeś, chwalę. Szybki, stabilny i czysty.
Zasadnicze pytanie. Dlaczego trzeba za to płacić krótszą pracą na baterii ?  :-?