Problem #7392 - Zawiasy

• 6 Odpowiedzi
  • 578 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
Problem #7392 - Zawiasy
« dnia: Styczeń 17, 2009, 20:43:10 »
Proste krótkie pytanie. Czy zawiasy da się jakoś dokręcić, czy trzeba je wymieniać?

Chodzi mi o zawiasy odpowiedzialne za pochylanie. Gdy Uni leży rozłożony na biurku, jak laptop, za każdym razem gdy delikatnie dotykam ekranu rysikiem ten leci do tyłu. Chyba te cholerne zawiasy są już mocno wyrobione.

Zresztą to coś odpowiedzialnego za obracanie ekranu, nie wiem, łożysko to jest chyba jakieś, też jest mocno wyrobione. Ekran nie jest odchylony idealnie prosto, poza tym każde dotknięcie ekranu rysikiem powoduje że ten się lekko obraca. Poza tym odchylaniem do tyłu. Pociąć się można.

Dzięki.

*

Offline Rabbit_bb

• 641
  • Każda chwila to kolejna szansa...
  • Sprzęt: HTC Universal + Motorola Defy
Odp: Problem #7392 - Zawiasy
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2009, 12:26:10 »
Wymienić się da ale trzeba dobre dorwać. Co do przykręcania to było parę razy którą śrubkę trzeba dokręcić. Troszkę to pomaga co do spadania w tył. Ja bym go rozebrał i posprawdzał czy w środku się nic nie poluzowało ewentualnie podociskał w niektórych miejscach kartka i złożył  :wink:
HTC Universal [G3] | Motorola Defy
Radio: 1.17.00          | Android: CM7
ROM: WM 6.1

*

Offline 12nala34

• 916
  • All I ask is a tall ship and star to steer her by.
    • smartphone HTC
  • Sprzęt: IBM & PalmOne
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 19, 2009, 15:33:59 »
mam podobnie, to raczej norma po jakimś czasie.

Mi zawiasy dość trzymają, ale za to mam taki 0,5 mm luz na nich i podejżewam, że występuje on pomiędzy obudową, a zawiasami... kiedyś rozkręcę i uzupełnię czymś - teraz nie mam czasu  :-|
--
Było: HTC Typhoon | HTC Wizard | Nec MobilePro 900c | HTC Universal | SE P990i | LG KS20 | Samsung GT-i5700
Teraz: IBM T60 | Sony Clie PEG-T425 | Palm m515 | Palm Tungsten T3 | FSC Loox 720 | Motorola Milestone

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 19, 2009, 15:44:03 »
Właśnie skończyłem rozkręcać Uniego.
Nie dostałem się do zawiasów... Dwóch śrubek nie mogłem odkręcić...

*

Offline 12nala34

• 916
  • All I ask is a tall ship and star to steer her by.
    • smartphone HTC
  • Sprzęt: IBM & PalmOne
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 19, 2009, 20:00:39 »
Właśnie skończyłem rozkręcać Uniego.
Nie dostałem się do zawiasów... Dwóch śrubek nie mogłem odkręcić...

standard w uni... polecają WD-40, ale ja bym nie lał tego w dużych ilościach, bo możemy zalać wyświetlacz...
--
Było: HTC Typhoon | HTC Wizard | Nec MobilePro 900c | HTC Universal | SE P990i | LG KS20 | Samsung GT-i5700
Teraz: IBM T60 | Sony Clie PEG-T425 | Palm m515 | Palm Tungsten T3 | FSC Loox 720 | Motorola Milestone

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 19, 2009, 20:04:59 »
Te zawiasy od pochylania, one są pod płytą główną, tej płyty nie potrafię odkręcić.
WD40 nic nie daje. Zupełnie. Muszę się zaopatrzyć w jakiś lepszy śrubokręt, bandaże i silniejsze ręce...

*

Offline LifelessLife

• *
  • 87
  • Batteries not included.
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 24, 2009, 19:01:21 »
Lubrykantami  :P w elektronikę ? Przecież wystarczy dobry śrubokręt z dobrej nie kruszącej się stali i trochę siły aby docisnąć mocno śrubokręt w śrubkę i przekręcić, to nie jest trudne - ale bierze się to z doświadczenia z odkręcania takich rzeczy. I wtedy jest już prosto - ale żeby od razu lać na to preparaty do typowej mechaniki... co by się stało jakby się takie WD-40 dostało do zawiasów... te latały by jak szalone i nie dawały żadnego oporu... aż strach pomyśleć.  :E  :proud:
iPhone 3GS 32GB ► 3.2 & JB
HTC HD2 ► CleanEX Core Ultra 3.5 ► 2.14 To nie tablica ogłoszeń - Regulamin polecam.
Nokia N95 8GB ► 35.0.001