WiFi siadło...

• 7 Odpowiedzi
  • 541 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
WiFi siadło...
« dnia: Styczeń 24, 2009, 03:32:22 »
Universal moją sieć zabezpieczoną WPA-PSK zaczął wykrywać jako zabezpieczoną WEP. Gdy wybieram moją sieć w monicie "Wireless Network Detected" po wpisaniu hasła pokazuje się komunikat, że ma ono nieprawidłową długość, nigdy wcześniej on się nie pokazywał.
Muszę wejść do ustawień i zmienić szyfrowanie, po wprowadzeniu mojego klucza nadal się nie łączy, cały czas "connecting" i nic się nie dzieje...
Ktoś mi wyjaśni co się stało...?  :S
Napisane: Styczeń 24, 2009, 03:25:51
Wyłączyłem zabezpieczenia, Universal się łączy...
Czyli coś zepsułem z obsługą WPA...

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
Odp: WiFi siadło...
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 24, 2009, 12:50:51 »
konrad ty to masz przygody z tym universalem ;)
zostaje ci chyba HR i przywrocenie ostatniego backupu kiedy dzialalo.

*

Offline LifelessLife

• *
  • 87
  • Batteries not included.
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 24, 2009, 18:48:17 »
Po co Ci WPA-PSK ? Ja korzystam z WPA, które nie dawno zostało złamane, ale stwierdzam że w mojej okolicy nie ma takiego mózgu który zdołałby złamać to zabezpieczenie, poza tym wiele urządzeń bardzo dobrze sobie radzi z tym zabezpieczeniem, nie mówię że nowe są złe, ale np. Sony PSP z softem 1.50 w ogóle nie ma w opcjach trybu łączenia się z AP z zabezpieczeniem WPA-PSK, a że używam PSP z TimeMachine i czasem oprócz najnowszego softu m33 uruchamiam dla homebrew soft 1.50 to skorzystać z AP muszę, poza tym często zmieniam MAC WAN'u przez router, żeby mi kablówka zmieniła IP (rapidshare,bany,itp.) i sprawdzam log swojego AP'ka i nic złego się do niego nie łączyło.

Tak więc na przyszłość polecam mniej mieszania, nie mieszkasz przecież w centrum Tokio. Mały OT przepraszam. :)
iPhone 3GS 32GB ► 3.2 & JB
HTC HD2 ► CleanEX Core Ultra 3.5 ► 2.14 To nie tablica ogłoszeń - Regulamin polecam.
Nokia N95 8GB ► 35.0.001

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 24, 2009, 19:30:50 »
"a po co ci smsy, ja ich nie wysylam tylko dzwonie zamist tego"... to tak do powyzszej wypowiedzi...

*

Offline 12nala34

• 916
  • All I ask is a tall ship and star to steer her by.
    • smartphone HTC
  • Sprzęt: IBM & PalmOne
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 24, 2009, 19:37:54 »
prawda jest taka, że jeżeli mieszkasz w domku jednorodzinnym, to sąsiedzi muszę Cię na prawdę nie lubić, żeby łamać klucz sieciowy (duże odległości, mały zasięg)... W bloku już gorzej...

Najprościej zabezpieczyć mac adres... Jeżeli stosujemy hasło sieciowe to tylko WPA...

Konrad - może coś przedobrzyłeś? Mi WPA bez problemu na uni chodzi...
--
Było: HTC Typhoon | HTC Wizard | Nec MobilePro 900c | HTC Universal | SE P990i | LG KS20 | Samsung GT-i5700
Teraz: IBM T60 | Sony Clie PEG-T425 | Palm m515 | Palm Tungsten T3 | FSC Loox 720 | Motorola Milestone

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 24, 2009, 19:40:20 »
Po co Ci WPA-PSK ? Ja korzystam z WPA,
masło maślane :P Wiesz chociaż co to jest wpa-psk? To jest wpa z jednym kluczem dla całej sieci, bez serwera kluczy (radius np).

z tego co pamiętam wm6.1 nawet z WPA2 sobie radzi (w przeciwieństwie do mojej stacjonarki)
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 24, 2009, 19:51:07 »
Ano przesadziłem. Wszystko już działa, dzięki.  :ok:

*

Offline LifelessLife

• *
  • 87
  • Batteries not included.
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 24, 2009, 22:17:35 »
Ale sie czepiacie, universal radzi sobie z wszystkim, ja tutaj podałem przykład PSP z softem 1.50 tak dla ścisłości zakładam że nikt z Was nie złamał w swojej karierze żadnego zabezpieczenia, więc szkoda dyskutować o skuteczności każdego z nich - więc kropka nie karmie trollów.

globalbus widzę że jesteś wtajemniczony w temat oczytany z for internetowych, może podzielisz się ze mną tą cenną wiedzą bo ja przyznam się że jestem głupi, a Ty widze że wiesz to mi wytłumaczysz - najlepiej na PW.
iPhone 3GS 32GB ► 3.2 & JB
HTC HD2 ► CleanEX Core Ultra 3.5 ► 2.14 To nie tablica ogłoszeń - Regulamin polecam.
Nokia N95 8GB ► 35.0.001