Naprawa zawiasów - kiwanie ekranu na boki, oraz góra - dół, luzy

• 5 Odpowiedzi
  • 2779 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline LifelessLife

• *
  • 87
  • Batteries not included.
  • Sprzęt: HTC HD2
Otóż podzielę się moim sposobem, który wykonać można szybko i bezboleśnie, nie naprawia to całkowicie luzów, bo tych jest przynajmniej 3 ale koryguje w znacznym stopniu latanie ekranu na boki.

Co jest potrzebne:

Śrubokręty:  T6, Krzyżak
Plastikowa karta np. telefoniczna ze spiłowanymi bokami, tak aby można było podważyć obudowę bez żadnych śladów. W zasadzie możecie to zrobić czym chcecie, ja polecam taki sposób.
Kawałek cienkiego drucika, ja wykorzystałem jeden z masy kabla koncentrycznego.

Co trzeba zrobić:
Rozkręcić obudowę, wykręcić płytę główną i pozbyć się całkiem kadłubka(pełno tego w internecie jak ktoś nie wie jak), jak już będziesz miał dostęp do zawiasu, to zauważysz że są tam 2 podkładki dystansowe które już się wyrobiły i pasowałoby im pomóc.
 Zwyczajnie nawijasz pod podkładkę, lub podkładki drut, ile chcesz im więcej tym ciężej ekran będzie się obracał, ja zastosowałem 2 zwoje i chodzi o niebo lepiej niż wcześniej, minimalne luzy są ale to przez to że nie dowinąłem 3ciego drucika na drugiej podkładce bo stwierdziłem że wystarczy... :)
Najważniejsze jest jeszcze to, aby umieścić jak najgłębiej końcówkę drucika i mocno go zwijać, żeby przy nacisku podkładki która będzie się na nim spierała, nie został on wypchnięty na zewnątrz bo wtedy nici z operacji (btw. ja dociskałem drucik cienką blaszką, jak kto woli).

Dodam, że korzystam już z tej metody i nie zauważyłem żeby powstały luzy, więc drut się trzyma.

Załączam zdjęcia:

P.S. Jak będziecie już skręcać Uni to śrubki od zawiasów z życiem dokręcać :)

EDIT: 21:23

Rozkręciłem znowu Uni bo chciałem sobie poprowadzić po całej obudowie przewód dłuższy niż ta blaszka co jest od WiFi i przy okazji zabrałem się też za zawiasy typu góra dół, wyczuć można luz jak ktoś ma łapiąc Uni za kadłubek i ruszając góra dół ekran powinien się telepać na dolnym zawiasie, jeśli tak to możesz czytać dalej jak się pozbyć luzu na zawiasie dolnym (w zasadzie Uni ma 2 zawiasy jeden ten obrotowy i od otwierania ekranu drugi wbrew pozorom nie ma tam 2 zawiasów po obu stronach, jest tylko jeden po stronie lewej.

Co będzie potrzebne:
To co w powyższym przykładzie

Co trzeba zrobić:
Jak już się dobierzemy do zawiasu który pojawi się nam po ściągnięciu zaślepki, wyciągamy go ze środkowej części (tej na której są klawisze połączeń) tak wiem wychodzi ciężko ale jednak, kiwanie zawdzięczamy tym odlewom które nie są super spasowane do części przez to zawias rusza się cały, ma minimalne luzy, aby je zlikwidować posłużyć się możemy taśmą klejącą najlepiej papierową lub czymś co się przykleja i jest cienkie, odradzam używania kleju :) jak już zakleimy zawias z obu stron czas go włożyć w środkową część oraz w zaślepkę (część zawiasu wchodząca w zaślepkę też powinna być zaklejona) Tym sposobem pozbyliśmy się luzów na zawiasie lewym, teraz kolej na prawy co prawda nie jest to zawias jako taki, ale coś co ociera o zaślepkę i to trzyma go przy życiu ;) tyle że on też ma luzy i należy go zakleić, tą szarą cześć środkowej obudowy która wchodzi w zaślepkę prawą, jak już to zrobimy wkładamy zaślepkę na ten "zawias" a później składamy Uni w całość skręcając śrubki z życiem jw.

Teraz możemy się cieszyć mniejszymi luzami, bo te nadal będą występować, największe występują na tej blaszce którą dokręcamy tą małą śrubką do kadłubka spowodowane jest to tym że ona również nie jest dobrze wycięta, i lub wyrobiona - ma luzy jak stara klamka od drzwi na bolcu tak mógłbym to porównać ;)

Nie wiem czy to ważne, czy nie jak nie to może moderator usunąć ten temat. OT takie z życia wzięte info dodałem. :)

P.S. Uwaliłem dzisiaj też gniazdo USB bo niestety zasnąłem z Uni podłączonym do ładowarki jak wieczorem instalowałem aplikacje w łóżku a rano się budzę a tu ...  :-| gniazdo lata, na szczęście przechodziłem to już w Tośce G500 więc poszło szybko i sprawnie, prawda że ładnie ? :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 00:06:09 wysłana przez LifelessLife »
iPhone 3GS 32GB ► 3.2 & JB
HTC HD2 ► CleanEX Core Ultra 3.5 ► 2.14 To nie tablica ogłoszeń - Regulamin polecam.
Nokia N95 8GB ► 35.0.001

*

Offline 12nala34

• 916
  • All I ask is a tall ship and star to steer her by.
    • smartphone HTC
  • Sprzęt: IBM & PalmOne
Odp: Naprawa zawiasu - kiwanie ekranu na boki.
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2009, 16:48:24 »
 :ok:

a nie wystarczy odkręcić jednej śrubki po przekręcaniu ekranu o 90 stopni? Też się dostajemy do tego zawiasu, tylko że trzeba uważać na kable...
--
Było: HTC Typhoon | HTC Wizard | Nec MobilePro 900c | HTC Universal | SE P990i | LG KS20 | Samsung GT-i5700
Teraz: IBM T60 | Sony Clie PEG-T425 | Palm m515 | Palm Tungsten T3 | FSC Loox 720 | Motorola Milestone

*

Offline LifelessLife

• *
  • 87
Odp: Naprawa zawiasu - kiwanie ekranu na boki.
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 31, 2009, 16:54:54 »

a nie wystarczy odkręcić jednej śrubki po przekręcaniu ekranu o 90 stopni? Też się dostajemy do tego zawiasu, tylko że trzeba uważać na kable...

Też prawda, ale ja robiłem to na rozkręconej Uni w mak bo musiałem grzac scalaka od audio (AKM) bo nie miałem głosu na głośniczkach dopiero jak dociskałem obudowę, zimne luty były na BGA a przy okazji robiłem zawias ;)  I nie wiem czy łatwo będzie nawinąć drut o kabel sygnałowy bym się nie bał gorzej z kabelkami tymi małymi od 2 przycisków słuchawki na zawiasie są bardzo małe choć w sumie tą małą płytkę tez da się odkręcić. Jak kto woli. :)

BTW. Za uni zapłaciłem 413zł wygląd jak nowy, XDA Exec z wszystkim jedna wada... to było to audio - minuta na 400stopniach w układ wszystko pływało a teraz działa. :) Lubie robić dobre interesy...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 00:06:28 wysłana przez LifelessLife »
HTC HD2 ► CleanEX Core Ultra 3.5 ► 2.14 To nie tablica ogłoszeń - Regulamin polecam.
Nokia N95 8GB ► 35.0.001

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
Odp: Naprawa zawiasów - kiwanie ekranu na boki, oraz góra - dół
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 31, 2009, 22:00:24 »

watek nadaje sie do podklejenia :) dobry tutorial :)

jesli mozesz to popraw tylko to: "pozorą" bo troche razi w oczy :)
moje gratulacje.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 31, 2009, 22:05:29 »
ŚWIETNY, ŚWIETNY, ŚWIETNY tutorial!
Właśnie dzisiaj miałem to robić, muszę tylko krzyżaki znaleźć.  :grin:
Napisane: Styczeń 31, 2009, 22:02:03
Rozkreciłem znowu Uni bo chciałem sobie poprowadzić po całej obudowie przewód dłuższy niż ta blaszka co jest od WiFi

Aha, jeśli w celu zwiększenia zasięgu to zapomnij. Antena WiFi musi mieć odpowiednią długość, dopasowaną do długości fali. Te zabiegi nic nie dadzą.

*

Offline LifelessLife

• *
  • 87
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 01, 2009, 00:59:37 »
Fajnie :ok: nie myślałem że temat nada się w ogóle do podklejenia, pisany na szybko, luźnym językiem, jak do chłopa ;) a tu Ci masz... piszą że dobry. Ciesze się...

Gramatyka poprawiona

Jak rozkręcić HTC Universal :arrow: :arrow: :arrow: http://www.pdacenter.ru/razborka/razbor_htc_universal/
Dla tych co nie mogliby znaleźć
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2009, 01:12:23 wysłana przez LifelessLife »
Nokia N95 8GB ► 35.0.001